Πολιτικός Αμοραλισμός

(ήθελα να γράψω: "Αληταράδες!" αλλά αυτολογοκρίθηκα)


Η ΔΡΑΣΗ για τις νέες εργασιακές διατάξειςΗ Δράση, γενικώς, αντιμετωπίζει θετικά τις προβλέψεις για την προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα οριζόμενα στο Μνημόνιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται στην ίδια αντίληψη που η Δράση έχει ήδη διατυπώσει για τα εργασιακά (www.drassi.gr).

Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που αντιστρατεύονται το σκοπό της ρύθμισης ή είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα:

1. Η προσφυγή στη Διαιτησία παραμένει υποχρεωτική, αφού εξακολουθεί να διατηρείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής της εργατικής πλευράς στην περίπτωση εργοδοτικής «άρνησης» της μεσολάβησης. Η «άρνηση» της μεσολάβησης είναι ένας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος όρος, στον οποίο, η ακολουθούμενη πρακτική του Ο.ΜΕ.Δ., εντάσσει αυθαίρετα σχεδόν κάθε νομική και ουσιαστική αντίρρηση της εργοδοτικής πλευράς, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός διαιτητικών αποφάσεων να εκδίδονται με επίκληση του επιχειρήματος της «άρνησης» μεσολάβησης.

Η ΔΡΑΣΗ υποστηρίζει ότι η προσφυγή στη διαιτησία πρέπει να είναι επιτρεπτή μόνο κατόπιν συναινέσεως των ενδιαφερομένων μερών και ποτέ μονομερώς.

2. Θετική είναι η αύξηση των ορίων των απολύσεων.3. Ως προς τη διαδικασία πραγματοποίησης των ατομικών απολύσεων, το σχέδιο περιέχει τη σωστή πρόβλεψη που μειώνει το χρόνο προειδοποίησης του εργαζομένου σε λογικά όρια. Θετική επίσης είναι και η καταβολή της αποζημίωσης σε διμηνιαίες δόσεις.

4. Σοβαρή έλλειψη του σχεδίου είναι η μη ρητή συμπερίληψη των κάθε είδους ΔΕΚΟ, έτσι ώστε να υπερισχύει των τυχόν διαφορετικών όρων σ.σ.ε. ή κανονισμών εργασίας ή αντίθετων πρακτικών.

5. Τέλος, υπέρ της ενίσχυσης της απασχόλησης θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει η εκ μέρους των εργοδοτών καταβολή μειωμένων αποδοχών για τους νέους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εργασία. Διευκρινίζουμε, σε αντίθεση με όσα γράφει ο τύπος, ότι οι ίδιοι οι νέοι δεν θα λάβουν μειωμένους μισθούς, δεδομένου ότι το σχέδιο ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα συμπληρώνονται μέχρι του πλήρους ύψους από τον ΟΑΕΔ. Πάντως, διατηρούμε σοβαρή αμφιβολία εάν το κράτος θα τηρήσει την υποχρέωσή του για συμπλήρωση των αποδοχών.

Πληροφορίες:

ΓραφείοΤύπου

Τηλ. 2107472530

mantoniadis@drassi.gr, mmpoutri@drassi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times