Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέτρα τώρα για την "ανωνυμία" των δημοσιογράφων

Τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, θα πρέπει άμεσα να προσθέσουν στον Κώδικα Δεοντολογίας τους την μη συμβατότητα του επαγγελματία δημοσιογράφου με την ανωνυμογραφία (και ψευδωνυμογραφία).
Κανένας δημοσιογράφος δεν θα πρέπει να γράφει ανώνυμα και ψευδώνυμα σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μέσο...
Αλλά και ΚΑΝΕΝΑ μέσο (παραδοσιακό ή διαδικτυακό) δεν θα πρέπει να "κυκλοφορεί" χωρίς ταυτότητα όπου να αναγράφονται οι υπεύθυνοι έκδοσης, οι διευθυντές σύνταξης και οι αρχισυντάκτες.
Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί μέρος της χαμένης αξιοπιστίας και τιμής του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ο μόνος τρόπος να μην γίνει η δημοσιογραφία εργαλείο εκβιασμών και διαπλοκής. Και -με βάση τη σημερινή δολοφονία-, ο μόνος τρόπος να προφυλαχθούν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι!

Να τελειώνουμε με την Ανωνυμία των δημοσιογράφων και τα ενημερωτικά site αγνώστου ταυτότητας.

ΤΩΡΑ!

H ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ (ΚΑΙ τους δημοσιογράφους!)

Σχόλια

 1. Κι εσύ ψευδωνύμως δεν γράφεις;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω, αλλά στέκομαι για 2'' στον Ανώνυμο που ρώτησε γιατί γράψεις ψευδωνύμως, κομματάκι οξύμωρο, ενιγουέι... Λοιπόν, η ψευδωνυμία έχει εξυπηρετήσει ουσιαστικές δημοσιογραφικές ανάγκες επί μακρόν (π.χ. Νεόκοπος στα Νέα, ο Καιρός στην "Ε" για πάρα πολλά χρόνια κλπ κλπ), για να μη σε πάω σε άλλους αιώνες και άλλες εποχές... Αν κάποιος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο για να εξυπηρετήσει γκρίζες δραστηριότητες φταίει αυτός και μόνο αυτός, δεν φταίει το μέσο του ψευδωνύμου. Οπως δεν ευθύνεται το Internet για το ηλεκτρονικο έγκλημα ή η Πατησίων για το συμβατικό offline έγκλημα. Αν ενδιαφέρει, ναι, όποιος δημοσιογραφεί σε παραδοσιακά ή μη μέσα οφείλει να υπακούει σε κανόνες και να είναι σε θέση να λογοδοτήσει αλλά κανόνες δεοντολογίας και νομικές ρυθμίσεις έχουμε, το ζητούμενο είναι να τα μεταφέρουμε και στο διαδίκτυο. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν θα απαγορεύσουμε την ύπαρξη διαδικτυακών Νεόκοπων, Καιρών κ.τ.λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρει τους μπλόγκερ το τι κάνει η συντεχνία των δημοσιογράφων;για σκεφτείτε το λίγο ακόμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποιόν μπλόγκερ; Είναι κάτι συγκεκριμένο "ο μπλόγκερ";
  Υπάρχουν μπλόγκερ που τους ενδιαφέρει μόνο το σουβλάκι με πίτα. Αλλοι που τους ενδιαφέρουν τα ακάρια στις κουβέρτες. Και άλλοι που τους ενδιαφέρει ο,τι συμβαίνει γύρω τους. Προφανώς οι πρώτοι δεν ενδιαφέρονται για τη δημοσιογρφία. (Οπότε δεν διαβάζουν κι αυτό εδώ το μπλογκ!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άνεμε σε διαβάζω χρόνια αλλά πρώτη φορά σου γράφω γιατί τις περισσότερες φορές συμφωνώ μαζί σου. Δεν είμαι δημοσιογράφος. Ούτε γνωριζόμαστε.
  Αυτή την πρόταση που έκανες σε παρακαλώ να την ξανασκεφτείς! Δεν είναι ο Άνεμος που ξέρω αυτός!

  Ποιους θέλεις να προστατεύσεις με την πρόταση αυτή?
  Θεωρείς εσύ συνάδελφό σου κάποιον που συμμετέχει στην διαπλοκή ή κάποιον που εκβιάζει ή κάποιον που χρησιμοποιεί ψευδείς ειδήσεις για εκβιάσει?
  Αυτούς θέλεις να προστατεύσεις?
  Γιατί δεν καταλαβαίνω πώς η επωνυμία θα προστάτευε "ανώνυμο καθαρό δημοσιογράφο" που δέχονταν απειλές και εκβιασμούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…