Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί των ελληνικών του Εντολοδόχου

Είχε κι ένα θετικό η εμφάνιση στο πολιτικό μας στερέωμα του Εντολοδόχου: Μιλάει ελληνικά!

Ομολογώ ότι χάρηκα όταν τον είδα χθες στην πρώτη του δήλωση! Σαν να ξεβούλωσαν τα αυτιά μου! Επιτέλους, είπα, ένας Ελληνας πρωθυπουργός που μιλάει σωστά τη γλώσσα των Ελλήνων...

Χρόνια είχε να μας συμβεί τέτοιο πράγμα...
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε τους ιδιότυπους "παπανδρεϊσμούς" του. Μια γλώσσα δική του που μετά την μιλούσαν για να φανούν αρεστοί όλα τα στελέχη του...
Ο Μητσοτάκης με μια γλώσσα μικτή, λίγο μαλλιαρή, λίγο καθαρεύουσα, πολλοί αρχαϊσμοί. Μια γλώσσα φιδιού. Να πιάνει δεξιά κι αριστερά κι αυτή σαν του μεγάλου αντιπάλου του, του Ανδρέα! Μόνο λίγο ψυχρότερη...
Ο Σημίτης! Αστα να πάνε! Ο Αρχοντας του Σαρδάμ!
Ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε μια γλώσσα που του την φορέσανε για να παριστάνει το λαϊκό παιδί. Λίγο μαγκιά, λίγο..., λίγο από όλα... Παπαμιχαήλ και Ξανθόπουλος με ολίγη από Γκλέτσο. Σαν προέφηβος που μιλάει στο παρεάκι του. Σαχλαμαραντάν!
Ο Γιωργάκης...
Ο Γιωργάκης ΠΟΤΕ του δεν μίλησε ελληνικά. Μίλησε κάτι που μόνο ο ίδιος καταλάβαινε μέσα στην τρικυμία του μυαλού του!

Ο Εντολοδόχος μιλάει ελληνικά. Σωστά. Με ορθοφωνία. Με ειρμό. Σαν τραπεζικό σύμβουλος στη γριά που πάει να ανοίξει λογαριασμό!

Το ΤΙ λέει βέβαια με αυτά τα ολόσωστα ελληνικά είναι άλλο πράγμα.

Περί του περιεχομένου των λεγομένων του, στο επόμενο ποστ!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…