Μέτρα τώρα για την "ανωνυμία" των δημοσιογράφων

Τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, θα πρέπει άμεσα να προσθέσουν στον Κώδικα Δεοντολογίας τους την μη συμβατότητα του επαγγελματία δημοσιογράφου με την ανωνυμογραφία (και ψευδωνυμογραφία).
Κανένας δημοσιογράφος δεν θα πρέπει να γράφει ανώνυμα και ψευδώνυμα σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μέσο...
Αλλά και ΚΑΝΕΝΑ μέσο (παραδοσιακό ή διαδικτυακό) δεν θα πρέπει να "κυκλοφορεί" χωρίς ταυτότητα όπου να αναγράφονται οι υπεύθυνοι έκδοσης, οι διευθυντές σύνταξης και οι αρχισυντάκτες.
Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί μέρος της χαμένης αξιοπιστίας και τιμής του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ο μόνος τρόπος να μην γίνει η δημοσιογραφία εργαλείο εκβιασμών και διαπλοκής. Και -με βάση τη σημερινή δολοφονία-, ο μόνος τρόπος να προφυλαχθούν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι!

Να τελειώνουμε με την Ανωνυμία των δημοσιογράφων και τα ενημερωτικά site αγνώστου ταυτότητας.

ΤΩΡΑ!

H ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ (ΚΑΙ τους δημοσιογράφους!)

Σχόλια

 1. Κι εσύ ψευδωνύμως δεν γράφεις;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω, αλλά στέκομαι για 2'' στον Ανώνυμο που ρώτησε γιατί γράψεις ψευδωνύμως, κομματάκι οξύμωρο, ενιγουέι... Λοιπόν, η ψευδωνυμία έχει εξυπηρετήσει ουσιαστικές δημοσιογραφικές ανάγκες επί μακρόν (π.χ. Νεόκοπος στα Νέα, ο Καιρός στην "Ε" για πάρα πολλά χρόνια κλπ κλπ), για να μη σε πάω σε άλλους αιώνες και άλλες εποχές... Αν κάποιος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο για να εξυπηρετήσει γκρίζες δραστηριότητες φταίει αυτός και μόνο αυτός, δεν φταίει το μέσο του ψευδωνύμου. Οπως δεν ευθύνεται το Internet για το ηλεκτρονικο έγκλημα ή η Πατησίων για το συμβατικό offline έγκλημα. Αν ενδιαφέρει, ναι, όποιος δημοσιογραφεί σε παραδοσιακά ή μη μέσα οφείλει να υπακούει σε κανόνες και να είναι σε θέση να λογοδοτήσει αλλά κανόνες δεοντολογίας και νομικές ρυθμίσεις έχουμε, το ζητούμενο είναι να τα μεταφέρουμε και στο διαδίκτυο. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν θα απαγορεύσουμε την ύπαρξη διαδικτυακών Νεόκοπων, Καιρών κ.τ.λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρει τους μπλόγκερ το τι κάνει η συντεχνία των δημοσιογράφων;για σκεφτείτε το λίγο ακόμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποιόν μπλόγκερ; Είναι κάτι συγκεκριμένο "ο μπλόγκερ";
  Υπάρχουν μπλόγκερ που τους ενδιαφέρει μόνο το σουβλάκι με πίτα. Αλλοι που τους ενδιαφέρουν τα ακάρια στις κουβέρτες. Και άλλοι που τους ενδιαφέρει ο,τι συμβαίνει γύρω τους. Προφανώς οι πρώτοι δεν ενδιαφέρονται για τη δημοσιογρφία. (Οπότε δεν διαβάζουν κι αυτό εδώ το μπλογκ!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άνεμε σε διαβάζω χρόνια αλλά πρώτη φορά σου γράφω γιατί τις περισσότερες φορές συμφωνώ μαζί σου. Δεν είμαι δημοσιογράφος. Ούτε γνωριζόμαστε.
  Αυτή την πρόταση που έκανες σε παρακαλώ να την ξανασκεφτείς! Δεν είναι ο Άνεμος που ξέρω αυτός!

  Ποιους θέλεις να προστατεύσεις με την πρόταση αυτή?
  Θεωρείς εσύ συνάδελφό σου κάποιον που συμμετέχει στην διαπλοκή ή κάποιον που εκβιάζει ή κάποιον που χρησιμοποιεί ψευδείς ειδήσεις για εκβιάσει?
  Αυτούς θέλεις να προστατεύσεις?
  Γιατί δεν καταλαβαίνω πώς η επωνυμία θα προστάτευε "ανώνυμο καθαρό δημοσιογράφο" που δέχονταν απειλές και εκβιασμούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...