«Μετέωροι άνθρωποι μεταξύ ασύλου και απέλασης»

Δημόσια εκδήλωση με θέμα «Μετέωροι άνθρωποι μεταξύ ασύλου και απέλασης» διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr, ομάδα Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με το Δίκτυο Clandestina (www.clandestina.org), ανοίγοντας το διάλογο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τον κατευθυνόμενο ξενοφοβικό δημόσιο μονόλογο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. (Αίθουσα 211/212, 2ος όροφος).

Για το θέμα θα μιλήσουν:

- Karl Kopp, της οργάνωσης Pro Asyl από την Γερμανία

- Oktay Durukan, της οργάνωσης Helsinki CitizensAssembly από την Τουρκία

- Βασίλης Λαδάς, συγγραφέας και δικηγόρος Πάτρας

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επικ. καθηγητής στο Παν. Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ.

Σκοπός της ανοιχτής εκδήλωσης-συζήτησης είναι να αναδειχτούν οι καθημερινές δυσκολίες και οι –συχνά- ανυπέρβλητες αντιξοότητες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι δεκάδες χιλιάδες οικονομικοί/ες μετανάστες/τριες που ζουν και εργάζονται σε καθεστώς παρανομίας και πρόσφυγες που επιβιώνουν με τη διαρκή απειλή της απέλασης. Κι ενώ νέα κέντρα κράτησης ανακοινώνονται ως πολιτική, στο ίδιο πλαίσιο ακύρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας το «παγκό­σμιο φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη» αντιμετωπίζει τους παρίες ως «εργαλείο ανάπτυξης» και υπόσχεται την «ορθολογική τους διαχείριση».

Αντίθετοι στην κυρίαρχη ξενοφοβική μονόπλευρη προσέγγιση, η ΕΕΔΑ και το Δίκτυο υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων Clandestina, ανοίγουν τα καθημερινά ζητήματα των ανθρώπων που βρίσκονται μετέωροι στο πουθενά, μετέωροι στη γκρίζα ζώνη των θανάτων «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες», στη γκρίζα ζώνη της κατάργησης της ουσιαστικής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στη γκρίζα ζώνη της οργανωμένης ρατσιστικής βίας, στη γκρίζα ζώνη των ναρκοπεδίων και της ‘μηδενικής ανοχής’.

Σχόλια