Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλείνει η ΕΡΤ;


Ζούμε σε καιρούς μυστήριους, καιρούς που έχουν όλα φτάσει στα όριά τους ή που τα έχουν προ πολλού ξεπεράσει. Ζούμε ανάμεσα σε "ζωντανά πτώματα" και σε μηχανισμούς FUBAR (fucked up beyond all repair). Σε τέτοιο βαθμό που ούτε ανάπλαση σηκώνουν ούτε ανακατασκευή ούτε επανίδρυση. Μόνο γκρέμισμα και ξεθεμελίωμα. Ενα από αυτά τα "ζωντανά πτώματα" είναι η ΕΡΤ, η κρατική ραδιοτηλεόραση. Ενα σύστημα σάπιο από τον κορυφή (κυρίως εκεί) μέχρι και τα υπόγειά της.

Διαβάζω πως η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) ζητάει να καταργηθεί η διαφήμιση στην κρατική τηλεόραση δεδομένου ότι η ΕΡΤ ήδη χρηματοδοτείται μέσω του ανταποδοτικού τέλους, οπότε θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον ανταγωνισμό για τη διαφήμιση. Και δεν έχει και άδικο, από την πλευρά της! Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν μαζί της...

Διότι δεν μπορείς να τα παίρνεις και από τις δυο μεριές και μάλιστα να έχεις τόσο κακό αποτέλεσμα συν όλα τα σκανδαλώδη που αν και ο κόσμος τα έχει τούμπανο, τα ξαναμαθαίνουμε αυτές τις ημέρες.

Η δημόσια τηλεόραση ή θα στηρίζεται στα 50 ευρώ/έτος που δίνουμε ΟΛΟΙ μας είτε την βλέπουμε είτε δεν την βλέπουμε, όπως γίνεται με το BBC και τελευταία στη γαλλική και
ισπανική κρατική τηλεόραση...(Σχετικά δες εδώ: ΕΡΤ: Γκρεμός ή ρέμα;)

Υπήρξα από εκείνους που μέσα από αυτό το μπλόγκ, πρωτοστάτησαν, πριν 5 χρόνια στην κίνηση "Δεν Θέλω να Πληρώνω" το χαράτσι της ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ! Ηταν η εποχή της μεγάλης πτώσης και των απίστευτων οργίων. Της "φραπελιάς" και της Γιουροβίζιον... Το αρχικό μου κείμενο κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι και από οutlook σε gmail για χρόνια...

Σήμερα τα πράγματα είναι στο μη παρέκει...

Ομως τελικά, ίσως και αυτό να είναι ψευτοδίλημμα.
Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η ΕΡΤ δεν σώζεται ούτε πέφτοντας στον γκρεμό ούτε επιλέγοντας το ρέμα διότι έχει προ πολλού κατακρημνιστεί στα τάρταρα... Ετσι ίσως να πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά το κλείσιμό της. Και μάλλον ήδη συζητιέται...

Το θέμα είναι αν θα χτιστεί κάτι άλλο στη θέση της και με ποιους όρους!
Κάποιοι λένε πως θα "πτωχεύσει" και μετά θα δημιουργηθεί κάτι σαν το αγγλικό BBC... Αλλοι μιλούν για το "πετυχημένο" παράδειγμα της Ολυμπιακής: πώληση του τίτλου και δημιουργία ενός ακόμη ιδιωτικού ΜΜΕ...

Οι εξελίξεις τρέχουν...
Για να δούμε...

Σχόλια

 1. Αχ μακάρι ! Κι ας μην ξανανοίξει ποτέ, θεέ μου... Ιδιως να μην κάνουν μπλιάχ ΒΒC με βαλκάνιους νενέκους που στραβώνουν το στόμα τους για να βγάλουν εγγλέζικη αποφορά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ, διαφωνώ απολύτως - και εκπλήσσομαι ομολογώ.

  Θα σου απαντήσω με ένα σχόλιο που άφησα στο Buzz, ως απάντηση στο "γιατί να υπάρχει η ΕΡΤ;"

  "Για όλα αυτά που δεν κάνει η αγορά. Για να βλέπετε καμία διεθνή είδηση, στις τηλεοπτικές ειδήσεις (την ίδια μέρα, όχι την επόμενη). Για να υπάρχει ένας σταθμός σοβαρής μουσικής (Τρίτο) και ένας jazz/world music (Κόσμος). Για να έχουν έστω έναν ραδιοφωνικό σταθμό οι μετανάστες στις γλώσσες τους - κι έναν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό οι ομογενείς.

  Εκτός αν μου πείτε οτι είστε απολύτως καλυμένοι από από αυτά που κάνουν οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα. Η ΕΡΤ (μπορεί να) είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός παραγωγής "μη-κίτρινων" ραδιοτηλεοπτικών (ενημερωτικών και μη) προγραμμάτων. Αν τον αυτονομήσει και βάλει το σωστό πλαίσιο η εκτελεστική/νομοθετική εξουσία. Τόσο απλά.

  Τότε θα μπορέσει να καθορίσει το παιχνίδι και να "σύρει" και τα ιδιωτικά κανάλια εκεί που πρέπει."

  Όλα αυτά δεν γίνονται μόνο με τις (ελάχιστες) διαφημίσεις - η ένσταση των ιδιωτικών καναλιών είναι εκ του πονηρού. Η ΕΡΤ δεν μπορεί "να παίξει κάτω από το τραπέζι" - και γι αυτό η μερίδα του λέοντος είναι στα ιδιωτικά.

  Όσο για το κίνημα "δεν πληρώνω", συμφωνώ μόνο ως προς το σκέλος "να μην πληρώνουν οι σκάλες". Κατά τα άλλα, η ΕΡΤ έχει σοβαρό ρόλο, όπως και κάθε κρατική τηλεόραση στις ευρωπαϊκές χώρες - κι ευτυχώς που υπάρχουν.

  Επειδή έγινε "το μεγάλο φαγοπότι" και οι φραπελιές, δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να την εξυγιάνουμε. Αλλιώς, είναι σα να μου λέτε "ξεπούλα την και αυτή, όπως την Ολυμπιακή, νε ευνοηθεί κανένας ιδιώτης"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προκόπη, δεν διαφωνώ ούτε σε μία λέξη για το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει η ΕΡΤ. Εχω μάλιστα να προσθέσω: εκπομπές για το βιβλίο, για το θέατρο, για τα εικαστικά, ερευνητική δημοσιογραφία, ελληνικό σύγχρονο κινηματογράφο και ντοκιμαντέρ. Πολλά. Ολα "απαγορευμένα" από τα ιδιωτικά κανάλια.

  Εκείνο που λέω είναι οτι:
  α) το πράγμα έχει φτάσει σε ένα σημείο που πλέον δεν διορθώνεται. Πολύ μπλεγμένο, πολύ διαπλεκόμενο, με πολλά οικονομικά βάρη, πολλά βάρη νοοτροπίας και τρόπου δουλειάς, πολλή κούραση...

  β) οτι η χρηματοδότησή της είναι προβληματική. Οι διαφημιστικές ζητούν συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν. Αυτό που ζητούν από τα ιδιωτικά. Δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουν όλα όσα αναφέρεις και όσο συμπλήρωσα. Θέλουν Γιουροβίζιον και ριάλιτι και πολύ ποδόσφαιρο.

  Από την άλλη, θα επιμείνω! Ε, βρε αδελφέ, δεν θέλω να πληρώνω την κάθε ανόητη παραγωγή και την κάθε νεοπλουτίστικη διοργάνωση. Δεν θέλω να πληρώνω "χρυσάφι" τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ούτε και την "Κυριακή στο Χωριό" και τις λειτουργίες του Ανθιμου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μαζί σου μέχρι κεραίας, για το τι πρέπει να βλέπουμε. Για να βλέπουμε όμως αυτά που αξίζουν, πρέπει να υπάρχει η χρηματοδότηση -ίσως με άλλη μορφή. Και πάντως με τακτοποιημένο και μαζεμένο μαγζία - και χωρίς κακοδιαχείριση και σπατάλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Προσωπικά για μένα είναι απαίτηση να πλήνουμε την ΕΡΤ, ακριβώς για να έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε ακι να φωνάζουμε για μία ποιοτική δημόσια τηλεόραση. Αντίθετα, θα πρότεινα όπως έγραψα και παλαιότερα να σταματήσουν οι παραγωγές -τύπου ραδιοφωνικές εκπομπές- και οι πολλές διαφημίσεις που την έκαναν εντελώς μετανεωτερική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αναφέρεις στην απάντηση σου στον Prokopi Douka (με τον οποίο σημειωτέον συμφωνώ επίσης σε όσα αναφέρει): Εκείνο που λέω είναι οτι:
  α) το πράγμα έχει φτάσει σε ένα σημείο που πλέον δεν διορθώνεται. Πολύ μπλεγμένο, πολύ διαπλεκόμενο, με πολλά οικονομικά βάρη, πολλά βάρη νοοτροπίας και τρόπου δουλειάς, πολλή κούραση...

  Μα αγαπητέ ΑΝeme πέφτεις στην παγίδα τους. Διότι ακριβώς γι' αυτό φροντίζουν κάποιοι να φτάνουν σε τέτοιο σημείο ο,τιδήποτε δημόσιο ώστε να έχουν κάθε λόγο να το διαλύσουν.

  Δεν ήξερα ότι πρωτοστατούσες στο δεν πληρώνω την ΕΡΤ. Τότε δεν ήμουν στο διαδίκτυο, αλλά το είχα λάβει το email και είχε φάει πολύ βρίσιμο και θάψιμο όποιος το είχε γράψει :-) Είχα αντεπιχειρήματα σε κάθε επιχείρημα.

  Τι να πω, γίνεσαι άθελά σου βοηθός σε αυτό που προσπαθούν χρόνια. Στο τέλος θα γίνει ότι και στην Ιταλία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νομίζω οτι ήταν από τις πρώτες και πιο επιτυχημένες καμπάνιες του διαδικτύου στην Ελλάδα. Η κουβέντα που έγινε ήταν μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Οπως όλα τα πράγματα όμως και αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ιστορικό της πλαίσιο (Δεξιά, Ρουσόπουλος, Παναγόπουλος, Γιουροβίζιονικά όργια, εκδίωξη της Μ. Κορομηλά κλπ κλπ).
  Η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη χαριστική βολή στην ΕΡΤ.
  Τα πράγματα πλέον διορθώνονται είτε αυτό ήταν σχέδιο είτε δεν ήταν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Προσωπικά πάντως εξακολουθώ να παίρνω ανάσες από την κρατική τηλεόραση. Ας κόψουν τον κ.... τους να την εξυγιάνουν. Δεν θέλω να κλείσει ή να την πάρει ιδιώτης. Πράγματα που βλέπω εκεί δεν τα έχω δει ποτέ σε ιδιωτικό κανάλι, ανεξάρτητα αν έκαναν βλακείες να μοιάσουν σε αυτά. Προτιμώ να μου στοιχίζει κάτι και να υπάρχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό που έχει προταθεί δεν είναι να κλείσει και να μην ξανανοίξει. Αλλά να κλείσει και να δημιουργηθεί μια νέα ΕΡΤ χωρίς τα βάρη και την κούραση τόσων χρόνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό που έχει προταθεί δεν είναι να κλείσει και να μην ξανανοίξει. Αλλά να κλείσει και να δημιουργηθεί μια νέα ΕΡΤ χωρίς τα βάρη και την κούραση τόσων χρόνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…