Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο τελευταίος χορός

The Dance of Life1899 – 1900Edvard Munch. Oil on canvas, 49 1/2 x 75 
Σάββατο πρωί. Ο μεγάλος θέλει ψάρι. "Στο φούρνο, με μπόλικο λεμόνι και μουστάρδα". Ντυνόμαστε με τον μικρό και βγαίνουμε για ψώνια. Οσο είναι ακόμη νωρίς. Δεν είναι! Ουρές παντού. Στο σούπερ-μάρκετ δεν βρίσκεις θέση να παρκάρεις. Μέσα ο κακός χαμός. Παίρνουμε τέσσερα πράγματα και φεύγουμε σαν κυνηγημένοι. Στο ψαράδικο του Σταυρού τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Διαδήλωση. Οι αιγύπτιοι καθαριστές ψαριών δουλεύουν σαν μηχανές. Λέπια, κεφάλια, σουπιοκόκκαλα στον αέρα. Κεφάλια σφυρίδας κομματιάζονται. Λόφοι από γαύρο αποκεφαλίζονται. Λίγοι αυτοί που παίρνουν τα ακριβά. Οι περισσότεροι στα λιανόψαρα και τα καλαμάρια. Στο χασάπικο δίπλα, είκοσι υπάλληλοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν 150 πελάτες.
Οσο περιμένουμε μου έρχεται η χθεσινή εικόνα από το Σύνταγμα της εορταστικής σκαλωσιάς και των φτηνιάρικων κατασκευών της Wind. Και μετά οι ουρές στα ΑΤΜ και τις εισόδους των τραπεζών. Ουρές ατελείωτες που στρίβαν τη γωνία από Σταδίου προς Καραγιώργη Σερβίας. Δεν είχα ξαναδεί τέτοιο πράγμα ποτέ στη ζωή μου. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν στωικά να πάρουν το δώρο τους. Το τελευταίο δώρο. Ο τελευταίος σπασμός μιας εποχής.
Ξέρουν ότι το παραμύθι έχει τελειώσει.
Ξέρουν ότι αυτοί δεν πρόκειται να ζήσουν ποτέ ξανά καλά ενώ κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν να ζουν ΠΟΛΥ καλύτερα...
Από σήμερα γεμίσαν τα σούπερ-μάρκετ, τα ψαράδικα, τα χασάπικα.
Για τα τελευταία δείπνα της χρονιάς.
Τις τελευταίες γιορτές.
Το τελευταίο χορό της ζωής τους...

Το "μετά" δεν μπορείς να το δεις ούτε να το προφητέψεις...

Ξέρεις ότι θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία!

Καλές γιορτές

Σχόλια

  1. Κατι να κανουμε ομως για αυτο. Ακομα και αν δεν ξερουμε τι οπως λεει και ο SLAVOJ ΖΙΖΕΚ. Αλλα κατι να κανουμε

    web design - Κατασκευή ιστοσελίδων - Προώθηση ιστοσελίδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…