Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιτέλους Τέλος!

Απόσπασμα από την ομιλία Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής:


ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Είναι η στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τις διεργασίες και τα προβλήματα της τελευταίας περιόδου στο συμμαχικό μας σχήμα.
Για μια κατάσταση που πληγώνει και απογοητεύει βαθύτατα τον κόσμο της αριστεράς.
Και μάλιστα μέσα σε συνθήκες που η ενότητα και πορεία προς τα εμπρός είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Επιμείναμε σταθερά και μέχρι την τελευταία στιγμή στην γραμμή της ενότητας, της σύνθεσης και της συνεννόησης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η γραμμή αυτή δεν καρποφόρησε και δεν υπήρξε παραγωγική.
Σήμερα πρέπει να πούμε ανοιχτά για ποιόν λόγο:
Γιατί εντός σου ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται σχέδια ανταγωνιστικά προς τον Συνασπισμό. Κάτι που είναι αδιανόητο για μια πολιτική συμμαχία.
Μια πολιτική συμμαχία που διακηρύσσει ως στόχο ύπαρξης την ενότητα της αριστεράς, δεν μπορεί παρά να προχωράει πάνω στην βάση της σύνθεσης.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δυνάμεις μέσα στο συμμαχικό μας σχήμα που δεν επιθυμούσαν τη σύνθεση και δεν το έκρυψαν.
Δυνάμεις που συγκρότησαν παράλληλα πολιτικά μέτωπα, με ξεχωριστή εφημερίδα, με ξεχωριστές εκδηλώσεις, με ανοιχτές διακηρύξεις για μια διαφορετική δική τους στρατηγική.
Δυνάμεις που επένδυσαν στις αντιθέσεις και τις πολιτικές διαφωνίες και όχι σε αυτά που μας ενώνουν.
Δυνάμεις που θεώρησαν την κρίση ως ευκαιρία, να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον ΣΥΝ, και να αναζητήσουν συμμαχίες σε άλλες κατευθύνσεις, στην βάση μιας υποτιθέμενης σκληρής και άκαμπτης ιδεολογικής γραμμής.
Έτσι είναι δύσκολο να προχωρήσει μια συμμαχία.
Κάναμε παραχωρήσεις για να ξεπεραστεί η κατάσταση.
Σας υπενθυμίζω την απόφαση να κατέβουμε στις βουλευτικές εκλογές με συλλογική εκπροσώπηση και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, για πρώτη φορά, να διεκδικήσει την εκλογή του στην βουλή με σταυρό.
Σας θυμίζω την αταλάντευτη επιλογή μας να μην εγκαταλείψουμε το συμμαχικό μας σχήμα ακόμα και όταν βρεθήκαμε μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα που έθεσαν οι πρώην σύντροφοί μας της ανανεωτικής πτέρυγας στο συνέδριό μας, πριν από τρεις μήνες.
Αλλά η στάση μας αυτή, εξελήφθη ως αδυναμία.
Και οι επιθέσεις, τα χτυπήματα, η υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο «Μέτωπο» και από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος μας δεν σταμάτησε ούτε στιγμή.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των τακτικισμών;
Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνει συνολικά η ριζοσπαστική αριστερά με μια τραγική δημόσια εικόνα.
Και σήμερα στη πιο κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους και για τη κοινωνία που δοκιμάζεται, η ριζοσπαστική αριστερά να παρουσιάζει μια εικόνα τραγικής εσωστρέφειας.
Αλλά αγαπητοί σύντροφοι κάποιοι έχουν την ευθύνη για αυτή την εικόνα και πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις
Αυτοί που επένδυσαν προσωπικές επιδιώξεις στην αποδόμηση της δημόσιας εικόνας της Ριζοσπαστικής αριστεράς, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις σε έναν ολόκληρο κόσμο, που παρακολουθεί έκπληκτος αυτά τα παιχνίδια τακτικής.
Οφείλουν εξηγήσεις ειδικά αυτοί, που επένδυσαν σε έναν κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Και απουσίαζαν πλήρως και επιδεικτικά από την εκλογική μάχη του περασμένου Οκτωβρίου.
Μια μάχη που δόθηκε με πείσμα και αποφασιστικότητα από ολόκληρο τον κόσμο της αριστεράς.
Οφείλουν εξηγήσεις αυτοί οι οποίοι, την ώρα που η ενότητα του κόμματός μας τραυματιζόταν, με επίδικο την παραμονή μας στο ΣΥΡΙΖΑ, χλεύαζαν τον κόσμο του ΣΥΝ, μιλώντας για «γλυκύ βραστό συνέδριο», «φυτά εσωτερικού χώρου».
Και έστελναν ειρωνικό χαιρετισμό στο συνέδριο ως εκπρόσωποι του Μετώπου που είχαν συγκροτήσει γύρω από τον εαυτό τους.
Και ήρθε η ώρα για τις επιλογές για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και ενώ είχαμε συγκεκριμένες αποφάσεις, ακολούθησαν μια τακτική δολιοφθοράς προκειμένου να καταστρέψουν κάθε προοπτική θετικών επιλογών.
Και ιδιαίτερα για την περιφέρεια της Αττικής, όπου επιδιώξαμε και εκεί να υπάρχει λύση κοινά αποδεκτή από όλους.
Βρισκόμασταν μονίμως μπροστά σε τετελεσμένα, πίσω από τα οποία έπρεπε να συρθούμε για να διασώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βρισκόμασταν μπροστά σε μια τακτική που υπονόμευε συστηματικά κάθε προοπτική να υπάρξει ευρύτερη υποψηφιότητα.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, εγώ, με προσωπικό κόστος πήρα την ευθύνη και κατέθεσα ενωτική πρόταση διεξόδου.
Πρότεινα τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ για υποψήφιο στον Δήμο της Αθήνας, στον πρώτο δήμο της χώρας και να μην εμποδίσει τη προσπάθεια να συναντηθούμε με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, στη περιφέρεια της Αττικής.
Η ενωτική αυτή πρόταση δεν έγινε δεκτή. Και δεν έγινε δεκτή γιατί η αντίθεσή μας δεν είναι στα πρόσωπα αλλά στο πολιτικό σχέδιο.
Ο ΣΥΝ προωθεί και αγωνίζεται για ένα πολιτικό σχέδιο που θα ενώνει και θα διευρύνει τη δυναμική της ριζοσπαστικής αριστεράς και η άλλη πλευρά για ένα σχέδιο που θα κατακερματίζει τα σημερινά πολιτικά υποκείμενα.
Θα το πω καθαρά: είναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, στις δημοτικές εκλογές του 2006, δεν διανοήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο.
Και επιτέλους οι εκβιασμοί, οι μπλόφες, τα κόλπα της τελευταίας στιγμής δε μπορεί να έχουν σχέση με τη κουλτούρα της αριστεράς.
Το πρωί από τα ραδιόφωνα μας λένε ότι η αριστερά δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, ανακοινώνουν νέα σχήματα και υμνούν τις διασπάσεις, και το μεσημέρι καταθέτουν δήθεν συνθετικές γιατί καίγονται για την ενότητα του χώρου.

Αγαπητοί σύντροφοι ,
Είμαι και θα είμαι ανοιχτός σε κάθε ουσιαστικά ενωτική πρωτοβουλία και πρόταση μπορεί να δώσει λύση.
Δεν έχω όμως το δικαίωμα να θέσω σε περαιτέρω διακινδύνευση τη πολιτική αξιοπρέπεια του χώρου.
Το ζήτημα αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ.
Δεν σκοπεύουμε να αναλωθούμε σε ενδοαριστερές συγκρούσεις πηγαίνοντας προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ούτε όμως μπορεί και να συνεχίζει για πολύ αυτό το σίριαλ που μοιάζει με κακόγουστο σίριαλ της Παρασκευής
Ας πράξει ο καθένας ότι νομίζει και ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Ας είναι πάντως φανερό ότι όσοι κάνουν ύμνους στη διάσπαση και υπονομεύουν τη συνάντηση με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, πρακτικά το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της κυβέρνησης.

Και εδώ πρέπει να τονίσουμε κάτι: Οι πολιτικές συμμαχίες δεν προχωρούν με εκβιασμούς και καταναγκασμούς.
Και προπάντων οι πολιτικές συμμαχίες δεν διασπώνται όταν σε κάτι δε συμφωνούν.
Τα κόμματα διασπώνται.
Οι πολιτικές συμμαχίες προχωρούν σε όσα συμφωνούν και σε κάθε περίπτωση ανασυγκροτούνται ή αναδιατάσσονται, έτσι ώστε να εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τον στόχο τους. Και να αναπτύσσουν τη δυναμική τους.
Και ο δικός μας στόχος σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή δεν είναι η ανάλωση σε διαρκείς αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς. Είναι η παλλαϊκή συσπείρωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε καθαρά, γιατί έτσι καθαρά σκέφτεται ο κόσμος της Αριστεράς.
Για μας, το ζητούμενο είναι η ενότητα της Αριστεράς και η σύγκλιση με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο.
Στην κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσουμε με όλους αυτούς, οι οποίοι, απέναντι στην βαθειά οικονομική και πολιτική κρίση, σκέφτονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Χαιρετίζω την διαθεσιμότητα του Αλέξη Μητρόπουλου για την εκλογική μάχη στη περιφέρεια Αττικής, μια διαθεσιμότητα που προωθεί τη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο
Και εισηγούμαι στην ΚΠΕ να αποφασίσει την στήριξη της υποψηφιότητας αυτής με όλες μας τις δυνάμεις.
Ταυτόχρονα εισηγούμαι να αποφασίσουμε ότι δεν θα κλείσουμε τη πόρτα αλλά θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ενωτική πρόταση, υπό τη προϋπόθεση ότι είναι πολιτικά ισχυρή, διασφαλίζει την ομοφωνία όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως συμπεριλαμβάνει το πολιτικό μας στόχο, τη συνάντηση με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ της τρόικας και του μνημονίου.
Σ/σες αι σ/φοι,
Σας καλώ να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις και στο μεγάλο στόχο να βάλουμε ένα λιθαράκι για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, την ανατροπή του μνημονίου τη διέξοδο για τη χώρα και το λαό.
Και μια μεγάλη ανατροπή των συσχετισμών στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μπορεί να φέρει πιο κοντά αυτόν το στόχο.
Είναι ένας στόχος δύσκολος, οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι μεγάλες, οι προοπτικές όμως να πετύχει αυτό το εγχείρημα είναι πολλές, αρκεί να το πιστέψουμε και να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση με πείσμα, αισιοδοξία και σοβαρότητα.

Σχόλια

  1. ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ9/09/2010 11:04:00 π.μ.

    Να δεις τι σου' χω για μετά: Διάσπαση του ΣΥΝ και αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη, επιστροφή του Φ. Κουβέλη (μετά την καταγραφή των κουκιών του στις δημ. εκλογές...), νέα τάση στον ΣΥΝ από τους αποχωρήσαντες ΠΑΣΟΚους...

    Για την βάρκα που λέγαμε... είσαι μέσα; Βάζω τα καλάμια και το δόλωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…