Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Γερμανία βουλιάζει στην ύφεση και στις εμμονές της


Η Γερμανία βυθίζεται μαζί με ολόκληρη την ευρωζώνη στην κινούμενη άμμο της ύφεσης αλλά και των πολιτικών και οικονομικών εμμονών της και με όλο και περισσότερους συμμάχους της να την προειδοποιούν πλέον για τα καταστροφικά τους αποτελέσματα.
Κι ενώ τόσο η οικονομία της Γερμανίας όσο και αυτή του συνόλου της ευρωζώνης δείχνουν ότι η κρίση υποτροπιάζει με την κατηφορική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, Μέρκελ και Σόιμπλε απαντούν οργισμένα σε όσους τους δείχνουν τον καπνό προειδοποιώντας τους ότι μπορεί να καεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Με βάση τα προχθεσινά, προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 22 Απριλίου ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας υπηρεσιών της ευρωζώνης συρρικνώθηκαν σημαντικά. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, o οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,5 μονάδες με κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ουσιαστικά μείωση της παραγωγής.
Πρόκειται για τη 19η πτώση τους τελευταίους 20 μήνες που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και μάλιστα με τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης τους τελευταίους 4 μήνες.
Η έρευνα της εταιρείας Markit έδειξε ότι προσγειώνονται επίσης ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, με τον κινητήρα της πρώτης οικονομίας της ευρωζώνης να βγάζει ήδη ανησυχητικούς καπνούς καθώς ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε - για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες - τον Απρίλιο.
Υπό την σκιά αυτών των αποτελεσμάτων, έντονες πιέσεις δέχεται το ευρώ στη σκιά φημών για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα χρηματιστήρια να ονειρεύονται νέες φούσκες.
Τα αρνητικά στοιχεία της Γερμανίας έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς πριν λίγες ημέρες είχαν ανακοινωθεί στοιχεία που έδειχναν επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής της Κίνας άρα και των εισαγωγών της.
Ολα αυτά έχουν οδηγήσει το ιαπωνικό γεν υψηλότερα ενώ αντίθετα το ευρώ υποχώρησε κατά 0,7% στα 1,2973 δολάρια.

Οργή Βερολίνου: «Κι εσύ τέκνον Μπαρόζο;»

Την ίδια στιγμή, στην ομοβροντία δηλώσεων για περιορισμό της πολιτικής της λιτότητας και της στροφής στην ανάπτυξη που ακούστηκαν τόσο από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ήλθαν και «εξ ιδίων» τα βέλη με τον Μπαρόζο να ευθυγραμμίζεται στο μέτωπο κατά της λιτότητας για να τρέχει να το μαζέψει μετά από παρέμβαση της Μέρκελ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει προχθές, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του think tank Dialogue, στις Βρυξέλλες, ότι η λιτότητα δεν έχει πια την κοινωνική και πολιτική στήριξη που απαιτείται για να λειτουργήσει.
«Έτσι, παρότι η πολιτική είναι θεμελιωδώς σωστή, πιστεύω ότι έχει φτάσει στα όριά της από πολλές απόψεις, γιατί μία τέτοια πολιτική, για να είναι επιτυχημένη, πρέπει όχι μόνο να είναι σωστά σχεδιασμένη. Πρέπει να έχει το μίνιμουμ της πολιτικής και κοινωνικής στήριξης», είχε πει επί λέξει.
Το σχόλιό του ήταν ενδεικτικό της στροφής της Κομισιόν από την πολιτική της στείρας λιτότητας σε μία πολιτική που θα εστιάζει τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στην ανάπτυξη.
Η απάντηση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ήταν άμεση κάνοντας λόγο για «σεβασμό των δεσμεύσεων εκείνων που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο».
Η ίδια η Μέρκελ δεν έκρυψε μάλιστα την οργή της όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις φωνές κατά της λιτότητας οι οποίες δυναμώνουν.
«Εγώ, το ονομάζω ισοσκελισμό των προϋπολογισμών. Όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο λιτότητα κι αυτό το κάνει να ακούγεται σαν κάτι πραγματικά κακό», ήταν η απάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου
Στη μάχη όμως ρίχτηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλερ, ο οποίος επέκρινε με τη σειρά του τον Μπαρόζο λέγοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν εγκαταλείψουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και επιστρέψουμε στην παλιά προσέγγιση του ολοένα και περισσότερου χρέους, τότε θα θεμελιώσουμε τη μαζική ανεργία σε μία περίοδο πολλών χρόνων».

Ως αποτέλεσμα της γερμανικής αντεπίθεσης, η
Κομισιόν επιχείρησε να δώσει άλλη διάσταση στα όσα είπε ο πρόεδρός, εκδίδοντας μάλιστα σχετική ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Τι είπε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ο πρόεδρος Μπαρόζο στο think tank Dialogue των Βρυξελλών».
Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει μεν το σχόλιο Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της τονίζει όμως ότι ο Πορτογάλος δεν έχει αλλάξει καθόλου τη στάση του απέναντι στη λιτότητα.
«Το ότι η Κομισιόν κάνει στροφή, δεν είναι μία σωστή παρατήρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ολιβερ Μπέιλι.
Σύμφωνα με σχόλιο, στο Twitter, του γνωστού οικονομολόγου της Re-Define, Σόνι Καπούρ , το “μυστικό” πίσω από τη “στροφή” της Κομισιόν δεν είναι άλλο από ένα οργισμένο τηλεφώνημα από το Βερολίνο...

Σούλτς: Πέφτουμε πάνω σε τοίχο

Οι οργισμένες αντιδράσεις του Βερολίνου δεν εμπόδισαν όμως ούτε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να ξιφουλκήσει κατά της λιτότητας.
«Χωρίς προοπτική ανάπτυξης, χωρίς ένα τέλος στη δύσκολη περίοδο το οποίο να είναι ορατό για τους λαούς που πλήττονται η πολιτική λιτότητας κατευθύνεται προς τον τοίχο και θα το αισθανθούμε ακόμη και στην Γερμανία» προειδοποίησε ο Σουλτς σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που εξαπλώνεται πλέον γύρω από την κεντρική επιλογή των Γερμανών.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν όμως και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ Γκάι Ράιντερ, ο οποίος μιλώντας στην Sueddeutsche Zeitung επισήμανε την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη ζητώντας αλλαγή πορείας, με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.


Σαν να μην έφταναν όμως τα στοιχεία που καταδεικνύουν την υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ένας ακόμη δείκτης αυτός του επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo για τη Γερμανία έδειξε την Τετάρτη να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο άγγιξε το 104,4, από 106,7 το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές προσδοκούσαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters να μην πέσει κάτω από το 106,3.
Η ανακοίνωση των στοιχείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο η ισοτιμία του ευρώ φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ η τιμή των γερμανικών ομολόγων (bunds) κινήθηκε ανοδικά.


Σύννεφα ύφεσης στην οικονομία της Γερμανίας
Ολόενα και απομακρύνεται το σενάριο για ανάκαμψη
Σβήνει η γερμανική ατμομηχανή της Ευρωζώνης

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…