Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρεις Μαύροι Πρίγκηπες…Πούθε ήλθαν, πούθε βγήκαν, κανείς δεν ήξερε να πει και κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Κι όσοι ήξεραν δεν έλεγαν. Ούτε πως και γιατί ήσανε Πρίγκηπες αυτοί όταν στην χώρα ούτε βασιλικές γενιές υπήρχαν ούτε γαλαζοαίματοι ντόπιοι. Τόσο που έκαναν εισαγωγή γαλαζοαίματων απ’ έξω, κάτι Βαβαρίες, κάτι Δανίες, για να μας βασιλέψουν και να μας διαγουμέψουν. Από εμάς, τους ντόπιους, μονάχα δύο είχαν τα φόντα να γίνουν Βασιλιάδες, ανοίγοντας νέο σόι από το τίποτα, εκ του μηδενός δηλαδή, σαν τον Αρθούρο, ένα πράγμα αλλά ο ένας δεν δέχτηκε (ο Θοδωρής), ο άλλος δεν το σκέφτηκε (ο Λευτεράκης). «Κρίμα!» μονολογούσε ο πατέρας μου. Όχι ότι γούσταρε τη φάρα των βασιλιάδων αλλά να «καλύτερα δικός μας παρά ξένος».
Βασιλιάδες δεν έγιναν, μήτε ο Θοδωρής, μήτε ο Λευτέρης. Φτιάξαν δρακογενιές όμως και οι δύο. Εσπερναν δόντια και φύτρωναν. Του πρώτου φύτρωναν Πολεμιστές κι Αντάρτες. Του δεύτερου…
Του δεύτερου, χμ… φύτρωσαν οι Τρεις Μαύροι Πρίγκηπες: ο ένας στην Πολιτική, ο δεύτερος στη Μουσική και ο τρίτος στον Τύπο. Αυτά ήσαν τα βασίλειά τους. Στο αίμα τους κυλούσε το αίμα του Μεγάλου Δράκου. Και των τριών τα ονόματα –τυχαίο άραγε;- τελείωνε σε «-άκης». Κατάληξη καταγωγική. «Σε ριζιμιό χαράκι». Πολλά τα κοινά τους. Και οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν πολλές φορές. Και πως αλλιώς μπορούσε να ήταν;
Βασίλεψαν χρόνια που φάνηκαν σαν αιώνες. Σαν τους Φαραώ της Αιγύπτου. Εχτισαν Μέγαρα και Μαυσωλεία και «Αξιον Εστί». Σαν να ζωντάνευαν τις σελίδες ενός ακόμη, τέταρτου Μαύρου Πρίγκηπα (επίσης εις «-άκης») άλλοτε ζώντας εξόριστοι, άλλοτε ζώντας ασκητικά και άλλοτε ως ένθεοι θνητοί, αλεξικέραυνοι. Σαν τον Αγά και τον Καπετάνιο στο «Χριστός Ξανασταυρώνεται».
Και των τριών τα παράθυρα των παλατιών βλέπουν στην Ακρόπολη… Από εκεί μετρούσαν τον κόσμο και άλλες φορές τον έβλεπαν μικρό και άλλες Μέγα… Όπως και τους εαυτούς τους… Οτν έβλεπαν τα είδωλά τους σε καθρέφτες από αλάτι.
Απόλαυσαν δόξα και τιμές και χρήμα και δύναμη και εξουσία και ηδονή, όσο κανείς… Μέχρι τα άκρα και πέρα από αυτά.
Πολλά αγάπησαν και πολλά αγαπήθηκαν. Πολλά μίσησαν και πολλά μισήθηκαν. Πολέμησαν και πολεμήθηκαν. Αδίκησαν και αδικήθηκαν. Πέρασαν πολλές φορές από τη μια όχθη στην άλλη, την ώρα που φούσκωναν τα ποτάμια της ιστορίας. Άλλες τόσες φορές «πρόδωσαν» αυτούς που τους είχαν στηρίξει και «προδόθηκαν» από εκείνους που στήριζαν. Τον Ιούλιο. Κάποτε…
Επαιξαν στα ζάρια τις τύχες αυτού του τόπου σαν να ήταν η ιστορία καζίνο ή μπαρμπουτιέρα. Σαν να έπαιζαν το δικό τους το κεφάλι. Κι ύστερα, αν η ζαριά δεν ήταν καλή, αποσύρονταν στα παρασκήνια και έπιαναν τα νήματα. Βιρτουόζοι στο θέατρο μαριονέτας. Μαέστροι στο θέατρο σκιών. Οι δύο. Ο πρώτος, ο Αρχάγγελος, δεν είχε ανάγκη από τέτοιες μαεστρίες. Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαι… αι…αι…αις.
Θυμάμαι τώρα τον δεύτερο, τον Αποστάτη, στο μπαλκόνι του ’89 να τραγουδά το τραγούδι του πρώτου: «λίγο ακόμη να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα». Και το τρίτο Πρίγκηπα να πανηγυρίζει από κάτω… Σαν χθες ήταν! Να μη σου πω σαν αύριο…
Ηταν η πρώτη και ίσως η μοναδική φορά που συναντήθηκαν έτσι, δημόσια. Για να πάρουν και τυπικά την εξουσία. Σχεδόν τα κατάφεραν. Για λίγα χρόνια.
Το περισσότερο καιρό όμως κυβερνούσαν από τα παρασκήνια.

Μαζί πορεύτηκαν… Παράλληλα… Σε ένα άλλο Σύμπαν. Δικό τους. Λίγο και δικό μας. Φιλελεύθερο, με Μικρές Αγγελίες και «νερό Καματερού», με μεγάλες συναυλίες στον Παναθηναϊκό, με εφημερίδες για τον λαό αλλά και με μια «φυσική» απέχθεια για τον «λαουτζίκο» που «δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα». Οι τρεις τους να υπερίπτανται της Ιστορίας την ίδια στιγμή που ύφαιναν τους ιστούς της.
Παράξενη Τριάδα. Ομοούσια. Και το πιο παράξενο: η μεταπολεμική εποχή να συμπίπτει με το βιολογικό τους τέλος… Σαν όπερα… Σαν την Αΐντα, ας πούμε…
Το Ρέκβιεμ της Δρακογενιάς έχει αρχίσει!
Κι ούτε ένας Ορσον να την κάνει ταινία… Ούτε ένας Ουίλιαμ… να την κάνει ταινία ή θεατρικό!
Ούτε ένας αντάξιος διάδοχος, βέβαια.
Η εποχή των Μεγάλων Δράκων και των Πριγκήπων τελειώνει.
Και μαζί τελειώνουν και τα βασίλειά τους.Και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα… Σίγουρα πράματα!
Σχόλια

 1. ρε φίλε, κι εγώ σε -άκης είμαι, να ανησυχώ...?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. όμορφο και συμβολικό,
  χρόνια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν κατάλαβα σε ποιους αναφέρεσαι, αν κι ο ένας είναι ο Λαμπρακης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ε, νομίζω οτι είναι φανερό: Τύπος, Πολιτική, Μουσική. Σε -άκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΜΗΤΣΟ - ΘΕΟΔΩΡΟ - ΛΑΜΠΡΑ -
  Και χωρίς τσίπουρο τα καταφέρνω.
  Την παραμονή έχω γιορτή και κερνάω τσίπουρο και τσιαγρίδια.
  Σε περιμένω φίλε!!!
  Υ.Σ απλά κλείνω τον μεσαίωνα της ζωής μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Px Παπανδρεάκης ή Χαντζηδάκις;;
  Σαν μύθο το βρήσκω υπέροχο, σαν πραγματικότητα αυτό που εννοείς χωλαίνει και στα 3 σκέλη σε διαβεβαιώ. Αδικούμε και κάτι Μπόμπολες, κόκκαλες, Βωβούς και καμμιά 40 ακόμα εκπρόσωπους της άρχουσας τάξης πχ Αγούδημο και Λαναρά λογω χριστουγεννιάτικης επικαιρότητας που θάπρεπε εκτός από τα αφορολόγητα ιδρύματά της δρακογεννιάς τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή να τους ρωτάμε:
  ----Εσυ τι έκανες για αυτή τη χώρα φέτος, εκτός από το να μασας επιδοτήσεις και κρατικό χρήμα;;;

  Και σου βγήκαν πολλά πολλά ακόμα παραμύθια με δράκους και ....δρακογενιές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά τα λες. Για να διευκολύνω τον δείμο του πολίτη οι άλλοι δύο είναι ο Μητσοτάκης και ο Θεοδωράκης.
  Καλές γιορτές.
  Πρεσβύωψ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. DIONYSOS >>> Δεν νομίζω οτι όλοι αυτοί που αναφέρεις χωράνε στο μύθο των Μαύρων Πριγκήπων.
  Ο Παπαναδρέου και η γενιά του είναι ένα άλλο παραμύθι. Πολύ μεγάλο και πολύ διαφορετικό. Εξω από τη "γραμμή" Βενιζέλου κι ας προέρχεται από εκεί.
  Ο Χατζηδάκις είναι μια εξαίρεση. Ισως να ανήκει στη μυθολογία των Μάγων, όπως ο Μέρλιν π.χ. Δεν μπορώ καν να αγγίξω αυτή την περιοχή.

  Οι άλλοι όλοι ανήκουν στην πολύ πιο απτή και κυρίαρχη γενιά των Κοτζαμπάσηδων. Είναι ο "μύθος" μιας φάρας που κανιβαλίζει το σώμα της ιστορίας μας και κρατάει τα πάντα πίσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. " Είναι ο "μύθος" μιας φάρας που κανιβαλίζει το σώμα της ιστορίας μας και κρατάει τα πάντα πίσω... "

  Σωστά.


  Υπέροχο ποστ καπιτάν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η σύγχρονη ελληνική ιστορία ! Εξαιρετικός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΚΑΛΟ!!!ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ,ΕΥΣΤΟΧΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ.ΒΕΒΑΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝΕ 'ΣΑΤΕΝ'ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΕ ΝΑ ΕΝΟΗΘΕΙ 'ΚΡΑΤΑΓΕ'ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΖΕ 'ΠΑΣΑΔΕΣ'.Ο ΑΛΛΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΗΤΑΝΕ 'ΠΟΥΛΙΤΑΡΙ'ΚΑΙ ΑΡΠΑΧΤΡΑ ΑΥΤΟΣ ΑΦΗΣΕ ΔΡΑΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ 'ΦΟΒΙΣΟΥΝ'ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΛΟΓΩ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΧΕΙ 'ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΗ ΤΟΝ 'ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ'ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΞΕΙΣ-ΑΦΙΞΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΚΟΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΘΑ ΗΤΑΝΕ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κι έτσι ακούμε (εκείνοι από μας που μπορούν να πληρώσουν το εισητήριο) το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ στο ΜΕΓΑΡΟ . Μέχρι να τα εξαλείψει και αυτά η βαρβαρότητα ή η αδιαφορία μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Φίλε ANemos,


  Ο συσχετισμός δεν πατάει πουθενά, εκτός από το -άκης. Ατυχέστατη προσέγγιση, που οδηγεί σε μεγαλύτερες συγχύσεις από αυτές που συνετέλεσαν στην υιοθέτησή της...


  Τα λέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Είναι προφανές οτι το ποστ έχει νόημα για γενιές που γνωρίζουν πράγματα, πρόσωπα και ιστορίες.
  Δεν είναι κακό να μην ξέρετε. Το να αφορίζετε με μια φράση όμως είναι λίγο εύκολο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Είναι προφανές οτι το ποστ έχει νόημα για γενιές που γνωρίζουν πράγματα, πρόσωπα και ιστορίες.
  Δεν είναι κακό να μην ξέρετε. Το να αφορίζετε με μια φράση όμως είναι λίγο εύκολο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…