Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρέα Βιτάλη: Ερυθρός Σταυρός αμνών και λύκων

Ενα κείμενο που ανέβηκε και μετά χάθηκε από το Protagon.gr:

Tης Ρέας Βιτάλη

Εξοικειωθήκαμε με την απατεωνιά και τους απατεώνες ως θεατές σε ταυρομαχία.
Μόνο «ολέ!» που δεν φωνάζουμε παρακολουθώντας εβδομαδιαίους αγώνες. Εξοικειωθήκαμε και με τα δισεκατομμύρια. Και με τη βρώμα. Τόση δυσωδία ακύρωσε την όσφρησή μας. Τόση γελοιότητα ακύρωσε την όραση. Τόση βοή ακύρωσε την ακοή. Τόση κατάβαση ακύρωσε το βυθόμετρό μας. Υπάρχει άραγε limit down, σε αποκαλούμενο από τον Τύπο «σκάνδαλο», που αν ξεπεραστεί μπορεί να μας αναστατώσει; Υπάρχει πράξη που μπορεί να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά του θυμού μας, να κατεβάσει το αίμα στα νύχια; Σε ποιο άνοιγμα σκίζεται το υπερ-ελαστικό συνειδησιακό και κριτικό μας ζέρσεϊ, όπως μας το κατάντησαν;
Είμαι επηρεασμένη. Είμαι συναισθηματικά επηρεασμένη. Από τη σπίθα των ματιών της. Είναι ένα μορφωμένο, νεαρό κορίτσι. Τοίχος με πτυχία. Μα αν τη ρωτούσες για ποιο είναι πιο περήφανη, θα σου απαντούσε της εθελόντριας νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές… Οι κάθε είδους εθελοντές, έχουν άλλα μάτια. Τη θυμάμαι τη μέρα της ορκωμοσίας. Τύφλα να ‘χαν οι λαμπτήρες Philips! Θυμάμαι όλες τις γυναίκες πάνω στη σκηνή του Πολεμικού Μουσείου. Με τη στολή τους. Ναι. Η πλέον χαρακτηριστική στολή! Σαν υποψιασμένοι άγγελοι με αίσθηση ευθύνης και όχι ως γλυκερά αγγελούδια του Μπουσέ. Ο Ερυθρός Σταυρός, ένας θεσμός με μακριά ιστορία προσφοράς. Σχεδόν ιερός! Στο τέλος της τελετής είχε μιλήσει ο τότε Πρόεδρος Ανδρέας Μαρτίνης. Η εντύπωσή μου; Σοκ. Ο λαός λέει πολλά σοφά, σε μια μαγευτική αργκό και ακριβοδίκαιη μίνιμαλ γλώσσα «Κόψε φάτσα-βγάλε συμπέρασμα». Ο Ανδρέας Μαρτίνης, με ένα μπεγλέρι ωσάν του Μάκαρου, μια ματιά μισόκλειστη. Ήταν όλα θέμα χρόνου και εποχής.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης. 30 χρόνια ισχυρός άνδρας στο τιμόνι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Καταγεγραμμένα χρέη στο Ερρίκος Ντυνάν 240.000.000 ευρώ και 50.000.000 ευρώ στον ΕρυθρόΣταυρό, όπως καταμετρήθηκαν και αναμεταδόθηκαν στον Τύπο. Και που η φράση του, όταν ο βίος και πολιτεία του άρχισε να ξετυλίγεται, ήταν ενδεικτική των πρακτικών του «είναι σίγουρο ότι έχω στοιχεία, από τα οποία πολλοί στην κορυφή, θα χάσουν τον ύπνο τους».
Μη φανταστείτε το νήμα να ξετυλίγεται από πατριώτες μας. Πού να βρεθεί δίοδος για αποκαλύψεις, σε μονοπάτια με ταμπέλα, αδιέξοδο! Μερικοί ηρωικοί σίγουρα προσπάθησαν… Ενδεχομένως αρκετοί πήγαν άκλαυτοι αγωνιζόμενοι ν΄ ανοίξουν τα μάτια της επιλεκτικά τυφλής πολιτείας; Πολλοί μπορεί και να την «έβαψαν». Το τελευταίο χαστούκι και πιο καθοριστικό, δόθηκε από τον επικεφαλής της διεθνούς Ομοσπονδίας του Ε.Σ. Γκεόργκι Άψμπουργκ, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα, για να κάνει οικονομική αυτοψία καθώς οι καταγγελίες που είχαν φτάσει στην κεντρική διοίκηση στη Γενεύη ήταν καταιγιστικές. Ιστορικής σημασίας η φράση του «Για όσο παραμένει Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ο κ. Μαρτίνης εμείς διακόπτουμε κάθε επικοινωνία μαζί του». Αξίζει να γνωρίζετε ότι ο Α. Μαρτίνης είχε αρνηθεί να συναντηθεί με την τετραμελή αντιπροσωπεία που είχε φτάσει στην Ελλάδα. Οι της Γενεύης, πριν πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής, απείλησαν με οριστική διαγραφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τα μητρώα της Διεθνούς Ομοσπονδίας καθώς είχαν βάσιμες υποψίες για ιδιοτελή διαχείριση, ολοκληρωτικό καθεστώς και άρνηση πρόσβασης σε οποιαδήποτε στοιχεία.
Φαντάζεστε τον Α. Μαρτίνη να δρα μόνος του και αυτεξούσια για 30 ολόκληρα χρόνια; Μια ιστορία που κυκλοφορεί ευρέως (για την οποία δεν παίρνω όρκο) είναι ότι όταν χτίστηκε το Ερρίκος Ντυνάν και ξεκίνησαν προσλήψεις προσωπικού, η εντολή Μαρτίνη ήταν να προηγούνται δημοσιογράφοι, παιδιά δημοσιογράφων, πολιτικοί, παιδιά πολιτικών και παιδιά δικαστικών. Ο «σπουδαίος άνδρας» έλυνε και έδενε. Είχε προσβάσεις παντού. Κατά το πόρισμα υπέρογκες αμοιβές δίνονταν ακόμα και σε άγνωστους παραλήπτες χωρίς παραστατικά και με απευθείας αναθέσεις. Απίστευτη λεηλασία θεωρείται ότι έχει συμβεί και με τα κληροδοτήματα του Ερυθρού Σταυρού που μετατρέπονταν σε ζεστό χρήμα και ερευνάται πού κατέληγαν. Ένα υπέρμετρο θράσος παράλληλα με μια ακραία ασυλία που του έδινε τόση σιγουριά και ασφάλεια που δεν τον ενδιέφερε καν η ρήξη με τη διεθνή ομοσπονδία, με το διεθνές ανθρωπιστικό κίνημα. Μια διαχείριση τόσο λάσκα, που το γεγονός ότι μοίραζε πουρμπουάρ 1.000 ευρώ στα γεύματά του, σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας, είναι σταγόνα… Πάντα γαλαντόμοι οι με ξένα κόλλυβα. Μελετώ στοιχεία. Ανάμεσα και μια συνεργασία με την εταιρεία AIA Relate Α.Ε στην οποία είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος η Αλεξία Μπακογιάννη και η οποία είχε αναλάβει και τη διαφημιστική προβολή του εράνου χωρίς να τηρηθεί βέβαια οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία. Με στοιχεία του 2008, για ποσό προσφοράς των συμπατριωτών μας σε έρανο 1.357.073 ευρώ, στα ταμεία του Ε.Σ κατέληξαν 1.045.038. Άραγε να ήταν τόσο αποτελεσματική η εργασία της Εταιρείας (να μας μάθει τον Ερυθρό Σταυρό) ώστε άξιζε να λάβει το 20% εράνου; Και ενώ αναφέρομαι στην Αλεξία Μπακογιάννη, αναρωτιέμαι πόσες εταιρείες και πόσοι πολιτικοί στα 30 χρόνια ηγεμονίας του Μαρτίνη θα έχουν τακτοποιηθεί ώστε να τους κρούει ο ίδιος τον κώδωνα κινδύνου; Αλλά, (για να διευκρινιστεί και η επιλογή μου) αν, ρε γαμώτο, φέρεις, κατά το ήμισυ, το όνομα του Μπακογιάννη, πώς καταδέχεσαι να χαράζεις με τον Μαρτίνη τους επαγγελματικούς σου στόχους και το μέλλον ξεπερνώντας διαγωνισμούς;
Η ιστορία του Ανδρέα Μαρτίνη, αντιμέτωπου με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό είναι το προσωπικό μου limit down φερόμενου ως σκανδάλου. Είναι και ένα ενδεικτικό στοιχείο στο ανώφελο της ερώτησης «και ‘σεις τι κάνατε;» του κάθε ανυποψίαστου που θέλει να ξεσπάσει τον θυμό του σε κάποιον δημοσιογράφο… Σκέψου τι αγώνα χρειάστηκε να δώσει ένας ολόκληρος Διεθνής Οργανισμός για να κινητοποιήσει για τα αυτονόητα!... Κι έχουμε «δουλίτσα» ακόμα. Άγνωστον τι θα δούμε στα «προσεχώς».
Ο Ανδρέας Μαρτίνης και η συμπεριφορά του, η έπαρση, η απαξίωση, η φράση «έχω στοιχεία που πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους», τα 30 χρόνια ηγεμονίας-παντοκρατορίας, είναι το δικό μου limit down ίσως γιατί έπαιξε απέναντι σε έναν ιερό θεσμό. Και ναι! Είμαι επηρεασμένη από τα μάτια της. Έλαμπαν! Ενώ σκατοσφούγγιζε μια γριά γυναίκα στο Κέντρο Χρονίων παθήσεων. Τα μάτια των εθελοντών αστράφτουν αλλιώς. Πόσο θα διασκέδαζε ο Μαρτίνης βλέποντας εκείνες τις γυναίκες να ορκίζονται ως εθελόντριες; Να προσφέρουν ψυχή και υπηρεσίες χωρίς αμοιβή. Λες να χλεύαζε; Λες «Οι κακομοίρες» να τις αποκαλούσε;
Το κείμενο αφιερώνεται στους κάθε λογής εθελοντές και εθελόντριες. Πες το φόρο τιμής στη σιωπή των αμνών. Όχι γιατί δεν αναγνωρίζουν λύκους.
Υ.Γ Πού βρισκόμαστε τώρα; Οι σχέσεις μας με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό έχουν παγώσει. Εν μέρει αποφύγαμε τον κίνδυνο αποπομπής αλλά αναμένετε να οριστεί νέο Δ.Σ από τα ελληνικά δικαστήρια, ώστε να μεριμνήσει προκειμένου να τακτοποιηθούν υποχρεώσεις που καίνε όπως π.χ μισθοί απλήρωτοι αλλά και να γεφυρωθούν σχέσεις με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό που αναμένει τις «ελληνικές μας» εξελίξεις προφανώς κουνώντας με θλίψη και απογοήτευση το κεφάλι. Όσο για τον κ. Μαρτίνη το μέλλον θα δείξει. Σε τούτην τη χώρα δεν είναι να βάζεις στοιχήματα...  

Σχόλια

  1. Η ιστορία του Ε.Σ και του Μαρτίνη..Απο τις πιο σιχαμερές ιστορίες από τον "εκσυγχρονισμό" και δώθε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…