Η Γερμανία βουλιάζει στην ύφεση και στις εμμονές της


Η Γερμανία βυθίζεται μαζί με ολόκληρη την ευρωζώνη στην κινούμενη άμμο της ύφεσης αλλά και των πολιτικών και οικονομικών εμμονών της και με όλο και περισσότερους συμμάχους της να την προειδοποιούν πλέον για τα καταστροφικά τους αποτελέσματα.
Κι ενώ τόσο η οικονομία της Γερμανίας όσο και αυτή του συνόλου της ευρωζώνης δείχνουν ότι η κρίση υποτροπιάζει με την κατηφορική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, Μέρκελ και Σόιμπλε απαντούν οργισμένα σε όσους τους δείχνουν τον καπνό προειδοποιώντας τους ότι μπορεί να καεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Με βάση τα προχθεσινά, προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 22 Απριλίου ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας υπηρεσιών της ευρωζώνης συρρικνώθηκαν σημαντικά. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, o οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,5 μονάδες με κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ουσιαστικά μείωση της παραγωγής.
Πρόκειται για τη 19η πτώση τους τελευταίους 20 μήνες που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και μάλιστα με τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης τους τελευταίους 4 μήνες.
Η έρευνα της εταιρείας Markit έδειξε ότι προσγειώνονται επίσης ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, με τον κινητήρα της πρώτης οικονομίας της ευρωζώνης να βγάζει ήδη ανησυχητικούς καπνούς καθώς ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε - για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες - τον Απρίλιο.
Υπό την σκιά αυτών των αποτελεσμάτων, έντονες πιέσεις δέχεται το ευρώ στη σκιά φημών για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα χρηματιστήρια να ονειρεύονται νέες φούσκες.
Τα αρνητικά στοιχεία της Γερμανίας έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς πριν λίγες ημέρες είχαν ανακοινωθεί στοιχεία που έδειχναν επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής της Κίνας άρα και των εισαγωγών της.
Ολα αυτά έχουν οδηγήσει το ιαπωνικό γεν υψηλότερα ενώ αντίθετα το ευρώ υποχώρησε κατά 0,7% στα 1,2973 δολάρια.

Οργή Βερολίνου: «Κι εσύ τέκνον Μπαρόζο;»

Την ίδια στιγμή, στην ομοβροντία δηλώσεων για περιορισμό της πολιτικής της λιτότητας και της στροφής στην ανάπτυξη που ακούστηκαν τόσο από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ήλθαν και «εξ ιδίων» τα βέλη με τον Μπαρόζο να ευθυγραμμίζεται στο μέτωπο κατά της λιτότητας για να τρέχει να το μαζέψει μετά από παρέμβαση της Μέρκελ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει προχθές, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του think tank Dialogue, στις Βρυξέλλες, ότι η λιτότητα δεν έχει πια την κοινωνική και πολιτική στήριξη που απαιτείται για να λειτουργήσει.
«Έτσι, παρότι η πολιτική είναι θεμελιωδώς σωστή, πιστεύω ότι έχει φτάσει στα όριά της από πολλές απόψεις, γιατί μία τέτοια πολιτική, για να είναι επιτυχημένη, πρέπει όχι μόνο να είναι σωστά σχεδιασμένη. Πρέπει να έχει το μίνιμουμ της πολιτικής και κοινωνικής στήριξης», είχε πει επί λέξει.
Το σχόλιό του ήταν ενδεικτικό της στροφής της Κομισιόν από την πολιτική της στείρας λιτότητας σε μία πολιτική που θα εστιάζει τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στην ανάπτυξη.
Η απάντηση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ήταν άμεση κάνοντας λόγο για «σεβασμό των δεσμεύσεων εκείνων που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο».
Η ίδια η Μέρκελ δεν έκρυψε μάλιστα την οργή της όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις φωνές κατά της λιτότητας οι οποίες δυναμώνουν.
«Εγώ, το ονομάζω ισοσκελισμό των προϋπολογισμών. Όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο λιτότητα κι αυτό το κάνει να ακούγεται σαν κάτι πραγματικά κακό», ήταν η απάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου
Στη μάχη όμως ρίχτηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλερ, ο οποίος επέκρινε με τη σειρά του τον Μπαρόζο λέγοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν εγκαταλείψουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και επιστρέψουμε στην παλιά προσέγγιση του ολοένα και περισσότερου χρέους, τότε θα θεμελιώσουμε τη μαζική ανεργία σε μία περίοδο πολλών χρόνων».

Ως αποτέλεσμα της γερμανικής αντεπίθεσης, η
Κομισιόν επιχείρησε να δώσει άλλη διάσταση στα όσα είπε ο πρόεδρός, εκδίδοντας μάλιστα σχετική ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Τι είπε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ο πρόεδρος Μπαρόζο στο think tank Dialogue των Βρυξελλών».
Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει μεν το σχόλιο Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της τονίζει όμως ότι ο Πορτογάλος δεν έχει αλλάξει καθόλου τη στάση του απέναντι στη λιτότητα.
«Το ότι η Κομισιόν κάνει στροφή, δεν είναι μία σωστή παρατήρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ολιβερ Μπέιλι.
Σύμφωνα με σχόλιο, στο Twitter, του γνωστού οικονομολόγου της Re-Define, Σόνι Καπούρ , το “μυστικό” πίσω από τη “στροφή” της Κομισιόν δεν είναι άλλο από ένα οργισμένο τηλεφώνημα από το Βερολίνο...

Σούλτς: Πέφτουμε πάνω σε τοίχο

Οι οργισμένες αντιδράσεις του Βερολίνου δεν εμπόδισαν όμως ούτε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να ξιφουλκήσει κατά της λιτότητας.
«Χωρίς προοπτική ανάπτυξης, χωρίς ένα τέλος στη δύσκολη περίοδο το οποίο να είναι ορατό για τους λαούς που πλήττονται η πολιτική λιτότητας κατευθύνεται προς τον τοίχο και θα το αισθανθούμε ακόμη και στην Γερμανία» προειδοποίησε ο Σουλτς σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που εξαπλώνεται πλέον γύρω από την κεντρική επιλογή των Γερμανών.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν όμως και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ Γκάι Ράιντερ, ο οποίος μιλώντας στην Sueddeutsche Zeitung επισήμανε την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη ζητώντας αλλαγή πορείας, με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.


Σαν να μην έφταναν όμως τα στοιχεία που καταδεικνύουν την υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ένας ακόμη δείκτης αυτός του επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo για τη Γερμανία έδειξε την Τετάρτη να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο άγγιξε το 104,4, από 106,7 το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές προσδοκούσαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters να μην πέσει κάτω από το 106,3.
Η ανακοίνωση των στοιχείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο η ισοτιμία του ευρώ φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ η τιμή των γερμανικών ομολόγων (bunds) κινήθηκε ανοδικά.


Σύννεφα ύφεσης στην οικονομία της Γερμανίας
Ολόενα και απομακρύνεται το σενάριο για ανάκαμψη
Σβήνει η γερμανική ατμομηχανή της Ευρωζώνης

.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Μπλογκοπαίχνιδο: Το βιβλίο που είναι κοντά μου