Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προεκλογική Εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ: Case Study

H προεκλογική eκστρατεία του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ενα Case Study για τις επόμενες γενιές επικοινωνιολόγων, πολιτικών και δημοσιογράφων.
Με άριστα το 20 πήρε 20. Αψογη.
"Διαβασμένη" μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Με μελετημένη την κάθε κίνηση μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Με εκπληκτικό timing.
Δεν θα καθίσω να κάνω το διδακτορικό μου τώρα (αν και πραγματικά αξίζει τον κόπο). Μερικά σημεία μόνο:

Το κεντρικό σύνθημα: Πρώτα ο Πολίτης.
Απλό. Καίριο. Το ζητούμενο από εκατομμύρια πολίτες που αισθάνονταν οτι για χρόνια ήσαν τριτο-τέταρτη προτεραιότητα. Οπως και η λέξη-κλειδί: ΚΡΑΤΟΣ.
Η προστακτική "Πάμε!" των τελευταίων ημερών συμπλήρωσε το λεκτικό πλαίσιο της εκστρατείας.
Περιεχόμενο - Στόχος - Πρόσταγμα...
Οπλίσατε - Σκοπεύσατε - Πυρ!
Τόσο απλά!
Η "εκτέλεση" του -ούτως ή άλλως αυτοκτονικού- αντιπάλου αναπόφευκτη!

Η εκστρατεία...
...δεν ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η πορεία του Γιώργου Παπανδρέου για την κατάληψη της εξουσίας ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου του 1996. Και ήταν ένας μακρύς πολιτικός μαραθώνιος που κράτησε 13 χρόνια και 3 μήνες. Ξεκίνησε με την προσωπική και πολιτική χειραφέτηση του Γ.Α.Π. έναντι του πατέρα του αλλά και του "παλαιού" ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή "βαριά", όπως εύστοχα ονομάστηκε, νίκη.
Ας έλθουμε όμως στο τώρα.
Η μεγάλη επίθεση εκδηλώθηκε με ένα τελεσίγραφο: "Τον Μάρτιο εκλογές!".
Ο Γ.Α.Π. και το επιτελείο του παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Στις ευρωεκλογές "τρέχει" χωρίς άγχος και εξασφαλίζει την Poll-position.
"Δεν πολώνουμε - Δεν λερώνουμε - Δεν φωνάζουμε"
Και πάλι ΤΟΜΠΟΛΑ!
Κι ένα ακόμη: "Δεν δίνουμε την εντύπωση οτι πάμε να λεηλατήσουμε τις ψήφους των κεντρώων και να αρπάξουμε εκείνες της Αριστεράς!"
Ταυτόχρονα όμως και με έναν αδιόρατο τρόπο ο Παπανδρέου "περνάει" το μήνυμα: "Είμαι καλός, καλός... αλλά καλύτερα να φυλάγεστε αν το παρατραβήξετε!".
Μια τέτοια προειδοποίηση ήταν το "κόψιμο" της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" από την επικοινωνιακή του ατζέντα.
Μια άλλη ήταν στις πολύ αρχές, το 2004 με το τσεκούρωμα Πάχτα και άλλων 6-7 βουλευτών.
Και μία ακόμη η αναίμακτη απομάκρυνση Σημίτη από το πολιτικό σκηνικό.
Κι εδώ βρίσκεται ένα σημείο-κλειδί της προσωπικότητας του Γ. Παπανδρέου την οποία συστηματικά είτε αγνοούν είτε παραβλέπουν οι αντίπαλοί του: η αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με ο,τι και όποιον του κόβει το δρόμο. Αρκεί κάποιος "να του φτιάξει τη μέρα" όπως θα έλεγε ο Κλίντ Ιστγουντ.
Για όσους -ελάχιστους- τον ξέρουν από κοντά και έχουν περπατήσει μεζί του, ξέρουν οτι είναι μεν ήπιος μπορεί όμως να πάρει γρήγορα φωτιά, να γίνει ιδιαίτερα αυστηρός ακόμη και αυταρχικός αν χρειαστεί.
Το "καλό παιδί" μπορεί να μοιάζει με "καρπαζοεισπράχτορα" -από όσους τον υποτιμούν- αλάργα όμως μη σηκώσει το χέρι του...
(Εχω την εντύπωση οτι έχει πλήρη επίγνωση της εικόνας που δίνει προς τα έξω και μάλιστα την καλλιεργεί ως προπέτασμα καπνού για να μην επιτρέψει στους άλλους να το "διαβάσουν")
Το "δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, δεν χρωστάω σε κανέναν" ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα που "κατέβηκε" γρήγορα στον κόσμο. Εναν κόσμο που είχε ανάγκη να ακούσει κάποιον να το λέει...
Από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Παπανδρέου δεν είχε παρά να παραφυλάξει το θύραμα όπως τα λιοντάρια τις ζέβρες που βόσκουν στη σαβάνα.
Ο Καραμανλής-ζέβρα δεν είχε παρά ελάχιστες πιθανότητες διαφυγής...
Κι εδώ παίρνεται η μεγάλη στρατηγική απόφαση: "Δεν μας ενδιαφέρει να "φάμε" μόνο τον Καραμανλή. Μας ενδιαφέρει να διαλύσουμε ολόκληρο το "γαλάζιο" κοπάδι!".
Ευφυέστατο!
Τα σχέδια αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα.
Η νέα εκστρατεία στήνεται. Και "αγνοεί" τον Καραμανλή που "τσιμπάει" και αισθάνεται ασφαλής. Τόσο ασφαλής που εξαγγέλλει ...Εκλογές! Που τολμάει να "τζογάρει" σε τρεις πιθανότητες είτε μικρές απώλειες και "πράσινη παρένθεση" είτε ακόμη και νίκη...
Και το κονσέρτο "Πρώτα ο Πολίτης" της επικοινωνιακής ορχήστρας του Γιώργου Παπανδρέου αρχίζει!
Συνέντευξη στη ΔΕΘ...
Ομιλίες από πόλη σε πόλη, από την πρώτη ημέρα...
Προαναγγελία ήπιου και καθαρού, χωρίς αφίσσες και χαρτομάνι, προεκλογικής εκστρατείας...
Χαρτιά που πέφτουν στο τραπέζι ένα-ένα και όχι όλα μαζί...
Αποφυγή μάταιων συγκρούσεων με τον αντίπαλο... Ενα ντιμπέιντ, απρόθυμη αποδοχή ενός ακόμη...
Κατενάτσιο! "Ας τους αφήσουμε να βγουν στην επίθεση!"...
Το πρώτο ντιμπέιντ είναι σχεδιασμένο ως "η ταυρομαχία του ΕΝΟΣ χτυπήματος".
Κι έτσι εξελίσσεται.
ΕΝΑ χτύπημα. ΜΙΑ ερώτηση.
"Πείτε μου ένα πράγμα κύριε Καραμανλή: τα λεφτά που χρωστάτε είναι τόσα όσα λέτε;"
ΟΛΕ!
Επικοινωνιακά το "χτύπημα" είναι συντριπτικό αλλά οχι θανατηφόρο.
Το θέμα είναι να μην φοβηθούν οι "γαλάζιοι" και σε συσπειρωθούν.
Το δεύτερο ντιμπέιτ, των δύο, είναι παρωδία. Συνειδητά. Αμυνα και η μπάλα στις κερκίδες. Ο Καραμανλής βλέπει να χάνεται η μοναδική του ευκαιρία, αγανακτεί και ζητάει μια τρίτη ευκαιρία βάζοντας έτσι και το μοναδικό γκολ του αγώνα. Ενα αυτογκόλ!
ΟΛΕ!
Οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά του 6% να μένει σταθερή, τη συσπείρωση της ΝΔ να μην αυξάνεται. Την αριστερά να μένει αλώβητη με τάσεις ανόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για μερικές ακόμη ημέρες "παίζεται" το παιχνίδι της ήρεμης δύναμης που βαδίζει σταθερά προς την εξουσία. Ομως, είπαμε, αυτό δεν είναι πλέον το ζητούμενο... Το ζητούμενο είναι η συντριβή του αντιπάλου.
Η ώρα του μπαλτά έρχεται!
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημαδεύει ανάμεσα στα μάτια! Οχι όμως του Καραμανλή αλλά του εκλογικού σώματος: "Μέτρα για τους δανειολήπτες!". Προτάσεις που είχαν υποβληθεί εδώ και μήνες αλλά που τώρα λειτούργησαν σαν καταπέλτης...
Η ψαλίδα έγινε θηριώδης υπέρ του ΠΑΣΟΚ!
Η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει...
Ηταν η ώρα να στρωθεί ο δρόμος για τον Θρίαμβο.

Η επικοινωνιακή ομάδα κρατάει σταθερές τις αρχικές οδηγίες:

1. Δεν φοβίζουμε τους νεοδημοκράτες
2. Δεν σαλτάρουμε προς τους αριστερούς
3. Δεν αφήνουμε κανένα στέλεχός μας να θριαμβολογήσει
4. Υποδυόμαστε οτι παλεύουμε για ισχυρή αυτοδυναμία
5. Δεν ανταλλάσσουμε μακρινές πάσες
6. Δεν πάμε για άλλο γκολ

Η δήλωση Παπανδρέου οτι δεν πρόκειται να δώσει άλλη συνέντευξη και οτι πλέον θέλει χρόνο να ηρεμήσει και να σκεφτεί την επόμενη ημέρα was a piece of art.

Το "Πάμε!" μοναδικό!
Παραλίγο όμως να γίνει η "στραβή" και να πέσει λίγο περισσότερο Ομπαμικό μπαχάρι στη συνταγή!
Το έσωσαν! Οριακά!

Η εξαγγελία των υπουργείων "Προστασίας του Πολίτη" και "Περιβάλλοντος και Ενέργειας" δίνουν ουσία και βάρος...

Η Νέα Δημοκρατία ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου οδηγείται στην πανωλεθρία. Οι "κρυφές" τη δείχνουν ακόμη και κάτω από το 30%... Ομως η ΗΛΙΘΙΑ απόφαση Παυλόπουλου για την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων γυρίζει μπούμερανγκ σε βάρος της ΝΔ...

Του Γιώργου Παπανδρέου αρχίζουν πλέον να του γεννάνε και τα κοκόρια!

Το κονσέρτο ολοκληρώνεται σχεδόν Βαγγνερικά!

Κι αν ο Καραμανλής -μου λέει ένας φίλος καθηγητής- δεν πήγαινε το Σάββατο με την Νατάσα και τα δίδυμα στο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να είχε προσγειωθεί και στο 29%!!!


Υ.Γ.1: Ισως ο πιο κατάλληλος τίτλος αυτής της επικοινωνιακής εκστρατείας να ήταν "Πρωθυπουργός 3G". Δυστυχώς το σκέφτηκε πρώτη η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, σήμερα.

Υ.Γ.2: Οι γαλάζιες "ζέβρες" αφανίζονται. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν "σφαγιασθεί", εκτός του Κ. Καραμανλή, οι Αλογοσκούφης και Σουφλιάς και αναμένονται και άλλοι... Σοκ και δέος!

Υ.Γ. 3: Κι επειδή κάποιοι θα μιλήσουν για "μετά Χριστόν προφήτη" να θυμίσω τι έγραφα προ πολλών ημερών:

Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά βρήκε τη λέξη-κλειδί.
Το 1981 ήταν η λέξη "ΑΛΛΑΓΗ"
Το 2009 είναι η λέξη "ΚΡΑΤΟΣ"

Με την πρώτη συνέτριψε κυριολεκτικά τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γιώργου Ράλλη...
Με τη δεύτερη θα συντρίψει, ίσως και με μεγαλύτερο σκορ καθώς όλα δείχνουν, τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Σουφλιά...συνεχίζεται...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…