Προεκλογική Εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ: Case Study

H προεκλογική eκστρατεία του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ενα Case Study για τις επόμενες γενιές επικοινωνιολόγων, πολιτικών και δημοσιογράφων.
Με άριστα το 20 πήρε 20. Αψογη.
"Διαβασμένη" μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Με μελετημένη την κάθε κίνηση μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Με εκπληκτικό timing.
Δεν θα καθίσω να κάνω το διδακτορικό μου τώρα (αν και πραγματικά αξίζει τον κόπο). Μερικά σημεία μόνο:

Το κεντρικό σύνθημα: Πρώτα ο Πολίτης.
Απλό. Καίριο. Το ζητούμενο από εκατομμύρια πολίτες που αισθάνονταν οτι για χρόνια ήσαν τριτο-τέταρτη προτεραιότητα. Οπως και η λέξη-κλειδί: ΚΡΑΤΟΣ.
Η προστακτική "Πάμε!" των τελευταίων ημερών συμπλήρωσε το λεκτικό πλαίσιο της εκστρατείας.
Περιεχόμενο - Στόχος - Πρόσταγμα...
Οπλίσατε - Σκοπεύσατε - Πυρ!
Τόσο απλά!
Η "εκτέλεση" του -ούτως ή άλλως αυτοκτονικού- αντιπάλου αναπόφευκτη!

Η εκστρατεία...
...δεν ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η πορεία του Γιώργου Παπανδρέου για την κατάληψη της εξουσίας ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου του 1996. Και ήταν ένας μακρύς πολιτικός μαραθώνιος που κράτησε 13 χρόνια και 3 μήνες. Ξεκίνησε με την προσωπική και πολιτική χειραφέτηση του Γ.Α.Π. έναντι του πατέρα του αλλά και του "παλαιού" ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή "βαριά", όπως εύστοχα ονομάστηκε, νίκη.
Ας έλθουμε όμως στο τώρα.
Η μεγάλη επίθεση εκδηλώθηκε με ένα τελεσίγραφο: "Τον Μάρτιο εκλογές!".
Ο Γ.Α.Π. και το επιτελείο του παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Στις ευρωεκλογές "τρέχει" χωρίς άγχος και εξασφαλίζει την Poll-position.
"Δεν πολώνουμε - Δεν λερώνουμε - Δεν φωνάζουμε"
Και πάλι ΤΟΜΠΟΛΑ!
Κι ένα ακόμη: "Δεν δίνουμε την εντύπωση οτι πάμε να λεηλατήσουμε τις ψήφους των κεντρώων και να αρπάξουμε εκείνες της Αριστεράς!"
Ταυτόχρονα όμως και με έναν αδιόρατο τρόπο ο Παπανδρέου "περνάει" το μήνυμα: "Είμαι καλός, καλός... αλλά καλύτερα να φυλάγεστε αν το παρατραβήξετε!".
Μια τέτοια προειδοποίηση ήταν το "κόψιμο" της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" από την επικοινωνιακή του ατζέντα.
Μια άλλη ήταν στις πολύ αρχές, το 2004 με το τσεκούρωμα Πάχτα και άλλων 6-7 βουλευτών.
Και μία ακόμη η αναίμακτη απομάκρυνση Σημίτη από το πολιτικό σκηνικό.
Κι εδώ βρίσκεται ένα σημείο-κλειδί της προσωπικότητας του Γ. Παπανδρέου την οποία συστηματικά είτε αγνοούν είτε παραβλέπουν οι αντίπαλοί του: η αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με ο,τι και όποιον του κόβει το δρόμο. Αρκεί κάποιος "να του φτιάξει τη μέρα" όπως θα έλεγε ο Κλίντ Ιστγουντ.
Για όσους -ελάχιστους- τον ξέρουν από κοντά και έχουν περπατήσει μεζί του, ξέρουν οτι είναι μεν ήπιος μπορεί όμως να πάρει γρήγορα φωτιά, να γίνει ιδιαίτερα αυστηρός ακόμη και αυταρχικός αν χρειαστεί.
Το "καλό παιδί" μπορεί να μοιάζει με "καρπαζοεισπράχτορα" -από όσους τον υποτιμούν- αλάργα όμως μη σηκώσει το χέρι του...
(Εχω την εντύπωση οτι έχει πλήρη επίγνωση της εικόνας που δίνει προς τα έξω και μάλιστα την καλλιεργεί ως προπέτασμα καπνού για να μην επιτρέψει στους άλλους να το "διαβάσουν")
Το "δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, δεν χρωστάω σε κανέναν" ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα που "κατέβηκε" γρήγορα στον κόσμο. Εναν κόσμο που είχε ανάγκη να ακούσει κάποιον να το λέει...
Από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Παπανδρέου δεν είχε παρά να παραφυλάξει το θύραμα όπως τα λιοντάρια τις ζέβρες που βόσκουν στη σαβάνα.
Ο Καραμανλής-ζέβρα δεν είχε παρά ελάχιστες πιθανότητες διαφυγής...
Κι εδώ παίρνεται η μεγάλη στρατηγική απόφαση: "Δεν μας ενδιαφέρει να "φάμε" μόνο τον Καραμανλή. Μας ενδιαφέρει να διαλύσουμε ολόκληρο το "γαλάζιο" κοπάδι!".
Ευφυέστατο!
Τα σχέδια αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα.
Η νέα εκστρατεία στήνεται. Και "αγνοεί" τον Καραμανλή που "τσιμπάει" και αισθάνεται ασφαλής. Τόσο ασφαλής που εξαγγέλλει ...Εκλογές! Που τολμάει να "τζογάρει" σε τρεις πιθανότητες είτε μικρές απώλειες και "πράσινη παρένθεση" είτε ακόμη και νίκη...
Και το κονσέρτο "Πρώτα ο Πολίτης" της επικοινωνιακής ορχήστρας του Γιώργου Παπανδρέου αρχίζει!
Συνέντευξη στη ΔΕΘ...
Ομιλίες από πόλη σε πόλη, από την πρώτη ημέρα...
Προαναγγελία ήπιου και καθαρού, χωρίς αφίσσες και χαρτομάνι, προεκλογικής εκστρατείας...
Χαρτιά που πέφτουν στο τραπέζι ένα-ένα και όχι όλα μαζί...
Αποφυγή μάταιων συγκρούσεων με τον αντίπαλο... Ενα ντιμπέιντ, απρόθυμη αποδοχή ενός ακόμη...
Κατενάτσιο! "Ας τους αφήσουμε να βγουν στην επίθεση!"...
Το πρώτο ντιμπέιντ είναι σχεδιασμένο ως "η ταυρομαχία του ΕΝΟΣ χτυπήματος".
Κι έτσι εξελίσσεται.
ΕΝΑ χτύπημα. ΜΙΑ ερώτηση.
"Πείτε μου ένα πράγμα κύριε Καραμανλή: τα λεφτά που χρωστάτε είναι τόσα όσα λέτε;"
ΟΛΕ!
Επικοινωνιακά το "χτύπημα" είναι συντριπτικό αλλά οχι θανατηφόρο.
Το θέμα είναι να μην φοβηθούν οι "γαλάζιοι" και σε συσπειρωθούν.
Το δεύτερο ντιμπέιτ, των δύο, είναι παρωδία. Συνειδητά. Αμυνα και η μπάλα στις κερκίδες. Ο Καραμανλής βλέπει να χάνεται η μοναδική του ευκαιρία, αγανακτεί και ζητάει μια τρίτη ευκαιρία βάζοντας έτσι και το μοναδικό γκολ του αγώνα. Ενα αυτογκόλ!
ΟΛΕ!
Οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά του 6% να μένει σταθερή, τη συσπείρωση της ΝΔ να μην αυξάνεται. Την αριστερά να μένει αλώβητη με τάσεις ανόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για μερικές ακόμη ημέρες "παίζεται" το παιχνίδι της ήρεμης δύναμης που βαδίζει σταθερά προς την εξουσία. Ομως, είπαμε, αυτό δεν είναι πλέον το ζητούμενο... Το ζητούμενο είναι η συντριβή του αντιπάλου.
Η ώρα του μπαλτά έρχεται!
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημαδεύει ανάμεσα στα μάτια! Οχι όμως του Καραμανλή αλλά του εκλογικού σώματος: "Μέτρα για τους δανειολήπτες!". Προτάσεις που είχαν υποβληθεί εδώ και μήνες αλλά που τώρα λειτούργησαν σαν καταπέλτης...
Η ψαλίδα έγινε θηριώδης υπέρ του ΠΑΣΟΚ!
Η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει...
Ηταν η ώρα να στρωθεί ο δρόμος για τον Θρίαμβο.

Η επικοινωνιακή ομάδα κρατάει σταθερές τις αρχικές οδηγίες:

1. Δεν φοβίζουμε τους νεοδημοκράτες
2. Δεν σαλτάρουμε προς τους αριστερούς
3. Δεν αφήνουμε κανένα στέλεχός μας να θριαμβολογήσει
4. Υποδυόμαστε οτι παλεύουμε για ισχυρή αυτοδυναμία
5. Δεν ανταλλάσσουμε μακρινές πάσες
6. Δεν πάμε για άλλο γκολ

Η δήλωση Παπανδρέου οτι δεν πρόκειται να δώσει άλλη συνέντευξη και οτι πλέον θέλει χρόνο να ηρεμήσει και να σκεφτεί την επόμενη ημέρα was a piece of art.

Το "Πάμε!" μοναδικό!
Παραλίγο όμως να γίνει η "στραβή" και να πέσει λίγο περισσότερο Ομπαμικό μπαχάρι στη συνταγή!
Το έσωσαν! Οριακά!

Η εξαγγελία των υπουργείων "Προστασίας του Πολίτη" και "Περιβάλλοντος και Ενέργειας" δίνουν ουσία και βάρος...

Η Νέα Δημοκρατία ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου οδηγείται στην πανωλεθρία. Οι "κρυφές" τη δείχνουν ακόμη και κάτω από το 30%... Ομως η ΗΛΙΘΙΑ απόφαση Παυλόπουλου για την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων γυρίζει μπούμερανγκ σε βάρος της ΝΔ...

Του Γιώργου Παπανδρέου αρχίζουν πλέον να του γεννάνε και τα κοκόρια!

Το κονσέρτο ολοκληρώνεται σχεδόν Βαγγνερικά!

Κι αν ο Καραμανλής -μου λέει ένας φίλος καθηγητής- δεν πήγαινε το Σάββατο με την Νατάσα και τα δίδυμα στο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να είχε προσγειωθεί και στο 29%!!!


Υ.Γ.1: Ισως ο πιο κατάλληλος τίτλος αυτής της επικοινωνιακής εκστρατείας να ήταν "Πρωθυπουργός 3G". Δυστυχώς το σκέφτηκε πρώτη η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, σήμερα.

Υ.Γ.2: Οι γαλάζιες "ζέβρες" αφανίζονται. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν "σφαγιασθεί", εκτός του Κ. Καραμανλή, οι Αλογοσκούφης και Σουφλιάς και αναμένονται και άλλοι... Σοκ και δέος!

Υ.Γ. 3: Κι επειδή κάποιοι θα μιλήσουν για "μετά Χριστόν προφήτη" να θυμίσω τι έγραφα προ πολλών ημερών:

Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά βρήκε τη λέξη-κλειδί.
Το 1981 ήταν η λέξη "ΑΛΛΑΓΗ"
Το 2009 είναι η λέξη "ΚΡΑΤΟΣ"

Με την πρώτη συνέτριψε κυριολεκτικά τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γιώργου Ράλλη...
Με τη δεύτερη θα συντρίψει, ίσως και με μεγαλύτερο σκορ καθώς όλα δείχνουν, τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Σουφλιά...συνεχίζεται...

Σχόλια

 1. Εχω την εντύπωση ότι υπερκτιμάς και τον Γαπ αλλά και την καμπάνια του. Πρώτον καμμία καμπάνια όσο δυνατό μύνημα και αν περιέχει δεν είναι αποτελεσματική αν δεν υπάρχει γενικότερη ζήτηση για ένα συγκεκριμένο "προϊόν". Δεύτερον και κυριότερον οι ψηφοφόροι δεν "αγόρασαν" πασοκ με τη στενή έννοια του όρου αλλά "δοκίμασαν" τη νέα προτεινόμενη γεύση και αν δεν τους κάνει θα... αλλάξουν γεύση (γιατί γλώσσα αποκλείεται να αλλάξουν).

  Και μία σημείωση: Οι καμπάνιες Παπανδρέου-Καραμανλή ήταν πανομοιότυπες με χρονική διαφορά. Ο Καραμανλής μίλησε σε στάδια παρακάπτοντας την επικοινωνιακή εξέδρα και το μπαλκόνι του Ανδρέα και κέρδισε τις εκλογές -έστω και με καθυστέρηση. Ο Γαπ έκανε ακριβώς το ίδιο αλλά με "made in usa" τρόπο, μόνο που ότι καμπάνια και να έκανε θα ήταν νικητής. Ο κόσμος διψούσε για νέα γεύση. Με ανθρακικό αυτή τη φορά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν η καμπάνια του ΓΑΠ είχε αρχίσει όντως από τόσο νωρίς, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είχε προλάβει να συγγράψει το πρόγραμμά του αρκετό καιρό πριν τις εκλογές. Και το ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε χωρίς πρόγραμμα είναι μια κραυγαλέα επιβεβαίωση του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο, όχι από την αξία του νικητή, αλλά από την απαξία του χαμένου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρόλα αυτά το κείμενο είναι εξαιρετικό... Συναρπαστικό. Εύγε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Dark Angel σίγουρα η καμπάνια δεν αρκούσε, αλλά είχαν πιάσει το σφυγμό της "ζήτησης", συν ότι η ΝΔ τους πρόσφερε άνετα έδαφος.
  Και φυσικά θα αλλάξουν γεύση εάν δεν τους ικανοποιήσει η προσφερόμενη :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν έτσι ακριβώς στοχευμένος ο επικοινωνιακός σχεδιασμός του ΓΑΠ. Ξέρω σίγουρα όμως ότι ακόμα και η απουσία αφισών στους δρόμους, έδειχνε ξεκάθαρα σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση.

  Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να το δούμε και λίγο συμβολικά. Ο ΚΑΚ γέμισε ακόμα και το τελευταίο billboard για να μην μείνει κενό με την απουσία του ΓΑΠ. Και όσο πιο πολλά billboards γέμιζε, τόσο πιο αντιπαθής γινόταν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Γενούν και τα κοκόρια του" θες να πεις! Οι κότες ούτως ή άλλως γεννάνε, δεν είναι κάτι το τυχερό αυτό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Dark Angel >>>Οχι, δεν υπερεκτιμώ κανέναν. Ούτε έπιασα ακόμη την άλλη πλευρά ή μάλλον τις άλλες πλευρές.
  Εχεις απόλυτο δίκιο ως προς το προϊόν. Συμφωνώ και με τη "νέα γεύση" αλλά κι αυτό το πιστώνεται η ομάδα ΓΑΠ...
  Συμφωνώ επίσης με τη σημείωση!!!
  :-)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. άκουσα ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα (μετά την τετάρτη?) εκτοξέυτηκαν τα ποσοστά του γαπ στην καταλληλότητα, αλλά και στη δημοφιλία. μήπως έπαιξε ρόλο η (χολυγουντιανή σχεδόν) διαφήμιση που τον δείχνει να βγαίνει στη σκηνή;

  δεν θα με έπειθε απαραίτητα να τον ψηφίσω αλλά πρέπει να πω ότι ήταν η καλύτερη πολιτική διαφήμιση που έχω δει ποτέ στην ελλάδα.

  όταν η βαβούρα σταμάτησε και για μερικά δευτερόλεπτα (πριν το "Πάμε") υπήρχε μόνο σιωπή, έβγαλα το καπέλο μου στον σκηνοθέτη. εξαιρετική τηλεοπτική (διαφημιστική) στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Νίκος >>>Εχω τη αίσθηση -για να μην πω τη βεβαιότητα- οτι το πρόγραμμα υπήρχε από μήνες. Δημοσιεύτηκε δύο ημέρες πριν τις εκλογές.Κι αυτό ήταν ένα ακόμη επιτυχημένο επικοινωνιακό τρικ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το πρόγραμμα όντως προϋπήρχε.Απλά, το ανακοινώνουν πάντα μερικές μέρες πριν για αποφυγή αντιγραφών.
  Εξαιρετικό τα άρθρο σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αν δεχτούμε ότι η προεκλογική εκστρατεία του Γ.Α.Π ξεκίνησε το '96, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ο ρόλος συμπαραστάτη που έχουν έκτοτε παίξει σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Κατά καιρούς είχε περισσότερη και σαφώς πολύ πιο θετική προβολή από τον Κ.Α.Κ.
  Το "ομπαμικό μπαχάρι" στη συνταγή ήρθε με το αζημίωτο. Ολόκληρη ομάδα συμβούλων ήρθε στην Ελλάδα για να στηρίξει την υποψηφιότητά του:

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=493385

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θα ξεράσω ρε φίλε. Υπάρχει κι ένα όριο στην μετεκλογική αγιοποίηση...

  Σε δικαιολογώ μόνο αν σου έχουν τάξει το Υπουργείο Προπαγάνδας στο νέο καθεστώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εξαιρετικά επιχειρήματα "ρε φίλε" να 'ουμε!
  Πάλι καλά, να 'ουμε, που με δικαιολογείς, να 'ουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εξαιρετικά επιχειρήματα "ρε φίλε" να 'ουμε!
  Πάλι καλά, να 'ουμε, που με δικαιολογείς, να 'ουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου