Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάντε δώρο μια συνδρομή στο ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
Περιοδικό / Εκδόσεις / Εκδηλώσεις
Τ.Θ. 50.011, ΤΚ 540 13 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 279607

http://entefktirio.blogspot.comΑγαπητοί φίλοι και αναγνώστες,
Ανάμεσα στα δώρα που σκέφτεστε να κάνετε σε αγαπημένα και σε φιλικά σας πρόσωπα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σας προτείνουμε να περιλάβετε και ετήσιες συνδρομές στο περιοδικό Εντευκτήριο, το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό που έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη αλλά αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο έγκυρα, ‘ζωντανά’ και ενδιαφέροντα περιοδικά του είδους του ανά την Ελλάδα.
Δώστε στους δικούς σας ανθρώπους την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί σας αναγνώσματα απαιτήσεων, με ελληνικές και ξένες υπογραφές, όχι πάντα ‘επώνυμες’ αλλά πάντα ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές: Ποίηση και πεζογραφία, δοκίμια, βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις, ειδικό φωτογραφικό ένθετο, ζωγραφική, σχόλια για την πνευματική επικαιρότητα.
Η συνδρομή μπορεί να αρχίζει από το τεύχος Νο 87 (με το οποίο το Εντευκτήριο συμπληρώνει 22 χρόνια εκδοτικής παρουσίας).

Το τεύχος περιλαμβάνει πολυσέλιδο αφιέρωμα με θέμα «Γύρω από το τραπέζι». Κείμενα και συνεργασίες: Μάρω Δούκα, Ευαγγελιστής Ματθαίος (μετάφραση: Ντίνος Χριστιανόπουλος), Γιάννης Βαρβέρης, Άκης Δήμου, Ζαν-Πωλ Σαρτρ (μετάφραση: Κώστας Τσίγκας), Γιαν-Χένρικ Σβαν (μετάφραση: Ρέα Ιωάννου), Πάνος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Νόλλας, Φρεντ Μαρσάντ (μετάφραση: Στρατής Χαβιαράς), Στρατής Χαβιαράς, Αργύρης Χιόνης, Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Γιώργος Τούλας, Βασίλης Αμανατίδης, Γιάννης Ατζακάς, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Σπύρος Γιανναράς, Μπόγουμιλ Γράμπαλ (μετάφραση: Κάρολος Τσίζεκ – Μαρία Καραγιάννη), Κατερίνα Δασκαλάκη, Ιωάννης Επαμεινώνδας, Σάκης Σερέφας, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Αντώνης Σουρούνης, Μανόλης Ξεξάκης, Μισέλ Φάις, Τζέιμς Τζόυς (μετάφραση: Μαντώ Αραβαντινού), Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Γ. Ξυδάκης, Ανδρέας Στάικος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γιάννης Χρυσάφης.

Εικονογράφηση του αφιερώματος (ζωγραφική και φωτογραφία): Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ανδρέας Βουρλούμης, Άρις Γεωργίου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Γεώργιος Θεοδοσιάδης, Τζούλιο Καΐμη, Δ. Κοκκινίδης, Γιώργος Κορδομενίδης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χουλιαράς, Πωλ Σεζάν, Μαρκ Κρικ, Έντουαρντ Χόππερ
Ετήσια συνδρομή στο Eντευκτήριο (περιλαμβανομένων και των τελών αποστολής)
Για παραλήπτες στην Eλλάδα: 35 ευρώ (έναντι ονομαστικής αξίας 48 ευρώ)
(για 2 συνδρομές: 65 ευρώ,
για 3 συνδρομές: 90 ευρώ,
για 4 συνδρομές: 115 ευρώ)
Φοιτητικές συνδρομές: 25 ευρώ
Για παραλήπτες στην Eυρώπη 55 ευρώ, στην Aμερική-άλλες ηπείρους $ 65
Πληροφορίες - εγγραφές συνδρομητών:
τηλ. & φαξ [2310] 279.607 (απόγευμα)
e-mail: entefktirio@translatio.gr
Διεύθυνση για τις ταχυδρομικές επιταγές:
Γιώργος Kορδομενίδης (περ. Εντευκτήριο)
Tαχ. θυρίδα 50.011 / TK 540 13 Θεσσαλονίκη
Τραπεζικός λογαριασμός
EΘNIKH: 212/128320-06
IBAN: GR21 0110 2120 0000 2121 2832 006
(παρακαλούμε να ζητάτε από την Tράπεζα να
πληκτρολογείται ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας και οπωσδήποτε να μας αποστέλλετε με e-mail ή με φαξ αντίγραφο του σχετικού παραστατικού)
Δωρίζοντας συνδρομές στο Eντευκτήριο ενισχύετε την οικονομική ανεξαρτησία του, επωφελείστε τη διαφορά από την ονομαστική τιμή πωλήσεως των τευχών και από τις κατά καιρούς ανατιμήσεις τους.
Kάθε νέος συνδρομητής μπορεί να ζητήσει και να λάβει δωρεάν ένα από τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού (εφόσον δεν είναι εξαντλημένο), που ενδεχομένως του λείπει. Aκόμη, οι συνδρομητές μπορούν να προμηθεύονται με σημαντική έκπτωση τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού και τα βιβλία των EκδόσεωνEντευκτηρίου.
ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ
(στην τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής)
CD ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΗΣΙΟΔΟΣ
Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης. Διαβάζουν: Δ. Ν. Μαρωνίτης - Φιλαρέτη Κομνηνού
Τιμή: 15,00 ευρώ
ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ανθολογία Μακεδόνων ποιητών (παρουσιάζονται και ανθολογούνται με τα καλύτερα κείμενά τους 13 ποιητές που εμφανίστηκαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, και άλλους 9 σε διάφορες μακεδονικές πόλεις)
159 σελ., τιμή: 15,00 ευρώ
ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρεμπέτικο και η Θεσσαλονίκη. Μελέτη
(βασισμένη στην κοινή παραδοχή ότι η τρίτη και σημαντικότερη περίοδος του ρεμπέτικου [1941-1958] διαμορφώνεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, με δεσπόζουσα τη φυσιογνωμία του Βασίλη Τσιτσάνη)
58 σελ., τιμή 10,00 ευρώ
ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ: Φιλμογραφία Θεσσαλονίκης
Καταγραφή των ταινιών μεγάλου μήκους, ντοκυμανταίρ και ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας) στις οποίες ‘φιλμάρεται’ η Θεσσαλονίκη
70 σελ., τιμή: 9,00 ευρώ
ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ: Η Θεσσαλονίκη εξ αποστάσεως: Βλέμματα από τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου 1914-1919. Μεταφρασμένες μαρτυρίες με εισαγωγή και σχόλια
51 σ. (με 2 έγχρωμες λιθογραφίες + 16 σπάνιες εικόνες εκτός κειμένου), τιμή: 10,00 ευρώ
ΓΙΑΝ-ΧΕΝΡΙΚ ΣΒΑΝ: Η καταραμένη χαρά
Μυθιστόρημα
194 σελ., τιμή: 10,00 ευρώ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΚΟΝΙΚΑ: Παρακαταθήκη ηδυπάθειας
Ποίηση (μια ανυπόκριτη πρόκληση για τη διερεύνηση του ερωτισμού που μας περιβάλλει)
45 σελ, τιμή: 8,00 ευρώ
ΒΑΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Πρόσωπα. 24 συνεντεύξεις
(Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Ιωάννου, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ρίτσος, Κάρολος Κουν, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Μυταράς, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Τόλης Καζαντζής, Νίκος Μπακόλας, Ζωή Καρέλλη, Μελίνα Μερκούρη, Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.ά.)
171 σελ., τιμή 9,00 ευρώ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΛΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΟΤΙΜΑ
Ένα ιδιότυπο βιβλίο, που συνδυάζει τον δοκιμιακό λόγο με αυτοβιογραφικά στοιχεία, και αναφέρεται στην Τέχνη στο σύνολό της αλλά και σε κάθε τέχνη ξεχωριστά, με την υπογραφή του πολύ γνωστού ζωγράφου.
193 σελ., τιμή 15,00 ευρώ
ΧΕ ΓΟΥΕΪ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
Μνημόσυνος τόμος με τα ελληνικά κείμενα του Χε Γουέι, που γεννήθηκε στην Κίνα το 1967 και σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέθανε αιφνιδίως το 1996
265 σελ., σκληρό εξώφυλλο, τιμή 10,00 ευρώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…