Αναζητώντας τον "Κάβουρα"

"Φωτιές" έχει ανάψει το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη. Ποιος ήταν ο πράκτορας που είχε "φυτευτεί" στο ΚΚΕ στην υπόθεση "Κόκκινος Κάβουρας"; Η ονοματολογία γράφει και σβήνει στα δημοσιογραφικά γραφεία και στις παρέες των αριστερών. Οι νεώτεροι δεν έχουν ιδέα. Από τους παλιούς, κάποιοι ξέρουν και κάποιοι υποθέτουν. Ολοι μαζί προσπαθούν να κολλήσουν τα κομματάκια ενός παζλ διαβάζοντας το βιβλίο του Μίμη και ανασύροντας μνήμες.
Ενδιαφέρον έχει ένα άρθρο του περιοδικού Serajevo (http://sarajevomag.gr/entipa/teuhos_25/i25_p17_agents.html) με τίτλο "Οι αδέσποτοι, οι πράκτορες και το (τα) τότε ΚΚΕ" όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Υπάρχει ένα διδακτικό γεγονός: στα 1985, όταν ο M. Kουτσόγιωργας έγινε υπουργός εσωτερικών στην τότε πασοκική κυβέρνηση, οπότε έγινε και προϊστάμενος της κυπ, έκανε «δώρο» στο κκε το όνομα ενός στελέχους των μυστικών υπηρεσιών που βρισκόταν στα «όργανά» του. Tο χτύπημα πρέπει να ήταν πολύ άσχημο: ο κυπατζής δεν ήταν καν ένα απλό μεσαίο στέλεχος· ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής! Kαι πώς στο διάολο κατάφερε η κυπ να φυτέψει άνθρωπό της στην κ.ε. του κκε; Δεν φτάνεις στην κεντρική επιτροπή χωρίς τσεκαρίσματα.... Aλλά η κυπ τον είχε στρατολογήσει από τότε που ήταν απλό μέλος του κόμματος, εργάτης στη γερμανία... Eπί χούντας.... (Aυτά από μη διαψεύσιμη εκμυστήρευση πρώην στελέχους του κκε, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Kι αν αυτό το περιστατικό σας πέφτει too much, θυμηθείτε την περίπτωση του Nτένις Nτόναλσον, νο 2 στην ιεραρχία του Σινν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του I.R.A.: το 2006 αποκαλύφθηκε ότι για καμιά 20αριά χρόνια ήταν πράκτορας των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών...) Yποτιμάει τη νοημοσύνη του όποιος υποτιμάει τις (όποιες, οπωσδήποτε και τις ελληνικές) μυστικές υπηρεσίες, και κορδώνεται ότι αυτές είναι κατάλληλες «μόνο για μπάχαλα»! Aς ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην περίπτωση αυτή: του εργάτη που ξεκίνησε (στα ‘70s) σαν ρουφιάνος της χουντικής ασφάλειας στους κύκλους των ριζοσπαστών μεταναστών εργατών στη γερμανία, για να φτάσει να γίνει μέλος της κεντρικής επιτροπής του κκε (και του όποιου «κκε»....)". "

Η πραγματική ιστορία θα βρίσκεται κάπου καταχωνιασμένη στα περίφημα αρχεία του ΚΚΕ που σαπίζουν στα υπόγεια του Περισσού.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο πέσαμε επάνω σε ένα άρθρο στο ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ. Το μυστικό κρύβεται σε ένα σχόλιο από κάτω που μιλάει για τον Ηλία Σταμπουλίδη.

Ο μετανάστης από τη Γερμανία, Ηλίας Σταμπουλίδης, επιστέφει το 1975 στην Ελλάδα ως μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και χρεώνεται στην Κ.Ο. Θεσσαλονίκης που εκείνη την περίοδο την ευθύνη της καθοδήγησης των κοµµατικών οργανώσεων Μακεδονίας-Θράκης. Θεωρείται σκληροπυρηνικός και σύντομα εκκαθαρίζει πολλά στελέχη της προηγούμενης γενιάς με κατηγορίες περί "αντικομματικής" συμπεριφοράς και δράσης. Και μετά "έσκασε" η "βόμβα". Μία αποστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή όταν, απαντώντας σε επερώτηση της ΝΔ για την ΕΥΠ, είπε "κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ ότι παρακολουθεί όταν εσείς είχατε βάλει πράκτορες παντού ακόμη και σε μεγάλα κόμματα της αριστεράς", οδήγησε, κάποιοι λένε το ίδιο βράδυ, το Χαρίλαο Φλωράκη στο Καστρί. Εκεί μαθαίνει ολόκληρη ή μέρος της πραγματικότητας. Αρκετά πάντως για να αντιμετωπίσει την υπόθεση. Χωρίς ακρότητες αλλά αποφασιστικά. Ο Η.Σ. έχει εξαφανιστεί από τα μέσα του '80. Κάποιοι λένε ότι έφυγε για τη Λατινική Αμερική. Αλλοι λένε ότι δεν ζει πια.
Αν και φήμες λένε ότι του δόθηκαν 24 ώρες να φύγει από την Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν τον κυνήγησε ποτέ κανείς. Εκτός ίσως από ερινύες. Οπως σωστά γράφει ο Ανδρουλάκης ήταν άλλωστε κατά τα 8/10 κομμουνιστής και κατά τα 2/10 πράκτορας. Η γερμανίδα σύντροφός του πέθανε λίγα χρόνια αργότερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Μπλογκοπαίχνιδο: Το βιβλίο που είναι κοντά μου