Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ευρώπη σε κρίση(δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΡΕΥΜΑ - Ιούλιος 2010)


«Αναμφίβολα, όλη η ιστορική εμπειρία επιβεβαιώνει την αλήθεια ότι ο άνθρωπος δε θα 'χε πετύχει το εφικτό αν δεν είχε ξανά και ξανά προσπαθήσει να φτάσει το ανέφικτο»
Μαξ Βέμπερ

Προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, το σύνολο, σχεδόν, των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αναλυτών και βέβαια η πλειονότητα των ΜΜΕ, συγκρίνουν την σημερινή κρίση με εκείνη του Μεγάλου Κραχ του 1929. Με βάση αυτή την, εκ προοιμίου, άστοχη σύγκριση, οι μεν αισιόδοξοι ευελπιστούν σε ένα νέο New Deal και μια δυναμική έξοδο από την κρίση, οι δε απαισιόδοξοι βλέπουν κάποιο είδος πολέμου που θα ξαναμοιράσει την ευρωπαϊκή τράπουλα.
Θα ήταν ευτύχημα αν η εξήγηση του παρόντος –πόσω δε μάλλον η πρόβλεψη του μέλλοντος- ήταν μια τόσο απλή υπόθεση όσο το να ανατρέξεις σε μια, φαινομενικά, παρόμοια σελίδα της ιστορίας και να την «βολέψεις» όπως-όπως μέσα σε ένα λογικοφανές πλαίσιο. Δυστυχώς ένα από τα χαρακτηριστικά της παρακμής του πολιτισμού μας είναι ακριβώς αυτή η ευκολία.
Για όσους αναζητούν «συνταγές» της Ιστορίας για τα «μαγειρία» του μέλλοντος, θα είχε, ίσως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον να γυρίσουν όχι μερικές δεκαετίες, αλλά μερικούς αιώνες πίσω. Στον 14ο αιώνα, στην πρώτη πρώτη μεγάλη κρίση, αυτή που οδήγησε στη γέννηση της Ευρώπης όπως την ξέρουμε σήμερα: στη Μεγάλη Πείνα (1315-1322).
Η Μεγάλη Πείνα ξέσπασε ξαφνικά στην Ευρώπη μετά από μια μακρά περίοδο ευμάρειας, λόγω ενός καπρίτσιου της Φύσης, μια παρατεταμένη κακοκαιρία η οποία κατέστρεψε ολοκληρωτικά την αγροτική οικονομία της εποχής. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι από τις επιδημίες –κυρίως της πανούκλας και της χολέρας- που ακολούθησαν. Το μέγεθος του χαλασμού φαίνεται από τα εξής στοιχεία των Βρετανικών Αρχείων: το 1276 ο μέσος όρος ζωής στην Ευρώπη ήταν τα 35,28 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πείνας έπεσε στα 29,84 χρόνια και στη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου (1338–1375) έφτασε στα 17,33.
Ακολούθησαν πράγματα αδιανόητα μέχρι τότε: το Μεγάλο Σχίσμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η έλευση του Προτεσταντισμού, και αργότερα ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-1648) με τον οποίο κλείνει, ουσιαστικά, και η περίοδος της Αναγέννησης.
Γιατί όμως η παραπομπή σε αυτή την ιστορική περίοδο και τι κέρδος μπορούμε να έχουμε μελετώντας την;
Διότι αυτή η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση ήταν, ουσιαστικά, η πρώτη παγκοσμιοποιημένη κρίση, δεδομένου οτι η τότε η Ευρώπη ήταν το «κέντρο του κόσμου» και βέβαια, η πρώτη που έδειξε τα όρια του δυτικού πολιτισμού, των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των θεσμών της. Βάζοντας σε δοκιμασία όρια της ίδιας της ανθρωπότητας.
Ηταν τότε που για πρώτη φορά, λίγο πριν την εξαφάνισή της από τον χάρτη, η Ευρώπη γυρίζει βίαια την σελίδα της ιστορίας, επαναπροσδιορίζοντας, όχι απλώς τα σύνορά της, αλλά και τα σύνορα της ίδιας της πραγματικότητας και της φαντασιακής θέσμισης (ας θυμηθούμε τον Κ. Καστοριάδη) της κοινωνίας.
Ηταν τότε που επανακαθορίστηκαν τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης αλλά και τα σύνορα της ανθρώπινης αντίληψης. Ατομικής και συλλογικής.
Ηταν τότε που μέσα από τον Προτεστατισμό γεννήθηκε το «πνεύμα του Καπιταλισμού» όπως έδειξε, τον 19ο αιώνα, ο Μαξ Βέμπερ. Για να σεισθούν οι θρόνοι Παπών και Βασιλέων. Αφού κανείς θεός δεν σπλαχνίσθηκε τους ανθρώπους στην εποχή της Μεγάλης Πείνας και του Μαύρου Θανάτου, τότε και κανείς ηγεμόνας δεν θα μπορούσε πλέον να βασιλεύει «ελέω Θεού».
Μπροστά σε όλα αυτά, το αγαπημένο παράδειγμα της εποχής μας, το Μεγάλο Κράχ του ’29, μοιάζει με μια απλή ρυτίδα στην επιφάνεια της Ιστορίας.
Και ΕΔΩ ακριβώς είναι το θέμα! Διότι τα παραδείγματα που χρησιμοποιούμε δεν είναι ουδετέρα. Αυτό που πάει να περάσει ως κυρίαρχη αντίληψη είναι οτι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη «ρυτίδα» της ιστορίας και όχι στο τέλος ενός ολόκληρου ιστορικού κεφαλαίου. Πως η κρίση είναι μόνο οικονομική (τραπεζική, πιστωτική, δημοσιονομική, εν πάση περιπτώσει, ...λογιστική) και όχι κρίση συνολικά του πολιτισμού μας. Μπορούμε να φανταστούμε οτι το ίδιο λάθος θα έκαναν και οι αναλυτές του 14ου αιώνα όταν προσπαθούσαν να εξηγήσουν την Μεγάλη Πείνα ως κλιματολογικό φαινόμενο ή –το πιο πιθανό- ως «θεία τιμωρία» προσπαθώντας έτσι, αφ’ ενός να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και αφ’ εταίρου να κρύψουν την αμηχανίας τους.
Παρόμοιες προσπάθειες καταβάλουν και οι οικονομικοί και πολιτικοί ηγέτες της σημερινής Ευρώπης αποφεύγοντας έτσι να απαντήσουν στο θεμελιώδες ερώτημα, έτσι όπως το διατύπωσε πρόσφατα ο Ετιέν Μπαλιμπάρ:
«Όλα όσα ζούμε είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα οικοδόμημα που ξεκίνησε πριν από πενήντα χρόνια στη βάση μιας παλιάς ουτοπίας, αλλά τώρα αποδεικνύεται ανίκανη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της;». (Και τολμώ να επανδιατυπώσω τη χρονική διάρκεια του οικοδομήματος από τα πενήντα στα 700 χρόνια, χωρίς αυτό να γίνεται περισσότερο ή λιγότερο αμείλικτο).
«Η απάντηση δυστυχώς είναι καταφατική» λέει ο Μπαλιμπάρ «αργά ή γρήγορα, αυτό θα είναι αναπόφευκτο, και πιθανότατα όχι χωρίς βίαιες αναταραχές. Αν δεν βρει τον δυναμισμό να επαναθεμελιωθεί σε ριζικά νέες βάσεις, η Ευρώπη θα καταστεί ένα εγχείρημα νεκρό πολιτικά. Όμως η διάλυση της Ε.Ε. αναπόφευκτα θα εξέθετε τους λαούς της στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Δεν θα διαφέρουν πολύ από πτώματα που τα παρασύρει το ρεύμα στο ποτάμι… Αντιστρόφως, αν και μια επανίδρυση της Ευρώπης δεν εγγυάται σίγουρη επιτυχία, τουλάχιστον της δίνει τη δυνατότητα να κερδίσει κάποια γεωπολιτική ισχύ, προς το συμφέρον της και προς το συμφέρον άλλων. Με μια προϋπόθεση, βεβαίως: ότι η Ε.Ε. θα αντεπεξέλθει με θάρρος σε όλες τις προκλήσεις που εμπεριέχονται στην ιδέα μιας πρωτότυπης μορφής μεταεθνικής ομοσπονδίας, ενός νέου τύπου φεντεραλισμού. Και οι προκλήσεις αυτές θα είναι, βέβαια, τεράστιες: η δημιουργία μιας κοινής δημόσιας αρχής, που δεν θα αποτελεί ούτε κράτος ούτε απλώς «διακυβέρνηση» πολιτικών και ειδικών• η διασφάλιση γνήσιας ισότητας μεταξύ των εθνών, με την ταυτόχρονη πάλη ενάντια στον αντιδραστικό εθνικισμό, είτε αυτός βρίσκεται με τη μεριά των «ισχυρών» είτε με τη μεριά των «αδυνάτων»• και, πάνω απʼ όλα, η αναζωογόνηση της δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο, ενάντια στην τρέχουσα διαδικασία «απο-δημοκρατικοποίησης» ή «κρατισμού χωρίς κράτος», που παράγει ο νεοφιλελευθερισμός και η αποικιοποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από μια γραφειοκρατική κάστα, που αποτελεί επίσης, σε μεγάλο βαθμό, την πηγή της διαφθοράς στον δημόσιο χώρο».
Κι επειδή κάποιοι θα ρωτήσουν «μα, καλά, αν οι σημερινοί ηεγεμόνες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν την πραγματικότητα, η Αριστερά που βρίσκεται και γιατί δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά στα ζητήματα που τίθενται;», θα ήθελα να αποπειραθώ, κλείνοντας, μια προσέγγιση:
Ο πρώτος λόγος που η Αριστερά αδυνατεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό και ιστορικά προνομιακό της ρόλο, είναι οτι αυτή, στο σύνολό της και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται ακόμη εγκλωβισμένη σε μια άλλη «ιστορική ρυτίδα», αυτή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης είτε υπερασπιζόμενη (ένα μέρος της) αυτιστικά ακόμη και τις κακοήθειες αυτού του επαναστατικού πειράματος (τον σταλινισμό, τον κρατικό-κομματικό καπιταλισμό) είτε φέροντας, νευρωτικά, όλες τις ενοχές αυτών των στρεβλώσεων.
Ο δεύτερος, έχει να κάνει ακριβώς με το βάθος και την ένταση της συστιμικής κρίσης από την οποία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε και η ίδια η Αριστερά, οι ιδέες, οι τακτικές και οι στρατηγικές της αφού ολόκληρο το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο έχει μεταβληθεί σε κινούμενη άμμο.
Ολα τα μεγάλα ιστορικά προβλήματα επιλύονται με δύο τρόπους: είτε, συνηθέστερα, με Πόλεμο είτε με την ανάδυση νέων κοινωνικών δυνάμεων και ρευμάτων ικανών να αλλάξουν ριζικά την ροή των πραγμάτων. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Για να χρησιμοποιήσω και πάλι τα λόγια του Μπαλιμπάρ: « Η αποστολή των προοδευτικών διανοούμενων, είτε θεωρούν τους εαυτούς τους ρεφορμιστές είτε επαναστάτες, είναι να συζητήσουν αυτό το θέμα και να πάρουν ρίσκα. Εάν αποτύχουν σε αυτό, τότε είναι αδικαιολόγητοι».

Δεν έχω πολλές ελπίδες!

Σχόλια

  1. είναι μερικά πράγματα που απ' όσο πιο μακριά τα κοιτάς, τόσο πιο καθάρα βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…