Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ο μαζοχισμός του τηλεοπτικού "ερπετάριουμ"

Παρακολουθώ, χρόνια τώρα, με μαζοχιστική εμμονή και για μια υποτιθέμενη επαγγελματική υποχρέωση που στην ουσία λειτουργεί ως άλλοθι. τα "πολιτικά", τηλεοπτικά show της Δευτέρας. Εχω εξοικειωθεί με την αναγούλα που μου προκαλεί ο Πρετεντέρης και ο ανακυκλούμενος θίασος του αναζητώντας τη στιγμή που το ποντίκι θα δαγκώσει τη γάτα λίγο πριν αυτή το ξεκοιλιάσει και κρεμάσει τα άντερά του στο μέσα μέρος της οθόνης μου. Κατά βάθος θέλω να δω τα άντερα της γάτας βγαλμένα και τυλιγμένα στο λαιμό της κι ας ξέρω πως αυτό δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να συμβεί καθώς ποντίκια και γάτες παίζουν με τους κανόνες του τηλεοπτικού παιχνιδιού. Σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος νομίζω πως η υπάρχει η προσμονή μια επόμενης ημέρας που η γάτα -ή έστω και ένα ποντίκι, βρε αδελφέ- θα έχει σιχαθεί τόσο πολύ τον εαυτό του που θα πηδήξει από τον 10ο όροφο ενός κτιρίου και θα γίνει μια κόκκινη κηλίδα στο πεζοδρόμιο.
Κι αφού όλα αυτά δεν συμβαίνουν απλώς "απολαμβάνω" το "ερπετόριουμ" όπου φίδια, σκορπιοί και αρουραίοι δίνουν τη δευτεριάτικη παράστασή τους. Ιδιαίτερα όταν σε αυτό συμμετέχουν όχι τα συνηθισμένα ονόματα της πρώτης γραμμής του πολιτικού θιάσου αλλά ο αναπληρωματικός θίασος των εξω-πολιτικών ή από σπόντα πολιτικών θηρίων. Οπως χθες, ας πούμε όπου οι "τσόντες" του πολιτικού μας ζωολογικού κήπου επιδόθηκαν σε ένα ακόμη πορνογράφημα απείρου κάλλους όπου η εξ αριστερών ορμώμενη πρώην τηλεπαρουσιάστρια συμπλήρωνε την μονίμως εμετική παρουσία του εκπροσώπου ενώ ο από δίπλα κοκορίκος πέταγε τις δήθεν προκλητικές του κορωνίτσες στον απέναντι συμπαθέστατο σουρικάτα που κάτι πήγε να πει για "σύστημα", "διόδια", "εργολάβους". "ΜΜΕ" για να τον μαζέψει άρον-άρον ο θηριοδαμαστής με την επίκληση των διαφημίσεων κατά τη διάρκεια των οποίων -όπως είναι σε όλους γνωστό- τα παρεκτρεπόμενα θηρία τρώνε ένα δύο βελάκια με αναισθητικό από τον floor-manager και έρχονται στα ίσα τους.
Το θέαμα ήταν για μία ακόμη φορά αισχρό χωρίς οι επιμέρους αθλιότητες να έχουν από μόνες τους κανένα απολύτως ενδιαφέρον.
Εσβησα την τηλεόραση κι έμεινα να τηρώ πέντε λεπτών σιγή και προσπαθώντας να αναπλάσω το δικό τους πεντάλεπτο αμέσως μετά το τέλος της παράστασης. Πως είναι αυτοί οι άνθρωποι όταν τελειώνει το show; Τι κάνουν; Τι λένε; Πως είναι τα πρόσωπά τους; Τι σκέφτονται; Πόσο ικανοποιημένοι ή άδειοι αισθάνονται; Τι υποσχέσεις δίνουν στον εαυτό τους για την επόμενη φορά;
Σίγουρα δεν έχουν αυτοκτονικές σκέψεις.
Οι νεκροί δεν αυτοκτονούν. Υποδύονται τους ζωντανούς και τους σκεπτόμενους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…