Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόλυτες σιγουριές = Απόλυτες ανοησίες

Οι Ισραηλινοί είναι Κακοί...
Οι Παλαιστίνιοι είναι Καλοί...

Οι Τούρκοι είναι Κακοί...
Οι Κούρδοι είναι Καλοί...

Οι Γερμανοί είναι Κακοί...
Οι Ιταλοί είναι Καλοί... (κάποτε ήσαν Κακοί)

Οι Αμερικάνοι είναι πάντα Κακοί...
Οι Ρώσοι είναι πάντα Καλοί...

Οι καουμπόιδες είναι Κακοί...
Οι Ινδιάνοι είναι Καλοί...

Οι Νότιοι είναι Κακοί...
Οι Βόρειοι Καλοί...

Οι Ελληνες είμαστε εμείς, άρα είμαστε πάντα Καλοί!


Η μάχη του Καλού και του Κακού!

Η ζωή και η ιστορία ως "γουέστερν"!

Ή ως καρτούν!



Σκέψεις: Η Ιστορία, σε πολύ, μα πολύ σπάνιες περιπτώσεις μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε έξω από αυτή την ανοησία του Καλού και του Κακού. Είναι τότε που οι "μπερδεμένες" κοινωνίες μπορούν να αναστοχαστούν. Να ξαναδούν τα πράγματα. Να τσακίσουν τις παλιές βεβαιότητες. Να ανοίξουν νέους ορίζοντες. Και να προχωρήσουν.

Αυτό που ζούμε είναι μια τέτοια ευκαιρία!
Και ως συνήθως, την πετάμε στα σκουπίδια!

Σχόλια

 1. ε όχι ακόμα !

  έχουμε ελπίδες ακόμα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρειάζεται άραγε μια αντίληψη των δύο με όρους καλού και κακού για να αποφασίσει κανείς πολιτικά μεταξύ τους;

  Στον Γαλλο-αλγερινό πόλεμο του 50, οι αλγερινοί προσέφυγαν στην τρομοκρατία. Στρατολόγησαν γυναίκες. Ανατίναξαν αμάχους. Κι όμως, η τότε γαλλική αριστερά, με επιφανέστερο εκπρόσωπο τον Σαρτρ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιλέξει με ποιον ήταν: ενάντια στην κατακτητική πατρίδα του, υπέρ αυτών που αγωνιζόντουσαν για ελευθερία. Και κανείς δεν έχει έκτοτε τολμήσει να την ψέξει για αυτό.

  Σήμερα, αυτού του είδους η απόφαση παρουσιάζεται ως λίγο-πολύ αδύνατη, διότι, υποτίθεται, είναι απόφαση για το καλό και το κακό.

  Μα όχι. Είναι απόφαση για τα δικαιώματα της ελευθερίας ενάντια σε αυτά της καταστολής της. Η ίδια απόφαση που έκανε τον Σολωμό να γράφει στίχους βουτηγμένους στην ωμότητα και το αίμα. Προφανώς όμως, η εθνική απελευθέρωση δεν είναι πια αυτό που ήταν μέχρι πριν από 50 περίπου χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προφανώς επίσης οι εθνικιστές Γάλλοι ΔΕΝ συμπορευόντουσαν με τον Σάρτρ και την Αριστερά υπέρ των Αλγερινών. Ή ξέρουμε κάτι άλλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φυσικά όχι. Αλλά αναλογιστείτε ότι άνθρωποι με την επιφάνεια του Σαρτρ πήγαν κόντρα στην πατρίδα τους υποστηρίζοντας "τρομοκράτες" (για το τότε γαλλικό κράτος) εν καιρώ πολέμου, και ότι αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ έχουν αποκηρυχτεί από τη Γαλλική δημοκρατία ως προδότες.

  Και σήμερα, τρέμουμε να πούμε ότι ναι, κατανοούμε ότι οι Παλαιστίνιοι, όπως και οι Αλγερινοί, έχουν σκοτώσει ένα σωρό αθώους, αλλά το έχουν κάνει όντας σε άμυνα απέναντι σε κατακτητή και αγωνιζόμενοι για την ελευθερία τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Προφανώς δεν θεωρώ τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες και για να το πάω αρκετά μακρύτερα, δεν μου λέει τίποτα η λέξη τρομοκράτης...

  Γνωρίζω όμως το τι είναι η Χαμάς, τι είναι η Φατάχ και τι δεν είναι χιλιάδες απλοί Παλαιστίνιοι που εκτός από την ισραηλική Κατοχή ζουν εδώ και χρόνια έναν τραγικό εμφύλιο πόλεμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…