Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αρχή τους Τέλους για το Ταμείο των Δημοσιογράφων

Το μεγάλο μακελειό ξεκίνησε:

Συνάδελφοι,

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς έλαχε σε μας ο κλήρος να πράξουμε δυσάρεστα, αλλά κατά συνείδηση και υπεύθυνα. Σήμερα θέλουμε να πούμε κάτι σοβαρό. Μια πικρή αλήθεια στους συναδέλφους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, που μας εμπιστεύτηκαν τον περασμένο Μάιο και μας ανέδειξαν στη διοίκηση του Οργανισμού μας, για τη διετία 2009-2011.

Αντικειμενικά και με βάση τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και την αναλογιστική μελέτη, που έχουμε στα χέρια μας, είμαστε υποχρεωμένοι να μην ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο της μυωπικής διαχείρισης, αλλά το δύσκολο δρόμο των αποτελεσματικών μέτρων, που θα διασφαλίσουν το παρόν και κυρίως το μέλλον όλων μας.

Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και φυσικά όχι ελαφριά τη καρδία! Περιορίζουμε παροχές, με γνώμονα, όμως, κοινωνικά και ανθρώπινα κριτήρια…. Αναδιαρθρώνουμε για πρώτη φορά τους μηχανισμούς είσπραξης του Αγγελιοσήμου και αντιμετώπισης των εργοδοτών, που εισφοροδιαφεύγουν. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μετωπικά και μέχρι τέλους μαζί τους. Αγωνιζόμαστε να αυξήσουμε τα έσοδα του Οργανισμού, πολεμώντας ουσιαστικά με την πλάτη στο τοίχο, λόγω της πλήρους ανυπαρξίας ελέγχου του πόρου μας από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα και τη γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία στον τόπο μας και διεθνώς. Πρόκειται για τη χειρότερη εποχή στα 42 χρόνια του ΕΔΟΕΑΠ. Τα έσοδα συρρικνώνονται με τρομακτικό ρυθμό. Η φοβερή κρίση, που διέρχεται ο τόπος μας και μέσα σε αυτόν ο κλάδος των ΜΜΕ δεν μειώνει μόνον την εισροή πόρων ανοίγει επιπλέον την όρεξη στην εισφοροδιαφυγή, στις χαριστικές ρυθμίσεις και στα κόλπα του «περάστε αύριο»….

Αν δεν αυξηθεί το έσοδο και αν δεν μειωθούν οι δαπάνες μας στο μέτρο του δυνατού και του κοινωνικά δίκαιου, φυσικά με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, θα φτάσουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε όλοι, στην αδυσώπητη ανάγκη να αρχίσουμε να ροκανίζουμε τα αποθεματικά μας.

Και αυτό δεν θα είναι μόνον οδυνηρό. Θα αποδειχθεί καταστροφικό για όλους μας. Γιατί αυτά τα αποθεματικά δεν είναι ανεξάντλητα. Γιατί είμαστε πια κοντά 18.000 άνθρωποι.

Και γιατί δυστυχώς, με ευθύνη όλων μας, σε θεσμικό και προσωπικό επίπεδο, δεν καταφέραμε να προλάβουμε τις εξελίξεις στο Διαδικτυακό μέλλον των ΜΜΕ, με συνέπεια να μετράμε ήδη απώλειες σοβαρών εσόδων στο αγγελιόσημο και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πολλαπλασιάζουμε τους ελέγχους των δαπανών στη νοσοκομειακή περίθαλψη και στα φάρμακα. Για πρώτη φορά από το 2001, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει νοσοκομειακές συμβάσεις, που θέτουν όρους ελέγχου, εκσυγχρονισμού, διαφάνειας, και ποιότητας υπηρεσιών στους ασφαλισμένους μας. Παράλληλαεγκαθιστούμε μηχανισμό ελέγχου εντός των νοσηλευτηρίων, ώστε με τις νέες συμβάσεις και τον έλεγχο να περιορίσουμε τις σπατάλες και την εκμετάλλευσή μας από το εμπόριο της υγείας.

Η γλώσσα των αριθμών είναι σκληρή. Ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν ευημερούν. Για το 2009, τα αποθεματικά μας σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Το μειωμένο λόγω της κρίσης ετήσιο έσοδό μας, είναι 68 εκατ. Το αυξημένο ετήσιο έξοδό μας, λόγω του ρυθμού αύξησης των μελών και της αύξησης των δαπανών υγείας είναι 63 περίπου εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 63 εκατ. τα 20 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο των εξόδων, αφορούν στις επικουρικές συντάξεις των 1758 συνταξιούχων και δικαιοδόχων μας.. Άλλα περίπου 28 εκατ. αφορούν σε δαπάνες νοσηλείας, περίθαλψης και εφ άπαξ και τα υπόλοιπα 15 εκατ. αφορούν στα πάγια και λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, για ιατρικές, νοσηλευτικές, διοικητικές υπηρεσίες και βέβαια τις κοινωνικές παροχές. Και βέβαια είναι σε όλους γνωστό ότι οι προοπτικές για το 2010 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες…

Αν δεν ληφθούν ΤΩΡΑ μέτρα, το υγιές ταμείο, που ξέρουμε, σε 5 χρόνια θα βάλει χέρι στον «κουμπαρά» των αποθεματικών και σε 12 χρόνια θα βρεθεί στο σημείο ΜΗΔΕΝ, όπως όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα. Αυτή είναι η διαφορά του «δυνατού» ΕΔΟΕΑΠ από τα υπόλοιπα καταρρέοντα Ταμεία: 12 χρόνια…..

Φτάνουν αυτά για να γεράσουν με αξιοπρέπεια οι σημερινοί συνταξιούχοι και να βγουν στη σύνταξη οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες, σκληρά εργαζόμενοι στον Τύπο;;; Αυτή είναι η πικρή αλήθεια!Εμείς που έχουμε ευθύνη να σας πούμε την αλήθεια και καθήκον να λάβουμε μέτρα, θα παλέψουμε! Αυτή είναι η ευθύνη μας και έτσι αντιλαμβανόμαστε την εντολή του κλάδου να διασφαλίσουμε το παρόν και κυρίως, το βέβαιο και δυνατό μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Τα μέτρα, που σύμφωνα με το Καταστατικό μας είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε, ίσως μπορεί, αλλά σίγουρα ΠΡΕΠΕΙ να αποδειχθούν το σωσίβιο όλων μας. Δεν επιτρέπεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια βλέποντας τα χειρότερα να έρχονται. Δεν μας επιτρέπεται να κλείσουμε τα μάτια και να μην σπεύσουμε να θωρακίσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ από τον ασφαλιστικό, φορολογικό και εισοδηματικό κυκλώνα, που ήδη στροβιλίζει στη δίνη του ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Έχουμε όλοι μας χρέος να διατηρήσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ αυτοδιοίκητο, οικονομικά αυτοδύναμο, ισχυρό και σύγχρονο. Οι άνθρωποι της Ενημέρωσης δεν πρέπει να αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων και να γίνουμε θεατές της εμπλοκής του ΕΔΟΕΑΠ στα ισοπεδωτικά σχέδια των νέων ασφαλιστικών πολιτικών, αλλά και των στείρων συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Συνάδελφοι,

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, Διοίκηση, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στο νοικοκύρεμα του «σπιτιού» μας για να μπορεί το Ταμείο μας να μακροημερεύσει.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουμε γνώση των συνεπειών κάθε απόφασής μας. Κάθε μας πράξη είναι στην κρίση όλων σας. Υπέρτατο κριτήριο, όμως, είναι ο ΕΔΟΕΑΠ όλων μας.

Για αυτό στην κρίσιμη ώρα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε αποδείξει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει Διοίκηση, που εργάζεται συλλογικά, υπεύθυνα, διάφανα, δημοκρατικά και αποτελεσματικά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

Ελένη Σπανοπούλου, πρόεδρος

Παναγιώτης Νεστορίδης, αντιπρόεδρος

Παναγιώτης Τσούτσιας, γεν. γραμματέας

Δημήτρης Μυλωνάς, ταμίας

Αργύρης Δεμερτζής , πρόεδρος ΤΥΠ

Τζώρτζια Κοντράρου

Αγαμέμνων Φαράκος

Αγαθή Κυρίτση

Σίμος Καταϊφτσής, μέλη ΔΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Περί Σαββόπουλου, προσωπικά...

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν για τη συναυλία του ΣΚΑΪ με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου...
Οχτώ χωριών χωριάτες γίναμε πάλι οι υπέρ της συναυλίας, οι κατά του ΣΚΑΪ, οι υπερασπιστές του Σαββόπουλου, οι αποκαθηλωτές του Σαββόπουλου και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί...
Κάποιοι εκφράζουν την άποψή τους κόσμια, κάποιοι άκομψα και κάποιοι άλλοι τους μαλώνουν και τους δείχνουν το δρόμο το σωστό...
Γεμίζουν τα ψηφιακά ντουβάρια με αναλύσεις, σιχτιρίσματα, ύμνους, αναθέματα...

Μεγάλωσα με τον Σαββόπουλο. Πιο σωστά, μεγάλωσα με τα τραγούδια του, να είναι καλά ο θείος μου ο Πλάτωνας που μου έδωσε μία κασέτα του εν μέσω χούντας... 

Προέφηβος τότε, τον τοποθέτησα στην μικρή μου "Κιβωτό" δίπλα στον Ιούλιο Βερν, στον Καραγκιόζη, στις ελληνικές ταινίες με την Καρέζη και τον Αλεξανδράκη, Σάββατο βράδυ στην ΕΙΡΤ, στη μυρουδιά του καφέ και της "Ολντ Σπάις", στο "Ομπλαντί Ομπλαντά" των Μπίτλς, στη "Φαντασία" του Ντίσνεϊ...

Είναι η Κιβωτός που κουβαλ…

Ο Αρχιδάμπουρας

(Εκδοση Β’, αναθεωρημένη και επιμελημένη εκ νέου. Η έρευνα συνεχίζεται!)Στο χώρο της πολιτικής και όχι μόνο, υπάρχει εκείνο το είδος ανθρώπου που θεωρεί ότι έχει μεγάλα, στον υπερθετικό βαθμό, αρχίδια. Ο επονομαζόμενος και Αρχιδάμπουρας. Ο Αρχιδάμπουρας επαίρεται και καμαρώνει για τα πλούσια ελέη που του χάρισε η μητέρα φύση -παρά το επιπλέον βάρος και ενδεχομένως την ορμονική διαταραχή που αυτά συνεπάγονται. Βεβαίως αυτή η αίσθηση, της μεγαλο-ορχίας είναι κατά κανόνα υποκειμενική. Συχνά επίσης τη συνοδεύει, ως ασύνειδος μηχανισμός «νομιμοποίησης», μια εμφανής τάση επιδειξιμανίας: «Τα έχω μεγάλα και στα δείχνω να τα θαυμάσεις». Είναι περιττό ίσως να πούμε οτι πραγματική μεγαλο-ορχία (γνωστή και ως ελεφαντίαση ή λεμφική φιλαρίαση) συνιστά πρόβλημα όπως άλλωστε και ο πριαπισμός ένα είδος διαρκούς στύσης από την οποία έπασχε και ο ιδρυτής της παράταξης στην οποία ανήκει και επίκαιρος, εδώ και μήνες, «αρχιδάμπουρας». (Παρενθετικά να πούμε ότι ο ιδρυτής ουδέποτε πρόβαλε δημοσίως το πρόβλημ…