Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιον καλύπτετε, κ. υπουργέ;

Δικαιώθηκε πλήρως η «Κ.Ε.», που αποκάλυψε ότι συγκεκριμένοι υπουργοί προωθούν σκανδαλώδη ρύθμιση, με την οποία απαλλάσσονται οι υπόχρεοι πόθεν έσχες να δηλώσουν τυχόν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.
Enet,grEnet,grΧθες στη Βουλή, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, στο οποίο εντάχθηκε η επίμαχη τροπολογία, ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βλάχος, την αποδοκίμασε με τον πιο έντονο τρόπο, δηλώνοντας ότι «τα παιχνιδάκια στις πλάτες των βουλευτών έχουν τελειώσει».
Κατά τη συζήτηση όμως είχαμε και άλλες αποκαλύψεις. Οπως είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδης, αποτινάσσοντας κάθε ευθύνη, την τροπολογία έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαχώρισε πλήρως τη θέση του, με τη φράση «ούτε αγγελιαφόρος ούτε κομιστής του υπουργού Δικαιοσύνης είμαι».
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι ουδέποτε υπέγραψε αυτή τη διάταξη στο επίσημο κείμενο. Οπως προέκυψε, η τροπολογία-φάντασμα, για την οποία ουδείς μέχρι τώρα έχει αναλάβει την ευθύνη, κατατέθηκε εν κρυπτώ, την τελευταία στιγμή, ενσωματωμένη σ' ένα σώμα άλλων διατάξεων-τροπολογιών.
Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι οι υπουργικές υπογραφές αφορούν το σύνολο των τροπολογιών και όχι κάποια συγκεκριμένη. Αλλά και αυτό ακόμη δημιουργεί μέγα θέμα. Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να φέρεται με τον τρόπο αυτό, ότι καταθέτει ή εγκρίνει τροπολογίες που ο ίδιος δεν γνωρίζει καν!
Ομως, το μείζον πολιτικό ζήτημα, αυτό δηλαδή των συμφερόντων που επιχειρείται να εξυπηρετηθούν με την απαλλαγή αυτή, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως. Δικαίως ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για φωτογραφική, σκανδαλώδη, ύποπτη και με έντονη οσμή διαπλοκής διάταξη. Η παρατήρησή του, ότι «εφοπλιστές-αχυράνθρωποι έχουν μπει μέτοχοι σε εκδοτικές επιχειρήσεις και ισχυρίζονται ότι σχετίζονται με τον πρωθυπουργό», είναι ενδεικτική.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ.Ε.», από την απαλλαγή δήλωσης στο πόθεν έσχες ευνοούνται πολιτικοί, καναλάρχες, εκδότες, εφοπλιστές. Τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο στο λαό για ανοχή και ατιμωρησία σωρείας σκανδάλων διαπλοκής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση προκαλεί. Αντί να επιβάλει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη φορολόγηση του πλούτου, εκείνη προωθεί διατάξεις που αφήνουν εκτός ελέγχου σημαντικά, αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση συνολικά οφείλουν να αποσύρουν αμέσως τη φωτογραφική διάταξη. Και να αποκαλύψουν ποιος ή ποιοι ωφελούνταν από αυτήν. Την ώρα που αλωνίζει η Χρυσή Αυγή με πρόσχημα τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, αυτό της δίνει νέα όπλα! Αίσχος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…