Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προς αγρότες επιστολή

Λύστε μου μια απορία: Εσείς δεν είστε, οι ίδιοι που σήμερα κλείνετε τους δρόμους, που "βάφετε" κάθε τέσσερα χρόνια την Ελλάδα πότε "μπλε" και πότε "πράσινη";;;
Αλλοι είναι που ψηφίζουν αυτούς που σήμερα καταγγέλλετε;
Τώρα που τα γαλάζια και πράσινα "αφεντικά" είναι δύστροπα και δεν έχουν σάλιο αποφασίσατε οτι δεν είστε τα εκλογικά τους "πελατάκια";
Κι αν σας έδιναν -που δεν πρόκειται- τις επιδοτήσεις μήπως θα γινόσασταν πάλι καλά εκλογικά "πελατάκια";

Κι άλλη μια απορία: Γιατί αντί να κλείνετε τους δρόμους και να μας κλείνετε το σπίτι, δεν πάτε να κλείσετε το σπίτι της Εφορίας ή της κάθε Τράπεζας βάζοντας από 2-3 τρακτέρ στις πόρτες τους; Γιατί δεν θάβετε με τα προϊόντα σας τα ΑΤΜ τους και θάβετε τον κάθε μεροκαματιάρη;

Για να σας δω...

Αλλιώς ΜΠΑΣΤΑ! Μπάστα όμως και όχι Σάσα Μπάστα!

Σχόλια

 1. «Στη περίπτωσή τους όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος;»

  Οι μαθητές δεν έχουν άλλη μορφή αγώνα εκτός από τις καταλήψεις των σχολείων;
  Οι φοιτητές δεν έχουν άλλη μορφή αγώνα εκτός από τις καταλήψεις των πανεπιστημίων;
  Οι αγρότες δεν έχουν άλλη μορφή αγώνα εκτός από τις καταλήψεις των δρόμων (και των λιμανιών πρόσφατα);
  Τι κοστίζουν όλα αυτά στις παραπάνω κοινωνικές ομάδες;
  Γιατί, οι εργάτες-εργαζόμενοι, που και αυτοί ως έσχατη μορφή αγώνα έχουν την απεργία, την πληρώνουν με την περικοπή του μισθού τους. Δηλαδή ο αγώνας τους έχει και ένα προσωπικό κόστος, ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα τους. Πολλές φορές μάλιστα το κέρδος από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους είναι χαμηλότερο από αυτό που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια του αγώνα.
  Μήπως οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες μαθητές, φοιτητές, αγρότες οι οποίοι κάθε χρόνο δίνουν το παρόν, με «της συγκεκριμένης μορφής» κινητοποιήσεις τους, δεν έχουν κανένα προσωπικό κόστος και απλά το όποιο κόστος από τις κινητοποιήσεις τους μεταφέρετε σε άλλες κοινωνικές ομάδες; Μήπως γι’ αυτό το λόγο είναι πάντα συνεπείς στο ραντεβού τους, βρέξει χιονίσει που λέει κι ο λαός μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αλήθεια είναι ότι και οι φοιτητές/μαθητές έχουν ένα κόστος από τις κινητοποιήσεις τους: απώλεια μαθημάτων, χαμένος χρόνος, εξάμηνα, εξεταστικές.

  Οι αγρότες είναι επίσης αλήθεια ότι διαλέγουν την λιγώτερο επώδυνη μορφή πάλης. Δεν κόβουν την προμήθεια πχ για μια χρονιά, που θα ήταν καταστροφικό για μια σειρά από μεσάζοντες, αλλά προτιμούν - αφού πουλήσουν και τελειώσουν τις δουλειές τους - να κλείσουν δρόμους.

  Δεν είμαι κατά του κλεισίματος δρόμων καθαυτού, πλην όμως υπάρχουν και οι παράμετροι που σωστά θέτει ο Άνεμος Ναυτίλος.

  Ας κλείσουν υπουργεία, τράπεζες, σουπερμάρκετ, εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται σε καρτέλ, κόμματα που παραμυθιάζουν κάθε φορά με τα ίδια παραμύθια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και να σας πω και κάτι άλλο;
  Ας κλείσουν τους δρόμους μία-δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα. Τότε που η αγορά θέλει τα προϊόντα τους. Να μη βρίσκει κανένας ούτε μαρούλι να κάνει μαγειρίτσα.
  Οχι τώρα που είναι νεκρή αγροτική περίοδος.
  Εκει σε θέλω κάβουρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δηλαδή η Αλέκα θα το έλυνε το πρόβλημα; Πώς;
  Μην τρελαθούμε κιόλας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η Αλέκα; Ποια Αλέκα;
  Τι άσχετο είναι πάλι αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κι οι φοιτητές κι οι εργάτες κι οι υπάλληλοι κι οι αγρότες κι οι μικρομεσαίοι κι όλοι μαζί γενικότερα....βάφουν την Ελλάδα κάθε 4 χρόνια (συνήθως λιγότερα), πότε μπλε και πότε πράσινη.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματούν να διεκδικούν και να κινητοποιούνται, απέναντι στις κυβερνήσεις που εμπιστεύτηκαν και συνήθως τους εξαπατούν!
  Είναι άλλο πράγμα το αν συμφωνείς ή όχι με τις μορφές των κινητοποιήσεων κι άλλο πράγμα ν' αφήνεις να αιωρείται, πως επειδή βάφουν την Ελλάδα μπλε ή πράσινη στις εκλογές, πρέπει να κάθονται και στ' αυγά τους! Θέλει λίγο προσοχή νομίζω ε;;;
  Κι αντιστρέφοντας το ερώτημα....
  γιατί δεν πείστηκαν να βάψουν την Ελλάδα ροζ, πορτοκαλί ή κόκκινη;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μήπως γιατί δεν μπορούν να είναι "πελάτες" του ροζ και του κόκκινου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν όλοι αυτοί, ο λαός δλδ γενικότερα δεν μπορεί να είναι "πελάτης" του ροζ ή του κόκκινου και του πορτοκαλί(βλέπε ενωμένη αριστερά), τότε γιατί παλεύουμε και οραματιζόμαστε και προσπαθούμε ν' αφυπνίσουμε συνειδήσεις ρε Αντρέα;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι συνειδήσεις δεν αφυπνίζονται όταν στηρίζουμε τον κάθε εργατοπατέρα και αργοτοπατέρα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ όπως οι αγρότες του Μπούτα και οι Λιμενεργάτες της Αλέκας.

  Αυτή η αμετροέπεια έχει καταντήσει την αριστερά σε ποσοστά νικοτίνης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ενώ αν στηρίξουμε τους "αγνούς" συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχουν γίνει φοροεισπράκτορες των αγροτών, θ' αφυπνίσουμε πολλές συνειδήσεις ε;;;
  Μάλλον θα πάμε όλοι μαζί για ύπνο!!!
  Πάντως ομολογώ ότι δεν γνώριζα, πως το Κ.Κ.Ε. έχει πλειοψηφικά ποσοστά στους αγρότες και τους λιμενεργάτες...τα στοιχεία που έχω εγώ τουλάχιστον, στην διάθεσή μου, λένε πολύ διαφορετικά πράγματα!
  Αλήθεια, αν δεν έκλειναν τις εθνικές οδούς κι έκλειναν π.χ. τις ΔΟΥ, τότε ποιανού θα ήταν;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γιατί, αγαπητέ ΑΝεμε, λοιδωρείτε τους αγρότες;
  Δεν γνωρίζετε ότι το Άσυλο των αγροτών είναι οι Εθνικές οδοί, όπως των φοιτητών είναι το Πανεπιστήμιο, των λαθροχειρούντων Υπουργών είναι το ίδιο το Κοινοβούλιο, πάντων των καταληψιών(φοιτητών, μαθητών, κουκουλοφόρων)τα υπό κατάληψη ενδιαιτήματα και τό Άσυλο κάθε κακοποιού είναι η ανοχή (λόγω ανικανότητας) της Αστυνομίας;
  Μην λοιδωρείτε, λοιπόν, τους αγρότες.
  Ζούμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία η Δημοκρατία έχει ήδη συληθεί και το μόνο άσυλο που δεν λειτουργεί, είναι το Άσυλο Ανιάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Άνεμε, θα συμφωνήσω 100% με το τελευταίο σου σχόλιο. Όμως δεν είναι όλοι οι αγρότες επιχειρηματίες και καλό είναι να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός.
  Να στηλιτεύουμε τους ξεπουλημένους αγροτοσυνδικαλιστές, αλλά να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και κατάρρευση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που έχουν οδηγήσει τον μικροκαλλιεργητή σε απόγνωση. Ας μη φτάσουμε στο άλλο άκρο και εξισώνουμε στη συνείδηση του κόσμου τους λίγους λιμενεργάτες golden boys και τους Θεσσαλούς τσιφλικάδες με τους χιλιάδες μικροκαλλιεργητές των 50-100 στρεμμάτων. Η Αριστερά πρέπει να ταχτεί στο πλευρό των τελευταίων και να αξιώσει λύσεις - είναι ζήτημα ηθικής τάξης μετά τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί με διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας τα τελευταία 20 χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Φυσικά και υπάρχουν πραγματικά προβλήματα.
  Πραγματικό πρόβλημα είναι όταν οι αγρότες δεν μπορούν να συνεταιριστούν για να πιέσουν εμπόρους και μεσάζοντες.
  Πραγματικό πρόβλημα είναι όταν σπέρνουν σιτάρι και βαμβάκι και καλαμπόκι και καπνά (παλαιότερα) όταν αυτά έχουν "τελειώσει" ως καλλιέργειες.
  Πραγματικό πρόβλημα είναι όταν χρησιμοποιούν καρκινογόνα λιπάσματα για να αυξήσουν την παραγωγή τους.
  Πραγματικό πρόβλημα είναι όταν δεν τους απασχολεί η διαχείριση των υδάτων.
  Πραγματικό πρόβλημα είναι που δεν έχουν ψηφιοποιήσει τα μητρώα και τη γη τους.
  Ολα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα εδώ και 20-30 χρόνια.

  Και βέβαια ούτε οι ίδιοι ούτε και οι κυβερνήσεις έκαναν κάτι για να τα επιλύσουν. Και το ξαναλέω: ΟΥΤΕ οι ίδιοι. Και ως ένα σημείο ήταν στο χέρι τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…