Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάντε δώρο μια συνδρομή στο ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
Περιοδικό / Εκδόσεις / Εκδηλώσεις
Τ.Θ. 50.011, ΤΚ 540 13 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 279607

http://entefktirio.blogspot.comΑγαπητοί φίλοι και αναγνώστες,
Ανάμεσα στα δώρα που σκέφτεστε να κάνετε σε αγαπημένα και σε φιλικά σας πρόσωπα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σας προτείνουμε να περιλάβετε και ετήσιες συνδρομές στο περιοδικό Εντευκτήριο, το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό που έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη αλλά αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο έγκυρα, ‘ζωντανά’ και ενδιαφέροντα περιοδικά του είδους του ανά την Ελλάδα.
Δώστε στους δικούς σας ανθρώπους την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί σας αναγνώσματα απαιτήσεων, με ελληνικές και ξένες υπογραφές, όχι πάντα ‘επώνυμες’ αλλά πάντα ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές: Ποίηση και πεζογραφία, δοκίμια, βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις, ειδικό φωτογραφικό ένθετο, ζωγραφική, σχόλια για την πνευματική επικαιρότητα.
Η συνδρομή μπορεί να αρχίζει από το τεύχος Νο 87 (με το οποίο το Εντευκτήριο συμπληρώνει 22 χρόνια εκδοτικής παρουσίας).

Το τεύχος περιλαμβάνει πολυσέλιδο αφιέρωμα με θέμα «Γύρω από το τραπέζι». Κείμενα και συνεργασίες: Μάρω Δούκα, Ευαγγελιστής Ματθαίος (μετάφραση: Ντίνος Χριστιανόπουλος), Γιάννης Βαρβέρης, Άκης Δήμου, Ζαν-Πωλ Σαρτρ (μετάφραση: Κώστας Τσίγκας), Γιαν-Χένρικ Σβαν (μετάφραση: Ρέα Ιωάννου), Πάνος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Νόλλας, Φρεντ Μαρσάντ (μετάφραση: Στρατής Χαβιαράς), Στρατής Χαβιαράς, Αργύρης Χιόνης, Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Γιώργος Τούλας, Βασίλης Αμανατίδης, Γιάννης Ατζακάς, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Σπύρος Γιανναράς, Μπόγουμιλ Γράμπαλ (μετάφραση: Κάρολος Τσίζεκ – Μαρία Καραγιάννη), Κατερίνα Δασκαλάκη, Ιωάννης Επαμεινώνδας, Σάκης Σερέφας, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Αντώνης Σουρούνης, Μανόλης Ξεξάκης, Μισέλ Φάις, Τζέιμς Τζόυς (μετάφραση: Μαντώ Αραβαντινού), Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Γ. Ξυδάκης, Ανδρέας Στάικος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γιάννης Χρυσάφης.

Εικονογράφηση του αφιερώματος (ζωγραφική και φωτογραφία): Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ανδρέας Βουρλούμης, Άρις Γεωργίου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Γεώργιος Θεοδοσιάδης, Τζούλιο Καΐμη, Δ. Κοκκινίδης, Γιώργος Κορδομενίδης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χουλιαράς, Πωλ Σεζάν, Μαρκ Κρικ, Έντουαρντ Χόππερ
Ετήσια συνδρομή στο Eντευκτήριο (περιλαμβανομένων και των τελών αποστολής)
Για παραλήπτες στην Eλλάδα: 35 ευρώ (έναντι ονομαστικής αξίας 48 ευρώ)
(για 2 συνδρομές: 65 ευρώ,
για 3 συνδρομές: 90 ευρώ,
για 4 συνδρομές: 115 ευρώ)
Φοιτητικές συνδρομές: 25 ευρώ
Για παραλήπτες στην Eυρώπη 55 ευρώ, στην Aμερική-άλλες ηπείρους $ 65
Πληροφορίες - εγγραφές συνδρομητών:
τηλ. & φαξ [2310] 279.607 (απόγευμα)
e-mail: entefktirio@translatio.gr
Διεύθυνση για τις ταχυδρομικές επιταγές:
Γιώργος Kορδομενίδης (περ. Εντευκτήριο)
Tαχ. θυρίδα 50.011 / TK 540 13 Θεσσαλονίκη
Τραπεζικός λογαριασμός
EΘNIKH: 212/128320-06
IBAN: GR21 0110 2120 0000 2121 2832 006
(παρακαλούμε να ζητάτε από την Tράπεζα να
πληκτρολογείται ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας και οπωσδήποτε να μας αποστέλλετε με e-mail ή με φαξ αντίγραφο του σχετικού παραστατικού)
Δωρίζοντας συνδρομές στο Eντευκτήριο ενισχύετε την οικονομική ανεξαρτησία του, επωφελείστε τη διαφορά από την ονομαστική τιμή πωλήσεως των τευχών και από τις κατά καιρούς ανατιμήσεις τους.
Kάθε νέος συνδρομητής μπορεί να ζητήσει και να λάβει δωρεάν ένα από τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού (εφόσον δεν είναι εξαντλημένο), που ενδεχομένως του λείπει. Aκόμη, οι συνδρομητές μπορούν να προμηθεύονται με σημαντική έκπτωση τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού και τα βιβλία των EκδόσεωνEντευκτηρίου.
ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ
(στην τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής)
CD ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΗΣΙΟΔΟΣ
Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης. Διαβάζουν: Δ. Ν. Μαρωνίτης - Φιλαρέτη Κομνηνού
Τιμή: 15,00 ευρώ
ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ανθολογία Μακεδόνων ποιητών (παρουσιάζονται και ανθολογούνται με τα καλύτερα κείμενά τους 13 ποιητές που εμφανίστηκαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, και άλλους 9 σε διάφορες μακεδονικές πόλεις)
159 σελ., τιμή: 15,00 ευρώ
ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρεμπέτικο και η Θεσσαλονίκη. Μελέτη
(βασισμένη στην κοινή παραδοχή ότι η τρίτη και σημαντικότερη περίοδος του ρεμπέτικου [1941-1958] διαμορφώνεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, με δεσπόζουσα τη φυσιογνωμία του Βασίλη Τσιτσάνη)
58 σελ., τιμή 10,00 ευρώ
ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ: Φιλμογραφία Θεσσαλονίκης
Καταγραφή των ταινιών μεγάλου μήκους, ντοκυμανταίρ και ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας) στις οποίες ‘φιλμάρεται’ η Θεσσαλονίκη
70 σελ., τιμή: 9,00 ευρώ
ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ: Η Θεσσαλονίκη εξ αποστάσεως: Βλέμματα από τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου 1914-1919. Μεταφρασμένες μαρτυρίες με εισαγωγή και σχόλια
51 σ. (με 2 έγχρωμες λιθογραφίες + 16 σπάνιες εικόνες εκτός κειμένου), τιμή: 10,00 ευρώ
ΓΙΑΝ-ΧΕΝΡΙΚ ΣΒΑΝ: Η καταραμένη χαρά
Μυθιστόρημα
194 σελ., τιμή: 10,00 ευρώ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΚΟΝΙΚΑ: Παρακαταθήκη ηδυπάθειας
Ποίηση (μια ανυπόκριτη πρόκληση για τη διερεύνηση του ερωτισμού που μας περιβάλλει)
45 σελ, τιμή: 8,00 ευρώ
ΒΑΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Πρόσωπα. 24 συνεντεύξεις
(Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Ιωάννου, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ρίτσος, Κάρολος Κουν, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Μυταράς, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Τόλης Καζαντζής, Νίκος Μπακόλας, Ζωή Καρέλλη, Μελίνα Μερκούρη, Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.ά.)
171 σελ., τιμή 9,00 ευρώ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΛΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΟΤΙΜΑ
Ένα ιδιότυπο βιβλίο, που συνδυάζει τον δοκιμιακό λόγο με αυτοβιογραφικά στοιχεία, και αναφέρεται στην Τέχνη στο σύνολό της αλλά και σε κάθε τέχνη ξεχωριστά, με την υπογραφή του πολύ γνωστού ζωγράφου.
193 σελ., τιμή 15,00 ευρώ
ΧΕ ΓΟΥΕΪ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
Μνημόσυνος τόμος με τα ελληνικά κείμενα του Χε Γουέι, που γεννήθηκε στην Κίνα το 1967 και σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέθανε αιφνιδίως το 1996
265 σελ., σκληρό εξώφυλλο, τιμή 10,00 ευρώ

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…