Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Google - Παλιά ΜΜΕ 0-1

(Θέμα σε εξέλιξη...)

Αν όχι σε ήττα, πάντως σίγουρα σε υποχώρηση "εξαναγκάστηκε" η Google υπό την πίεση του κονσόρτσιουμ των ιδιοκτητών των Παλαιών ΜΜΕ.
Οι χρήστες του διαδικτύου -και της Google- θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να πληρώνουν αν θέλουν να διαβάσουν ειδήσεις από μεγάλα ΜΜΕ (εάν και εφόσον βέβαια αυτά αποφασίσουν να βάλουν χρεώσεις...). Αυτό αποφασίστηκε σε διημερίδα που οργανώθηκε από Federal Trade Commission (FTC) στη διάρκεια της οποίας η Google όπως και άλλοι news aggregators δέχτηκαν σκληρή επίθεση από τον πρόεδρο της News Corp. Rupert Murdoch και άλλους εκδότες.

Οι πιέσεις των
Murdoch και ΣΙΑ οδήγησε συγκεκριμένα τη Google στην απόφαση του να επανεξετάσει το "First Click Free" program. Μέχρι τώρα η Google ή το Google News οδηγούσε τους χρήστες στις ηλεκτρονικές σελίδες των εφημερίδων χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό αλλάζει. Οι χρήστες δεν θα μπορούν να δουν πάνω από πέντε σελίδες την ημέρα χωρίς να πληρώσουν.

"Η καλή δημοσιογραφία είναι ένα ακριβό αγαθό" είπε -και σωστά- ο 78χρονος Murdoch ο οποίος και επανέλαβε την πρόθεσή του να χρεώνει σε ΟΛΕΣ τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εντύπων του.

"Το να δημιουργείς υψηλής ποιότητας περιεχόμενο δεν είναι κάτι απλό και μερικές φορές είναι πανάκριβο" παραδέχτηκε και η ίδια η Google με ποστ της στο blog της εταιρείας.

Αντίθετα, η Arianna Huffington κατηγόρησε τον Murdoch για "digital denial" και του σύστησε να πάψει να γκρινιάζει.

Για το θέμα έχω γράψει και άλλες φορές.

Η Google έκανε μια τακτική υποχώρηση. Θα μπορούσε να είχε κρατήσει μια πολύ σκληρή γραμμή αποφασίζοντας μονομερώς να απομακρύνει όλα τα παλιά ΜΜΕ που την πολεμούν και μετά αυτά να ψάχνονται για links και επισκεψιμότητα.
Δεν το έκανε τώρα.

Θα το κάνει μόλις αποκτήσει το δικό της, έμψυχο, Newsroom!
Και τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Πολύ δύσκολα για τον Murdoch και όσους τον ακολουθούν στο γκρεμό...


Σχετικά:

> "Google to Let Publishers Limit Free Website Access"
> Tell us more, Paul

Και το σχόλιο του Dark Angel που δεν ανεβαίνει (!!!!) στα σχόλια:

Μια δεκαετία σχεδόν πριν άκουγα και διάβαζα για το τέλος του χαρτιού και των εντύπων κάτι το οποίο προφανώς δεν συνέβει και δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Μπορεί τώρα να κατηγορούν τον Μέρντοχ για τεχνοφοβικό άλλα τέτοιου είδους μεγαθήρια δεν τα τρομάζεις εύκολα με απλές λέξεις και χαρακτηρισμούς. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του Δικτύου είναι ο "ανοιχτός" χαρακτήρας του και οι δωρεάν υπηρεσίες του. Μπορεί κάποτε σε πιό ρομαντικές εποχές με το 2.400 boca και τις ΒΒS να συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλά σήμερα με τα καραβάνια των διαφημίσεων και τις γυάλινες χάντρες δεν υφίσταται ούτε το ανοιχτό, ούτε το δωρεάν.

Στο δίκτυο συμβαίνει αυτή τη στιγμή ότι συμβαίνει και σε όλη την υπόλοιπη αγορά του real life. Οτι πληρώνεις παίρνεις. Το να γράψει κάποιος 1.000 γραμμές php και να ενσωματώσει εκεί άρθρα και φωτό δεν το κάνει media. Media το κάνει η αμεσότητα, η ποιότητα και ο σεβασμός στον αναγνώστη καθημερινά. H google (και δεν καταλαβαίνω γιατί για όλους υπάρχει μόνο αυτή και όχι άλλη μηχανή αναζήτησης) δεν παράγει τίποτα και το μόνο που κάνει είναι να συγκεντρώνει κείμενα και φωτογραφίες άλλων, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί και τα υπόλοιπα project της, με τη μορφή κοινωνικών πειραμάτων, εκβιάζοντας απαλά και με τρόπο σχεδόν το σύνολο του internet. O Mέρντοχ δεν είναι ανόητος. Βλέπει την google να γιγαντώνεται εις βάρος του και κλειδώνει το περιεχόμενο -όχι όλο αλλά ένα κομμάτι του- και πολύ καλά κάνει, προς το παρόν, γιατί μέσα σε όλον αυτό το ψηφιακό θόρυβο -τα λεγόμενα σκουπίδια- πρέπει να ξεχωρίσει με κάποιον τρόπο το ποιοτικό πρόσωπο. Βέβαια υπάρχουν πάντα ανόητα άρθρα πχ στο Wired όπως επίσης υπάρχουν και εξαιρετικά κείμενα από έναν άγνωστο blogger στην Παταγονία. Αυτό όμως ανήκει στην άναρχη φύση του μέσου.

Ενας δεύτερος τεράστιος μύθος είναι τα hits, page views, unique visitors κτλ και το ρόλο της google σε αυτά. Τα δαιδαλώδη αυτά στατιστικά δεν προσφέρουν και τίποτα σπουδαίο εκτός και αν κάποιος τολμήσει και δημοσιοποιήσει τη μοναδική έγκυρη μονάδα μέτρησης: To χρόνο παραμονής του χρήστη-αναγνώστη στο site η τη σελίδα (μια απλή ματιά στα blog statistics και βλέπει κάποιος πάρα πολύ εύκολα ότι οι περισσότερες επισκέψεις του είναι από λάθος link/keyword).

Προσωπικά βλέπω κορεσμό του Δικτύου και όχι το "θάνατο" των παλιών ΜΜΕ γιατί οι δύο κόσμοι κινούνται παράλληλα και δεν πρόκειται ποτέ να ενωθούν (αν και φαινομενικά ισχύει το αντίθετο). Ηδη αυτή τη στιγμή με τα εκατομμύρια χρηστών του Facebook, You Tube, Twitter, My Space παράγεται καθημερινά ένας τεράστιος όγκος άχρηστης πληροφορίας, ένα βουητό που παραμένει στα επίπεδα του βουητού και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει μελωδία.


Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς
Stay On The Sin

(Θέμα σε εξέλιξη...)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Περί Σαββόπουλου, προσωπικά...

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν για τη συναυλία του ΣΚΑΪ με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου...
Οχτώ χωριών χωριάτες γίναμε πάλι οι υπέρ της συναυλίας, οι κατά του ΣΚΑΪ, οι υπερασπιστές του Σαββόπουλου, οι αποκαθηλωτές του Σαββόπουλου και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί...
Κάποιοι εκφράζουν την άποψή τους κόσμια, κάποιοι άκομψα και κάποιοι άλλοι τους μαλώνουν και τους δείχνουν το δρόμο το σωστό...
Γεμίζουν τα ψηφιακά ντουβάρια με αναλύσεις, σιχτιρίσματα, ύμνους, αναθέματα...

Μεγάλωσα με τον Σαββόπουλο. Πιο σωστά, μεγάλωσα με τα τραγούδια του, να είναι καλά ο θείος μου ο Πλάτωνας που μου έδωσε μία κασέτα του εν μέσω χούντας... 

Προέφηβος τότε, τον τοποθέτησα στην μικρή μου "Κιβωτό" δίπλα στον Ιούλιο Βερν, στον Καραγκιόζη, στις ελληνικές ταινίες με την Καρέζη και τον Αλεξανδράκη, Σάββατο βράδυ στην ΕΙΡΤ, στη μυρουδιά του καφέ και της "Ολντ Σπάις", στο "Ομπλαντί Ομπλαντά" των Μπίτλς, στη "Φαντασία" του Ντίσνεϊ...

Είναι η Κιβωτός που κουβαλ…

Ο Αρχιδάμπουρας

(Εκδοση Β’, αναθεωρημένη και επιμελημένη εκ νέου. Η έρευνα συνεχίζεται!)Στο χώρο της πολιτικής και όχι μόνο, υπάρχει εκείνο το είδος ανθρώπου που θεωρεί ότι έχει μεγάλα, στον υπερθετικό βαθμό, αρχίδια. Ο επονομαζόμενος και Αρχιδάμπουρας. Ο Αρχιδάμπουρας επαίρεται και καμαρώνει για τα πλούσια ελέη που του χάρισε η μητέρα φύση -παρά το επιπλέον βάρος και ενδεχομένως την ορμονική διαταραχή που αυτά συνεπάγονται. Βεβαίως αυτή η αίσθηση, της μεγαλο-ορχίας είναι κατά κανόνα υποκειμενική. Συχνά επίσης τη συνοδεύει, ως ασύνειδος μηχανισμός «νομιμοποίησης», μια εμφανής τάση επιδειξιμανίας: «Τα έχω μεγάλα και στα δείχνω να τα θαυμάσεις». Είναι περιττό ίσως να πούμε οτι πραγματική μεγαλο-ορχία (γνωστή και ως ελεφαντίαση ή λεμφική φιλαρίαση) συνιστά πρόβλημα όπως άλλωστε και ο πριαπισμός ένα είδος διαρκούς στύσης από την οποία έπασχε και ο ιδρυτής της παράταξης στην οποία ανήκει και επίκαιρος, εδώ και μήνες, «αρχιδάμπουρας». (Παρενθετικά να πούμε ότι ο ιδρυτής ουδέποτε πρόβαλε δημοσίως το πρόβλημ…