Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ονειρεύομαι εφημερίδες

Μέσα στον κακό χαμό, έναν από τους χειρότερους στην ιστορία των εφημερίδων. Πριν από τις απεργίες της απόγνωσης και των αδιεξόδων, όπου όλοι μας απεργούμε για τις θέσεις μας (ευλόγως!) αλλά όχι για τη δουλειά μας (δυστυχώς!) που ευτελίζεται μέρα με την ημέρα. Εχοντας διαβάσει τους ισολογισμούς του χάους και της οδύνης για τα ΜΜΕ. Και επιμένοντας να ξεχωρίζω την κατάσταση της δουλειάς μας από την κατάσταση των επιχειρήσεων που μας δίνουν δουλειά ως δύο αλληλένδετα αλλά και διαφορετικά προβλήματα...

...Ονειρεύομαι εφημερίδες!

Ονειρεύομαι εφημερίδες που θα ενημερώνουν χωρίς να χειραγωγούν...
Που θα αγγίζουν την πραγματικότητα του αναγνώστη και δεν θα την αντικαθιστούν με μια άλλη "πραγματικότητα"...
Που θα ιεραρχούν την επικαιρότητα όχι με βάση τη "γραμμή", την ιδεοληψία, την "σπουδαιότητα". Αλλά με βάση αυτήν την πραγματικότητα! Και τις ανάγκες της, τις ανάγκες μας, τις ανάγκες μου...
Που θα ακουμπούν πάνω στον αναγνώστη χωρίς να τον πλακώνουν και που ο αναγνώστης θα ακουμπά πάνω τους χωρίς να ζητιανεύει χαδάκια και λαϊκισμούς...
Που τα άρθρα τους δεν θα μυρίζουν γραφείο αλλά αέρα δρόμου... Που δεν θα έχουν, καν, γραφεία αλλά θα είναι παντού...
Ονειρεύομαι εφημερίδες...
...που θα τις γράφουν αριστοκράτες της γραφής και όχι "αριστοκράτες" της οικονομίας και της πολιτικής καμαρίλας.
...που θα είναι κολλεκτίβες ελεύθερων δημοσιογράφων, ελεύθερων δημιουργών περιεχομένου, ελεύθερων σχεδιαστών, ελεύθερων καλλιτεχνών...
...που θα προσπαθούν να μετατρέψουν το εφήμερο της είδησης σε ένα μικρό έργο τέχνης...
...που θα παρακολουθούν τις καινοτομίες στον Τύπο, στα Νέα Μέσα, στις τέχνες και στα γράμματα, στις τεχνολογίες... και θα είναι στην αιχμή τους!
...και θα απευθύνονται σε ελεύθερους ανθρώπους!
Ονειρεύομαι εφημερίδες...
Που οι ειδήσεις τους θα είναι σύντομα και περιεκτικά κείμενα...
Αλλά τα άρθρα τους θα μπορούν να είναι μεγάλα και χορταστικά... Οπως σε όλες τις αξιόλογες εφημερίδες, σήμερα, στον κόσμο...
Που θα είναι χρήσιμες και όχι "χρηστικές"...
Που δεν μου λένε "τι να κάνω" αλλά τι έχω τη δυνατότητα να κάνω...
Και γι' αυτό, θα κυκλοφορούν πρωί και βράδυ, όπως κάποτε...
Ονειρεύομαι εφημερίδες...
Που θα είναι ψύχραιμες στον πανικό... παρούσες στη ζωή... ανθεκτικές στο χείμαρρο της πληροφορίας...
Που δεν θα έχουν ούτε ένα copy-paste από δελτία τύπου. Ούτε μισό...
Που θα φιλτράρουν χωρίς να "κόβουν"...
Που θα αναδεικνύουν χωρίς να μεγεθύνουν...
Που θα είναι παράθυρα στον κόσμο και όχι "τηλεπαράθυρα-άμβωνες" δημοσιομουλάδων...
Που -στην έντυπη μορφή τους- δεν θα είναι "ταμπλόιντ", ούτε κυριολεκτικά ούτε μεταφορικά...
Που θα χαίρεσαι το στήσιμό τους, όσο και τα κείμενά τους, όσο και την άπλα των ιδεών και της δημιουργικότητάς τους...
Που θα ελέγχουν την εξουσία. Κάθε εξουσία. Ακόμη και τη δική τους εξουσία!
Ονειρεύομαι εφημερίδες που δεν μετατρέπουν την πληροφορία σε είδηση αλλά την είδηση σε γνώση...
Ονειρεύομαι εφημερίδες που θα ανοίγουν ρωγμές στα τείχη που ορθώνονται γύρω μας!

Ονειρεύομαι τις εφημερίδες που θα έλθουν!

(...όσο πιο σύντομα καταρρεύσουν εκείνοι που ΔΕΝ ονειρεύονται εφημερίδες)Σχόλια

 1. Μid-spring's night dream? Ελπίζω όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ονειρεύομαι αναγνώστες που θα μπορούν να εκτιμήσουν, να στηρίξουν και να αγαπήσουν τις εφημερίδες που ονειρεύεσαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγω δεν τους ονειρεύομαι! Να! Δες! Απαντώ τώρα στα σχολιά τους!!! :-)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εγώ ονειρεύομαι την ημέρα που θα καταρρεύσουν όλα αυτά που βλέπουν τα ματάκια μας κ ακούνε τα αυτάκια μας, κι ένας καλός 'άνεμος' θα φέρει την αλλαγή που ζητάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μαζευτείτε λοιπον μερικοι άξιοι.. όπως τότε, παλιά, εκείνοι που έστησαν την Ελευθεροτυπια μετα το φιάσκο των Νεων με το "νερο του Καματερου"..

  ..αλλά, τώρα πρόσεξα την ημερομηνία ανάρτησης! πρωταπριλιάτικο; Σαν αληθινο πάντως δείχνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και εμείς οι αναγνωστες τις ονειρευομαστε!Αλλά... φοβόμουν πάντα ότι η μιζέρια ειναι εθιστική. Αν αργησουν κι άλλο,κι άλλο,κι άλλο, στο τέλος πια δεν θα έχουν κοινό αυτές οι εφημερίδες. Γιατί και το κοινό εθίζεται στο τίποτα.

  Οι εφημερίδες όπως άλλωστε και η τέχνη,διαπαιδαγωγούν. Κι αν η Τεχνη διαπαιδαγωγεί στην ευαισθησία,οι εφημεριδες διαπαιδαγωγουν στην πολιτική οπτική των πραγμάτων. Στην παραγωγή της πολιτικής.

  Δεν φοβάμαι τόσο το φασισμό της καταστολής. Αυτός μπορεί και να αντιπαλευτεί. Όμως ο φασισμός της μη σκέψης, ο φασισμός της πολιτικής ορθοδοξίας, ο φασισμός της μιας αλήθειας, δεν αντιπαλευεται. Ευνουχιζει.

  Δημοσιο-γραφοι, σπευστε να αποκτησετε το δημοσιο λόγο της Πόλης, αυτον που αρμόζει σε Πολιτες και όχι σε υπηκόους. Η πανουκλα που ζουμε σημερα, εξοντωνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…