Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «Ρολόι της Κρίσης»

Ο λεπτοδείκτης του διάσημου «Ρολογιού της Κρίσης» θα μετακινηθεί την Πέμπτη και, για πρώτη φορά, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να παρακολουθήσει την όλη διαδικασία στη διεύθυνση www.TurnBackTheClock.org.

Το μεγάλο ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η μετακίνηση (μπροστά ή πίσω) και πόσα «λεπτά» - κάτι που δεν έχει διαρρεύσει.

Η σχετική εκδήλωση, σύμφωνα με το Live Science, θα λάβει χώρα στις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 14 Ιανουαρίου, στην Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, (όπου ένα αντίγραφο του Ρολογιού θα μετακινηθεί), αλλά το πραγματικό «Ρολόι της Κρίσης» φυλάσσεται στο Σικάγο, στα γραφεία του Δελτίου Ατομικών Επιστημών, ενός περιοδικού που, χρόνια τώρα, προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων.

Η προηγούμενη φορά που το ρολόι άλλαξε, ήταν τον Ιανουάριο του 2007, όταν μετακινήθηκε μπροστά δύο λεπτά, από επτά σε πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Τότε, η αλλαγή συμβόλιζε δύο σοβαρές απειλές που φέρνουν τη Γη πλησιέστερα στον «Αρμαγεδώνα» και στη στιγμή της «Κρίσης»: την ύπαρξη περίπου 27.000 πυρηνικών όπλων (εκ των οποίων 2.000 έτοιμων για άμεση πυροδότηση) και την καταστροφή των οικοσυστημάτων από την κλιματική αλλαγή.

Έκτοτε, κατά την τελευταία διετία, η κατάσταση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί κι άλλο, λόγω περαιτέρω εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και των αυξανόμενων κινδύνων από την πυρηνική τρομοκρατία.

Το Δεκέμβριο του 1945, μια ομάδα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι είχαν βοηθήσει στη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «Σχεδίου Μανχάταν», δημιούργησαν το Δελτίο Ατομικών Επιστημών και το 1947 είχαν την ιδέα να φτιάξουν το «Ρολόι της Κρίσης» για να συμβολίζει τις απειλές της ατομικής εποχής.

Το κεντρικό μήνυμα του Ρολογιού είναι ότι η ανθρωπότητα απέχει μόλις ελάχιστα λεπτά από τα «μεσάνυχτα», δηλαδή από την καταστροφή της. Ανάλογα με τις αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή και τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, οι δείκτες του ρολογιού μετακινούνται.

Από το 1947 που δημιουργήθηκε, οι δείκτες έχουν αλλάξει 18 φορές συνολικά. Η στιγμή που ο κόσμος πλησίασε περισσότερο από ποτέ στην τελική «Κρίση», ήταν το 1953 (μόλις δύο λεπτά πριν τα «μεσάνυχτα»), στο απόγειο του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, που αμφότερες έκαναν δοκιμές νέων θερμοπυρηνικών βομβών.

Θα ήταν, πράγματι, έκπληξη αν ο δείκτης του Ρολογιού την ερχόμενη Πέμπτη μετακινηθεί προς τα πίσω, υποδηλώνοντας ότι ο κόσμος απομακρύνθηκε από την καταστροφή…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…