"Σπάστε τον κύκλο. Μην πληρώνετε!"

Διαβάζω τη συνέντευξή του στο "Ε" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ξανά και ξανά.
"Σπάστε τον κύκλο. Μην πληρώνετε!" ο τίτλος της.
Ο γεωγράφος Ντέιβιν Χάρβεϊ αναλύει την κρίση και τις κινήσεις του Κεφαλαίου...
Προτείνει αντίσταση.
Προτείνει επίσης να απαντήσουμε στον καπιταλισμό με το ίδιο νόμισμα:

"Ο καπιταλιστής επενδύει και παίρνει το ρίσκο του. Αν το ρίσκο δεν αποδώσει, πρέπει να επωμιστεί τις ευθύνες!"

Ιδού λοιπόν η απάντηση!


Σχόλια

  1. Να ρωτήσω κάτι και εγώ.
    Ποιές θα είναι οι συνέπειες αν δε πληρώσουμε τα δανεικά; Η αν κάνουμε αυτό που λέγεται "αναδιάρθρωση χρέους"; Αν έχω καταλάβει, κάτι τέτοιο δεν πήγε και έκανε η Αργεντινή και τελικά κατέληξε να μην τις δανείζει κανείς; Δεν είμαι καλός στα οικονομικά αλλά μήπως αυτό θα έχει χειρότερες συνέπειες; Γιατί μπορεί να μην πληρώσεις τα χρωστούμενα αλλά εξακολουθείς να θέλεις να πληρώνεις μισθούς και συντάξεις. Και από κάπου πρέπει να βρεθούνε τα λεφτά. Ειδικά αν δε θέλει κανείς να σε δανείσει γιατί ξέρει πλέον σίγουρα οτι δε θα του τα επιστρέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Ολο και περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές δηλώνουν οτι αργά ή γρήγορα θα συμβεί αυτό ούτως ή άλλως.

    2. Καλύτερα να γίνει με πρωτοβουλία δική μας και δυνατότητα διαπραγμάτευσης παρά να γίνει από μόνο του ως ...έμφραγμα

    3. Αναδιάρθρωση (μπορεί να σημαίνει) σας δίνω τόσα (π.χ. 50%) ή τίποτα.

    Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Αλλά και τώρα δεν ζούμε τις τραγικές συνέπειες του ΔΝΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.

    Αγαπητέ Γιάννη.
    Προφανώς ο στενός σου συνεργάτης Φίλιππος Θωμάς,του οποίου τα αυτία τράβηξες για τα ''έργα και τις ημέρες'' του στα ΕΛΤΑ,φαίνεται ότι δουλεύει τους πάντες και πρώτο εσένα.
    Του ζήτησες να παρατηθεί από όλες τις έμμεσθες θέσεις του στα ΕΛΤΑ,για να σταματήσουν να ''σκανδαλίζονται'' οι Ταχυδρομικοί.
    Τι έκανε ο αθεόφοβος.
    Πήγε και παρατήθηκε μόνο από την θέση του μέλους του Δ.Σ. της θυγατρικής ΚΕΚ-ΕΛΤΑ,για την οποία έχει εξαγγελθεί, λόγω των προθέσεων της Κυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών φορέων και επιχειρήσεων,η αναστολή της λειτουργίας της.
    Δηλαδή παρατήθηκε από ένα Δ.Σ. μιας
    ήδη ελλειματικής επιχείρησης που οδεύει για ''κλείσιμο'' και έτσι πιστεύει ο αφελής ότι ''ρίχνει στάχτη στα μάτια'' των εργαζομένων.
    Μα πόσο Θωμάς μπορεί να είναι,εκτός και αν εκτιμά ότι όλοι εκεί στα ΕΛΤΑ είναι φιλιπο-πινέζες.
    Αλήθεια τι έργο προσέφερε όλα τα περασμένα χρόνια,εκτός από το να εισπράτει τις παχυλές αποζημιώσεις του μέλους του Δ.Σ.,ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ του προσωπικού στο ΚΕΚ,όταν το μοναδικό του προσόν και πτυχίο είναι το απολυτήριο εξατάξιου Γυμνασίου της Ηγουμενίτας του 1973;
    Και τι προσφέρει στην επιχείρηση του ΕΛΤΑ σήμερα,σαν μέλος του Δ.Σ. -ΕΛΤΑ,όταν είναι υποχρεωμένος να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξη,τον σχεδιασμό,τον προγραμματισμό και την στρατηγική της επιχείρησης,αλλά και τον έλεχο των πεπραγμένων της Διοίκησης;Εκτος και αν στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας στις αρχές της δεκαετίας του 70 παρείχαν τέτοιες εξεδικευμένες γνώσεις που τις έχει κάνει κτήμα του ο Φίλιππος Θωμάς;
    Και με ποιές οικονομικές γνώσεις συναποφασίζει,ως μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Ταμείου των εργαζομένων των ΕΛΤΑ,στο που θα επενδυθούν τα χρήματα του Ταμείου και κατ' επέκταση των εργαζομένων;
    Για να μην ξεχνιόμαστε,οι συμμετοχές αυτές πληρώνονται αδρά,και αν εξασφαλιζόταν η σωστή και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων,λόγω γνώσεων,τότε θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να τα ανεχόταν όλα αυτά,ακόμη και να υπάρχει στις τάξεις τους ένα συνδικαλιστικό golden boy.Αλλά πως να εξασφαλιστούν όταν τα τυπικά προσόντα του Θωμά είναι απολυτήριο του εξαταξίου Γυμνασίου Ηγουμενίτασς του 1973;
    Κύριε Παναγόπουλε.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ σε πόσες άλλες θέσεις,ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ έχει διοριστεί ο κύριος Θωμάς.Σίγουρα έχει διοριστεί στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας,μάλιστα ως Αντιπρόεδρος,λόγω...τυπικών προσόντων φυσικά,ενθυλακόνοντας κανα τριχίλιαρο τον μήνα.Και δεν με νοιάζει αν οι ευαισθησίες της ΓΣΕΕ αντέχουν,να εκπροσωπεί σε Δ.Σ. κρατικών φορέων το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο ένας με ελάχιστα προσόντα,εξάλου έχετε κάνει τόσα και τόσα για να απαξιώσετε το συνδικαλιστικό κίνημα.
    Με νοιάζει,ως μοναδικός μισθοσυντήρητος της οικογενειάς μου,το μέλλον των ΕΛΤΑ και η διασφάλιση της εργασίας μου και του μοναδικού και απαραίτητουν για την οικογενειά μου, εισοδήματος μου.
    Επειδή,όπως θα έχετε διαβάσει και ακούσει κύριε Παναγόπουλε,η επιχείρηση των ΕΛΤΑ,πάει από το κακό στο χειρότερο και οι σπατάλες της Διοίκησης των ΕΛΤΑ,στην οποία συμμετείχε και ο Θωμάς(ωσεί παρών;),ως μέλος του Δ.Σ.,ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ,σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε και να μας απαλλάξετε από την παρουσία του Φίλιππα Θωμά στις προαναφερόμενες θέσεις και από την ''προσφορά'' του.Οι εργαζόμενοι του καταλογίζουν βαριά ανεπάρκεια στο να ασκεί έργο στις σημαντικές αυτές θέσεις ευθύνης.Στην ΓΣΕΕ ''αξιοποιήστε τον'' όπου θέλετε.

    Ένας εργαζόμενος ΕΛΤΑ που ψηφίζει χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το 1.2.3 να πω πως αν γίνει κάτι απο αυτά, αυτό θα σημαίνει και μαθηματικά την κατάρευση της χώρας. Δε νομίζω οτι κανείς μπορεί να πιστεύει οτι μια χώρα που αρνείται ή αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της έχει καμιά ελπίδα να επιβιώσει στο διεθνές περιβάλλον. Η συζήτηση αν πρέπει να γίνει με δική μας πρωτοβουλία ή όχι είναι σε ακαδημαική βάση. Την αναδιάρθρωση αυτή επιχείρησε η Αργεντινή (νομίζω με αναλογία ένα δολλάριο για κάθε τρία που χρωστάει) και κατέληξε τελείως απομονωμένη. Και μιλάμε για μια χώρα με δικό της νόμισμα που μπορούσε να υποτιμήσει και το νόμισμα και να αυξήσει τον πληθωρισμό της. Στην Ελλάδα του ευρώ (αν θέλουμε να το διατηρήσουμε) αυτά δεν νομίζω να είναι μέρος επιχειρηματολογίας. Όπως είπα η συζήτηση για τον κόσμο καταλήγει στο εξής: Προτιμάμε ένα κράτος που να μπορεί να πληρώνει μειωμένους μισθούς και συντάξεις, ή ένα κράτος που δεν θα πληρώνει καθόλου;
    Όσο για το επιχείρημα ότι ζούμε σε ένα κράτος που ζεί τις τραγικές συνέπειες του ΔΝΤ: τίποτα δεν ειναι αρκετά κακό που να μη μπορεί να γίνει χειρότερο.
    Φοβάμαι οτι η επιχειρηματολογία είναι κάπως αίολη. Με κάθε επιφύλαξη γιατι τα οικονομικά δεν ειναι το φόρτε μου. Όταν η Αργεντινή ( ή η Ελλάδα αν επιλέξει αυτό το δρόμο) αποφασίσει να γυρίσει στο διεθνές περιβάλλλον, πάλι απο το ΔΝΤ πρέπει να περάσει. Και τότε δε νομίζω να αξιολογήσουν τις πρακτικές αυτές με πολύ καλό μάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=167149

    Οι πληρωμές υψηλών τόκων και η μη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος"είναι οι ακριβείς προϋποθέσεις", έγραψε ο αναλυτής της Citibank, Willem Buiter σε πρόσφατη ανάλυσή του, "που καθιστούν μία χρεοκοπία ατομικά ορθολογική για τον οφειλέτη". Τελικά, "μία αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους είναι αναπόφευκτη" έγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου