Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν το περιμέναμε (;)

Πάει καιρός τώρα που προσπαθούσα να θυμηθώ το πως φανταζόμασταν οτι θα ήταν το 2000, το 2010...
Τι λέγαμε μεταξύ μας, στις παρέες, μόνοι μας, εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του '80, κι αργότερα, το '90, το '95...
Μου ήταν αδύνατο να ξαναδώ την εικόνα που είχαμε, τότε, για το μέλλον...
Επιανα να ρωτούσα φίλους παλιούς και συναδέλφους. Είχαν κι εκείνοι ένα κενό. "Αλήθεια, τι λέγαμε, τότε;". Καταλήγαμε όμως οτι μάλλον αισιόδοξοι ήμασταν... Αορίστως μεν, πάντως αισιόδοξοι...
Πριν λίγες ημέρες έκανα την ίδια ερώτηση στο Νίκο, φίλο "αρχαίο", από τους ελάχιστους παλιούς που μου έχουν απομείνει. "Θυμάσαι ρε συ Νίκο;". "Θυμάμαι!"
Και όντως θυμόταν!
"Λέγαμε πως μέχρι τότε θα έχουν φύγει οι γέροι που κρατούν "κάτω" το τόπο μας, τις δουλειές, τις ιδέες, τη φαντασία μας... Λέγαμε πως θα έχουμε πια απαλλαγεί από τους Καραμανλήδες, του Παπανδρέου, τους Λαμπράκηδες, του Βαρδινογιάννηδες, τους Λάτσηδες... Πως θα ερχόταν νέο αίμα... φρέσκο... νέα μυαλά... με νέες ιδέες και νοοτροπίες... Και πως έτσι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα... Ολα θα άλλαζαν!"

Ναι, αυτά λέγαμε! Τρομάρα μας!

Και ήλθαν οι καινούργιοι, το "νέο αίμα" και είναι τρισχειρότεροι...
Και έμειναν ΚΑΙ οι παλιοί...
Και γίναν ένα πράγμα παλιοί και νέοι.
Ενας πολτός εξουσίας.
Που μας οδηγούν στο χάος. Στο απόλυτο χάος.

Αυτή την κόλαση που ζούμε, δεν την φανταζόμασταν πάντως! Με τίποτα! Ούτε το περιμέναμε.
Γι' αυτό και μας συντρίβει!

Σχόλια

 1. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι σήμερα δεν γίνονται πια συζητήσεις για το μακρινό μέλλον. Δεν προσπαθούμε πια να φανταστούμε πώς θα είναι τα πράγματα το 2020, το 2030...

  Μόνο το άμεσο μέλλον σκεφτόμαστε αλλά και γι αυτό δύσκολα να κάνουμε προβλέψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι επειδή το ιδεολογικό κενό που δημιοργήθηκε μετά το 1989 το ανπλήρωσε ο καθένας με κάποιο έργο του παρελθόντος.
  Και ξαφνικά όλοι είναι προφήτες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Λέγαμε πως μέχρι τότε θα έχουν φύγει οι γέροι που κρατούν "κάτω" το τόπο μας, τις δουλειές, τις ιδέες, τη φαντασία μας... Λέγαμε πως θα έχουμε πια απαλλαγεί από τους Καραμανλήδες, του Παπανδρέου, τους Λαμπράκηδες, του Βαρδινογιάννηδες, τους Λάτσηδες... Πως θα ερχόταν νέο αίμα... φρέσκο... νέα μυαλά... με νέες ιδέες και νοοτροπίες... Και πως έτσι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα... Ολα θα άλλαζαν!"

  Λέγατε, "τρομάρα σας...", αγνοώντας μάλλον ότι οι δομές αλλάζουν πάρα πολύ αργά (Μπροντέλ)και δεν αρέσκονται να ακολουθούν το βολουνταρισμό μας, αλλά μάλλον μακροχρόνιους ιστορικούς κύκλους http://www.monthlyreview.gr/antilogos/greek/diktuo/arxeio_sxoliwn/fullstory_html?obj_path=docrep/docs/diktuo/20081017_03/gr/html/index.
  Κουράγιο! Τα πρώτα 100 είναι τα δύσκολα...!!! Μετά συνηθίζεις :-)
  Στα σοβαρά: Αν τώρα βρισκόμαστε στη φάση εκείνη του κύκλου (δεν το ξέρω) ανακατάξεων των κοινωνικών δομών, τότε ίσως εσύ ως νεότερος να προλάβεις να δεις αυτά που λέγατε, αλλά αφού πρώτα περάσουμε από ακόμα πιο "μαύρη κατάσταση".

  Το μόνο αντίδοτο στη μαυρίλα για μένα είναι η πανοραμική εικόνα της ιστορίας που λέει ότι πάντα μετά το βαθύτερο σκοτάδι επανέρχεται το φως, αλλά χωρίς να ελπίζω ότι θα προλάβω να το δω προσωπικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λέγατε - τρομάρα σας! - αγνοώντας τον ιστορικό Μπροντέλ... http://www.monthlyreview.gr/antilogos/greek/diktuo/arxeio_sxoliwn/fullstory_html?obj_path=docrep/docs/diktuo/20081017_03/gr/html/index
  Αν είμαστε τυχεροί και είμαστε στη μέση κάποιου κύκλου ίσως δούμε ιστορικές ανακατάξεις, διαφορετικά παρηγορήσου ότι ιστορικά θα δικαιωθούμε, αλλά αφού θα έχουμε δει τα ραδίκια ανάποδα...
  Οι κοινωνικές δομές δεν αλλάζουν επειδή εμείς το επιθυμούμε και το παλεύουμε (βολουνταρισμός), αλλά όταν έρθει η ώρα τους... Το θέμα είναι να πάρουμε χαμπάρι την ώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγγνώμη για το διπλό σχόλιο. Μου έδειξε ότι δεν καταγράφηκε το πρώτο, λόγω έκτασης, γι' αυτό άφησα δεύτερο πιο σύντομο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…