Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υστερόγραφα

Σε καιρούς πολύ καλύτερους από τους σημερινούς άστραφτε και βροντούσε αυτό τον Blog. Θύελλα γινόταν, ξεχείλιζε οργή, έβγαζε τη γλώσσα σε όλους και όλα, γύριζε την ψυχή μου τα μέσα, έξω σαν κάλτσα.
Πάει καιρός που στόμωσε. Ούτε θυμάμαι πια πόσο. Απόμειναν μόνο κανα δύο φίλοι να μπαίνουν που και που μπας και βρουν καμιά σπίθα αναμμένη, κανένα καρβουνάκι να σιγοκαίει ανάμεσα στα έξι χιλιάδες-τόσα ποστ. Πρέπει να γυρίσουν στο 2010 και ακόμη πιο πίσω για να βρουν στερεοποιημένη λάβα και λοφάκια στάχτης. Ούτε στίχοι ποιητών πια ούτε εικόνες θάλασσας.
Το ηθικό χρέος του να κρατηθούμε όρθιοι έγινε χρέος οικονομικό, σερνάμενο και οι θάλασσες έγιναν νταμάρια από πέτρες που κουβαλάω μέρα και νύχτα.
Γιατί τότε η δυσκολία γινόταν περιπέτεια και ταξίδι. Υποδαύλιζε την απόφαση να προχωρήσουμε. Γινόταν σχέδιο... Τώρα γίνεται σιωπή...
Μέσα στα τότε σκοτάδια έλαμπαν φωτάκια που τα μάζευα ένα-ένα και στόλιζα φωτόδεντρα. Τώρα ακόμη και μέσα στο φως βλέπω μαύρες τρύπες να χάσκουν. Βλέπω καθημερινούς θανάτους. Τις φράσεις μου κόβουν τηλεφωνήματα τραπεζών και λογιστών...

Περιμένω τον Πόλεμο ως τη μόνη σωτηρία... Το μαχαίρι μου αναδεύει κάτω από το χώμα παλεύοντας με τη σκουριά...

Υ.Γ. Μέχρι τότε θα γράφω μόνο υστερόγραφα

Σχόλια

  1. το να επιζεί κανείς στους καιρούς αυτούς είναι πράξη αντίστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…