Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπράβο!

Ο διάσημος Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, ακύρωσε τη διάλεξη που επρόκειτο να δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ρατσιστικά συνθήματα κατά των Αλβανών που φώναξαν στη διάρκεια της παρέλασης της επετείου της 25ης Μαρτίου άνδρες των Ομάδων Υποβρύχιων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος.

"Λόγω των πολύ δυσάρεστων πρόσφατων γεγονότων που συνέβησαν στην Αθήνα και χαρακτηρίστηκαν από ρατσισμό κατά των Αλβανών, αποφάσισα να ματαιώσω την επίσκεψή μου στη χώρα σας. Γνωρίζετε καλά τον θαυμασμό που τρέφω για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά εκτιμώ ότι μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα, που στερείται κάθε ίχνος πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη".

Σχόλια

 1. Λάθος του. Τον άνθρωπο δεν το ηξερα κι από χθες, αλλά θεωρρώ πως αντί να έχει το αποτέλεσμα που προσδοκά η πράξη του αυτή, μάλλον ρίχνει περισσότερο νερό στο μύλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχω την αίσθηση ότι η ματαίωση της επίσκεψης του συγγραφέα Κανταρέ έχει να κάνει περισσότερο με τη μηδαμινή αντίδραση της ελληνικής πολιτείας στα απαράδεκτα γεγονότα της 25ης Μαρτίου παρά με τα ίδια τα γεγονότα. Πιστεύω ότι η στάση του συγγραφέα είναι θετική απέναντι στο όλο ζήτημα. Δεν μπορεί να επισκέπτεσαι μια χώρα στην οποία σε εθνική γιορτή σώματα ασφαλείας φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα για το λαό της πατρίδας σου και η συντεταγμένη πολιτεία της χώρας αυτής να σφυρίζει αδιάφορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με το παρντόν, Ανεμε, αλλά μάλλον κλείσιμο ματιού προς τους εθνικιστές της χώρας του μου φαίνεται η κίνηση. Και εξάλλου δεν πρόκειται για κάποιο υψηλο ηθικό ανάστημα - επρόκειτο για τον επίσημο διαφωνούντα του Εμβέρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Μπραβο μας!" επρεπε να γραψεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ μου άνεμε

  Μόνο φρικη μας προκάλεσε το επεισόδιο με τα συνθηματα. Η ελληνική κοινη γνώμη το αποδοκιμασε και το ξέρεις.

  Νομιζω οτι ο επικεφαλής αυτης της ομάδας τιμωρήθηκε ή εν παση περιπτωσει το αρμόδιο υπουργειο θα κάνει οτι πρέπει.

  Δεν καταλαβαίνω τη στάση του Ισμαήλ. Καλός λογοτέχνης, αλλά θυμίζω οτι επι Χότζα τα βρισκε όλα μια χαρα στην Αλβανία.

  Δηλαδή στο Παρίσι ή σε άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες που ο ρατσισμός δίνει και πάιρνει, ο Ισμαήλ δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ;

  Απλώς μου φαίνεται κι αυτός συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι του με τους εθνικιστές συμπατριώτες του

  Δε θα μου λείψει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Περίμενα από τον Κανταρέ μα πιο θαρραλέα απόφαση, να αγνοήσει τα "10 άτομα" της παρέλασης και να δώσει την διάλεξη κανονικά. Στην διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να σχολιάσει το αποτρόπαιο γεγονός.
  Σεβαστή η απόφαση του αλλά τι κατάφερε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αλήθεια τί έκανε όταν έβριζαν οι Τσάμηδες τον Πρόεδρο Παπούλια;;;
  Επίσης που ήταν όταν φυλάκισαν τον νομάρχη Μπολάνο;;;
  Πάψτε να αλληθωρίζετε Διεθνιστικά και δείτε την πραγματικότητα!!
  Η Αλβανία ενώ αναπνέει οικονομικά απο την ελλάδα, έκανε σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας και έδωσε βάσεις ναυτικού στην τουρκία.....
  Πάντως όταν οι UCK-άδες θα μας ρημάζουν ως χώρα, εσάς θα σας λυπηθούν διεθνιστικά.
  Ετσι είναι άμα έτσι νομίζετε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…