Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

To #Ferguson και η Δημοσιογραφία

Την ανάγκη ύπαρξης της Δημοσιογραφίας αλλά και το πως, που, πότε αυτή λειτουργεί στις ημέρες μας αναδεικνύουν τα συμβάντα τον Αύγουστο του 2014, στην περιοχή Ferguson, στο Μιζούρι των ΗΠΑ.
Η δολοφονία ενός 18χρονου μαύρου από αστυνομικό, μέσα στη μέση του δρόμου, πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων στην μικρή αμερικανική πόλη η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι έγχρωμη.
Η τοπική αστυνομική διεύθυνση αρνήθηκε εξ' αρχής να δώσει στοιχεία για το περιστατικό επικαλούμενη λόγους ασφαλείας του αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε τον άοπλο φοιτητή Μάικ Μπράουν αλλά και οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το τι πραγματικά είχε συμβεί.
Από την άλλη πλευρά αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μια εν ψυχρώ δολοφονία κι ενώ το θύμα ήταν γονατισμένο στο δρόμο και με τα χέρια ψηλά.
Την επόμενη ημέρα (10/8/2014) ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι απαιτούσαν ενημέρωση, τη σύλληψη και την αποκάλυψη του ονόματος του δράστη και μία έμπρακτη συγγνώμη από την πολιτεία. Τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο το βράδυ της Κυριακής όταν ομάδες διαδηλωτών έκαψαν ένα βενζινάδικο στην περιοχή.
Την επόμενη ημέρα μέλη της οικογένειας, οι δικηγόροι τους, εκπρόσωποι οργανώσεων εγχρώμων έκαναν παράσταση στην τοπική εισαγγελία. Πέρα από κάποιες λακωνικές δηλώσεις δεν τους δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες ενώ εκκρεμεί η νεκροψία του 18χρονου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας καταφθάνουν στο Ferguson ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με στρατιωτικό εξοπλισμό οι οποίες κλείνουν τις εισόδους και εξόδους της πόλης κυρίως για τα ΜΜΕ, δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η τοπική διοίκηση σε μία πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα απόφαση διατάζει να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από το Μιζούρι και για ύψος μέχρι 3.000 πόδια. Δηλαδή για τα ελικόπτερα των ΜΜΕ.
Το Ferguson τίθεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο και αποκλεισμό από γη και ουρανό. Την ίδια ώρα τα γεγονότα περνούν στα ψιλά εφημερίδων και καναλιών. Το blackout στην ενημέρωση είναι ολοκληρωτικό.
Την ενημέρωση αναλαμβάνουν πλήρως και αποκλειστικά οι κάτοικοι του Ferguson μέσω Κοινωνικών Δικτύων. Η Δημοσιογραφία είναι επί τρεις και πλέον ημέρες ΑΠΟΥΣΑ είτε με ευθύνη της τοπικής διοίκησης και της αστυνομίας είτε με ευθύνη των ίδιων των αμερικανικών ΜΜΕ. Κάτι που δεν έχει προηγούμενο ούτε στην Αίγυπτο ούτε στη Συρία ούτε στη Λιβύη ούτε στη Γάζα!
Κι όταν, επιτέλους, οι δημοσιογράφοι φτάνουν εκεί (13.8/2014) ψεκάζονται με χημικά και συλλαμβάνονται!!! (Διάβασε αυτή τη μαρτυρία)
Η περίπτωση του Ferguson είναι ενδεικτική της κατάστασης της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας στον Δυτικό κόσμο. Συνοψίζει τον πόλεμο που γίνεται στην ενημέρωση των πολιτών, δηλαδή στους ίδιους του πολίτες.
Ευτυχώς τίποτα δεν μένει πια κρυφό...
Μια ελάχιστη ελπίδα γεννιέται...

Διαβάστε ακόμη:
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…