Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Εφιάλτης

Κοσμοπολίτης, πλουραλιστής ή φιλελεύθερος;  Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου για τις πολιτικές πεποιθήσεις του ήδη παυμένου γραμματικού της κυβέρνησης. Ένας ιδεοληπτικός βάζελος είναι, τον οποίο ακόμα και οι γαύροι αφισσάρισαν στο Καραΐσκάκη.  Γνωστός φιλοακροδεξιός, αυτοπροβαλλόμενος αντικομουνιστής, νταραβεριτζής των Κασιδιάρηδων είναι ο άνθρωπος που πλασάρεται και ως κορυφαίος νομικός. Μη τρελαθεί κιόλας κανείς. με το Ρουσσώ από τη Μάνη, επειδή έκανε το νομικό σύμβουλο στην ΕΠΑΕ την οκταετία 1990 -1998  επί  προεδρίας του μακαρίτη Γιώργου Δέδε και παρομοίως εκείνη την περίοδο θήτευε στο ίδιο πόστο στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός των αδελφών Γιαννακόπουλου.
Προσφάτως ο ίδιος,  εξωθεσμικά ως προς την ιδιότητα του στο Μαξίμου, παρέδωσε ιδεολογικά σεμινάρια στην ΓΑΔΑ περισσότερο ως συγγραφέας παρά ως διακεκριμένος νομικός. Προωθούσε τις αντιλήψεις που περιείχαν τα βιβλία του «Το τέλος του εφιάλτη» και «Ερμοκοπίδες» επικεντρωνόμενος εξιδανικευμένα στην δοκιμασία της “κρυπτείας”. Το σκοτεινό και δολοφονικό, μάλλον,  έθιμο της αρχαίας Σπάρτης, λάτρεις του οποίου είναι οι ντόπιοι νεοναζιστές και θερμός υποστηρικτής της ο Ηλίας Κασιδιάρης. Έτσι για να αντιλαμβάνεται κανείς τις εκλεκτικές συγγένειες ως προς τη ξενοφοβία και τον ρατσισμό και, κυρίως, από που αντλούν το ιδεολογικό τους υπόβαθρο
Δεν έχει διαφύγει, εξάλλου, της προσοχής ότι ο  Μπαλτάκος υπήρξε από τους φανατικούς πολέμιους του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που είχε διχάσει την τρικομματική κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο. Σε συζήτηση, μάλιστα, με δημοσιογράφους στη Βουλή εκείνες τις ημέρες είχε  δηλώσει αφοπλιστικά ότι : «είναι απευκταίο, αλλά όχι απίθανο το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να υποχρεωθεί να κυβερνήσει με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής». Έτσι για να κατανοεί κανείς πώς το εμμέσως επιθυμητό γίνεται άμεση επαφή και το πρόσκαιρο τακτικό όφελος φιλική ψιλοκουβεντούλα μετά λούμπεν υβρεολογίου αντίστοιχου  του φυλετικού μίσους και της πνευματική βαναυσότητας που εκπροσωπεί μια εγκληματική οργάνωση.
Προφανώς είναι παρακινδυνευμένο να θεωρήσει  ¨όμοιος τον όμοιο”  Μπαλτάκο και Κασιδιάρη. Σίγουρα δεν συμμερίζονται τις  ίδιες  δικαιικές αρχές , δεν μοιράζονται κοινό ηθικό και  δημοκρατικό πυρήνα  και δεν υπηρετούν παρόμοιο αξιακό κώδικα. Μπορεί ο νομικός συνεργάτης του πρωθυπουργού να γράφει στα παλιά του παπούτσια τα ανθρώπινα δικαιώματα και να περιφρονεί διεθνείς θεσμούς αλλά νεοναζιστής δεν είναι. Ούτε στους αφελείς μπορεί να αθροισθεί ένας τύπος που διατηρεί άριστες σχέσεις με μερίδα της επιχειρηματικής ελίτ του τόπου. Από πολιτική διαχείριση, όμως, καλύτερα θα διαπραγματευόταν ένας οπαδός της Θύρας 13.
Αναπόφευκτα, χάριν της εμμονικής του διάθεσης να κλείνει ελκυστικά το μάτι στους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, επειδή τους θεωρεί γεννήματα της ίδιας αντικομουνιστικής μήτρας, ανακαλεί στις υπόγειες επαφές μαζί τους όλα τα παρηκμασμένα ακροδεξιά στερεότυπα της μετεμφυλιακής προπαγάνδας. Υπονομεύει έτσι και τη δικαστική ανεξαρτησία και της διάκριση των λειτουργιών σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, που μάλλον με το ζόρι έχει χωνέψει.  Εξ αντικειμένου , λοιπόν, λειτουργεί ως σαμποτέρ του. Και ως τέτοιο ήδη έπρεπε να τον έχει απαλλάξει  από το πόστο του ο πρωθυπουργός,  υλοποιώντας συμβολικά το τίτλο του βιβλίου του «Το τέλος του εφιάλτη»
Μα πιο πολύ απ' όλα είναι ένας ευεργετημένος από το Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πάνω από τριάντα χρόνια τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Γι να εισπράξει σήμερα ο πρωθυπουργός τη περιφρονητική αγνωμοσύνη και τα υποτιμητικά του σχόλια. Ας το είχε σκεφθεί  το 1992, όταν ως υπουργός Εξωτερικών του εμπιστεύθηκε μια θέση στην ΟΚΕ Εξωτερικών. Και ας τον είχε επανεκτιμήσει το 2004 όταν επανήλθε στη κεντρική πολιτική σκηνή και τον κάλεσε χωρίς δεύτερη σκέψη στο επιτελείο του κάνοντάς τον έκτοτε νομικό δερβέναγα και στο υπουργείο Πολιτισμού και  στη ΝΔ αφότου εξελέγη αρχηγός της.
Να πει κανείς ότι δεν τον είχε προειδοποιήσει  ο Μπαλτάκος όταν σαν γραμματέας του  υπουργικού συμβουλίου θεωρείται πως έκανε ρουσφετάκι στο γιό του τοποθετώντας τον στο Λιμενικό Σώμα, υπερπηδώντας 15 επιλαχόντες που είχαν συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία από τον ίδιο. Ή μήπως στα πλαίσια ενός  προκλητικού νεποτισμού δεν διόρισε ο ίδιος την δικηγόρο του γιου του συνεργάτιδα στο Μαξίμου; Δεν αντέδρασε τότε ο Σαμαράς καθώς εκτιμάται ότι  ο έμπιστος συνεργάτης κρατούσε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας του με το Κώστα Καραμανλή. Ο δικηγόρος και ο πρώην πρωθυπουργός , άλλωστε, διετέλεσαν επί τέσσερα χρόνια από το 1985 ως το 89 συνεργάτες στο ίδιο δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη.
Ας πρόσεχε, όμως,  ο Σαμαράς με τα ευρύτερα κονέ του συμβούλου και νομικού δεξιού χεριού του.  Και ας εισπράξει,τώρα την αχαριστία και τις αστείες δικαιολογίες του ίδιου αφού πλέον τον εξέθεσε , ευτελίζοντάς τον δημοσίως στο πανελλήνιο με μια ασυγχώρητη εμπιστευτική συνομιλία που αν μη τι άλλο εμφανίζει  “κολλητηλίκια” που ξεπερνούν τις πιο επικίνδυνες για τη δημοκρατία σχέσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…