Οι στυγνοί καπιταλιστές της Περισσός ΑΕ

Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, από το «Ριζοσπάστη» πληροφορηθήκαμε ότι την προηγούμενη μέρα η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων και το Σωματείο Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, με κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στην «Ελευθεροτυπία», απαίτησαν την άμεση ανάκληση των 20 απολύσεων στα τυπογραφεία της εφημερίδας, που είχε ανακοινώσει η ιδιοκτησία της δυο μέρες πριν. «Η εργοδοσία της Χ.Κ. Τεγόπουλος ("Ελευθεροτυπία")… πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο σα στυμμένες λεμονόκουπες, καλώντας τους να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της κρίσης που δημιούργησαν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ. Σηκώνοντας ψηλά τη σημαία της ταξικής αδιαλλαξίας, σημείωνε ο «Ριζοσπάστης»: «Στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, τα μέλη των ταξικών συνδικάτων, σημείωσαν την ανάγκη "να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους" και ταυτόχρονα κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους, την ερχόμενη Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη, σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο στα γραφεία του Σωματείου για "να οργανώσουμε τον αγώνα μας για τις απολύσεις και την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2010". Την ίδια στιγμή, απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία, ωστόσο, ήταν… άφαντη».

Μέσα στον Αύγουστο, κυκλοφορούσαν στο Ιντερνετ πληροφορίες, ότι 20 απολύσεις έκανε στα τέλη Ιούλη και η «Τυποεκδοτική ΑΕ» του Περισσού, η οποία –σύμφωνα μ’ αυτές τις πληροφορίες– θα προχωρούσε σε απολύσεις 20 εργαζόμενων το μήνα μέχρι και τον Οκτώβρη. Επειδή είναι πάγια αρχή της εφημερίδας μας να μη δημοσιεύει πληροφορίες που δεν έχει επιβεβαιώσει, ψάχναμε το θέμα για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Από τη δύσκολη θέση μας έβγαλε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις 20 απολύσεις, συνοδεύοντας την επιβεβαίωση με ένα πολύ… πρωτότυπο σκεπτικό:

«Είναι επιχείρηση που δρα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς και επομένως έχει όλες τις αντίστοιχες δυσκολίες. Σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνονται απολύσεις. Είμαστε στόχος μιας επίθεσης που μας παρουσιάζει ως μια κερδοφόρα επιχείρηση. Εμείς έχουμε μεγάλη συρρίκνωση των εργασιών μας. Εμείς παλεύουμε κατά του καπιταλισμού. Θα κλείσουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Μας περιμένουν στη γωνία με επιθέσεις των τελευταίων χρόνων που αφορούν στην Τυποεκδοτική»!!!

Τι να πρωτοσχολιάσεις εδώ; Και μόνο το ότι η Παπαρήγα οχυρώνεται πίσω από τις απολύσεις που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, αποτελεί παραδοχή του ότι η κομματική τους επιχείρηση δεν είναι παρά μια καπιταλιστική επιχείρηση του εκδοτικού-εκτυπωτικού κλάδου. Απολύουν οι άλλοι, απολύουμε κι εμείς, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Πριν σχολιάσουμε οτιδήποτε, θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί περικοπές μισθών στο «Ριζοσπάστη», τις οποίες είχαν δικαιολογήσει πολιτικά, λέγοντας ότι αφορούν τη λειτουργία του κόμματος και ότι έγιναν εθελοντικά, μπερδεύοντας την κομματική λειτουργία με τα εργασιακά θέματα. Ας μας πουν, όμως, τι επιτέλους είναι η «Τυποεκδοτική»; Τώρα μας λένε ότι είναι «επιχείρηση που δρα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς». Στο ντιμπέιτ του περασμένου Σεπτέμβρη, όμως, η Παπαρήγα έλεγε ότι δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση: «Εμείς, ακριβώς επειδή δε θέλουμε να εξαρτιόμαστε από τον εκβιασμό επιχειρηματιών, προσπαθούμε –ιδιαίτερα στον τομέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων– να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία». Αν δεν είναι επιχείρηση που αποβλέπει στο κέρδος, αλλά μόνο στην κομματική αυτοδυναμία στον τομέα των εκδόσεων, τότε δεν θα έπρεπε να απολύει εργάτες μόλις έπεσε ο τζίρος. Αυτά τα κάνουν οι τυπικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Εχει μήπως καμιά διαφορά ο άνεργος-απολυμένος από την «Τυποεκδοτική» από τον άνεργο-απολυμένο από την «Ελευθεροτυπία»; Ιδια δεν είναι η ανεργία και για τον ένα και για τον άλλο; Γιατί τα «ταξικά συνδικάτα» έκαναν παρέμβαση στην «Ελευθεροτυπία», όχι όμως στην «Τυποεκδοτική»; Τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων δεν απέλυσαν;

Το έχουμε γράψει και άλλες φορές. Η «Τυποεκδοτική» είναι μια τυπική καπιταλιστική επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) του κλάδου. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σαν τέτοια, να κάνει μπίζνες και να εισπράττει δωρεάν κρατικό χρήμα (όπως κάθε μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση), η ηγεσία του Περισσού διαχώρισε το «Ριζοσπάστη» από την «Τυποεκδοτική». Το 1996 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), η «Τυποεκδοτική ΑΕ» πήρε δωρεάν κρατική επιχορήγηση 1,6 δισ. δραχμές, για να προχωρήσει στη μετεγκατάστασή της στο Κρυονέρι, στις εγκαταστάσεις του «Κολλάρου», τις οποίες αγόρασε. Το 2006 (κυβέρνηση ΝΔ), η «Τυποεκδοτική ΑΕ» πήρε νέα δωρεάν κρατική επιχορήγηση για να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό.

Η «Τυποεκδοτική» υπήχθη στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου στις 15.11. 2006 με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ 1762, 5.12. 2006). Η κατηγορία της επένδυσης ήταν «εφοδιαστική αλυσίδα» και το ύψος της 1.098.560 ευρώ, εκ των οποίων τα 329.568 ευρώ ήταν κρατική επιχορήγηση (30% της επένδυσης). Με την επένδυση αυτή υποτίθεται ότι θα δημιουργούνταν πέντε (αριθμός 5) νέες θέσεις απασχόλησης! Ενα μήνα αργότερα, στις 28 Δεκέμβρη του 2006, η επιχείρηση του Περισσού παίρνει νέο πακέτο, τριπλάσιου ύψους (ΦΕΚ 569, 20.4. 2007). Υπάγεται πάλι στον «αναπτυξιακό» νόμο, για ε-πένδυση που περιγράφεται ως «Αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ή/και υπηρεσιών», ύψους 3.367.944 ευρώ, εκ των οποίων 1.010.383 ευρώ κρατική επιχορήγηση (30%). Νέες θέσεις εργασίας (κρατηθείτε) εφτά (αριθμός 7)!

Η δεύτερη αυτή επένδυση, το χοντρό πακέτο, ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2009, όπως φαίνεται από τη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1888, 4.9.2009). Το συνολικό ύψος της επένδυσης μειώνεται ελαφρά και η επιχορήγηση ορίζεται στο ποσό των 906.483 ευρώ, τα οποία και πήραν. Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν; Καμία! Δεν αναφέρεται τίποτα στην απόφαση για την ολοκλήρωση της επένδυσης, όπως γίνεται με κάθε επένδυση που ολοκληρώνεται. Ομως, από την «Ετήσια Οικονομική Εκθεση για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009», που κατέθεσε η «Τυποεκδοτική», όπως κάθε ΑΕ, πληροφορούμαστε τα εξής: «Το απασχολούμενο στη Εταιρεία προσωπικό κατά την 31/12/2009 ανέρχεται σε 347 άτομα, ενώ κατά την 31/12/2008 ανερχόταν σε 377 άτομα». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Περισσός εξαπάτησε το ελληνικό κράτος και τσέπωσε την επιχορήγηση, όπως κάνουν όλοι οι καπιταλιστές. Οχι μόνο δεν δημιούργησε αυτές τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που είχε υποχρέωση, βάσει της συμφωνίας του με το κράτος, αλλά μείωσε το προσωπικό του κατά 30 άτομα! Και τώρα απολύει κι άλλους. Και βέβαια, τα κρατικά όργανα έκαναν τα στραβά μάτια, όπως κάνουν για όλες τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Ας ληφθεί υπόψη ότι το μικρό πακέτο, με το οποίο δεν ασχολήθηκαν, προκειμένου να ολοκληρώσουν το χοντρό πακέτο, δεν το έχασαν. Μολονότι πέρασαν τα τρία χρόνια, η Κατσέλη τους υπέγραψε (ΦΕΚ 2514, 22.12.2009) μια γελοία τροποποίηση της σύμβασης, μειώνοντας το ποσό της επένδυσης κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ (!), ώστε να πάρουν αναβολή και να μπορέσουν να απορροφήσουν και αυτό το πακέτο την τρέχουσα τριετία.

Πώς θα χαρακτήριζε η ηγεσία του Περισσού μια καπιταλιστική επιχείρηση, που παίρνει διαδοχικές κρατικές επιχορηγήσεις και όχι μόνο δεν αυξάνει –έστω και λίγο– τις θέσεις εργασίας, αλλά τις μειώνει; Ας δώσουν το χαρακτηρισμό στην κομματική τους επιχείρηση. Μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξουν σοσιαλιστικές νησίδες. Ενα κόμμα που επιλέγει να στήσει καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα συμπεριφερθεί ως στυγνός εργοδότης, φορτώνοντας την κρίση στις πλάτες των εργατών. Αυτό κάνει και η ηγεσία του «Κ»ΚΕ.

ΥΓ: Εννοείται πως στο «Ριζοσπάστη» δεν γράφτηκε λέξη από τις συγκεκριμένες αναφορές της Παπαρήγα στη ΝΕΤ.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=4775&pos=4&cat_id=48

Σχόλια

 1. Εξαιρετικό!

  Λοιπόν, ΠΑΜΕ "τυποεκδοτική";;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλό!Παντού γύρω μας αναξιόπιστοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άνεμε, για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ πρέπει να μας γράψεις αν η Τυποεκδοτική είναι κερδοφόρα επιχείρηση, ή είναι ζημιογόνα και οι απολύσεις είναι μια λύση ανάγκης για να μην κλείσει η εταιρία. Όσον αφορά το αν λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς και παίρνει επιδοτήσεις, προσωπικά δε βλέπω το πρόβλημα ("οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σκοινί για να τους κρεμάσουμε" έλεγε ο Μαρξ). Το ΚΚΕ δεν είναι υπεράνω κριτικής, ίσως να ήταν αδικαιολόγητη η επίθεση στην Ε. όπως και σε εταιρίες που επιβεβλημένα προβαίνουν σε απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού λόγω κρίσης. Αλλά είναι το ίδιο κόμμα που υπερασπίζεται τον άνεργο που πηγαίνουν να του κόψουν το ρεύμα ή το νερό, και παλεύει να ανατρέψει το σύστημα που γεννά τέτοιου είδους αδικίες. Μήπως λοιπόν Άνεμε θα άξιζε μια λίγο πιο κόσμια κριτική, και -αν μη τι άλλο- να μη χαρακτηρίζεται "κόμμα στυγνών καπιταλιστών;"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "η Τυποεκδοτική είναι κερδοφόρα επιχείρηση, ή είναι ζημιογόνα και οι απολύσεις είναι μια λύση ανάγκης για να μην κλείσει η εταιρία."

  Μπορεί και να είναι όπως τα λες. Για την ακρίβεια είμαι σίγουρος ότι είναι όπως τα λες. Κανένας δεν θέλει να απολύει αν δεν υπάρχει λόγος σοβαρός.
  Επίσης από πότε είναι ζημιογόνα;
  Υπήρξε ποτέ κερδοφόρα;
  Αν υπήρξε τότε υπήρξε χάρη στην υπεραξία της εργασίας των αργαζομένων της. Σωστά; Πως αλλιώς;
  Όταν οι εργαζόμενοί της λοιπόν παρήγαγαν υπεραξία κάποιοι κέρδιζαν (η εταιρεία).
  Τώρα που λόγω κρίσης δεν μπορούν να παράγουν υπεραξία, κάποιοι πρέπει να χάσουν. Γιατί πρέπει να χάσουν αυτοί που παρήγαγαν υπεραξία και όχι αυτοί που απολάμβαναν την υπεραξία;


  "Όσον αφορά το αν λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς και παίρνει επιδοτήσεις, προσωπικά δε βλέπω το πρόβλημα"

  Για τις υπόλοιπες κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιειρήσεις που παίρνουν επιδοτήσεις και μετά προχωρούν σε απολύσεις ή μετακομίζουν σε χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό βλέπεις πρόβλημα;

  "οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σκοινί για να τους κρεμάσουμε"
  Πολύ σωστά. Θα μας το πουλήσουν για τους κρεμάσουμε. Όχι θα τους το πουλήσουμε για να μας το κρεμάσουν. Έχει μια μικρή διαφρορά. Η τυποεκδοτική πουλάει δεν αγοράζει.

  "Το ΚΚΕ δεν είναι υπεράνω κριτικής, ίσως να ήταν αδικαιολόγητη η επίθεση στην Ε. όπως και σε εταιρίες που επιβεβλημένα προβαίνουν σε απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού λόγω κρίσης."
  Δεν είναι; Είσαι σίγουρος; Ο ριζοσπάστης πάντως δεν του κάνει κριτική. Το ίδιο και το ΠΑΜΕ.

  "Αλλά είναι το ίδιο κόμμα που υπερασπίζεται τον άνεργο που πηγαίνουν να του κόψουν το ρεύμα ή το νερό, και παλεύει να ανατρέψει το σύστημα που γεννά τέτοιου είδους αδικίες."
  Πώς;;;; Δημιουργόντας νέους ανέργους για να κάνουν παρέα στου παλιούς και να κλαίνε όλοι μαζί τη μοίρα τους; Ή μήπως κάνοντας "αδικαιολόγητες επιθέσεις" (συ είπας) σε επιχείρησεις σαν την Ε;

  "Μήπως λοιπόν Άνεμε θα άξιζε μια λίγο πιο κόσμια κριτική, και -αν μη τι άλλο- να μη χαρακτηρίζεται "κόμμα στυγνών καπιταλιστών;""
  Η τυποεκδοτική είναι μια εταιρεία που λειτουργεί υπό καπιταλιστικές συνθήκες που ενδιαφέρεται πρώτα για την κερδοφορία της και ύστερα για την εργασία των ανθρώπων της;
  Ένας στυγνός καπιταλιστής τί παραπάνω θα έκανε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "η Τυποεκδοτική είναι κερδοφόρα επιχείρηση, ή είναι ζημιογόνα και οι απολύσεις είναι μια λύση ανάγκης για να μην κλείσει η εταιρία."

  Μπορεί και να είναι όπως τα λες. Για την ακρίβεια είμαι σίγουρος ότι είναι όπως τα λες. Κανένας δεν θέλει να απολύει αν δεν υπάρχει λόγος σοβαρός.
  Επίσης από πότε είναι ζημιογόνα;
  Υπήρξε ποτέ κερδοφόρα;
  Αν υπήρξε τότε υπήρξε χάρη στην υπεραξία της εργασίας των αργαζομένων της. Σωστά; Πως αλλιώς;
  Όταν οι εργαζόμενοί της λοιπόν παρήγαγαν υπεραξία κάποιοι κέρδιζαν (η εταιρεία).
  Τώρα που λόγω κρίσης δεν μπορούν να παράγουν υπεραξία, κάποιοι πρέπει να χάσουν. Γιατί πρέπει να χάσουν αυτοί που παρήγαγαν υπεραξία και όχι αυτοί που απολάμβαναν την υπεραξία;


  "Όσον αφορά το αν λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς και παίρνει επιδοτήσεις, προσωπικά δε βλέπω το πρόβλημα"

  Για τις υπόλοιπες κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιειρήσεις που παίρνουν επιδοτήσεις και μετά προχωρούν σε απολύσεις ή μετακομίζουν σε χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό βλέπεις πρόβλημα;

  "οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σκοινί για να τους κρεμάσουμε"
  Πολύ σωστά. Θα μας το πουλήσουν για τους κρεμάσουμε. Όχι θα τους το πουλήσουμε για να μας το κρεμάσουν. Έχει μια μικρή διαφρορά. Η τυποεκδοτική πουλάει δεν αγοράζει.

  "Το ΚΚΕ δεν είναι υπεράνω κριτικής, ίσως να ήταν αδικαιολόγητη η επίθεση στην Ε. όπως και σε εταιρίες που επιβεβλημένα προβαίνουν σε απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού λόγω κρίσης."
  Δεν είναι; Είσαι σίγουρος; Ο ριζοσπάστης πάντως δεν του κάνει κριτική. Το ίδιο και το ΠΑΜΕ.

  "Αλλά είναι το ίδιο κόμμα που υπερασπίζεται τον άνεργο που πηγαίνουν να του κόψουν το ρεύμα ή το νερό, και παλεύει να ανατρέψει το σύστημα που γεννά τέτοιου είδους αδικίες."
  Πώς;;;; Δημιουργόντας νέους ανέργους για να κάνουν παρέα στου παλιούς και να κλαίνε όλοι μαζί τη μοίρα τους; Ή μήπως κάνοντας "αδικαιολόγητες επιθέσεις" (συ είπας) σε επιχείρησεις σαν την Ε;

  "Μήπως λοιπόν Άνεμε θα άξιζε μια λίγο πιο κόσμια κριτική, και -αν μη τι άλλο- να μη χαρακτηρίζεται "κόμμα στυγνών καπιταλιστών;""
  Η τυποεκδοτική είναι μια εταιρεία που λειτουργεί υπό καπιταλιστικές συνθήκες που ενδιαφέρεται πρώτα για την κερδοφορία της και ύστερα για την εργασία των ανθρώπων της;
  Ένας στυγνός καπιταλιστής τί παραπάνω θα έκανε;
  xBerliner

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. xBerliner να λείπουν τα ευφυολογήματα για την Τυποεκδοτική που "πουλάει και δεν αγοράζει" και το ΚΚΕ που "δημιουργεί ανέργους". Το δικό μου το ερώτημα στον Άνεμο ήταν προς τι μια τόσο ακραία επίθεση στο ΚΚΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ το εξισώνει με αυτούς που πολεμάει. Χαρακτηρίζοντάς τους "Οι στυγνοί καπιταλιστές της Περισσός ΑΕ" ο Άνεμος θεωρεί ότι τους επιστρέφει την επίθεση που έγινε στην Ελευθεροτυπία; Φοβάμαι όμως ότι ένα λάθος δεν ακυρώνει ένα άλλο, και στην παρούσα φάση η απαξίωση του ΚΚΕ είναι ΜΕΓΑΛΟ λάθος. Αν όντως υπάρχουν υπόνοιες ότι η Τυποεκδοτική έχει υπερκέρδη που γίνονται καταθέσεις στην Ελβετία και βίλες στελεχών δεν έχετε παρά να το γράψετε κι αυτό. Διαφορετικά, λεκτικές ακρότητες του στυλ "στυγνοί καπιταλιστές", "εκμεταλλευτές" και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο δεν καταλαβαίνω που ακριβώς αποσκοπούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φίλε του ΚΚΕ
  Σου έθεσα κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα.
  Π.χ.
  1. Πως χαρακτηρίζεις κάποιον που παίρνει επιδότηση από το κράτος και αντί να δημιουργεί θέσεις εργασίας απολύει κόσμο;
  2. Με πιο τρόπο το ΚΚΕ βοηθά τον άνεργο (όπως εσύ είπες); Όταν το ΚΚΕ αναγκάζεται να απολύσει κόσμο με τί μούτρα και τί κύρος θα πας να διαμαρτυρηθείς στον χ επιχειρηματία που κάνει το ίδιο με σένα;
  3. Και τέλος το ΚΚΕ δίνει να το δικαίωμα να το απαξιώνει ο κόσμος. Το "δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη" και "το ανυπακοή στο ΔΝΤ και την ΕΕ" έρχονται σε αντίθεση με τις απολύσεις (και μειώσεις μισθών) που αυτό κάνει. Γιατί οι υπάλληλοι της τυποεκδοτικής πρέπει να υπακούσουν την εργοδοσία τους που τους κόβει το μεροκάματο;
  4. Το ΚΚΕ είναι κάποιας μορφής αυθεντία που αυτό αποφασίζει ποιες απολυσεις και μειώσεις μισθών είναι αναπόφευκτες και αναγκαίες και ποιες είναι για να κερδίζει το αφεντικό εις βάρος των εργαζομένων;
  Αν θέλεις απάντησε σε αυτά και μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα.
  xBerliner

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times