Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ερμής στον Ολυμπο


Είναι ένα απο τα κεφάλαια του "Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ" που διάβασα στο τραίνο κατεβαίνοντας προς Αθήνα. Και περιγράφει εκείνο το απερίγραπτο που ήθελα τόσο πολύ, 5 χρόνια τώρα, να περιγράψω γι αυτό εδώ το ιστολόγιο. Δεν ξέρω αν πραγματικά ταιριάζει. Ξέρω πως προς τα εκεί θα ήθελε να βαδίζει:

"Αν μεταθέσουμε ένα μυθολογικό περιβάλλον στο πλαίσιο ενός κοσμικού ιδεώδους, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του Ερμή, μυθικού προτύπου του δημοσιογράφου. Ο επικεφαλής του ταχυδρομείου του Απόλλωνα επιτρέπει στους κατοίκους του Παρνασσού, χάρη στο διαρκές πήγαινε έλα της αλληλογραφίας, να είναι ενήμεροι για όλες τις ειδήσεις από παντού, λογοτεχνικές, αλλά και πολιτικές και στρατιωτικές. Κατέχει αναγνωρισμένη θέση στον Ολυμπο. Ο αγγελιαφόρος των θεών γίνεται ο οδηγός των ταξιδιωτών και ο σύνδεσμος μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και εκείνου της Κόλασης. Γίνεται ο δωδέκατος θεός του Ολύμπου, αφού απέκτησε την ελευθερία του από την σπηλιά όπου βρισκόταν φυλακισμένος για ζωοκλοπή, χάρη στη λύρα που ο ίδιος ανακάλυψε.
Δύο χαρακτηριστικά στοιχεία μπορούν να αναδειχθούν: από τη μία, η λειτουργία διαμεσολαβητή, που συνδέεται με τη μεγάλη του κινητικότητα, την εξουσία του να διεισδύει παντού. Από την άλλη, ο έλεγχος του λόγου και της ερμηνείας. Ο Βιργίλιος περιγράφει το δραστήριο ιπτάμενο αγγελιαφόρο ως πουλί μέσα στον άνεμο και στα σύννεφα, τα οποία ελέγχει με το μαγικό του ραβδί. Αλλά αυτός ο ταξιδιώτης (courrieriste) δεν μετακινείται ακολουθώντας απολύτως καθορισμένες διαδρομές. Είναι περισσότερο "journeyer" παρά "traveller", με την έννοια ότι μετακινείται και επικοινωνεί για την ευχαρίστησή του σε τέτοιο βαθμό, που αποδέχεται το τυχαίο, δεν τον προβληματίζει το απρόβλεπτο, αναζητώντας, θα μπορούσε να πει κανείς, την αποκλειστικότητα, το scoop. Δεν διστάζει, αν είναι απαραίτητο, να "κατασκευάσει" ένα μυστικό που διεκδικεί ως αποκλειστικό προνόμιο. "Ερμής ("Ερμαιον") από κοινού/μαζί", αναφωνούσαν οι Ελληνες μπροστά στο εύρημα. Δεν γνωρίζει από πριν τι ψάχνει και δεν διστάζει να αναπαραγάγει, να αντιγράψει όσα οι άλλοι έχουν ανακαλύψει.
Είναι μάλλον ένα είδος αρπακτικού πληροφοριών και όχι τόσο ένας κλέφτης. Πράγματι, ο Ερμής φέρνει στο φως τους κρυμμένους θησαυρούς μόνο και μόνο για να τους θέσει σε κυκλοφορία - σε αντίθεση με τον Προμηθέα- μέσα από μία ερμηνεία: Το αξεδιάλυτο μυστήριο και ο αποκαλυπτικός λόγος αποτελούν έτσι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ερμηνευτικής, αυτά που δίνουν το νόημά τους και στα σημάδια. Αυτό το σημαντικό σημείο αναδεικνύεται και από τον Πλάτωνα στον Κρατύλο, όπου το όνομα Ερμής προέρχεται από την ελληνική λέξη "διερμηνέας": ερμνηνεύς/hermeneus.".

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…