Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οταν βλέπεις αυτό που θέλεις να δεις δεν βλέπεις την Ιστορία

Εγραφα το πρωί το twitter: "Συγκρούσεις πολιτών στο Κάιρο. Οπαδοί του Μουμπάρακ εναντίον των διαδηλωτών #egypt" και μέσα σε δευτερόλεπτα ήλθε η "διόρθωση":

"Δεν τους λες "πολίτες" τους πραιτοριανούς και τους μπράβους του καθεστώτος"

Η "διόρθωση" ήταν μια ερμηνεία, αφού προφανώς ο διορθωτής μου δεν ήταν στην πλατεία Ταχρίρ και δεν είχε ελέγξει την ταυτότητα κανενός πολίτη.
Είναι φανερό, το έλεγαν άλλωστε και οι δημοσιογράφοι από εκεί, ότι ανάμεσα στους οπαδούς του Μουμπάρακ ήταν και πραιτοριανοί και μπράβοι και ασφαλίτες και πράκτορες και δολοφόνοι και γουρούνια.

Ομως ήταν μόνο αυτοί; Και πόσες χιλιάδες ήταν αυτοί; Γιατί ήταν αρκετές χιλιάδες οι οπαδοί.

Οπως φάνηκε αργότερα σε φωτογραφίες και βίντεο, ανάμεσα στους "οπαδούς" υπήρχαν και οπαδοί, υποστηρικτές της κυβέρνησης που ήταν απλοί πολίτες. Αντρες, γυναίκες, γέροντες και νέοι.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Κι ο πιο μισητός τύραννος ΕΙΧΕ, ΕΧΕΙ και θα έχει οπαδούς. Ακόμη και ο πιο μισητός ξένος κατακτητής.

Μήπως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη οπαδοί του Παπαδόπουλου. Μήπως δεν υπάρχουν και οπαδοί του Χίτλερ; Πραιτοριανοί και μπράβοι είναι όλοι αυτοί; Μπορείς να τους ονομάζει όπως θέλεις αλλά αυτό δεν τους κάνει να είναι αυτό που τους ονόμασες.

Κι αυτό είναι παγίδα. Μεγάλη παγίδα αν θέλεις να διαβάσεις την Ιστορία. Να εξηγήσεις το τι συμβαίνει σήμερα και το τι μπορεί να συμβεί αύριο. Πολύ περισσότερο αν θέλεις να αλλάξεις το σήμερα και να φέρεις ένα καλύτερο αύριο.

Ο κόσμος δεν διορθώνεται όταν τον βλέπεις λάθος.
Ο κόσμος δεν διορθώνεται ούτως ή άλλως. Δεν είναι μηχανή. Ούτε κατασκεύασμα.

Ο κόσμος αλλάζει!

Οταν μπορείς να δεις τις δυνάμεις που ασκούνται επάνω του. Καθαρά!

Κι αυτό είναι ανεξάρτητο από την όχθη που διαλέγεις (και ΚΑΛΑ κάνεις και διαλέγεις!)!

Ουδετερότητα δεν υπάρχει! Μπορεί να υπάρξει όμως καθαρή ματιά!

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να διαβάζουμε την Ιστορία και όχι να την φέρνουμε στα μέτρα μας...


Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Ο Καραμανλής, οι Ναζί, η CIA και οι δοσίλογοι "ευεργέτες"

Ένα αποχαρακτηρισμένο - από το 2006 - απόρρητο έγγραφο της CIA που εμπλέκει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Τσαλδάρη με τους ναζί, παρουσιάζοντάς τους ως πράκτορές των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων και συνεργάτες του Μαξ Μέρτεν, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για έγγραφο - μαρτυρία διπλωματικού υπαλλήλου σύμφωνα με το οποίο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης εμφανίζονται σε λίστα των πρακτόρων των ναζί κατά την περίοδο της κατοχής. Ωστόσο η σχετική λίστα  με τους πράκτορες δεν περιλαμβάνεται στοαπόρρητο έγγραφο της CIA. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, όσοι αναγράφονται στη λίστα φέρονται να είχαν συνεργαστεί και με τονΜαξ Μέρτεν, τον σφαγέα της Θεσσαλονίκης, στην εξόντωση των Εβραίων της πόλης. Το άκρως απόρρητο έγγραφο, το οποίο έχει πλέον αποχαρακτηριστεί και έχει αναρτηθεί στη σελίδα της CIA, έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου του 1962.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τότε σύμβουλος της πρεσβείας Ιωάννης Μοσχ…