Ο αντιφασισμός είναι δουλειά των εργαζομένων

Έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό και δεν είναι καθόλου συμπτωματική η σημερινή απεργιακή και αντιφασιστική ημέρα. Ο φασισμός υπήρξε πάντοτε, αν όχι εργαλείο, σε κάθε περίπτωση δεκανίκι των καπιταλιστών και η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία κατεξοχήν οι ταξικοί αγώνες, οι αγώνες των εργαζόμενων δηλαδή, είχαν και εξακολουθούν να έχουν αντιφασιστικό πρόσημο και περιεχόμενο συνυφασμένο με την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.
Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζουμε -ούτε μπορεί να ταυτίζεται- τον αστικό πολιτικό κόσμο με τους χρυσαυγίτες. Άλλωστε, πέρα από τις πολιτισμικές διαφορές, στο εσωτερικό της ιστορικής "εθνικόφρονος" παρατάξεως υπάρχει ανταγωνισμός και η πολιτική επιβίωση των μεν εξαρτάται άμεσα από την πολιτική εξαφάνιση των δε. Εξαιρέσεις υπάρχουν, κυρίως στην ομάδα των ιδεοληπτικών ταλιμπάν που περιστοιχίζουν τον Σαμαρά, αλλά αυτοί δεν αποτελούν τον μέσο όρο των αντιλήψεων της συντηρητικής παράταξης.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές και οι ιδέες της, εξυπηρετούν στη σημερινή συγκυρία το στρατόπεδο που λέγεται Δεξιά, μνημονιακό μπλοκ, άρχουσα τάξη, με τουλάχιστον τρεις τρόπους:
Πρώτον, η ρητορική και η πρακτική της Χρυσής Αυγής είναι να στρέφει του φτωχούς ενάντια στους πιο φτωχούς. Να λέει, δηλαδή, στους απολυμένους ότι τη δουλειά τους δεν τους την πήραν ο Σαμαράς, το Μνημόνιο, οι τράπεζες, αλλά ο ξένος, ο διαφορετικός, ο μετανάστης, στον οποίο μάλιστα καλούνται οι άνεργοι, οι περιθωριοποιημένοι της κρίσης να ξεσπάσουν άφοβα, προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι.
Δεύτερον, πέρα από τις προγονοπληξίες, την πατριδοκαπηλία, το ελληνικό DNA και όλα τα υπόλοιπα πολιτικο-ιδεολογικά φληναφήματα της Χ.Α., το οικονομικό της πρόγραμμα ανταποκρίνεται στα πιο τρελά όνειρα της αστικής τάξης. Ιδιωτικοποίηση των πάντων με ευνοημένους τους Έλληνες καπιταλιστές, μεροκάματα ίσα με αυτά που πληρώνονται οι μετανάστες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλισμό.
Τρίτον, επιχειρεί να μεταφέρει την κοινωνική σύγκρουση από το σήμερα και το ταξικό στο χθες και στις διαιρέσεις του εμφυλίου πολέμου και να περιορίσει μέσα από ιστορικά - οικογενειακά δεσμά τους σημερινούς φτωχούς και απολυμένους στο στρατόπεδο του εμφυλίου που πολέμησαν οι παππούδες τους.
Ακόμα και η συντονισμένη και επιδεικτική προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό πρόσωπο της Χ.Α. με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης συνιστά μια αθέλητη υπηρεσία της Χρυσής Αυγής στο σύστημα. Επιτρέπει δηλαδή στην περιθωριοποιημένη ομάδα Σαμαρά να εμφανιστεί ως το πολιτικό κέντρο και ως το κέντρο εξουσίας και πυγμής που εγγυάται ότι δεν θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο. Αυτήν την "υπηρεσία" επιχειρούν να πουλήσουν στους ανθρώπους τους οποίους κατέστρεψαν οικονομικά και κοινωνικά. Ότι, δηλαδή, υπάρχουν και χειρότερα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Μπλογκοπαίχνιδο: Το βιβλίο που είναι κοντά μου