Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο αντιφασισμός είναι δουλειά των εργαζομένων

Έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό και δεν είναι καθόλου συμπτωματική η σημερινή απεργιακή και αντιφασιστική ημέρα. Ο φασισμός υπήρξε πάντοτε, αν όχι εργαλείο, σε κάθε περίπτωση δεκανίκι των καπιταλιστών και η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία κατεξοχήν οι ταξικοί αγώνες, οι αγώνες των εργαζόμενων δηλαδή, είχαν και εξακολουθούν να έχουν αντιφασιστικό πρόσημο και περιεχόμενο συνυφασμένο με την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.
Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζουμε -ούτε μπορεί να ταυτίζεται- τον αστικό πολιτικό κόσμο με τους χρυσαυγίτες. Άλλωστε, πέρα από τις πολιτισμικές διαφορές, στο εσωτερικό της ιστορικής "εθνικόφρονος" παρατάξεως υπάρχει ανταγωνισμός και η πολιτική επιβίωση των μεν εξαρτάται άμεσα από την πολιτική εξαφάνιση των δε. Εξαιρέσεις υπάρχουν, κυρίως στην ομάδα των ιδεοληπτικών ταλιμπάν που περιστοιχίζουν τον Σαμαρά, αλλά αυτοί δεν αποτελούν τον μέσο όρο των αντιλήψεων της συντηρητικής παράταξης.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές και οι ιδέες της, εξυπηρετούν στη σημερινή συγκυρία το στρατόπεδο που λέγεται Δεξιά, μνημονιακό μπλοκ, άρχουσα τάξη, με τουλάχιστον τρεις τρόπους:
Πρώτον, η ρητορική και η πρακτική της Χρυσής Αυγής είναι να στρέφει του φτωχούς ενάντια στους πιο φτωχούς. Να λέει, δηλαδή, στους απολυμένους ότι τη δουλειά τους δεν τους την πήραν ο Σαμαράς, το Μνημόνιο, οι τράπεζες, αλλά ο ξένος, ο διαφορετικός, ο μετανάστης, στον οποίο μάλιστα καλούνται οι άνεργοι, οι περιθωριοποιημένοι της κρίσης να ξεσπάσουν άφοβα, προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι.
Δεύτερον, πέρα από τις προγονοπληξίες, την πατριδοκαπηλία, το ελληνικό DNA και όλα τα υπόλοιπα πολιτικο-ιδεολογικά φληναφήματα της Χ.Α., το οικονομικό της πρόγραμμα ανταποκρίνεται στα πιο τρελά όνειρα της αστικής τάξης. Ιδιωτικοποίηση των πάντων με ευνοημένους τους Έλληνες καπιταλιστές, μεροκάματα ίσα με αυτά που πληρώνονται οι μετανάστες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλισμό.
Τρίτον, επιχειρεί να μεταφέρει την κοινωνική σύγκρουση από το σήμερα και το ταξικό στο χθες και στις διαιρέσεις του εμφυλίου πολέμου και να περιορίσει μέσα από ιστορικά - οικογενειακά δεσμά τους σημερινούς φτωχούς και απολυμένους στο στρατόπεδο του εμφυλίου που πολέμησαν οι παππούδες τους.
Ακόμα και η συντονισμένη και επιδεικτική προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό πρόσωπο της Χ.Α. με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης συνιστά μια αθέλητη υπηρεσία της Χρυσής Αυγής στο σύστημα. Επιτρέπει δηλαδή στην περιθωριοποιημένη ομάδα Σαμαρά να εμφανιστεί ως το πολιτικό κέντρο και ως το κέντρο εξουσίας και πυγμής που εγγυάται ότι δεν θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο. Αυτήν την "υπηρεσία" επιχειρούν να πουλήσουν στους ανθρώπους τους οποίους κατέστρεψαν οικονομικά και κοινωνικά. Ότι, δηλαδή, υπάρχουν και χειρότερα...

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…