Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «Ρολόι της Κρίσης»

Ο λεπτοδείκτης του διάσημου «Ρολογιού της Κρίσης» θα μετακινηθεί την Πέμπτη και, για πρώτη φορά, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να παρακολουθήσει την όλη διαδικασία στη διεύθυνση www.TurnBackTheClock.org.

Το μεγάλο ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η μετακίνηση (μπροστά ή πίσω) και πόσα «λεπτά» - κάτι που δεν έχει διαρρεύσει.

Η σχετική εκδήλωση, σύμφωνα με το Live Science, θα λάβει χώρα στις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 14 Ιανουαρίου, στην Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, (όπου ένα αντίγραφο του Ρολογιού θα μετακινηθεί), αλλά το πραγματικό «Ρολόι της Κρίσης» φυλάσσεται στο Σικάγο, στα γραφεία του Δελτίου Ατομικών Επιστημών, ενός περιοδικού που, χρόνια τώρα, προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων.

Η προηγούμενη φορά που το ρολόι άλλαξε, ήταν τον Ιανουάριο του 2007, όταν μετακινήθηκε μπροστά δύο λεπτά, από επτά σε πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Τότε, η αλλαγή συμβόλιζε δύο σοβαρές απειλές που φέρνουν τη Γη πλησιέστερα στον «Αρμαγεδώνα» και στη στιγμή της «Κρίσης»: την ύπαρξη περίπου 27.000 πυρηνικών όπλων (εκ των οποίων 2.000 έτοιμων για άμεση πυροδότηση) και την καταστροφή των οικοσυστημάτων από την κλιματική αλλαγή.

Έκτοτε, κατά την τελευταία διετία, η κατάσταση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί κι άλλο, λόγω περαιτέρω εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και των αυξανόμενων κινδύνων από την πυρηνική τρομοκρατία.

Το Δεκέμβριο του 1945, μια ομάδα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι είχαν βοηθήσει στη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «Σχεδίου Μανχάταν», δημιούργησαν το Δελτίο Ατομικών Επιστημών και το 1947 είχαν την ιδέα να φτιάξουν το «Ρολόι της Κρίσης» για να συμβολίζει τις απειλές της ατομικής εποχής.

Το κεντρικό μήνυμα του Ρολογιού είναι ότι η ανθρωπότητα απέχει μόλις ελάχιστα λεπτά από τα «μεσάνυχτα», δηλαδή από την καταστροφή της. Ανάλογα με τις αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή και τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, οι δείκτες του ρολογιού μετακινούνται.

Από το 1947 που δημιουργήθηκε, οι δείκτες έχουν αλλάξει 18 φορές συνολικά. Η στιγμή που ο κόσμος πλησίασε περισσότερο από ποτέ στην τελική «Κρίση», ήταν το 1953 (μόλις δύο λεπτά πριν τα «μεσάνυχτα»), στο απόγειο του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, που αμφότερες έκαναν δοκιμές νέων θερμοπυρηνικών βομβών.

Θα ήταν, πράγματι, έκπληξη αν ο δείκτης του Ρολογιού την ερχόμενη Πέμπτη μετακινηθεί προς τα πίσω, υποδηλώνοντας ότι ο κόσμος απομακρύνθηκε από την καταστροφή…

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…