Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα ματώσουμε μαζί σας…


του Μανώλη Κυπραίου
Ο Τύπος μάχεται και ήχοι από ασπίδες, σπαθιά, κορμιά, κραυγές ακούγονται. Νύχτα είναι θαρρώ. Αλλά πολεμούμε, μέχρι η ηχώ της νίκης στα πέρατα γυρίσει.
Ναι, εμείς είμαστε. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Τύπου αυτοί οι «γνωστοί σας άγνωστοι». Αυτοί που ώρες ατελείωτες κάθονται μπροστά σε έναν υπολογιστή, ένα πιεστήριο, μια μονταζιέρα, ένα γραφείο, μέσα στη βροχή, το κρύο, τη ζέστη. Σε σχόλες και γιορτές. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με την ώρα του σύμπαντος και το καταραμένο του Πλάστη φυτεμένο, στη σάρκα τους ρολόι.
Εμάς που «θεοί και δαίμονες» απέναντι μας έχουν βάλει. Σε ένα κόσμο που δεν είναι «αγγελικά πλασμένος». Στου Βελζεβούλ τα θειάφια καζάνια βράζουμε και οι κραυγές του πόνου μας σμίγουν με την κατάρα.
Ανάθεμα στους κράζοντες, άρχοντες των λαών και κράτορες του κόσμου, όπως μας έπλασαν στα μυαλά σας. Προνόμια δεν έχουμε. Να σταματήσουμε αυτά τα υπόκοσμα πλάσματα θέλουμε. Αυτά τα τρισκατάρατα, της κακιάς ώρας γέννας, της σάρκας του ανθρώπου και της ψυχής κατάρα.  Αυτά τα μιάσματα που με αρώματα και μυρωδιές του Αδη είναι ζωσμένα. Αυτά που για την καταστροφή του Αδάμαντα τον σπόρο ζουν.
Και είμαστε εδώ. Γυρίστε. Δείτε μας!
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τύπο. Δημοσιογράφοι, Φωτορεπόρτερ, Τεχνικοί, Διοικητικοί, Πιεστές, Εφημεριδοπώλες. Ονειροπόλοι, ιδεαλιστές, μιας ωραίας ιδέας που λεύτερη μαζί σας να ΄ναι θέλει.
Ματώνουμε όσο κι εσείς. Πονάμε όσο κι εσείς. Μα είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι όσο κι εσείς. Εχουμε θύματα, τραυματίες. Στάζουν αίμα τα σώματα και οι ψυχές μας, για να σας ενημερώνουμε, με τα όποια λάθη και τις όποιες παραλήψεις μας. Μα οι περισσότεροι από εμάς, τίμια σας κοιτάμε. Κατάματα. Με μάτια καθαρά, «αφρό» όπως έλεγαν κι οι παλιοί, που ήξεραν.
Ισως η μάχη μας να είναι σιωπηλή στ΄ αυτιά σας, γιατί ο δρόμος μας μέσα από μονοπάτια σιωπηλά και ανήλιαγα μας πάει. Ετσι είναι η μοίρα μας πλεγμένη.
Μα εκεί κι εμείς στο Δερβενάκι είμαστε, σ΄ αυτό το πέρασμα, που οι στρατιές των Ούννων και των κάθε λογής Εφιαλτών ετοιμάζονται να κάνουν την τελική επίθεση.
Τραβήξτε ωρέ μακριά το γιαταγάνι από την κορμοστασιά του διπλανού σας.  Του συμμαχητή σας, του συντρόφου, του φίλου, του αδελφού.
Ο εχθρός δεν είναι δίπλα! Απέναντι είναι!
Και τι αξία θα έχει αν πατήσουμε στο αίμα του αδελφού, την εύνοια των Βανδάλων να κερδίσουμε;
Χρυσό κι ασήμι από όλα τα έθνη κι αν μας τάξουν, άρνηση όμοια με λύκου κραυγή θα λάβουν.  Γιατί αν στην πυρά της κόλασης λυγίσουμε για δυο σταγόνες νερό κατράμι, δυο φορές προδότες θα ‘μαστε αδέλφια μας…
Αγκαλιάστε μας και αν είναι αυτό το ζεϊμπέκικο της νίκης ή του «θανάτου», μαζί ας το χορέψουμε…

Μανώλης Κυπραίος
Ανθρωπος, πολίτης, δημοσιογράφος

Σχόλια

  1. Aπό επαγγελματική διαστροφή ξεχωρίζω με την πρώτη τα κείμενα που φλερτάρουν με τα αισθήματά μου...τα αντιμετωπίζω με ψυχραιμία, φυλάγομαι. Αλλά ο "αφρός" σου χτυπάει κρανίο!Απολύτως πολιτικό σχόλιο.Γιατί "πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία ου σοφία φαίνεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…