Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικό πραξικόπημα!

Του Θανάση Καρτερού.

Είναι πια σαφές. Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν δέχτηκαν τέτοια επίθεση το εισόδημα, οι συντάξεις, η ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι κοινωνικές παροχές. Και δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι, αν τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου περάσουν, δεν θα υποστούν απλώς οι εργαζόμενοι κάποιες θυσίες. Θα βυθιστούν στο σκοτάδι και στη βαρβαρότητα άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα η Παιδεία, η Υγεία, το Περιβάλλον και φυσικά οι άνθρωποι. Τα πάντα θα βουλιάξουν στον βάλτο του Συμφώνου Σταθερότητας, για να επιπλέουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι «αγορές».

Η επιχείρηση που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας δεν είναι συνεπώς μόνο ένα γιουρούσι, αντιλαϊκό και άδικο, για να μαζέψουν έσοδα και να κόψουν έξοδα. Δεν είναι απλώς μια προσπάθεια να πληρώνουν όλοι φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά, να νοικοκυρευτεί, κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού, η οικονομία, να κλείσει η μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων, για να αναληφθούμε ύστερα όλοι μαζί στον ουρανό της ανάπτυξης. Ψέματα! Αυτό που ζούμε είναι κάτι πολύ παραπάνω. Πολύ πιο σκοτεινό και επικίνδυνο για τον τόπο και για όλους μας.

Είναι μια καλά συντονισμένη, με διεθνή στηρίγματα και προεκτάσεις, επιχείρηση να σμπαραλιαστούν σχέσεις και δικαιώματα. Μια αντιμεταρρύθμιση, μια παλινόρθωση της πιο άγριας καπιταλιστικής απολυταρχίας. Δείτε τις ξεσαλωμένες «αγορές», την αγριότητα με την οποία ζητούν αίμα μισθωτών και συνταξιούχων, τη λύσσα τους να καταργηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της σύνταξης, το μένος τους για τη δημόσια υγεία, το πείσμα τους να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, την αδιαφορία για το «πολιτικό κόστος» -δηλαδή για τις αντιδράσεις όσων προορίζονται για την κόλαση.

Πρόκειται για το κοινωνικό πραξικόπημα, που προετοίμαζαν χρόνια. Ο Μητσοτάκης γκρεμοτσακίστηκε, ο Σημίτης δείλιασε, ο Καραμανλής δραπέτευσε, αλλά η κρίση θεωρήθηκε ευκαιρία και ο Παπανδρέου τολμά. Υπό τα χειροκροτήματα και τους εκβιασμούς αγορών και αγοραίων, στέφεται σύγχρονος Λουδοβίκος Βοναπάρτης. Με πρωτοφανή στήριξη, πρωτοφανή συναίνεση, πρωτοφανή προπαγάνδα τρόμου και ψεύδους. Πιστεύει κανείς ότι αυτό δεν απαιτεί πρωτοφανείς πρωτοβουλίες, πρωτοφανείς μορφές πάλης, πρωτοφανές πολιτικό θάρρος. Μια πρωτοφανή εξέγερση; Ε τότε ξεχνάει ότι, σε ένα έθνος, όπως και σε μια γυναίκα, δεν συγχωρείται η απροφύλαχτη στιγμή, όπου ο πρώτος τυχόν τυχοδιώκτης θα μπορούσε να τη βιάσει…

Σχόλια

  1. ναι ναι συμφωνώ σε όλα, για όλα φταίνε οι άλλοι, έτσι ήταν πάντα, όμως έχω μια μια απορία: χρωστάμε; και αν ναι τότε ποιος θα πληρώσει; πρέπει να βρούμε, όπως πάντα, να μας δανείσουν για να πληρώσουμε την σύνταξη του 42χρονου αστυνομικού - στρατιωτικού κ.λπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…