Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμπλοκή με Ολυμπιακή - Success Story

Εμπλοκή με Ολυμπιακή. Η MIG υποχρεώνεται να πληρώσει αποζημιώσεις
Τέσσερα χρόνια μετά την  ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας – η οποία αντί να αποφέρει όφελος επιβάρυνε το ελληνικό Δημόσιο με 1,8 δισ. ευρώ, μία δικαστική απόφαση  δημιουργεί αναδρομικά σοβαρή εμπλοκή, δίνοντας τη δυνατότητα στη MIG να ζητήσει αναστροφή της αγοραπωλησίας ή καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων από το κράτος. Νέα προσκόμματα ανακύπτουν και στην υλοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της Olympic Air από την  Aegean.
Η απόφαση υποχρεώνει τη MIG να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις σε απολυθέντες υπαλλήλους της Olympic Handling, θεωρώντας την  «καθολικό διάδοχο” της παλιάς Ολυμπιακής.
Ανατρέπεται ετσι ένα από τους βασικούς όρους της συμφωνίας πώλησης, που προέβλεπε ότι η Marfin Investment Group  αγοράζει την ΟΑ «απαλλαγμένη βαρών». Εκθετος μένει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπέγραψε μια συμφωνία με πολλά νομικά κενά, παρουσιάζοντας της ως “μεγάλη επιτυχία στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων”.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών όπου προσέφυγαν τέσσερις πρώην εργαζόμενοι της κρατικής Ολυμπιακής, έκρινε ότι δικαιούνται να λάβουν το σύνολο της αποζημίωσής τους (σχεδόν 300.000 ευρώ) όχι από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά από τη MIG, ιδιοκτήτρια των εταιρειών Olympic Air και Olympic Handling.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Olympic Handling, υπό τη MIG, αποτελεί διάδοχη κατάσταση της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, διότι το «ελληνικό κράτος μεταβίβασε τα πλέον αποδοτικά στοιχεία ενεργητικού». Αποδέχτηκε δηλαδή την άποψη των δικηγόρων των εργαζομένων, ότι πρόκειται για «κλασική μεταβίβαση εταιρείας», άρα ο αγοραστής υπεισέρχεται στα δικαιώματα και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η ιδιωτική Ολυμπιακή έλαβε το σήμα, την αξιοπιστία, την καλή φήμη και την πελατεία της κρατικής Ο.Α., δηλαδήουσιαστικά όλη την εταιρεία και όχι ορισμένα στοιχεία, όπως είχε υποστηρίξει ο τότε υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης
Με βάση αυτή την απόφαση, εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής αναμένεται να στραφούν κατά της MIG, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Η MIG θα εφεσιβάλει ασφαλώς την απόφαση και θα αντικρούσει τις νέες προσφυγές. Εν κατακλείδι, αν χάσει στα δικατήρια, θα αναγκασθεί να στραφεί κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις ή αντιστροφή της αγοραπωλησίας.
Ηδη έχει αναγκασθεί να πληρώσει μέρος των αποζημιώσεων στους 4 εργαζόμενους, καθώς η δικαστική απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή,

Σχόλια

  1. Μα περίμενα πως η ιδιωτικοποίηση του Χατζηδάκη ήταν καταστρoφική αλλά τόση ζημιά; 1,8 δις ; Μπορείς μήπως να δώσεις παραπομπές και περισσότερα στοιχεία. Με 1,8 δις ζημιά ο άνθρωπος θα έπρπεπε να είναι σε μουσείο αποτυχημένων και όχι υπουργός ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…