Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Enet: ΚΛΕΙΣΤΟΝ λόγω...???

Update: Πριν προλάβω καλά-καλά να δημοσιεύσω το κείμενο που ακολουθεί, μου έγινε γνωστό ότι το site του enet.gr "έπεσε" λόγω απλήρωτου (όχι μεγάλου) λογαριασμού στο Forthnet παρά το ότι ζητήθηκε παράταση πληρωμής. Το γεγονός είναι ΠΕΡΑΝ του απαράδεκτου!
Το κείμενο παραμένει όπως αρχικά γράφτηκε...
Η όποια μομφή περί διαδικτυακής συμπεριφοράς έχει να κάνει με αυτή την οικονομική απόφαση του Forthenet, μέχρι να βρεθεί άκρη...

Εχω κλείσει 20 χρόνια στο διαδίκτυο. Το είδα να γεννιέται, να μπουσουλάει, να κάνει τα πρώτα του βήματα, να ανθίζει, να γίνεται "φούσκα", να έρχεται στα ίσα του. Είδα τα πρώτα Web sites στο εξωτερικό και ύστερα στην Ελλάδα. Τους χρήστες να αυξάνονται και να πληθύνονται. Την γέννηση των blogs και ύστερα των Social Media. Είδα site και πλατφόρμες να γεννιούνται και να πεθαίνουν, όχι ΄μςω για να εξαφανιστούν από τον χάρτη του κυβερνοδιαστήματος αλλά για να μετεξελιχθούν ή να δώσουν τη θέση τους σε κάτι άλλο. Στην χειρότερη περίπτωση να μείνουν ακίνητα και παγωμένα με μια ταμπελίτσα που να λέει "το site έχει πάψει να ενημερώνεται" ή "έχει πάει αλλού" ή "το αρχείο βρίσκεται πλέον εκεί". Είδαν πολλά τα μάτια μου, ΤΕΤΟΙΟ πράγμα δεν το ξαναείδαν ΠΟΤΕ! Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και οπουδήποτε αλλού: Το να κλείνει ένα ειδησεογραφικό site μιας εν ζωή εφημερίδας!
Δεν έχει ξαναγίνει!
Και νομίζω ότι δεν θα ξαναγίνει και ποτέ στο μέλλον!
Μιλάω για το ιστορικό και πολύτιμο από πλευράς περιεχομένου site της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που εδώ και τρεις-τέσσερις μέρες έχει εξαφανιστεί! Χωρίς ταμπελίτσα... Χωρίς κάποια ανακοίνωση... Χωρίς να αφήσει πίσω του ίχνη... Ετσι! Ξαφνικά πέρασε στην πλήρη ανυπαρξία!

(Προηγούμενη γραφή: Για να εξηγηθώ: ΦΥΣΙΚΑ και είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη ενός μαγαζιού να του βάλει λουκέτο, να του βάλει φωτιά και να το κάψει, αν το θέλει! "Με τον παρά του και την κυρά του" που έλεγαν και οι παλιοί. Γούστο του, καπέλο του και αντίρρηση καμία! Ούτε παράνομο είναι ούτε τίποτα!)

Για να εξηγηθώ: ΦΥΣΙΚΑ και είναι δικαίωμα του κάθε παρόχου να του βάλει λουκέτο αν δεν έχει πληρωθεί ένας λογαριασμός, να του βάλει φωτιά και να το κάψει, αν το θέλει! "Με τον παρά του και την κυρά του" που έλεγαν και οι παλιοί. Γούστο του, καπέλο του και αντίρρηση καμία! Ούτε παράνομο είναι ούτε τίποτα!

Μόνο που στο internet τα πράγματα είναι λιγουλάκι διαφορετικά.
Ενας ιστότοπος δεν είναι μόνο μαγαζί.
Ενας ιστότοπος δεν είναι ένα απομονωμένο νησάκι στη μέση του Ειρηνικού απ' όπου περνάει ένα πλοίο μία φορά τα 6μηνο!
Ενας ιστότοπος δεν ορίζεται από κάποια σύνορα που στήνονται γύρω του αλλά είναι πολλαπλά συνδεδεμένος με άλλους ιστότοπους, άλλες πλατφόρμες, άλλες ψηφιακές βιβλιοθήκες, χιλιάδες blogs, εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο twitter, στο facebook και αλλού. Δίνει και παίρνει πληροφορίες οι οποίες ανακατεύονται με άλλα κείμενα και πληροφορίες και όλο αυτό συνθέτει το βιότοπο του διαδικτύου.
Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ένας ιστότοπος αποτελεί μέρος της επίσημης βιβλιογραφίας (webογραφίας) και προστίθεται, ως αναφορά, ακόμη και σε διδακτορικά.
Με το κλείσιμο μου δεν καταργεί μόνο τη δική του ύπαρξη αλλά επηρεάζει την ύπαρξη και όλων εκείνων των κειμένων που έχουν συνδεθεί υπερκειμενικά (hypertext) μαζί του. Οι σύνδεσμοι που παραπέμπουν σε άρθρα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, εδώ και 13 χρόνια απλά έχουν πάψει να λειτουργούν.
Οι μηχανές αναζήτησης, στην αρχή κομπλάρουν και σταδιακά σβήνουν από τα προσωρινά τους αρχεία κάθε παραπομπή.
Οι "φλέβες" και οι "αρτηρίες" που συνδέουν τον κλειστό ιστότοπο καταργούνται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. ΕΤΣΙ που αν κάποια στιγμή -λέμε τώρα- αποφασιστεί να ξανανοίξει να μην μπορέσει να νεκραναστηθεί ούτε με ηλεκτροσόκ καθώς οι βλάβες γίνονται ανήκεστες.
Ενδεικτική είναι η ραγδαία πτώση της Επιρροής του enet.gr στο Klout που από το ισχυρό 50 έπεσε στο 38 και κατηφορίζει... Ακόμη πιο χαμηλά έχει πέσει στο Peerindex...
Το ίδιο βέβαια γίνεται και με τα στατιστικά επισκεψιμότητας. Από πρώτο μακράν που ήταν, τώρα έχει μηδενίσει!!!
Ταυτόχρονα βέβαια χάνει την όποια αξία του. Πραγματική ή μεταφορική.
(Προηγούμενη γραφή καθώς η υποψία, μάλλον δεν ευσταθεί: Υποπτεύομαι ότι το κλείσιμο του enet.gr έγινε για να μην πέσει στα χέρια των εργαζομένων ειδικά μετά την απόφαση να εκδοθεί απεργιακό φύλλο.
Πιστεύω ότι δεν υπήρχε η παραμικρή πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο, πράγμα που ειπώθηκε και στις συνελεύσεις τους καθαρά και ξάστερα: "Δεν χρησιμοποιούμε με κανένα τρόπο το enet, διότι ανήκει στην επιχείρηση και αυτή θα είχε κάθε λόγο και δικαίωμα να στραφεί εναντίον μας!".
Ας πούμε όμως ότι οι ιδιοκτήτες να είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πειρατεία στο site. Δικαίωμά τους! Οπως και δικαίωμά τους να το προφυλάξουν!
Αναφαίρετο!  (Παρά τις όποιες ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν και ως προς αυτό))
Ηταν ανάγκη να το κατεβάσουν;
Ηταν ανάγκη να το θανατώσουν;
Μπορούσαν κάλλιστα να το "κλειδώσουν" πανταχόθεν...
Μπορούσαν με ΜΙΑ κίνηση να καταργήσουν ΟΛΑ τα password ΟΛΩΝ (εργαζομένων και μη) είχαν ποτέ πρόσβαση σε αυτό.
Μπορούσαν με ΜΙΑ κίνηση να αμπαρώσουν το εκδοτικό σύστημα που υπάρχει από πίσω.
Μπορούσαν να βάλουν firewalls και ...συναγερμούς που να χτυπάνε αν κάποιος επιχειρούσε να περάσει μέσα.)
Μπορούσαν πολλά!
Αντί γι' αυτά όλα, στέρησαν έναν ΘΗΣΑΥΡΟ πληροφοριών, συνδέσμων, αποτελεσμάτων αναζήτησης από χιλιάδες, από εκατομμύρια χρήστες...
Αφαίρεσαν από την Κοινή Γνώση όλων μας ένα σημαντικό κομμάτι της. Σαν να έβαλαν φωτιά και να έκαψαν ένα μικρό, έστω, ράφι από την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Διότι ακόμη κι ένα βιβλίο μπορεί να πάψει πια να εκδίδεται, να έχει αποσυρθεί από τα βιβλιοπωλεία, όμως πάντοτε θα μπορεί κάποιος που το αναζητάει σε μία βιβλιοθήκη, ιδιωτική ή δημόσια, σε κάποιο παλιοβιβλιοπωλείο.
Οταν χαθεί ένα site αυτό το περιεχόμενο δεν το ξαναβρίσκεις πουθενά παρά μόνο σε κομμάτια και αποσπάσματα.
Δεν έχει ματαγίνει κάτι τέτοιο! Ποτέ των ποτών!

Ελπίζω και βάσιμα πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει στις οθόνες του κόσμου. Το είπα και πιο πάνω. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα καταφέρει να συνέλθει ποτέ από αυτό το χτύπημα.
Ενας "αρχαίος" κανόνας του διαδικτύου άλλωστε λέει πως ό,τι πέφτει είναι δύσκολο έως και αδύνατον να ξανασηκωθεί ποτέ!
Κι αλήθεια, ΠΩΣ θα γυρίσουν πίσω 1,5 επισκέπτες/μήνα που μαζεύτηκαν λίγο λίγο, μήνα με τον μήνα επί τρία συναπτά χρόνια όταν τους έχεις διώξει σε μία μέρα;
Κανόνας σκληρός. Που μέχρι σήμερα δεν είχε εξαιρέσεις!
Κανένας που φέρθηκε άσχημα ή αυτοκαταστροφικά στο διαδίκτυο δεν επέζησε ποτέ!
Και μιλάμε για θηρία!
Κρίμα δηλαδή, πέραν των επισκεπτών/αναγνωστών, και η επένδυση που είχε γίνει τόσα χρόνια σε χρήμα και σε κόπο να εξαϋλωθεί με μια αυτοκαταστροφική κίνηση...

Κρίμα! Μπορούσε όχι απλώς να σωθεί αλλά να γίνει και η ατμομηχανή μιας νέας προσπάθειας...


Update: Αν όντως ευσταθεί ότι το Forthnet έχει τραβήξει την πρίζα, έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ' ότι νομίζει! Ζημιά που ξεπερνάει κατά πολύ τα 15.000 ευρώ!
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…