"Όλοι μπορούμε να βάζουμε πρώτη είδηση στα blog, τον αριθμό αυτών που "αυτοκτονούν" o ΓΑΠ, το ΔΝΤ, η ΕΕ, και οι ντόπιοι σύμμαχοι τους;"
Σιγά ρε σύντροφοι, θα μας πνίξετε με τα δάκρυα σας. Ξαφνικά ξυπνήσατε και ανακαλύψατε το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού. Και η πρόταση σας ποια είναι? (για να μην "αυτοκτονούν" και άνθρωποι δλδ) Ο Αλέξης? Η Αλέκα? Ο Αλέκος? Ο Φιντέλ? Σε ποιον κόσμο (σας) δεν υπάρχει δυστυχία για να στείλω κι εγώ τα παιδιά μου... Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι ο κόσμος μουτζώνει ΚΑΙ εσάς με τις ροζ-κόκκινες αρλούμπες που λέτε τόσα χρόνια κι εσείς ακόμα ασχολείστε με "τους άλλους κόσμους που είναι εφικτούς" και ξανά-μανά αναλύσεις και Μαξ Βέμπερ και Λένιν και "να-όπου-νά'ναι-καταρρέει-ο-καπιταλισμός-τα-λέγαμε-εμείς". Ο κόσμος θέλει ν'αλλάξει-βελτιώσει το υπάρχον σύστημα.Δεν ξέρει ακόμα πως αλλά το ψάχνει. Σίγουρα όμως όχι να το αντικαταστήσει με αυτό που του προτείνετε εσείς.Γιατί πολύ απλά υπάρχει μόνο μέσα στο κεφάλι σας και όχι στον πραγματικό κόσμο. Αλλά τόσο το χειρότερο για για την πραγματικότητα, έτσι δεν είναι?
Αν έχετε πραγματική ανησυχία γι'αυτό που συμβαίνει,ας υπάρξει συννενόηση να γίνει κάποια κίνηση συμπαράστασης,ένα ταμείο αλληλοβοήθειας ίσως,ή ότι ιδέα εχετε σκεφτεί εσείς.Ας γίνει μια αρχή,έστω ν'αρχίσει μια συζήτηση.Περάστε και απο το amazonsday.blogspot.com.Έχουμε αναρτήσει αρκετές πληροφορίες για μικροχρηματοδοτήσεις,και εναλλακτικές ηθικές τράπεζες,που μπορούν να φανούν χρήσιμες.Και να ευχόμαστε να σταματήσει εδώ.
Αλήθεια, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ? ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 4 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ. ΑΛΛΕΣ 10 ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ.
Αντιπαρέρχομαι το «άθλια φανατισμένος και αποκτηνωμένος» γιατί δεν έχω καμιά διάθεση για διαδικτυακούς καβγάδες. Το ΚΟΥΝΟΥΠΙ έγραψε «μας σκοτώνουν» Ο/Η ftanei-pia συμπλήρωσε ότι μας σκοτώνουν ο ΓΑΠ, το ΔΝΤ και η ΕΕ. Κι εσύ συμφώνησες Aneme. Αρα αν με κάποιο τρόπο φύγουν από τη μέση ( βασικά τους έχω χ…. νους και τους τρεις άσχετα με το τι συμπέρασμα μου έβγαλες εσύ)… ορίστε ο επί γης παράδεισος. (ή μήπως «ο άλλος κόσμος που είναι εφικτός») !!! Ούτε άγχος, ούτε αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας, ούτε φτώχεια, ούτε δυστυχία, ούτε αυτοκτονίες λόγω χρεών ούτε τίποτα απ’ όλα τα τραγικά που –μας-συμβαίνουν καθημερινά. Το πόσο τραγικό είναι η αυτοκτονία ανθρώπων δεν χρειάζεται καν να το τονίσω, άσχετα αν εσύ υπονοείς ότι το βλέπω ανάλαφρα και χαζοχαρούμενα. Η «χρησιμοποίηση» λοιπόν της αυτοκτονίας ανθρώπων λόγω χρεών, για να τονίσουμε ή προωθήσουμε πολιτικο-ιδεολογικές απόψεις και θέσεις είναι απείρως πιο «άθλια φανατισμένο και απάνθρωπο» από την κυνική μεν αλλά γλώσσα της πραγματικότητας (θέλω να πιστεύω) που χρησιμοποιώ. Κι εκεί ακριβώς είναι η διαφωνία και αντίρρηση μου.
Όπως και να’χει ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγνώμη για τα μακροσκελή post μου.
Νίκος
ΥΓ. Τα blogs που επισκέπτομαι και διαβάζω είναι κατά κανόνα αυτά με τα οποία διαφωνώ μεν μαζί τους (τις περισσότερες φορές, όχι όλες) αλλά τα θεωρώ σοβαρά και με άποψη. Ένα από αυτά είναι και το δικό σου Aneme. Η διαφορετικότητα των απόψεων και η διαφωνία όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνουν «ταμπέλες» και χαρακτηρισμοί. Εκτός κι αν κάνω λάθος. Παρεμπιπτόντως συγχαρητήρια για την ανάρτηση του post με το γράμμα του Γιώργου από τον Εβρο. Πραγματικά ανθρώπινη ιστορία. (Είδες? Μπορεί να μην τόσο αποκτηνωμένος όσο νομίζεις.) Και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Ο Αστακός τελικώς θα «λειτουργεί» με LNG ή με LPG;
Της Χρυσας Λιαγγου
Σκεπτικισμός και ατονία έχουν διαδεχθεί τη δυναμική που εκφράστηκε από κυβερνητικής πλευράς προ τετραμήνου με την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος του Εμιράτου του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ σε ένα ενεργειακό έργο-μαμούθ στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Ζώνη του Αστακού. Η είδηση, που είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη στις 7 Μαρτίου, συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια αναστροφής του αντιαναπτυξιακού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά παράλληλα προκάλεσε και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενό της.
Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφερόταν σε επένδυση μονάδας LNG και τερματικού σταθμού για τη μεταφορά LNG στο λιμάνι του Αστακού και μάλιστα εξαγωγικού χαρακτήρα, αφού τόσο η ενέργεια που θα παράγεται όσο και το αέριο που θα φτάνει εκεί θα μεταφέρονται μέσω δύο ακόμη έργων, ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου κι ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, στην αγορά της Ιταλίας. Τα πρώτα ερωτήματα που διατυπώθηκαν συνδέονταν με τα κίνητρα του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα για να εξάγει σε μια άλλη αγορά και όχι να επενδύσει απευθείας στην ίδια, όπου μάλιστα διαθέτει ήδη τέρμιναλ LNG ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος του έργου και μειώνοντας αντιστοίχως την απόδοσή του. Ο δε νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος στην ομιλία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που ενέκρινε το σχέδιο, απέφυγε επίσης επιμελώς να κατονομάσει το καύσιμο και αναφέρθηκε σε «LNG ή όπως άλλο οριζόμενο αέριο». Προς τι όμως αυτή η «αποστασιοποίηση»;
Ασφαλής απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα.
Το Κατάρ ως χώρα παραγωγός διαθέτει μεγάλες ποσότητες LPG και αναζητεί τρόπους διάθεσής του. Το γεγονός αυτό εξηγεί και το ενδιαφέρον για την επένδυση της μονάδας στον Αστακό, ισχύος άνω των 1.000 MW. Για τις ανάγκες της μονάδας εκτιμάται ότι θα πραγματοποιούνται περί τα 50 δρομολόγια ετησίως ειδικών δεξαμενόπλοιων από το Κατάρ, που θα εκφορτώνουν σε ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης που θα γίνουν στον Αστακό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ, ενώ εμφανίσθηκε να διευρύνεται, εκτός του τέρμιναλ LNG, μέχρι και σε μονάδα παραγωγής άλγης, που θα αξιοποιεί το CO2 από την καύση του LPG, προς το παρόν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στη μονάδα LPG. Aίτηση στις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές δεν έχει κατατεθεί για κανένα άλλο έργο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Abdullah bin al Attiyah εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Energy Intelligence που εξειδικεύεται σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, να δηλώνει στις 23 Ιουνίου ότι η κρατική εταιρεία της χώρας του ενδιαφέρεται να αποκτήσει μερίδιο στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LPG που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, όχι όμως να επενδύσει σε τέρμιναλ LNG.
Το τοπίο κατά συνέπεια παραμένει ως προς αυτό το σημείο θολό. Από τις 20 Μαΐου που η ΡΑΕ σε χρόνο-ρεκόρ ενέκρινε την άδεια κατασκευής της μονάδας δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Η αρμόδια υπουργός ΠΕΚΑ, που από την αρχή κράτησε αποστάσεις από το έργο, ανέθεσε μελέτη στη ΔΕΠΑ για την επικινδυνότητα της μονάδας στην οποία θα στηριχθεί για την έκδοση της διυπουργικής απόφασης που απαιτείται για τη χρήση του καυσίμου στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Αυγούστου. Την αίτηση για άδεια δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.010 MW κατέθεσε η κοινοπραξία «Astakos Power Plan Concorctium». Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί σε ποσοστό 70% από δανεισμό. Με την κατάθεση της αίτησης, πάντως, επιβεβαιώθηκε ότι το καύσιμο είναι LPG και όχι LNG.
Η θολούρα που επικρατεί γύρω από την επένδυση του Κατάρ ερμηνεύει και την κυβερνητική μεταστροφή από την αρχική ευφορία στον σκεπτικισμό. Περισσότερο φως στην υπόθεση ίσως ρίξει η αναμενόμενη μέσα στον Iούλιο επίσκεψη του κ. Αttiya στην Αθήνα, με αντικείμενο την πορεία της επένδυσης.
"Η «χρησιμοποίηση» λοιπόν της αυτοκτονίας ανθρώπων λόγω χρεών, για να τονίσουμε ή προωθήσουμε πολιτικο-ιδεολογικές απόψεις και θέσεις είναι απείρως πιο «άθλια φανατισμένο και απάνθρωπο» από την κυνική μεν αλλά γλώσσα της πραγματικότητας (θέλω να πιστεύω) που χρησιμοποιώ."
Η γνωστή καραμέλα: μην πολιτικοποιείτε και κομματικοποιείτε τα πράγματα!!!
Δηλ. οι αυτοκτονίες για χρέη (όχι όποιες κι όποιες όπως ψυχολογικές, ερωτικής φύσης κλπ κλπ) δεν είναι οικονομικές άρα και πολιτικές άρα και κομματικές; Η οικονομία και το που βαδίζει δεν είναι προϊόν πολιτικής που εφαρμόζεται; Είναι κάτι ξεκομμένο από πολιτικές και κομματικές επιλογές που επιβάλλονται; Είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο όπως πάνε να μας πείσουν και για την κρίση; Από μόνα τους όλα αυτά δημιουργούνται; Το ότι π.χ. το ΤΕΒΕ έχει πάει 500 ευρώ το μήνα και το 90% (χιλιάδες επαγγελματίες) δεν έχουν να το πληρώσουν με αποτέλεσμα την προσωποκράτηση ΚΑΙ την αυτοκτονία, ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα κάποιας πολιτικής που εφαρμόζεται; Ή μήπως πρώτη φορά ακούς για την προσωποκράτηση και την διαδικασία αυτοφόρου που ακολουθείται μετά;
Αλλά αναρωτήσου: Γιατί έχει πάει 500; Μήπως επειδή δεν έχουν λεφτά τα ταμεία; Και γιατί δεν έχουν λαφτά τα ταμεία ΕΔΨ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ !; Ποιοί τα έφαγαν; Χάθηκαν έτσι ξαφνικά; Ξεχνάς τα δομημένα ομόλογα; Πόσα εκ. ευρώ χρωστά το ίδιο το δημόσιο και τα κόμματα που κυβέρνησαν, στα ασφαλιστικά ταμεία; Πόσα δις χρωστούν οι εφοπλιστές και οι κατασκευαστικές στο ΙΚΑ με προχθεσινά στοιχεία; Αυτούς γιατί ποτέ κανείς δεν τους επέβαλε την είσπραξη με αποτέλεσμα τα σημερινά χάλια των ταμείων; Ποιός, αν όχι τα κομματικά ρουσφέτια και οι γνωριμίες που είχαν τα κόμματα εξουσίας με όλους αυτούς που τους στήριζαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους;Θα μας τρελλάνεις ή μήπως είσαι άσχετος με το θέμα;
Αλλά αν είσαι άσχετος με το θέμα ας το απλοποιήσω μπας και το καταλάβεις: η αύξηση κατά 20 λεπτά των τσιγάρων που καπνίζεις είναι φυσικό φαινόμενο; Από μόνη της γίνεται; Το ίδιο και η αύξηση του ΦΠΑ. Το ίδιο και οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ. ΤΟ ίδιο και τα καρτέλ που σου σφίγγουν τον λαιμό και σε λίγο δεν θα ΄χεις να φας. Και για να φας θα πρέπει να τραβήξεις από την ήδη χρεωμένη σου πιστωτική που την έβγαλες με ενέχυρο το σπιτάκι σου, που θα στο πάρει η τράπεζα και θα το μεταπουλήσει "άυλο" σε μιά άλλη μεγαλύτερη, που θα τα πουλήσει όλα μαζί σε έναν κολωσσό διεθνή οργανισμό, που έναντι των οφειλών που θα έχει να εισπράξει, θα πάρει δις δολλάρια επιχορήγηση, που θα τα χρησιμοποιήσει να στηρίζει επιχειρηματίες, που θα στηρίξουν πολιτικούς, που θα ανεβάζουν και πάλι λίγα λεπτά τα τσιγάρα σου. Όλοι θα έχουν κερδίσει και εσύ θα απομείνεις με ΕΝΑ τσιγάρο στο χέρι...
Όλα γίνονται από κάποιους και για κάποιο σκοπό. Ο κάποιος δεν είσαι εσύ αλλά σίγουρα είσαι ο σκοπός... Άλλοι αποφασίζουν και εσύ πληρώνεις. Αυτό δεν είναι πολιτική;
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ;
Μα... ποιος διαφωνεί σε ΟΛΑ αυτά που λες? Με έχεις κατατάξει στους τυφλούς ή τους βολεμένους τους συστήματος για να μην τα ξέρω όλα αυτά? Ολοι τα γνωρίζουμε αυτά.
Η μεγάλη μας διαφωνία δεν είναι στη διαμαρτυρία για όλα αυτά. Εκεί είμαστε ΟΛΟΙ μαζί (σου). Η μεγάλη μας διαφωνία είναι με το τι κάνουμε με αυτά που βλέπουμε καθημερινά. Τα διορθώνουμε? Τ' αλλάζουμε? Τα γκρεμίζουμε? Κι αν τα γκρεμίσουμε με τι τ' αντικαθιστούμε? Γιατί πρέπει να αντικατασταθούν με "κάτι" , έτσι δεν είναι? Ε, λοιπόν στην ερώτηση (όχι μόνο δική μου) "με τι αντικαθιστούμε ρε παιδιά όλ'αυτά για τα οποία φωνάζουμε?" η απάντηση ποια είναι?
Πάνω στη βιασύνη σου να κάνεις την ανάλυση σου για τα καρτέλ και τις πολυεθνικές, δεν πρόσεξες ότι έβαλα το ερώτημα. Πολλοί βάζουν το ερώτημα αλλά δεν ακούτε. "Τι προτείνετε εσείς"? Ποιο είναι το σύστημα που ΔΕΝ αυτοκτονούν άνθρωποι λόγω χρεών? Δεν υπάρχει δυστυχία κλπ, κλπ.? Κανένα παράδειγμα? Κάτι χειροπιαστό να ‘χουμε να συζητάμε? Τίποτα.. Απέραντη θεωρία, πολιτικολογία, ανέξοδες ιδεολογικές συζητήσεις, κόκκινες επαναστάσεις και «εφόδους σε χειμερινά ανάκτορα». Και για να μην βγει το συμπέρασμα της μοιρολατρίας και της αποδοχής να ξανα-γράψω …. «Ο κόσμος θέλει ν'αλλάξει-βελτιώσει το υπάρχον σύστημα .Δεν ξέρει ακόμα πως αλλά το ψάχνει. Σίγουρα όμως όχι να το αντικαταστήσει με αυτό που του προτείνετε εσείς».
μερικά τα κρατάμε, μερικά τα διορθώνουμε και μερικά ΝΑΙ, όχι μόνο τα γκρεμίζουμε αλλά τα ΞΕΠΑΤΩΝΟΥΜΕ εκ βάθρων και αν είναι ανάγκη τα αντικαθιστούμε με άλλα με κέντρο τον Άνθρωπο ή πολύ απλά δεν τα έχουμε καθόλου. Δεν έχω να σου δείξω κάπιο παράδειγμα στον κόσμο όπου όλα είναι τέλεια. Έχω όμως να σου δείξω χώρες που η απλή λογική γίνεται πολιτική. Αλλά και να μην υπάρχουν, ποιός μας αφαιρεί το δικαίωμα να οραματιζόμαστε μια άλλη ζωή που με μικρά, απλά και χειροπιαστά πράγματα θα διαμορφώσουμε μια άλλη κατάσταση; Γιατί πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει κάτι που θα το αντιγράψουμε και θα το φέρουμε στα μέτρα μας; Αν ήταν έτσι, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας δεν θα υπήρχε κανένα κίνημα, καμία κατάκτηση, κανένα αποτέλεσμα, καμία νίκη...
Και πάντα η ίδια μονότονη ερώτηση: τι προτείνετε εσείς;...
Λοιπόν, πρώτα απ' όλα: μην τους πιστεύετε ότι και να σας ξανατάξουν και μην τους ξαναψηφίζετε! Εμπιστευτείτε και άλλα κόμματα πέραν του δικομματισμού. Αν δεν τα λένε καλά ή δεν τα λένε όλα δεν είναι και καταστροφικότερο από ότι μας κάνουν αυτοί που τα λένε μια ζωή καλά και μας "πηδάνε" μετά...
Δεύτερον: να συνειδητοποιήσουμε την αιτία όλων αυτών που γίνονται. Δεν είναι θεωρίες, είναι πραγαμτικότητα και όσο αντικειμενικοί γίνουμε σε αυτή την ανάλυση, τόσο πιό σίγουρη, αποτελεσματική και εφαρμόσιμη θα είναι η απάντησή μας.
Τρίτον: να μεταδώσουμε αυτή μας την άποψη σε όσους περισσότερους μπορούμε. Για σκέψου, αν με τα πρώτα μέτρα έβγαιναν στους δρόμους ΟΛΟΙ είναι αβέβαιο αν θα τολμούσαν να πάρουν το δεύτερο πακέτο, να καλέσουν το ΔΝΤ, να υπογράψουν το μνημόνιο κλπ κλπ.
Τέταρτον: συμμετοχή όλων μας, ΠΑΝΤΟΥ, όπου παίρνονται οι αποφάσεις, σε συμβούλια, δήμους, κόμματα, φορείς, συλλόγους. Ακόμα και στην συνέλευση της πολυκατοικίας μας!
Πέμπτον: αντίσταση και αντίδραση ΠΑΝΤΟΥ και σε ΟΛΑ και ΟΛΟΥΣ, μας στερούν δικαιώματα και οράματα, από τον βο(υ)λευτή και τον "προεδράκο" μέχρι τον περιπτερά που δεν μας δίνει απόδειξη ή μας "πιάνει τον κώλο" για ένα αναψυκτικό..
Έκτον και στο δια ταύτα: το σύστημα που εγώ προτείνω είναι πασιφανές, τον Σοσιαλισμό. Μη μου πεις για ΕΣΣΔ και Κούβα ή ότι άλλο. Δεν μιλάμε γι' αυτά. Μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα που θα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αν δεν υπάρχει, τότε ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ! Εγώ, εσύ όλοι μας!
Πάμε στα χειροπιαστά τώρα. Παράδειγμα φρέσκο και επί του θέματός μας: Τα χρέη έσμπρωξαν σε αυτοκτονία δεκάδες συμπολίτες μας γιατί η συνολική οικονομική τους κατάσταση τους πέρασε την θηλειά στο λαιμό. Χρέη, που ανεξάρτητα αν προκλήθηκαν από τους ίδιους με ευθύνη τους ή οχι, δεν μπορούσαν να καλυφθούν. Μεγάλος αίτιος οι τράπεζες και ο τοκογλυφικός τρόπος που λειτουργούν (με την ΑΝΟΧΗ αυτών που κυβερνούν, μη το ξεχνάμε...). Έγινε ντόρος λοιπόν για την υποτιθέμενη πώληση της δημόσιας ΑΤΕ και του δημόσιου ΤΤ σε μία καταχρεωμένη (!!!) ΙΔΙΩΤΙΚΗ τράπεζα, αντί να αποτελέσουν αυτές έναν ισχυρό τραπεζικό δημόσιο πυλώνα μαζί με την άλλη δημόσια Εθνική, για φθηνά δάνεια ώστε να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες σε χαμηλά επιτόκια... Θες άλη πρόταση; Ειδική τράπεζα δημόσιου χαρακτήρα για επαγγελματίες και μόνο. Για σκέψου: γιατί τα ΤΕΜΠΜΕ δόθηκαν στις τράπεζες και από εκεί με βαρύ επιτόκιο στους ΜΜΕ; Γιατί δεν θα μπορούσαν να δοθούν από μια τέτοια δημόσια τράπεζα απ ευθείας στους επαγγελματίες με επιτόκιο όχι με 8% αλλά με 3% ή και καθόλου;
Η Αριστερά έχει προτάσεις, όσες θες. Για όλα. Μερικές άμεσα πραγματοπιήσιμες, που δεν φέρνουν τον σοσιαλισμό, αλλά ανακουφίζουν τον κόσμο. Άλλες ενταγμένες σε έναν άλλο σχεδιασμό πολιτικής και οικονομικής σκέψης με αλλαγές βήμα - βήμα. Και άλλες οραματικές και γιατί όχι, και ουτοπικές. Και σε άλλα ζητήματα δεν έχει προτάσεις αλλά περιμένει από εμάς να τις διαμορφώσουμε. Εσύ είσαι διατεθειμένος να τις γνωρίσεις; Να τις αποπδεχθείς ή ακόμα και να τις αλλάξεις αν είναι λάθος; Εδώ σε θέλω...
There are millions of websites out there. Many of them are unique, either in small ways or in large ones. But the individual impact of any particular site on the overall Internet is generally negligible, if there’s any impact at all. Ολα τα κείμενα εδώ: 15 Noteworthy Websites That Changed the Internet Not so with the fifteen sites here. These sites changed the Internet , mostly for good, in substantial ways. Included here is everything from Geocities (which could probably be blamed entirely, either directly or indirectly, for every ugly web design “trend” that’s ever been) to Wikipedia (which has made information almost universally accessible) to Google (which has changed or influenced virtually everything online). 1. Wikipedia Changed the way we find information. 2. Amazon.com Changed the way we shop. 3. Hotmail Changed the way we use email. 4. Facebook Changed the way friends connected. 5. Project Gutenberg Changed the way we read. 6. Twitter Changed the way
(Το ποστ ανανεώνεται καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και προστίθενται και νέα στοιχεία) Σε βλέπω να το λες: "Πάει την ψώνισε για τα καλά η ψωνάρα! Ή το καβάλησε ή παραλογίζεται ή ήταν που ήταν, λάλησε εντελώς". Και ίσως να έχεις και δίκιο... Ισως να έχεις δίκιο να ήδη το έχεις πει βλέποντας να καταπιάνομαι με την Κρίση στα ΜΜΕ με 100 σχεδόν αφοριστικές Σημειώσεις τη στιγμή που κανένας πιο ειδικός από μένα δεν έχει μπει στον κόπο να το κάνει... Μια δικαιολογία θα επικαλεστώ: το Παράλογο. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Οπως "παράλογες" είναι και όλες οι κρίσεις, προϊόντα στρεβλώσεων και οφθαλμοφανώς λάθος στρατηγικών που βασίζονται σε ακόμη πιο λάθος εκτιμήσεις. Γιατί το 99% των εκτιμήσεων του τζογαδόρου ΕΙΝΑΙ λάθος. Αφορμή γι' αυτό το θρασύτατο ποστ είναι αυτή η είδηση: Απολύουν 100 συντάκτες οι Νew Υork Τimes Τι λέει: Οι New York Times ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα προβούν σε περικοπές 100 θέσεων από το προσωπικό τους, στην προσπάθειά να αντεπεξέλθουν στην
40 επαγγελματίες από την αρχή του χρόνου στην Κρήτη...
ΑπάντησηΔιαγραφή3 σε δύο εβδομάδες από τον Έβρο...
Όλοι για χρέη. 2 στην Θεσσαλονίκη.
Πόσοι άλλοι σε όλη τη χώρα, πόσοι άλλοι σε δύο, τρεις, τέσσερις μήνες;
Μας σκοτώνουν!
Όλοι μπορούμε να βάζουμε πρώτη είδηση στα blog, τον αριθμό αυτών που "αυτοκτονούν" o ΓΑΠ, το ΔΝΤ, η ΕΕ, και οι ντόπιοι σύμμαχοι τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήτι αλλο περιμενουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όλοι μπορούμε να βάζουμε πρώτη είδηση στα blog, τον αριθμό αυτών που "αυτοκτονούν" o ΓΑΠ, το ΔΝΤ, η ΕΕ, και οι ντόπιοι σύμμαχοι τους;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά ρε σύντροφοι, θα μας πνίξετε με τα δάκρυα σας.
Ξαφνικά ξυπνήσατε και ανακαλύψατε το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού.
Και η πρόταση σας ποια είναι? (για να μην "αυτοκτονούν" και άνθρωποι δλδ)
Ο Αλέξης? Η Αλέκα? Ο Αλέκος? Ο Φιντέλ? Σε ποιον κόσμο (σας) δεν υπάρχει δυστυχία για να στείλω κι εγώ τα παιδιά μου...
Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι ο κόσμος μουτζώνει ΚΑΙ εσάς με τις ροζ-κόκκινες αρλούμπες που λέτε τόσα χρόνια κι εσείς ακόμα ασχολείστε με "τους άλλους κόσμους που είναι εφικτούς" και ξανά-μανά αναλύσεις και Μαξ Βέμπερ και Λένιν και "να-όπου-νά'ναι-καταρρέει-ο-καπιταλισμός-τα-λέγαμε-εμείς".
Ο κόσμος θέλει ν'αλλάξει-βελτιώσει το υπάρχον σύστημα.Δεν ξέρει ακόμα πως αλλά το ψάχνει.
Σίγουρα όμως όχι να το αντικαταστήσει με αυτό που του προτείνετε εσείς.Γιατί πολύ απλά υπάρχει μόνο μέσα στο κεφάλι σας και όχι στον πραγματικό κόσμο.
Αλλά τόσο το χειρότερο για για την πραγματικότητα, έτσι δεν είναι?
Νίκος
Αν έχετε πραγματική ανησυχία γι'αυτό που συμβαίνει,ας υπάρξει συννενόηση να γίνει κάποια κίνηση συμπαράστασης,ένα ταμείο αλληλοβοήθειας ίσως,ή ότι ιδέα εχετε σκεφτεί εσείς.Ας γίνει μια αρχή,έστω ν'αρχίσει μια συζήτηση.Περάστε και απο το amazonsday.blogspot.com.Έχουμε αναρτήσει αρκετές πληροφορίες για μικροχρηματοδοτήσεις,και εναλλακτικές ηθικές τράπεζες,που μπορούν να φανούν χρήσιμες.Και να ευχόμαστε να σταματήσει εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο αποκτηνωμένος μπορεί να είναι κάποιος, Νίκο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο άθλια φανατισμένος για να σχολιάζει έτσι όπως εσύ κάτω από ένα τέτοιο θέμα;
Αλήθεια, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 4 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ. ΑΛΛΕΣ 10 ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ.
Αντιπαρέρχομαι το «άθλια φανατισμένος και αποκτηνωμένος» γιατί δεν έχω καμιά διάθεση για διαδικτυακούς καβγάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΚΟΥΝΟΥΠΙ έγραψε «μας σκοτώνουν»
Ο/Η ftanei-pia συμπλήρωσε ότι μας σκοτώνουν ο ΓΑΠ, το ΔΝΤ και η ΕΕ.
Κι εσύ συμφώνησες Aneme.
Αρα αν με κάποιο τρόπο φύγουν από τη μέση ( βασικά τους έχω χ…. νους και τους τρεις άσχετα με το τι συμπέρασμα μου έβγαλες εσύ)… ορίστε ο επί γης παράδεισος. (ή μήπως «ο άλλος κόσμος που είναι εφικτός») !!! Ούτε άγχος, ούτε αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας, ούτε φτώχεια, ούτε δυστυχία, ούτε αυτοκτονίες λόγω χρεών ούτε τίποτα απ’ όλα τα τραγικά που –μας-συμβαίνουν καθημερινά. Το πόσο τραγικό είναι η αυτοκτονία ανθρώπων δεν χρειάζεται καν να το τονίσω, άσχετα αν εσύ υπονοείς ότι το βλέπω ανάλαφρα και χαζοχαρούμενα.
Η «χρησιμοποίηση» λοιπόν της αυτοκτονίας ανθρώπων λόγω χρεών, για να τονίσουμε ή προωθήσουμε πολιτικο-ιδεολογικές απόψεις και θέσεις είναι απείρως πιο «άθλια φανατισμένο και απάνθρωπο» από την κυνική μεν αλλά γλώσσα της πραγματικότητας (θέλω να πιστεύω) που χρησιμοποιώ.
Κι εκεί ακριβώς είναι η διαφωνία και αντίρρηση μου.
Όπως και να’χει ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγνώμη για τα μακροσκελή post μου.
Νίκος
ΥΓ. Τα blogs που επισκέπτομαι και διαβάζω είναι κατά κανόνα αυτά με τα οποία διαφωνώ μεν μαζί τους (τις περισσότερες φορές, όχι όλες) αλλά τα θεωρώ σοβαρά και με άποψη.
Ένα από αυτά είναι και το δικό σου Aneme.
Η διαφορετικότητα των απόψεων και η διαφωνία όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνουν «ταμπέλες» και χαρακτηρισμοί. Εκτός κι αν κάνω λάθος.
Παρεμπιπτόντως συγχαρητήρια για την ανάρτηση του post με το γράμμα του Γιώργου από τον Εβρο. Πραγματικά ανθρώπινη ιστορία.
(Είδες? Μπορεί να μην τόσο αποκτηνωμένος όσο νομίζεις.)
Και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Ο Αστακός τελικώς θα «λειτουργεί» με LNG ή με LPG;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤης Χρυσας Λιαγγου
Σκεπτικισμός και ατονία έχουν διαδεχθεί τη δυναμική που εκφράστηκε από κυβερνητικής πλευράς προ τετραμήνου με την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος του Εμιράτου του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ σε ένα ενεργειακό έργο-μαμούθ στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Ζώνη του Αστακού. Η είδηση, που είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη στις 7 Μαρτίου, συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια αναστροφής του αντιαναπτυξιακού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά παράλληλα προκάλεσε και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενό της.
Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφερόταν σε επένδυση μονάδας LNG και τερματικού σταθμού για τη μεταφορά LNG στο λιμάνι του Αστακού και μάλιστα εξαγωγικού χαρακτήρα, αφού τόσο η ενέργεια που θα παράγεται όσο και το αέριο που θα φτάνει εκεί θα μεταφέρονται μέσω δύο ακόμη έργων, ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου κι ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, στην αγορά της Ιταλίας. Τα πρώτα ερωτήματα που διατυπώθηκαν συνδέονταν με τα κίνητρα του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα για να εξάγει σε μια άλλη αγορά και όχι να επενδύσει απευθείας στην ίδια, όπου μάλιστα διαθέτει ήδη τέρμιναλ LNG ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος του έργου και μειώνοντας αντιστοίχως την απόδοσή του.
Ο δε νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος στην ομιλία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που ενέκρινε το σχέδιο, απέφυγε επίσης επιμελώς να κατονομάσει το καύσιμο και αναφέρθηκε σε «LNG ή όπως άλλο οριζόμενο αέριο». Προς τι όμως αυτή η «αποστασιοποίηση»;
Ασφαλής απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα.
Το Κατάρ ως χώρα παραγωγός διαθέτει μεγάλες ποσότητες LPG και αναζητεί τρόπους διάθεσής του. Το γεγονός αυτό εξηγεί και το ενδιαφέρον για την επένδυση της μονάδας στον Αστακό, ισχύος άνω των 1.000 MW. Για τις ανάγκες της μονάδας εκτιμάται ότι θα πραγματοποιούνται περί τα 50 δρομολόγια ετησίως ειδικών δεξαμενόπλοιων από το Κατάρ, που θα εκφορτώνουν σε ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης που θα γίνουν στον Αστακό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ, ενώ εμφανίσθηκε να διευρύνεται, εκτός του τέρμιναλ LNG, μέχρι και σε μονάδα παραγωγής άλγης, που θα αξιοποιεί το CO2 από την καύση του LPG, προς το παρόν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στη μονάδα LPG. Aίτηση στις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές δεν έχει κατατεθεί για κανένα άλλο έργο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Abdullah bin al Attiyah εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Energy Intelligence που εξειδικεύεται σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, να δηλώνει στις 23 Ιουνίου ότι η κρατική εταιρεία της χώρας του ενδιαφέρεται να αποκτήσει μερίδιο στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LPG που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, όχι όμως να επενδύσει σε τέρμιναλ LNG.
Το τοπίο κατά συνέπεια παραμένει ως προς αυτό το σημείο θολό. Από τις 20 Μαΐου που η ΡΑΕ σε χρόνο-ρεκόρ ενέκρινε την άδεια κατασκευής της μονάδας δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Η αρμόδια υπουργός ΠΕΚΑ, που από την αρχή κράτησε αποστάσεις από το έργο, ανέθεσε μελέτη στη ΔΕΠΑ για την επικινδυνότητα της μονάδας στην οποία θα στηριχθεί για την έκδοση της διυπουργικής απόφασης που απαιτείται για τη χρήση του καυσίμου στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Αυγούστου. Την αίτηση για άδεια δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.010 MW κατέθεσε η κοινοπραξία «Astakos Power Plan Concorctium». Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί σε ποσοστό 70% από δανεισμό. Με την κατάθεση της αίτησης, πάντως, επιβεβαιώθηκε ότι το καύσιμο είναι LPG και όχι LNG.
Η θολούρα που επικρατεί γύρω από την επένδυση του Κατάρ ερμηνεύει και την κυβερνητική μεταστροφή από την αρχική ευφορία στον σκεπτικισμό. Περισσότερο φως στην υπόθεση ίσως ρίξει η αναμενόμενη μέσα στον Iούλιο επίσκεψη του κ. Αttiya στην Αθήνα, με αντικείμενο την πορεία της επένδυσης.
kathimerini.gr
Προς ΑΝΩΝΥΝΟ 1.34.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η «χρησιμοποίηση» λοιπόν της αυτοκτονίας ανθρώπων λόγω χρεών, για να τονίσουμε ή προωθήσουμε πολιτικο-ιδεολογικές απόψεις και θέσεις είναι απείρως πιο «άθλια φανατισμένο και απάνθρωπο» από την κυνική μεν αλλά γλώσσα της πραγματικότητας (θέλω να πιστεύω) που χρησιμοποιώ."
Η γνωστή καραμέλα: μην πολιτικοποιείτε και κομματικοποιείτε τα πράγματα!!!
Δηλ. οι αυτοκτονίες για χρέη (όχι όποιες κι όποιες όπως ψυχολογικές, ερωτικής φύσης κλπ κλπ) δεν είναι οικονομικές άρα και πολιτικές άρα και κομματικές; Η οικονομία και το που βαδίζει δεν είναι προϊόν πολιτικής που εφαρμόζεται; Είναι κάτι ξεκομμένο από πολιτικές και κομματικές επιλογές που επιβάλλονται; Είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο όπως πάνε να μας πείσουν και για την κρίση; Από μόνα τους όλα αυτά δημιουργούνται; Το ότι π.χ. το ΤΕΒΕ έχει πάει 500 ευρώ το μήνα και το 90% (χιλιάδες επαγγελματίες) δεν έχουν να το πληρώσουν με αποτέλεσμα την προσωποκράτηση ΚΑΙ την αυτοκτονία, ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα κάποιας πολιτικής που εφαρμόζεται; Ή μήπως πρώτη φορά ακούς για την προσωποκράτηση και την διαδικασία αυτοφόρου που ακολουθείται μετά;
Αλλά αναρωτήσου: Γιατί έχει πάει 500; Μήπως επειδή δεν έχουν λεφτά τα ταμεία; Και γιατί δεν έχουν λαφτά τα ταμεία ΕΔΨ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ !; Ποιοί τα έφαγαν; Χάθηκαν έτσι ξαφνικά; Ξεχνάς τα δομημένα ομόλογα; Πόσα εκ. ευρώ χρωστά το ίδιο το δημόσιο και τα κόμματα που κυβέρνησαν, στα ασφαλιστικά ταμεία; Πόσα δις χρωστούν οι εφοπλιστές και οι κατασκευαστικές στο ΙΚΑ με προχθεσινά στοιχεία; Αυτούς γιατί ποτέ κανείς δεν τους επέβαλε την είσπραξη με αποτέλεσμα τα σημερινά χάλια των ταμείων; Ποιός, αν όχι τα κομματικά ρουσφέτια και οι γνωριμίες που είχαν τα κόμματα εξουσίας με όλους αυτούς που τους στήριζαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους;Θα μας τρελλάνεις ή μήπως είσαι άσχετος με το θέμα;
Αλλά αν είσαι άσχετος με το θέμα ας το απλοποιήσω μπας και το καταλάβεις: η αύξηση κατά 20 λεπτά των τσιγάρων που καπνίζεις είναι φυσικό φαινόμενο; Από μόνη της γίνεται; Το ίδιο και η αύξηση του ΦΠΑ. Το ίδιο και οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ. ΤΟ ίδιο και τα καρτέλ που σου σφίγγουν τον λαιμό και σε λίγο δεν θα ΄χεις να φας. Και για να φας θα πρέπει να τραβήξεις από την ήδη χρεωμένη σου πιστωτική που την έβγαλες με ενέχυρο το σπιτάκι σου, που θα στο πάρει η τράπεζα και θα το μεταπουλήσει "άυλο" σε μιά άλλη μεγαλύτερη, που θα τα πουλήσει όλα μαζί σε έναν κολωσσό διεθνή οργανισμό, που έναντι των οφειλών που θα έχει να εισπράξει, θα πάρει δις δολλάρια επιχορήγηση, που θα τα χρησιμοποιήσει να στηρίζει επιχειρηματίες, που θα στηρίξουν πολιτικούς, που θα ανεβάζουν και πάλι λίγα λεπτά τα τσιγάρα σου. Όλοι θα έχουν κερδίσει και εσύ θα απομείνεις με ΕΝΑ τσιγάρο στο χέρι...
Όλα γίνονται από κάποιους και για κάποιο σκοπό. Ο κάποιος δεν είσαι εσύ αλλά σίγουρα είσαι ο σκοπός...
Άλλοι αποφασίζουν και εσύ πληρώνεις. Αυτό δεν είναι πολιτική;
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ;
@ ΚΟΥΝΟΥΠΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα... ποιος διαφωνεί σε ΟΛΑ αυτά που λες? Με έχεις κατατάξει στους τυφλούς ή τους βολεμένους τους συστήματος για να μην τα ξέρω όλα αυτά?
Ολοι τα γνωρίζουμε αυτά.
Η μεγάλη μας διαφωνία δεν είναι στη διαμαρτυρία για όλα αυτά. Εκεί είμαστε ΟΛΟΙ μαζί (σου).
Η μεγάλη μας διαφωνία είναι με το τι κάνουμε με αυτά που βλέπουμε καθημερινά.
Τα διορθώνουμε? Τ' αλλάζουμε? Τα γκρεμίζουμε? Κι αν τα γκρεμίσουμε με τι τ' αντικαθιστούμε? Γιατί πρέπει να αντικατασταθούν με "κάτι" , έτσι δεν είναι?
Ε, λοιπόν στην ερώτηση (όχι μόνο δική μου) "με τι αντικαθιστούμε ρε παιδιά όλ'αυτά για τα οποία φωνάζουμε?" η απάντηση ποια είναι?
Πάνω στη βιασύνη σου να κάνεις την ανάλυση σου για τα καρτέλ και τις πολυεθνικές, δεν πρόσεξες ότι έβαλα το ερώτημα. Πολλοί βάζουν το ερώτημα αλλά δεν ακούτε.
"Τι προτείνετε εσείς"?
Ποιο είναι το σύστημα που ΔΕΝ αυτοκτονούν άνθρωποι λόγω χρεών? Δεν υπάρχει δυστυχία κλπ, κλπ.?
Κανένα παράδειγμα? Κάτι χειροπιαστό να ‘χουμε να συζητάμε?
Τίποτα.. Απέραντη θεωρία, πολιτικολογία, ανέξοδες ιδεολογικές συζητήσεις, κόκκινες επαναστάσεις και «εφόδους σε χειμερινά ανάκτορα».
Και για να μην βγει το συμπέρασμα της μοιρολατρίας και της αποδοχής να ξανα-γράψω …. «Ο κόσμος θέλει ν'αλλάξει-βελτιώσει το υπάρχον σύστημα .Δεν ξέρει ακόμα πως αλλά το ψάχνει.
Σίγουρα όμως όχι να το αντικαταστήσει με αυτό που του προτείνετε εσείς».
Και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Νίκος
Νίκο,
ΑπάντησηΔιαγραφήμερικά τα κρατάμε, μερικά τα διορθώνουμε και μερικά ΝΑΙ, όχι μόνο τα γκρεμίζουμε αλλά τα ΞΕΠΑΤΩΝΟΥΜΕ εκ βάθρων και αν είναι ανάγκη τα αντικαθιστούμε με άλλα με κέντρο τον Άνθρωπο ή πολύ απλά δεν τα έχουμε καθόλου. Δεν έχω να σου δείξω κάπιο παράδειγμα στον κόσμο όπου όλα είναι τέλεια. Έχω όμως να σου δείξω χώρες που η απλή λογική γίνεται πολιτική. Αλλά και να μην υπάρχουν, ποιός μας αφαιρεί το δικαίωμα να οραματιζόμαστε μια άλλη ζωή που με μικρά, απλά και χειροπιαστά πράγματα θα διαμορφώσουμε μια άλλη κατάσταση; Γιατί πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει κάτι που θα το αντιγράψουμε και θα το φέρουμε στα μέτρα μας; Αν ήταν έτσι, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας δεν θα υπήρχε κανένα κίνημα, καμία κατάκτηση, κανένα αποτέλεσμα, καμία νίκη...
Και πάντα η ίδια μονότονη ερώτηση: τι προτείνετε εσείς;...
Λοιπόν, πρώτα απ' όλα: μην τους πιστεύετε ότι και να σας ξανατάξουν και μην τους ξαναψηφίζετε! Εμπιστευτείτε και άλλα κόμματα πέραν του δικομματισμού. Αν δεν τα λένε καλά ή δεν τα λένε όλα δεν είναι και καταστροφικότερο από ότι μας κάνουν αυτοί που τα λένε μια ζωή καλά και μας "πηδάνε" μετά...
Δεύτερον: να συνειδητοποιήσουμε την αιτία όλων αυτών που γίνονται. Δεν είναι θεωρίες, είναι πραγαμτικότητα και όσο αντικειμενικοί γίνουμε σε αυτή την ανάλυση, τόσο πιό σίγουρη, αποτελεσματική και εφαρμόσιμη θα είναι η απάντησή μας.
Τρίτον: να μεταδώσουμε αυτή μας την άποψη σε όσους περισσότερους μπορούμε. Για σκέψου, αν με τα πρώτα μέτρα έβγαιναν στους δρόμους ΟΛΟΙ είναι αβέβαιο αν θα τολμούσαν να πάρουν το δεύτερο πακέτο, να καλέσουν το ΔΝΤ, να υπογράψουν το μνημόνιο κλπ κλπ.
Τέταρτον: συμμετοχή όλων μας, ΠΑΝΤΟΥ, όπου παίρνονται οι αποφάσεις, σε συμβούλια, δήμους, κόμματα, φορείς, συλλόγους. Ακόμα και στην συνέλευση της πολυκατοικίας μας!
Πέμπτον: αντίσταση και αντίδραση ΠΑΝΤΟΥ και σε ΟΛΑ και ΟΛΟΥΣ, μας στερούν δικαιώματα και οράματα, από τον βο(υ)λευτή και τον "προεδράκο" μέχρι τον περιπτερά που δεν μας δίνει απόδειξη ή μας "πιάνει τον κώλο" για ένα αναψυκτικό..
Έκτον και στο δια ταύτα: το σύστημα που εγώ προτείνω είναι πασιφανές, τον Σοσιαλισμό. Μη μου πεις για ΕΣΣΔ και Κούβα ή ότι άλλο. Δεν μιλάμε γι' αυτά. Μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα που θα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αν δεν υπάρχει, τότε ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ! Εγώ, εσύ όλοι μας!
Πάμε στα χειροπιαστά τώρα. Παράδειγμα φρέσκο και επί του θέματός μας: Τα χρέη έσμπρωξαν σε αυτοκτονία δεκάδες συμπολίτες μας γιατί η συνολική οικονομική τους κατάσταση τους πέρασε την θηλειά στο λαιμό. Χρέη, που ανεξάρτητα αν προκλήθηκαν από τους ίδιους με ευθύνη τους ή οχι, δεν μπορούσαν να καλυφθούν. Μεγάλος αίτιος οι τράπεζες και ο τοκογλυφικός τρόπος που λειτουργούν (με την ΑΝΟΧΗ αυτών που κυβερνούν, μη το ξεχνάμε...). Έγινε ντόρος λοιπόν για την υποτιθέμενη πώληση της δημόσιας ΑΤΕ και του δημόσιου ΤΤ σε μία καταχρεωμένη (!!!) ΙΔΙΩΤΙΚΗ τράπεζα, αντί να αποτελέσουν αυτές έναν ισχυρό τραπεζικό δημόσιο πυλώνα μαζί με την άλλη δημόσια Εθνική, για φθηνά δάνεια ώστε να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες σε χαμηλά επιτόκια... Θες άλη πρόταση; Ειδική τράπεζα δημόσιου χαρακτήρα για επαγγελματίες και μόνο. Για σκέψου: γιατί τα ΤΕΜΠΜΕ δόθηκαν στις τράπεζες και από εκεί με βαρύ επιτόκιο στους ΜΜΕ; Γιατί δεν θα μπορούσαν να δοθούν από μια τέτοια δημόσια τράπεζα απ ευθείας στους επαγγελματίες με επιτόκιο όχι με 8% αλλά με 3% ή και καθόλου;
Η Αριστερά έχει προτάσεις, όσες θες. Για όλα. Μερικές άμεσα πραγματοπιήσιμες, που δεν φέρνουν τον σοσιαλισμό, αλλά ανακουφίζουν τον κόσμο. Άλλες ενταγμένες σε έναν άλλο σχεδιασμό πολιτικής και οικονομικής σκέψης με αλλαγές βήμα - βήμα. Και άλλες οραματικές και γιατί όχι, και ουτοπικές. Και σε άλλα ζητήματα δεν έχει προτάσεις αλλά περιμένει από εμάς να τις διαμορφώσουμε. Εσύ είσαι διατεθειμένος να τις γνωρίσεις; Να τις αποπδεχθείς ή ακόμα και να τις αλλάξεις αν είναι λάθος; Εδώ σε θέλω...
Και για να μην σου τα "λέω στον αέρα": www.syn.gr
Φιλικά, Στέλιος