Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο αντιφασισμός είναι δουλειά των εργαζομένων

Έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό και δεν είναι καθόλου συμπτωματική η σημερινή απεργιακή και αντιφασιστική ημέρα. Ο φασισμός υπήρξε πάντοτε, αν όχι εργαλείο, σε κάθε περίπτωση δεκανίκι των καπιταλιστών και η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία κατεξοχήν οι ταξικοί αγώνες, οι αγώνες των εργαζόμενων δηλαδή, είχαν και εξακολουθούν να έχουν αντιφασιστικό πρόσημο και περιεχόμενο συνυφασμένο με την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.
Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζουμε -ούτε μπορεί να ταυτίζεται- τον αστικό πολιτικό κόσμο με τους χρυσαυγίτες. Άλλωστε, πέρα από τις πολιτισμικές διαφορές, στο εσωτερικό της ιστορικής "εθνικόφρονος" παρατάξεως υπάρχει ανταγωνισμός και η πολιτική επιβίωση των μεν εξαρτάται άμεσα από την πολιτική εξαφάνιση των δε. Εξαιρέσεις υπάρχουν, κυρίως στην ομάδα των ιδεοληπτικών ταλιμπάν που περιστοιχίζουν τον Σαμαρά, αλλά αυτοί δεν αποτελούν τον μέσο όρο των αντιλήψεων της συντηρητικής παράταξης.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές και οι ιδέες της, εξυπηρετούν στη σημερινή συγκυρία το στρατόπεδο που λέγεται Δεξιά, μνημονιακό μπλοκ, άρχουσα τάξη, με τουλάχιστον τρεις τρόπους:
Πρώτον, η ρητορική και η πρακτική της Χρυσής Αυγής είναι να στρέφει του φτωχούς ενάντια στους πιο φτωχούς. Να λέει, δηλαδή, στους απολυμένους ότι τη δουλειά τους δεν τους την πήραν ο Σαμαράς, το Μνημόνιο, οι τράπεζες, αλλά ο ξένος, ο διαφορετικός, ο μετανάστης, στον οποίο μάλιστα καλούνται οι άνεργοι, οι περιθωριοποιημένοι της κρίσης να ξεσπάσουν άφοβα, προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι.
Δεύτερον, πέρα από τις προγονοπληξίες, την πατριδοκαπηλία, το ελληνικό DNA και όλα τα υπόλοιπα πολιτικο-ιδεολογικά φληναφήματα της Χ.Α., το οικονομικό της πρόγραμμα ανταποκρίνεται στα πιο τρελά όνειρα της αστικής τάξης. Ιδιωτικοποίηση των πάντων με ευνοημένους τους Έλληνες καπιταλιστές, μεροκάματα ίσα με αυτά που πληρώνονται οι μετανάστες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλισμό.
Τρίτον, επιχειρεί να μεταφέρει την κοινωνική σύγκρουση από το σήμερα και το ταξικό στο χθες και στις διαιρέσεις του εμφυλίου πολέμου και να περιορίσει μέσα από ιστορικά - οικογενειακά δεσμά τους σημερινούς φτωχούς και απολυμένους στο στρατόπεδο του εμφυλίου που πολέμησαν οι παππούδες τους.
Ακόμα και η συντονισμένη και επιδεικτική προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό πρόσωπο της Χ.Α. με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης συνιστά μια αθέλητη υπηρεσία της Χρυσής Αυγής στο σύστημα. Επιτρέπει δηλαδή στην περιθωριοποιημένη ομάδα Σαμαρά να εμφανιστεί ως το πολιτικό κέντρο και ως το κέντρο εξουσίας και πυγμής που εγγυάται ότι δεν θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο. Αυτήν την "υπηρεσία" επιχειρούν να πουλήσουν στους ανθρώπους τους οποίους κατέστρεψαν οικονομικά και κοινωνικά. Ότι, δηλαδή, υπάρχουν και χειρότερα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…