Το 2009 καταγράφηκαν 400 αυτοκτονίες, άλλοι 6.000 άνθρωποι επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους!

Κυριάκος Κατσαδώρος, υπεύθυνος της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018): «Ο αριθμός των αποπειρών είναι 15πλάσιος των αυτοκτονιών»

Ειδικοί μιλούν για αύξηση κατά 70% των περιστατικών, κυρίως με απόπειρες αυτοκτονίας. Το 2008 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 370 αυτοκτονίες, ενώ το 2009 ξεπέρασαν τις 400. «Εκτιμώ ότι το 2010 ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος» δηλώνει ο υπεύθυνος της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018) Κ. Κατσαδώρος, ενώ περισσότερες είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας. «Ο αριθμός των αποπειρών είναι 15πλάσιος των αυτοκτονιών. Δηλαδή αν το 2009 καταγράφηκαν 400 αυτοκτονίες, άλλοι 6.000 άνθρωποι επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους!» λέει και προσθέτει: «Την τελευταία τριετία οι τηλεφωνικές κλήσεις από ανθρώπους σε απόγνωση εξαιτίας κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων έχουν τετραπλασιαστεί. Πριν από δύο με τρία χρόνια δεχόμασταν πέντε με έξι κλήσεις την ημέρα. Σήμερα οι κλήσεις ξεπερνούν τις σαράντα. Το 60% των ατόμων που τηλεφωνούν είναι άνδρες, οι οποίοι βάζουν πρώτα τα οικονομικά προβλήματα και μετά τα συναισθηματικά, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Μας τηλεφωνούν από την Ιθάκη, τη Ρόδο, μέχρι και από χωριά της Μακεδονίας» λέει ο κ. Κατσαδώρος, αποτυπώνοντας το εφιαλτικό σκηνικό.
Σχόλια

  1. Με το γερμανικό βραβείο «Quadriga» ανακοινώθηκε ότι θα τιμηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, «για τις προσπάθειές του να αποτρέψει την πτώχευση της ελληνικής οικονομίας», όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρώτη επισήμανση: Η απονομή θα γίνει στο Βερολίνο στις 3 Οκτώβρη, στην 20ή επέτειο από την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ένωση της Γερμανίας. Δεύτερη επισήμανση: Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν. Τρίτη επισήμανση: Σύμφωνα με τα πρακτορεία, με το «Quadriga» επιβραβεύονται οι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και των τεχνών που επιδεικνύουν πνεύμα πρωτοπορίας. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με αυτό, μεταξύ άλλων, οι πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλαδή, ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά «λουλούδια» του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, που σημάδεψαν την ιστορία των χωρών τους και παγκόσμια με τον αντιδραστικό τους ρόλο, απ’ οποιαδήποτε θέση και αν υπηρετήσαν την πλουτοκρατία. Υπάρχει όμως μια ακόμα λεπτομέρεια που κάνει τη βράβευση Παπανδρέου ακόμα πιο προκλητική για το λαό. Το ίδιο βραβείο θα λάβει φέτος και ο γερμανικός στρατός, «για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές». Δηλαδή, για το μακέλεμα των λαών όπου Γης και τη συμμετοχή του στα κατοχικά μέτωπα. Μετά απ’ όλα αυτά, δε μένει παρά να ευχηθούμε στον Γ. Παπανδρέου και «εις ανώτερα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις 2 αυτοκτονίες ανά εκατομμύριο κατοίκων φτάσαμε στις 34 μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια,και όλα αυτά σε μία χώρα με κατά κανόνα εξωστρεφείς κατοίκους και με παραδοσιακά ισχυρούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς.Μάλιστα ο ρυθμός αύξησης των αυτοκτονιών στην Ελλάδα είναι σχεδόν εκθετικός και αν συνεχιστεί έτσι σε πολύ λίγα χρόνια θα αγγίξουμε ποσοστά χωρών όπως η Λευκορωσία και το Καζακστάν.Είναι ολοφάνερο ότι δεν χτύπησαν ξαφνικά όλες οι ψυχικές νόσοι τον Έλληνα κατακούτελα στα καλά καθούμενα αλλά κάτι συνέβη και αυτό το κάτι είναι οι εσφαλμένες και προδοτικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν τον Έλληνα ως ζήτουλα στις τράπεζες και στους τοκογλύφους,έχοντας παράλληλα ισοπεδώσει τον πραγματικό παραγωγικό ιστό της χώρας.Δεν είναι μόνο τα χρέη που απελπίσανε τον Έλληνα και τον οδηγούν συχνά(πλέον)στο απονενοημένο διάβημα αλλά κατά τη γνώμη μου η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον είναι περισσότερο υπαίτια για τις καταθλιπτικές συμπεριφορές που βλέπουμε ή ακούμε σήμερα.Και κάτι τελευταίο.Όταν για κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν κατα μέσο όρο 15 απόπειρες,φανταστείτε πόσες καταθλιπτικές συμπεριφορές αντιστοιχούν σε κάθε απόπειρα.Γιατί πριν την απόπειρα πολλοί απελπισμένοι καταφεύγουν στον τζόγο,στο αλκοόλ,στα ναρκωτικά κλπ τα οποία είναι συμπεριφορές εν δυνάμει καταθλιπτικών ασθενών αφού είναι κοινά αποδεκτό πως είναι αυτοκαταστροφικές.Αυτό που θέλω να πω με δυο λόγια είναι πως για κάθε άτομο που αυτοκτονεί από κάτω του υπάρχουν εκατοντάδες καταθλιπτικοί οι οποίοι λόγω της φύσης της ασθένειάς τους(ύπουλη)μένουν αδιάγνωστοι και καταστρέφονται και οι ίδιοι και οι οικογένειες τους από τη χρονίζουσα κατάσταση.Οπότε, αν μιλάμε για το 2010 ότι είχαμε 17πλάσιες αυτοκτονίες από το `97,αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά πολλαπλάσιες του 17 φορές ο πληθυσμός ο οποίος υποφέρει από κατάθλιψη καθώς και οι άνθρωποι που επηρεάζονται άμεσα από αυτή κι ας μην είναι ασθενείς(π.χ. στενοί συγγενείς).Αν βάλει κάποιος αναλυτικά κάτω τα νούμερα θα συμπεράνει πως δεν μιλάμε απλά για στατιστικές αλλά για ένα οξύτατο και ευρύτατο κοινωνικό πρόβλημα του οποίου οι συνέπειες μπορούνε ακόμα και να συγκλονίσουνε τα θεμέλια της κοινωνίας μας,κι ας ακούγεται αυτό ως υπερβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times