Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

κοντέινερ: Νέα έκδοση για την πολιτική, τον πολιτισμό και τις τέχνες

Ενα νέο εκδοτικό εγχείρημα, το ένθετο "κοντέινερ" (www.konteiner.gr) για την πολιτική, τον πολιτισμό και τις τέχνες κυκλοφορεί την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα μαζί με την Ελευθεροτυπία. Διαβάστε το editorial του πρώτου τεύχους...

Η Φωτιά κάτω απ' τον καπνό

_Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Το κοντέινερ θα κυκλοφορεί κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα μαζί με την ελευθεροτυπία. Την ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε ακόμη όσους βοήθησαν για να πραγματωθεί αυτή η προσπάθειας και ας μην βρίσκονται τα ονόματά τους ανάμεσα στους συνεργάτες του τεύχους. Η συμβολή τους υπήρξε καίρια. Ακόμη και αυτό το προλογικό σημείωμα τους οφείλει πολλά.

Η τέχνη, οι νέες ιδέες, ένα καινούργιο έντυπο, οφείλουν να αμφισβητούν, υποστηρίζουν ορισμένοι.

Σε μια ατελή κοινωνία όπως η δική μας, τίποτα δεν μπορεί να είναι σπουδαιότερο για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο απ' αυτή την υποχρέωση, συμπληρώνουν κάποιοι άλλοι.

Η υπακοή στον κανόνα γρήγορα αποδεικνύεται πνιγερή οδηγεί σε χυδαίους καθωσπρεπισμούς, μολύνει κάθε προσπάθεια παρέμβασης. Συμφωνούμε, έστω και αν η ελληνική πραγματικότητα, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς, είναι αρκούντως μελαγχολική.

Το βλέπετε, είμαστε βέβαιοι πως το βλέπετε και εσείς. Το αντίπαλο δέος κάθε δημιουργικής πρότασης βρίσκεται πάντα εκεί, γιγάντιο, ζοφερό, προστατευμένο από θηριώδεις πλειοψηφίες, ανιαρά αμετάβλητες κοινοτοπίες και βλακώδεις πολιτικές. Ονομάζεται άγνοια, μετριότητα, απάθεια, αδιαφορία, ευδαιμονισμός.

Χρειάζεται θάρρος ή θράσος για να σταθείς απέναντι σ' αυτό το συνωστισμό, είναι απαραίτητο να διαθέτεις προτάσεις για οτιδήποτε αμφισβητείς. Η αναστροφή μιας τόσο γενικευμένης κατάστασης απαιτεί νηφαλιότητα, γνώση, εντιμότητα, μαχητική διάθεση, επιμονή.

Η θέση όμως είναι συγκεκριμένη, οι πρώτες επιλογές μας σαφείς, η φιλοδοξία μας δηλωμένη.

Το πρώτο τεύχος του κοντέινερ είναι εδώ, γεμάτο ιδέες που κάνουν λόγο όχι μόνο για τον "καπνό" που απειλεί να τυλίξει τα πάντα γύρω μας αλλά και για τη φωτιά που καίει από κάτω.

Η ταυτότητα του «κοντέινερ»

Τηλέφωνο: 211 400 57 45

Εκδότης: Στέφανος Νόλλας

Διευθυντής: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Ειδικός σύμβουλος: Γιώργος Διβάνης

Αρχισυντάκτρια: Ευγενία Μπόζου

Creative Direction: Γιώργος Κωνσταντινίδης, NoLogo

Συνεργάτες: Μυρτώ Αποστολίδου, Λευτέρης Βασιλόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χαράλαμπος Γωγιός, Γιώργος Διβάνης, Γεράσιμος Δομένικος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Κοκκινάκος, Αλέκος Λούντζης, Γιάννης Μακριδάκης, Μαρία Μανδαλά, Αντώνης Μανιτάκης, Ηλίας Μαρμαράς, Δημήτρης Νόλλας, Ζάφος Ξαγοράρης, Λίνα Πανταλέων, Πάνος Παπαδημητρόπουλος, Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου, Κλειώ Παπαντολέων, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Ιωάννα Ρεμιεδάκη, Μάνος Σιφονιός, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Κώστας Τσιρώνης, Γιάννης Υφαντής, Άννα-Μαρία Φίλιππα, Errands, Mr Comfort, Maurizio De Rosa, The Erasers, Vozek Slazi.

Γραμματεία: Juliette Van Dorst, j.vandorst@konteiner.gr

Εταιρική ταυτότητα - Πιλοτικό layout: Βαγγέλης Παπάζογλου

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…