Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για τη Χαλκιδική που ονειρεύομαι

1. Η συγκυρία των εκλογών
Δημότες/σσες του Δήμου Νέας Προποντίδας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μια συγκυρία κατά την οποία αμφισβητείται ο ρόλος της Τ.Α. με πρωτοφανή συρρίκνωση της δημόσιας χρηματοδότησης, απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Πρώτο θύμα της μνημονιακής πολιτικής είναι η ουσιαστική κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και η μετατροπή των ΟΤΑ σε γραφεία που απλά εκδίδουν πιστοποιητικά. Ο Καλλικράτης εφαρμόστηκε μεταφέροντας αρμοδιότητες χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους ώστε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις λειτουργίες, δημιουργώντας τεράστιους γεωγραφικά δήμους όπου ο δημότης απομακρύνθηκε από τη διοίκηση. Η οικονομική επιτροπεία καταργεί την αυτονομία των ΟΤΑ και οδηγεί στην επιβολή τοπικών φόρων σε βάρος των δημοτών.
2. Η Αυτοδιοίκηση
Είναι γενική η παραδοχή ότι διαχρονικά οι παρατάξεις που διοίκησαν τους δήμους αποτελούν μέρος του πολιτικού συστήματος εξουσίας, το οποίο στηρίχθηκε σε πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφάνεια, στις επικοινωνιακές – παλαιοκομματικές τεχνικές και στον συγκεντρωτισμό, ένα σύστημα που εξάντλησε τα περιθώριά του. Για εμάς η Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά και τη συμμετοχή των δημοτών.
Η απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης συντελεί στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Δύο πόλοι αναπτύσσονται σε αυτή τη συγκυρία, ο ένας που υπηρετεί αυτή την πολιτική, και ο άλλος που της αντιτίθεται. Δύο λογικές ανακύπτουν σε σχέση με τη διοίκηση των δήμων, αυτός της δημαρχοκεντρικής αντίληψης και των πληρωμένων προϊσταμένων που υποκαθιστούν τους αιρετούς, και η λογική της δημοκρατικής διοίκησης. Δύο τακτικές συγκρούονται, η λογική της παλιάς διακυβέρνησης, με την τακτική του ανοικτού στην κοινωνία δήμου.
3. Υποστήριξη του κοινωνικού ιστού
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους: Καμιά απόλυση εργαζόμενων από τους δήμους, διακανονισμός των χρεών προς τον Δήμο και δημιουργία κοινωνικών δομών για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων.
4. Τι Δήμο θέλουμε
Είναι η ώρα οι δημότες της Νέας Προποντίδας να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο δήμου όπου οι έννοιες της συλλογικότητας, της δημοκρατικής συγκρότησης των οργάνων, της διαφάνειας, του δημόσιου απολογισμού, της συμμετοχής και του ελέγχου από τον πολίτη είναι προαπαιτούμενα. Στην εποχή της μεγαλύτερης και πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και βιώνει με τραγικό τρόπο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει:
• να ενθαρρύνει τη συμμετοχή, και να αναδειχτεί σε κύτταρο υπεράσπισης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, σε εχθρό του ρατσισμού και του φασισμού.
• να υπερασπίσει τα δημόσια-κοινωνικά αγαθά, τον δημόσιο χώρο.
• να παίξει ρόλο καταλύτη σε μια νέα δίκαιη, ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
• να προστατέψει το περιβάλλον και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
• να είναι παρών και συμπαραστάτης στους αγώνες ζωής των συμπολιτών μας για εργασία, παιδεία, υγεία, στέγη και για κάθε τι που αφορά και απειλεί την επιβίωσή τους με αξιοπρέπεια,
• να διεκδικεί μαζί με φορείς και συλλογικότητες τα δίκαια αιτήματα της Τ.Α. από κάθε κεντρική εξουσία και ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι κάθε φορά στην κυβέρνηση.
• να αγωνιστεί με όλη την κοινωνία της Χαλκιδικής ενάντια στη καταστροφική επένδυση, φαραωνικού μεγέθους, στις Σκουριές.
Η θετική απάντηση στα παραπάνω διαμορφώνει, με αυτονομία απέναντι στο σύστημα εξουσίας και τα κόμματα, τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του δημοκρατικού μετώπου που πρέπει να δημιουργηθεί όχι μόνο απέναντι στη σημερινή συντηρητική δημοτική αρχή αλλά και στο κυρίαρχο λαϊκίστικο και χρεοκοπημένο μοντέλο αυτοδιοίκησης.
Απαντάει ευθέως στο ερώτημα ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία αυτού του μετώπου και δίνει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη και συλλογικότητα να «αναγνωρίζει» τον εαυτό του στο ενωτικό μας εγχείρημα.Δήθεν «υπερκομματικές», «ανεξάρτητες» και «απολίτικες» προσεγγίσεις δεν αντέχουν στην κριτική.
5. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε αυτό το πολιτικό κλίμα και την πολιτική συγκυρία, έχουμε πειστεί ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση μόνο με μια πλατιά συνεργασία,
με ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων,
με πρόγραμμα, δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων,
με αρχές την ανιδιοτέλεια την ισονομία και την αξιοκρατία.
Πρέπει να φρενάρουμε την κυρίαρχη κατάσταση ΤΩΡΑ πριν καταστραφεί εντελώς η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία.
Εργαζόμαστε για την συγκρότηση αυτόνομου δημοκρατικού αυτοδιοικητικού μετώπου και στην προσπάθεια αυτή, ισότιμη θέση έχει κάθε συμπολίτης μας που συμφωνεί με την διακήρυξη και επιθυμεί να συμβάλλει ανεξάρτητα από κομματικές ή μη εντάξεις ή προελεύσεις.
Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η δημοτική μας κίνηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ευρύτερη προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής, ελπιδοφόρας προοπτικής για την τοπική μας κοινωνία. ΜΟΝΟ μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μέλλον για το δήμο και τη ζωή όλων των συμπολιτών μας.
Ο Δήμος μας δεν έχει ανάγκη από φθαρμένους τοπικούς παράγοντες, με ισχυρές «διασυνδέσεις». Δεν έχει ανάγκη από παντογνώστες, εγωπαθείς, δυναμικούς «ηγέτες» και «ηγεμόνες». Έχει ανάγκη από Δημοκρατικούς ανθρώπους, που λειτουργούν συλλογικά, που η μέχρι τώρα πορεία τους και ο αγώνας τους, εγγυώνται ότι μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν. Έχει ανάγκη από ανιδιοτελείς δραστήριους πολίτες, που θα στηρίξουν την τοπική μας κοινωνία που καταστρέφεται και θα στηριχτούν στους πολίτες, τα κινήματα και τα δίκτυα αλληλεγγύης.


Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…