Ιταλία: Χωριό-«φάντασμα» ζωντάνεψε από τους μετανάστες
Το Ριάτσε, ένα παραθαλάσσιο χωριό, στην περιοχή της Καλαβρίας, κινδύνευε να γίνει άλλο ένα χωριό-«φάντασμα» καθώς οι κάτοικοί του το εγκατέλειπαν αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό. Η παραγωγή είχε νεκρώσει, πολλά από τα σπίτια είχαν ερημώσει ενώ το σχολείο είχε βάλει λουκέτο λόγω της έλλειψης μαθητών.
Αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Σήμερα το Ριάτσε σφύζει από ζωή και η ανάπτυξή του είναι πρωτόγνωρη χάρη σε μια ιδέα του δημάρχου του και των τοπικών αρχών που επέτρεψαν σε πάνω από 200 μετανάστες από τη Σομαλία, την Αλβανία και το Ιράκ να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και να δουλέψουν.
Ο δήμαρχος Λουκάνο παραχώρησε όλα σχεδόν τα δημοτικά κτίρια στους μετανάστες αφού πρώτα να μετέτρεψε σε σπίτια και εργαστήρια. Από την πλευρά τους, οι ξένοι βοήθησαν στην ανακαίνιση αυτών των κτιρίων και επάνδρωσαν τις τοπικές επιχειρήσεις υαλουργίας και κοσμηματοποιίας καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα το οποίο ξεπερνά τα 700 ευρώ το μήνα. Επίσης συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση της περιοχής στην κατασκευή μπρούτζινων ειδών λαϊκής τέχνης.
Το "πείραμα" ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ο δήμος επέτρεψε την εγκατάσταση Κούρδων μεταναστών. Σταδιακά άρχισαν να αντιμετωπίζονται και λύνονται τα προβλήματα ενσωμάτωσης των ξένων στην τοπική κοινωνία και να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σήμερα το Ριάτσε αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή η οποία μάλιστα είναι από τις φτωχότερες της Ιταλίας, με έντονα φαινόμενα ξενοφοβίας αλλά και υπό την "κατοχή" της Μαφία. Κι αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό το εγχείρημα του δήμαρχου Λουκάνο και των τοπικών αρχών που αντί να χτίσουν τείχη και φράχτες προτίμησαν τον δρόμο της συμβίωσης και της ανάπτυξης με τους πρώην "λαθρομετανάστες".
Mα οι Ιταλοί δεν έχουν υπουργείο ΠΡΟΠΟ. Τί συγκρίνεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να μην έχουν υπουργείο ΠΡΟΠΟ, αλλά έχουν στρατό στο δρόμο για τους μετανάστες και έχουν κι άλλα πολλά άσχημα στο ίδιο θέμα. Σημασία έχει ότι τοπικά κάποιοι το είδαν διαφορετικά και αυτό και μόνο αξίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Ελλάδος τα φυλάνε για να τα ξαναζωντανέψουν σε λίγα χρόνια οι Έλληνες άποροι και φτωχοί μετά την οικονομική κρίση.
ΑπάντησηΔιαγραφήSwell μου, τι λες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουν Μπερλουσκόνι!
Εχουν Μαφία!
Εχουν, εκεί κάτω στην Καλαβρία, ρατσισμό. Πρόσφατα μάλιστα υπήρχαν και επεισόδια τύπου Αγιου Παντελεήμονα.
Από οτι έμαθα κάποιοι πέρασαν πρόσφατα έξω από το χωριό και πυροβόλησαν προς τα σπίτια.
Κι όμως!
Κάποιοι προχωρούν μπροστά!
Εδώ ούτε καν τα έχουμε σκεφτεί όλα αυτά!
Φοβερό. Δεν το ήξερα. Ωστόσο, αυτό είναι μια μόνο μικρή εικόνα της γείτονος χώρας. Όπως γράφω και σε δικό μου άρθρο, η μετανεωτερικότητα θέλει εντειχισμένα έθνη καταναλωτών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα! Δε πιστευω να πιστευετε οτι δεν τα εχουν καν σκεφτει! Μαλλον δε θελουν να τα σκεφτουν καθολου επειδη ακριβως απτεται του θεματος ρατσισμος και οσο ναναι, εκει, εχουν ενα θεματακι και αυτοι και οι...φιλοι τους! Mακαρι να βλεπαμε καποιες γενναιες λυσεις! Το οτι ακουμε για φρακτες, αυτο δεν ειναι ουτε γενναιο, ουτε φυσικα...λυση! :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη χρονια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠι του θεματος. Ναι μεν αλλα. ΤΟ κολπο που αναφερεις το κανουν πολλοι ιδιωτικα (προσφερουν σπιτι δωρεαν στο "χωριο" για να μην ερημωσει), ελα ομως που η πλειοψηφια των δικων μας χωριων ηταν ειναι και θα ειναι παμφτωχα του κερατα, οποτε ειναι δυσκολο να δουλεψει σε μεγαλη κλιμακα το ζητημα.
Οχι πως ο φταχτης ειναι καμια εξυπνη λύση, αλλα λεμε τωρα.....
καλησπερα σε προσκαλουμε να συμμετεχεις στο μπλογκ μας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά σε ευρύτερη κλίμακα. Δηλαδή πολλά χωριά, σε πολλά μέρη... Επίσης, στην ελληνική περίπτωση ίσως δεν αρκεί μόνο λίγη καλή θέληση και άρση γραφειοκρατικών κωλυμάτων ή τοπική βούληση για να τελεσφορήσει... Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ Ελλάδας & Ιταλίας (κι αυτή δεν αφορά την ύπαρξη ή όχι υπουργείου): η Ιταλία έχει καλύτερες (όχι και πολύ & όχι παντού, αλλά ανεκτά & στις περισσότερες περιπτώσεις) δημόσιες υποδομές εκπαίδευσης και πρόνοιας από την ελληνική περιφέρεια. Χωρίς αυτές καμία τέτοια ιδέα δεν αποτελεί λύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μέρη που θα επιλεγούν για κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι παραγωγικά, ή να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κάτι. Δεν ερήμωσαν όλα τα ελληνικά χωριά εξαιτίας της αστυφιλίας! Πολλά από αυτά ερήμωσαν επειδή δεν υπήρχε δουλειά, δεν υπήρχαν σχολειά και γιατροί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων! Ακόμη και στη περίπτωση της κρατικής ενίσχυσης για την ανάπτυξη αγροτικής δραστηριότητας, θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και το κόστος θα είναι σημαντικό προκειμένου αυτά τα μέρη να μπορούν να υποστηρίξουν υγειώς πληθυσμό με ανθρώπινους όρους ζωής! ΝΑΙ, αξίζει τον κόπο, ΝΑΙ αποτελεί εναλλακτική πρόταση, αλλά ΟΧΙ δεν είναι μόνο θέμα "γραφειοκρατικών διευκολύνσεων", ούτε είναι κάτι εύκολο να γίνει.