Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H ανεργία δεν είναι νούμερα, είναι πολλές ανθρώπινες ιστορίες

Της  Τατιάνας Φύσσα
http://popaganda.gr/

Φωτογραφίες: Μανώλης Τσάφος / FOSPHOTOS

Πήγαμε στην παρουσίαση του Ημερολογίου ενός Ανέργου, του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, καταγράφοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας στις πραγματικές του διαστάσεις.

Χριστόφορος Κάσδαγλης & Αλέξης Καλοφωλιάς, ο οποίος άνοιξε μουσικά τη βραδιά.
Χριστόφορος Κάσδαγλης & Αλέξης Καλοφωλιάς, ο οποίος άνοιξε μουσικά τη βραδιά.
«Στο Ημερολόγιο ενός Ανέργου βρίσκονται φωνές που ποικίλλουν, από τον ψίθυρο έως την κραυγή, οι φωνές όλων όσων αποτελούν, ούτως ή άλλως, τα νούμερα μιας στρεβλής στατιστικής. Διαβάζοντας, άκουγα την φωνή της Εύας από τη Χίο, εξαπατημένης από τον εργοδότη της, να αναζητά μια ανύπαρκτη νομοθεσία υπέρ του εργαζόμενου. Του Γιώργου, που ένιωσε να δολοφονείται όταν απολύθηκε. Του 37χρονου που έφυγε για το Τορόντο και βρέθηκε αντιμέτωπος με το ρατσισμό των Ελλήνων του Καναδά. Aκόμη κι όταν ένας φίλος γράφει με χιούμορ “δεν βρίσκω δουλειά ούτε στην επιφάνεια εργασίας”, η απογοήτευση κι η απελπισία της ανεργίας είναι παρούσες», σχολιάζει η Υρώ Καζάρα, άνεργη, καθισμένη στην αριστερή πλευρά ενός ασυνήθιστα μεγάλου πάνελ παρουσίασης βιβλίου, στην αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Καθότι συντονιστής της συζήτησης και επιμελητής του βιβλίου, ο Χριστόφορος Κάσδαγλης βρισκόταν στη μέση. «Είναι προφανές πως η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Αυτό που δεν είναι προφανές είναι γιατί το πολιτικό σύστημα δεν το αντιλαμβάνεται ως τέτοιο. Μπορεί να το αντιλαμβάνεται ως ένα σοβαρό θέμα υπό την έννοια των αριθμών και του πολιτικού μάρκετινγκ, αλλά δεν αντιλαμβάνεται το βάθος, την κρισιμότητά του και το επείγον του πράγματος. Προσωπικά τρελαίνομαι όταν βλέπω ότι η ζωή συνεχίζεται σαν μη συμβαίνει τίποτα», σχολίασε με πικρία. Το Ημερολόγιο ενός Ανέργου είναι η αναλογική συνέχεια ενός ψηφιακού εγχειρήματος, του ιστοτόπου imerologioanergou.gr που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Χριστόφορου Κάσδαγλη. Πάνω από 500 ιστορίες απόλυσης, ανεργίας κι επισφάλειας φιλοξενούνται στο site. Πίσω από κάθε μία στέκεται ένας άνθρωπος. Αλλά μπροστά από κάθε μία ορθώνεται μια αφοριστική μιντιακή στατιστική που καταδικάζει τους ανθρώπους στην αφάνεια, τους τιτλοφορεί «ποσοστό ανεργίας 2014» και «άνεργος υπ’αριθμόν 1.500.000», τους μετουσιώνει σε νούμερα και πίνακες. Το Ημερολόγιο είναι, εκτός από μια ευκαιρία αποφόρτισης και ψυχοθεραπείας για τον ίδιο τον άνεργο, ένας τρόπος αντίστασης σε αυτού του είδους τη λογική. Και ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ήρθαμε κατά πρόσωπο με ένα ξεχωριστό πάνελ όχι διανοούμενων αλλά απολυμένων, οι ιστορίες των οποίων φιλοξενούνται στο βιβλίο.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
«Όταν διάβασα στο μήνυμα του κυρίου Κάσδαγλη τη συμμετοχή μου στο βιβλίο κι έφτασε στα χέρια μου για να το μελετήσω, με έπιασαν τα κλάματα. Η καρδιά μου πήγε να σπάσει, το στομάχι μου ήταν χάλια. Και εκεί διαπίστωσα πόσο εύθραυστη ήταν η ισορροπία μέσα μου. Ότι δεν είμαι ήρεμη ακόμη και ότι δεν ξέρω αν θα ξαναβρώ αυτό που ήμουν πριν από τις απολύσεις, τους συμβιβασμούς, την ανοχή τόσο απάνθρωπων συμπεριφορών και καταστάσεων. Και σκέφτηκα πώς είναι όταν βγαίνεις από ένα κέντρο απεξάρτησης, αλλά πάντα τρέμεις στην ιδέα ότι μπορεί να ξανακυλήσεις. Κάπως έτσι νιώθω σχεδόν κάθε μέρα μετά. Το βιβλίο αυτό είμαι σίγουρη ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να το ακουμπήσουν ούτε να το σηκώσουν, από ενοχές και τύψεις. Αυτό το βιβλίο ζεματάει, έχει μέσα πολλή ενέργεια, συσσωρευμένη αδικία και πολλαπλές κρίσεις πανικού». Διαπίστωση της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη, μουσικού που απολύθηκε γιατί –μεταξύ άλλων- της ζητήθηκε να «αλλάξει και λουκ».
«Το Ημερολόγιο αυτό που κατάφερε ήταν να σπάσει ένα ταμπού που εγώ το συγκρίνω με το θύμα του βιασμού. Όπως το θύμα του βιασμού κάποια στιγμή σκέφτεται στο πίσω μέρος του μυαλού του “Mήπως φταίω κι εγώ; Μήπως προκάλεσα αυτόν που με βίασε; Μήπως έκανα κάτι στραβό;” έτσι κι ο άνεργος. Αυτό το πράγμα το κουβαλάς μέσα στη νύχτα. Το κουβαλάς όταν βλέπεις τα παιδιά σου και δεν μπορείς να τους πάρεις κάτι. Βγαίνεις μια βόλτα και δεν μπορείς να τους πάρεις μια σοκολάτα. H ανεργία όταν τη ζεις παύει να είναι νούμερα, παύει να είναι στατιστικές, είναι πολλές ανθρώπινες ιστορίες. Είναι αυτό που στην πραγματικότητα μας κάνανε. Έκαναν ζημιά. Έκαναν ζημιά στους γύρω μας, ζημιά στα παιδιά μας. Ζημιά για πάρα πολύ καιρό. Κι όταν πάψουμε αντιμετωπίζουμε αυτό που μας συμβαίνει σαν στατιστική, τότε μόνο θα αρχίσει να υπάρχει φως στο τούνελ», είπε ο Ανδρέας Παναγόπουλος, δημοσιογράφος επί 20 χρόνια, πλέον σε καθεστώς απλήρωτης εργασίας, έχοντας δει τα παιδιά του να ανοίγουν τον κουμπαρά τους για να βγει το εβδομαδιαίο σούπερ μάρκετ.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
«Μέσα στα σχολεία η ανεργία φαίνεται πολύ σκληρά. Το συσσίτιο για παράδειγμα. Είναι πολύ σκληρό ανάμεσα στα τετράδια, τα μολύβια, τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις, το παιδί, το παιδί μου, το παιδί σου, να σηκώνει το χέρι του και να σου λέει «κυρία, ήρθε η ώρα για το φαγητό;». Τί θα κάνεις; Θα πεις ναι, μπορείς να πάρεις δέκα λεπτά διάλειμμα και να πάρεις το φαγητό σου» περιγράφει η Αγγελική Τασούλα, δασκάλα στο δημοτικό, εργαζόμενη πια, αλλά αλληλέγγυος. Αφού απολογήθηκε για το τρέμουλο και το κλάμα της, συνέχισε. «Φεύγει λοιπόν ο μαθητής και μετά από δέκα λεπτά έρχεται με το μπολ. Γεμάτο. Το βάζει στη τσάντα του. Αντιστροφή ρόλων. Αντί μάνα και πατέρας να προσφέρουν το μεσημέρι ένα ζεστό πιάτο φαγητό, πάει ο μαθητής φαγητό στο σπίτι. Γαμώ την κοινωνία μου. Και γαμώ τη δημοκρατία σας. Εδώ μέσα είναι οι ζωές ανθρώπων, κι αν αφήσετε τη φαντασία σας θα ακούσετε τις φωνές αυτών των ανθρώπων, που λένε ότι εγώ δεν είμαι ο αριθμός 1.500.000, είμαι ο Άρης, ο Νίκος, η Αγγελική, έχω ταυτότητα, έχω ύπαρξη, είμαι εδώ. Θες να με καταλάβεις; Θα το διαβάσεις. Θες να με ακούσεις; Θα το διαβάσεις».
Άλλωστε,όπως εύστοχα είχε πει κι ο Χριστόφορος Κάσδαγλης σε προηγούμενησυνέντευξή του στην Popaganda, «για τον κάθε άνεργο το ποσοστό ανεργίας δεν είναι 30%, είναι 100%». Ίσως το Ημερολόγιο ενός Ανέργου να συνοψίζει ακριβώς αυτή τη δήλωση, να είναι η απαρχή ενός νέου λογοτεχνικού είδους που ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί «λογοτεχνία της ανάγκης». Πάντως σίγουρα δεν πρόκειται για βιβλίο παραλίας. Είναι ένα – παρά το περιστασιακό χιουμοράκι του –  βαρύ βιβλίο. Αλλά δεν πειράζει. Βαριές είναι κι οι εποχές.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…