Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H ανεργία δεν είναι νούμερα, είναι πολλές ανθρώπινες ιστορίες

Της  Τατιάνας Φύσσα
http://popaganda.gr/

Φωτογραφίες: Μανώλης Τσάφος / FOSPHOTOS

Πήγαμε στην παρουσίαση του Ημερολογίου ενός Ανέργου, του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, καταγράφοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας στις πραγματικές του διαστάσεις.

Χριστόφορος Κάσδαγλης & Αλέξης Καλοφωλιάς, ο οποίος άνοιξε μουσικά τη βραδιά.
Χριστόφορος Κάσδαγλης & Αλέξης Καλοφωλιάς, ο οποίος άνοιξε μουσικά τη βραδιά.
«Στο Ημερολόγιο ενός Ανέργου βρίσκονται φωνές που ποικίλλουν, από τον ψίθυρο έως την κραυγή, οι φωνές όλων όσων αποτελούν, ούτως ή άλλως, τα νούμερα μιας στρεβλής στατιστικής. Διαβάζοντας, άκουγα την φωνή της Εύας από τη Χίο, εξαπατημένης από τον εργοδότη της, να αναζητά μια ανύπαρκτη νομοθεσία υπέρ του εργαζόμενου. Του Γιώργου, που ένιωσε να δολοφονείται όταν απολύθηκε. Του 37χρονου που έφυγε για το Τορόντο και βρέθηκε αντιμέτωπος με το ρατσισμό των Ελλήνων του Καναδά. Aκόμη κι όταν ένας φίλος γράφει με χιούμορ “δεν βρίσκω δουλειά ούτε στην επιφάνεια εργασίας”, η απογοήτευση κι η απελπισία της ανεργίας είναι παρούσες», σχολιάζει η Υρώ Καζάρα, άνεργη, καθισμένη στην αριστερή πλευρά ενός ασυνήθιστα μεγάλου πάνελ παρουσίασης βιβλίου, στην αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Καθότι συντονιστής της συζήτησης και επιμελητής του βιβλίου, ο Χριστόφορος Κάσδαγλης βρισκόταν στη μέση. «Είναι προφανές πως η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Αυτό που δεν είναι προφανές είναι γιατί το πολιτικό σύστημα δεν το αντιλαμβάνεται ως τέτοιο. Μπορεί να το αντιλαμβάνεται ως ένα σοβαρό θέμα υπό την έννοια των αριθμών και του πολιτικού μάρκετινγκ, αλλά δεν αντιλαμβάνεται το βάθος, την κρισιμότητά του και το επείγον του πράγματος. Προσωπικά τρελαίνομαι όταν βλέπω ότι η ζωή συνεχίζεται σαν μη συμβαίνει τίποτα», σχολίασε με πικρία. Το Ημερολόγιο ενός Ανέργου είναι η αναλογική συνέχεια ενός ψηφιακού εγχειρήματος, του ιστοτόπου imerologioanergou.gr που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Χριστόφορου Κάσδαγλη. Πάνω από 500 ιστορίες απόλυσης, ανεργίας κι επισφάλειας φιλοξενούνται στο site. Πίσω από κάθε μία στέκεται ένας άνθρωπος. Αλλά μπροστά από κάθε μία ορθώνεται μια αφοριστική μιντιακή στατιστική που καταδικάζει τους ανθρώπους στην αφάνεια, τους τιτλοφορεί «ποσοστό ανεργίας 2014» και «άνεργος υπ’αριθμόν 1.500.000», τους μετουσιώνει σε νούμερα και πίνακες. Το Ημερολόγιο είναι, εκτός από μια ευκαιρία αποφόρτισης και ψυχοθεραπείας για τον ίδιο τον άνεργο, ένας τρόπος αντίστασης σε αυτού του είδους τη λογική. Και ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ήρθαμε κατά πρόσωπο με ένα ξεχωριστό πάνελ όχι διανοούμενων αλλά απολυμένων, οι ιστορίες των οποίων φιλοξενούνται στο βιβλίο.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
«Όταν διάβασα στο μήνυμα του κυρίου Κάσδαγλη τη συμμετοχή μου στο βιβλίο κι έφτασε στα χέρια μου για να το μελετήσω, με έπιασαν τα κλάματα. Η καρδιά μου πήγε να σπάσει, το στομάχι μου ήταν χάλια. Και εκεί διαπίστωσα πόσο εύθραυστη ήταν η ισορροπία μέσα μου. Ότι δεν είμαι ήρεμη ακόμη και ότι δεν ξέρω αν θα ξαναβρώ αυτό που ήμουν πριν από τις απολύσεις, τους συμβιβασμούς, την ανοχή τόσο απάνθρωπων συμπεριφορών και καταστάσεων. Και σκέφτηκα πώς είναι όταν βγαίνεις από ένα κέντρο απεξάρτησης, αλλά πάντα τρέμεις στην ιδέα ότι μπορεί να ξανακυλήσεις. Κάπως έτσι νιώθω σχεδόν κάθε μέρα μετά. Το βιβλίο αυτό είμαι σίγουρη ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να το ακουμπήσουν ούτε να το σηκώσουν, από ενοχές και τύψεις. Αυτό το βιβλίο ζεματάει, έχει μέσα πολλή ενέργεια, συσσωρευμένη αδικία και πολλαπλές κρίσεις πανικού». Διαπίστωση της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη, μουσικού που απολύθηκε γιατί –μεταξύ άλλων- της ζητήθηκε να «αλλάξει και λουκ».
«Το Ημερολόγιο αυτό που κατάφερε ήταν να σπάσει ένα ταμπού που εγώ το συγκρίνω με το θύμα του βιασμού. Όπως το θύμα του βιασμού κάποια στιγμή σκέφτεται στο πίσω μέρος του μυαλού του “Mήπως φταίω κι εγώ; Μήπως προκάλεσα αυτόν που με βίασε; Μήπως έκανα κάτι στραβό;” έτσι κι ο άνεργος. Αυτό το πράγμα το κουβαλάς μέσα στη νύχτα. Το κουβαλάς όταν βλέπεις τα παιδιά σου και δεν μπορείς να τους πάρεις κάτι. Βγαίνεις μια βόλτα και δεν μπορείς να τους πάρεις μια σοκολάτα. H ανεργία όταν τη ζεις παύει να είναι νούμερα, παύει να είναι στατιστικές, είναι πολλές ανθρώπινες ιστορίες. Είναι αυτό που στην πραγματικότητα μας κάνανε. Έκαναν ζημιά. Έκαναν ζημιά στους γύρω μας, ζημιά στα παιδιά μας. Ζημιά για πάρα πολύ καιρό. Κι όταν πάψουμε αντιμετωπίζουμε αυτό που μας συμβαίνει σαν στατιστική, τότε μόνο θα αρχίσει να υπάρχει φως στο τούνελ», είπε ο Ανδρέας Παναγόπουλος, δημοσιογράφος επί 20 χρόνια, πλέον σε καθεστώς απλήρωτης εργασίας, έχοντας δει τα παιδιά του να ανοίγουν τον κουμπαρά τους για να βγει το εβδομαδιαίο σούπερ μάρκετ.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
«Μέσα στα σχολεία η ανεργία φαίνεται πολύ σκληρά. Το συσσίτιο για παράδειγμα. Είναι πολύ σκληρό ανάμεσα στα τετράδια, τα μολύβια, τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις, το παιδί, το παιδί μου, το παιδί σου, να σηκώνει το χέρι του και να σου λέει «κυρία, ήρθε η ώρα για το φαγητό;». Τί θα κάνεις; Θα πεις ναι, μπορείς να πάρεις δέκα λεπτά διάλειμμα και να πάρεις το φαγητό σου» περιγράφει η Αγγελική Τασούλα, δασκάλα στο δημοτικό, εργαζόμενη πια, αλλά αλληλέγγυος. Αφού απολογήθηκε για το τρέμουλο και το κλάμα της, συνέχισε. «Φεύγει λοιπόν ο μαθητής και μετά από δέκα λεπτά έρχεται με το μπολ. Γεμάτο. Το βάζει στη τσάντα του. Αντιστροφή ρόλων. Αντί μάνα και πατέρας να προσφέρουν το μεσημέρι ένα ζεστό πιάτο φαγητό, πάει ο μαθητής φαγητό στο σπίτι. Γαμώ την κοινωνία μου. Και γαμώ τη δημοκρατία σας. Εδώ μέσα είναι οι ζωές ανθρώπων, κι αν αφήσετε τη φαντασία σας θα ακούσετε τις φωνές αυτών των ανθρώπων, που λένε ότι εγώ δεν είμαι ο αριθμός 1.500.000, είμαι ο Άρης, ο Νίκος, η Αγγελική, έχω ταυτότητα, έχω ύπαρξη, είμαι εδώ. Θες να με καταλάβεις; Θα το διαβάσεις. Θες να με ακούσεις; Θα το διαβάσεις».
Άλλωστε,όπως εύστοχα είχε πει κι ο Χριστόφορος Κάσδαγλης σε προηγούμενησυνέντευξή του στην Popaganda, «για τον κάθε άνεργο το ποσοστό ανεργίας δεν είναι 30%, είναι 100%». Ίσως το Ημερολόγιο ενός Ανέργου να συνοψίζει ακριβώς αυτή τη δήλωση, να είναι η απαρχή ενός νέου λογοτεχνικού είδους που ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί «λογοτεχνία της ανάγκης». Πάντως σίγουρα δεν πρόκειται για βιβλίο παραλίας. Είναι ένα – παρά το περιστασιακό χιουμοράκι του –  βαρύ βιβλίο. Αλλά δεν πειράζει. Βαριές είναι κι οι εποχές.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…