Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ούτε για γέλια ούτε και για κλάματα...

Να κλάψεις ή να γελάσεις για το κούρεμα των καταθέσεων και τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου;

Ανόητο ερώτημα! Ανόητη διατύπωση!

Να κλάψεις για τον μικρό και μεσαίο καταθέτη των 100 χιλιάδων ευρώ αν του τα κούρευαν όπως έλεγε η πρώτη απόφαση του Eurogroup!

(Γι' αυτό και το πρώτο "ΟΧΙ" της κυπριακής Βουλής ήταν μια μικρή νίκη! Πολύ μικρή όμως!)

Να κλάψεις και τους εργαζόμενους του μεγαλύτερου καταθέτη-επιχειρηματία που τώρα δεν θα πληρωθούν επειδή το αφεντικό τους χάνει τα λεφτά του κατά 40, 50, 80%.

Να εξοργιστείς για τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο που επιβλήθηκαν από τους Ηγεμόνες της Δύσης αυτή η λύση στη μικρή Κύπρο!

Κι αν το πας κι ένα βήμα παρακάτω, να εξοργιστείς για την συντριβή ενός στραβού, άθλιου συστήματος καζινο-τραπεζών μέσα σε μία νύχτα.Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η συντριβή του. Το πρόβλημα είναι το "μέσα σε μία νύχτα". Οταν ξέρεις ότι πάνω σε αυτό στηριζόταν ολόκληρη σχεδόν η οικονομία του νησιού. Χιλιάδες επιχειρήσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι.

Οι οποίοι δεν προλαβαίνουν μέσα σε δύο σαββατοκύριακα να μάθουν να ψαρεύουν!

Είναι σαν αυτό που προσπαθούν χρόνια τώρα να κάνουν στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής όπου χιλιάδες αγρότες -ιθαγενείς οι περισσότεροι- καλλιεργούν κόκα. Τους καίνε, τους σφάζουν, τους βομβαρδίζουν για να σταματήσουν. Ομως δεν τους δίνουν εναλλακτικές. Τους σπρώχνουν στις αγκαλιές των καρτέλ και των Εσκομπάρ ή τους καταδικάζεις στην πείνα και τον αφανισμό.

Στην πείνα και τον αφανισμό καταδικάζουν τώρα και την Κύπρο ενώ ήξεραν. Χρόνια τώρα ήξεραν τι εστί το τραπεζικό της σύστημα και είχαν όφελος από αυτό! Τώρα πια δεν τους κάνει γιατί θέλουν να συγκεντρώσουν όλο το χρήμα στις δικές τους τράπεζες!

Να γελάσεις λοιπόν;

Αν όντως το έχεις πολύ ανάγκη μέσα στους σκυθρωπούς καιρούς μας, να γελάσεις που φορολογούνται οι μεγαλοκαταθέτες,οι ολιγάρχες, οι σπεκουλαδόροι, οι μεγαλομέτοχοι, οι αεριτζήδες Κύπριοι και Ελληνες!

Να γελάσεις που οι πλούσιοι, επιτέλους, γίνονται φτωχότεροι. Αρκεί να μην ξεχνάς ότι οι φτωχοί εξακολουθούν να γίνονται πιο φτωχοί!

Να γελάσεις που τα ιερά δισκοπότηρα των ομολόγων, των καταθέσεων, της ακίνητης περιουσίας, της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών συντρίβονται το ένα μετά το άλλο...

Αρκεί να μην ξεχνάς ότι αυτό δεν γίνεται ούτε από εσένα ούτε και για το καλό σου! Δεν αφορούν την κοινωνία όλα αυτά, δεν την κάνουν πλουσιότερη ή πιο ευτυχισμένη. Η κοινωνία θα εξακολουθεί να συμπιέζεται από τη λιτότητα και την ανεργία και κάθε μέρα που περνάει θα βυθίζεται στην εξαθλίωση και τον πόνο.

Να χαιρόσουν μόνο αν η Κύπρος είχε το χρόνο, την ψυχραιμία και οι πολιτικοί της, τη γενναιότητα να ακολουθήσουν το δρόμο που ακολουθεί από το 2008 έως σήμερα η Ισλανδία! Η χώρα που μόνη της αποφάσισε να τα αλλάξει όλα χωρίς να δεχτεί την παρέμβαση της όποιας τρόικας!

Τώρα δεν έχεις λόγο ούτε να κλάψεις ούτε να γελάσεις. Μόνο να παρατηρείς προσεκτικά και με ψυχραιμία όλα αυτά που συμβαίνουν για να κατανοήσεις όλα αυτά που θα έλθουν...

Και να διαβάζεις...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…