Update:
>Απολύουν 100 συντάκτες οι Νew Υork Τimes
>ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ!
Ζοφερή η κατάσταση στα ΜΜΕ.
Κάθε 6μηνο, κάθε μήνα, κάθε ημέρα και χειρότερα.
Καμιά προσπάθεια ανάσχεσης της Κρίσης.
Καμιά δημόσια συζήτηση.
Γράφουν οι Τυπολογίες:
Μέσα σε αυτή τη δεινή κρίση ετοιμάζονται τουλάχιστον τρεις νέες εφημερίδες (!!!):
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τις Σημειώσεις για την Κρίση στα ΜΜΕ:
Και άλλα στοιχεία από το media-industry:
Και η ΕΣΗΕΑ τι κάνει για όλα αυτά;
Κι ακόμη:
(από το http://media-industry.blogspot.com/ - 17/10/2009)
>Η Κρίση στα ΜΜΕ - Από την αρχή...
>Ολες μαζί οι Σημειώσεις στους Διαλόγους του Enet
>Απολύουν 100 συντάκτες οι Νew Υork Τimes
>ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ!
Ζοφερή η κατάσταση στα ΜΜΕ.
Κάθε 6μηνο, κάθε μήνα, κάθε ημέρα και χειρότερα.
Καμιά προσπάθεια ανάσχεσης της Κρίσης.
Καμιά δημόσια συζήτηση.
Γράφουν οι Τυπολογίες:
Συνεχίζεται η πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, παρά την τονωτική ένεση των προσφορών. Στα αναλυτικά στοιχεία του 9μηνου που σήμερα παρουσιάζει το «Π» οι περισσότερες κατηγορίες εμφανίζουν σημαντικές απώλειες, με εξαίρεση τις κυριακάτικες που ενισχύονται από τα DVD τη νέα κατηγορία των «λοιπών εβδομαδιαίων» και τις εβδομαδιαίες προγνωστικών που είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο.Συγκεκριμένα:
Τις υψηλότερες πωλήσεις έχουν οι κυριακάτικες με μέσο όρο πωλήσεων 1.046.524 φύλλα (25.123) . Οι απογευματινές χάνουν 15.227 φύλλα με συνολικές πωλήσεις 225.461 αντιτύπων και ακολουθεί η νέα κατηγορία των λοιπών εβδομαδιαίων εφημερίδων με 209.199 φύλλα (7.545). Οι αθλητικές εφημερίδες εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες: Τα φύλλα της Δευτέρας πούλησαν 170.346 (-42.752) και οι ημερήσιες 168.488 (-33.308) . Ακολουθούν οι εβδομαδιαίες προγνωστικών με 100.597 (959) , οι πρωινές πολιτικές με 48.448 (-9.377) , οι εβδομαδιαίες οικονομικές με 28.752 (-10.078) και στο τέλος είναι οι ημερήσιες οικονομικές με 9.877 φύλλα (-1.795)
(από την έντυπη έκδοση των Τυπολογιών, 18.10.2009)
Μέσα σε αυτή τη δεινή κρίση ετοιμάζονται τουλάχιστον τρεις νέες εφημερίδες (!!!):
Την κατάσταση αυτή θα αντιμετωπίσουν και οι εκδότες των 3 υπό έκδοσης εφημερίδων , του “Veto» , του «Κεφαλαίου» και του «Ελεύθερου Τύπου».
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τις Σημειώσεις για την Κρίση στα ΜΜΕ:
49. Η μείωση των πωλήσεων των εντύπων και ο περιορισμός των εσόδων από τις διαφημίσεις «αντιμετωπίσθηκε» με αύξηση των παρεχόμενων εντύπων (ένθετα) και την παροχή προσφορών.
50. Δημιουργήθηκε ένα νοσηρό πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στα Μέσα με βάση τις προσφορές τους που λειτούργησαν σαν τον εθισμό από ναρκωτικά όπου ο ναρκομανής-αναγνώστης επιζητά όλο και μεγαλύτερη δόση.
54. Οι «συμπληρωματικές» κυριακάτικες εκδόσεις της δεκαετίας του ’80 και του ’90 έγιναν οι «ναυαρχίδες» των εκδοτικών συγκροτημάτων.
55. Σήμερα πολλές εφημερίδες σκέφτονται να καταργήσουν τις ημερήσιες εκδόσεις τους.
56. Οι παροχές των εντύπων οδήγησαν σε πρόσκαιρη αύξηση των πωλήσεων και σε «έκρηξη» του κόστους καθώς αυτό υπερβαίνει την τιμή της εφημερίδας.
57. Η αύξηση του αριθμού των Μέσων (νέα έντυπα, νέοι ρ/σ, νέα κανάλια) οδήγησε σε συγκυριακή, εκρηκτική αύξηση της ζήτησης νέων δημοσιογράφων (ή «δημοσιογράφων») αλλά και τη δημιουργία υψηλόμισθων «τηλεαστέρων».
Και άλλα στοιχεία από το media-industry:
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως οι κυριακάτικες έχουν το πρώτο λόγο σε αναγνωσιμότητα οι δωρεάν έχουν επισκιάσει τα προς πώληση ημερήσια πολιτικά φύλλα , και πως τα Σαββατιάτικα των «Νέων» (347.000) και της «Ελευθεροτυπίας» εξακολουθούν να έχουν απήχηση και να φέρνουν έσοδα (285.000) . Στη μάχη των ημερήσιων δωρεάν εφημερίδων η Metro με 298.000 αναγνώστες κερδίζει στα σημεία, τη μάχη με City Press του Λ. Λαυρεντιάδη, ενώ η δωρεάν εβδομαδιαία «Athens Voice» με 274.000 αναγνώστες στη 12η θέση με τη Lifo στη 13η με 250.000 αναγνώστες.
Το μοντέλο του Τύπου στην Ελλάδα συνεπώς είναι συνδυασμός προσφορών από Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα φύλλα με στόχο να καλύπτονται οι απώλειες των ημερήσιων εκδόσεων, ενώ τα δωρεάν έχουν μια αυτόνομη παρουσία, που σε πολλές περιπτώσεις ως τώρα καλύπτονται από την κρατική διαφήμιση.
Και η ΕΣΗΕΑ τι κάνει για όλα αυτά;
Έξι μήνες μετά τις εκλογές στην Ε.Σ.Η.Ε.Α και το Διοικητικό Συμβούλιο τη Ένωσης εξακολουθεί να αποτυγχάνει να «συγκροτηθεί σε σώμα», δηλαδή να εκλέξει Προεδρείο.
Αυτό γίνεται την ώρα που η κρίση έχει ξεσπάσει στον κλάδο: οι απολύσεις, η μείωση αποδοχών, η αμφισβήτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, η καθημερινή καταπάτηση κεντρικών αρχών της ανεξάρτητης άσκησης της δημοσιογραφίας, είναι καθημερινές δοκιμασίες για τους συναδέλφους. Κι όλα δείχνουν ότι επίκειται και νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
Η καθυστέρηση στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, η πολύμηνη παράλυση του σωματείου που διαλύει, πέραν των άλλων, και την όποια Διασωματειακή Συνεργασία των εργαζομένων στην Ενημέρωση, αποτελεί παροχή πολύτιμης υπηρεσίας στους εργοδότες και το κράτος.
Κι ακόμη:
(από το http://media-industry.blogspot.com/ - 17/10/2009)
Ένα ενδιαφέρον τοπίο. Τη Δευτέρα 19/10/09 ξεκινάει ο ραδιοσταθμός "Θέμα 989", ως προϊόν της συνεργασίας των επιχειρηματιών Δημήτρη Κοντομηνά και Γιώργου Μπόμπολα με την εισφορά σε πρόσωπα και την ανάληψη του management από την εφημερίδα «Θέμα», αναβαθμίζοντας τον ανταγωνισμό στο χώρο όπου κινούνται: ο "Σκάι 100,3" (Γ. Αλαφούζος- Β. Μαρινάκης), ο "Real FM" (Ν. Χατζηνικολάου, Α. Γ. Κουρής), ο "ΑΝΤ1 Radio" (οικογένεια Κυριακού), ο "City" (ιδιοκτησίας Ρέστη με management από ΔΟΛ, ο "Flash" (Λαυρεντιάδης) και η ΝΕΤ (κράτος) .
Την 1η Νοεμβρίου αναμένεται η έκδοση της κυριακάτικης εφημερίδας «veto» από τους Μάκη Τριανταφυλλόπουλο , Θανάση Λάλα και άλλους, και στις 9 Νοεμβρίου η νέα απόπειρα του «Ελεύθερου Τύπου» με μισθούς συλογικών συμβάσεων, και 7 μέρες εκδόσεων, από τους Αλέξη Σκαναβή (πρώην εντεταλμένο του Πήγασου) Δημήτρη Μπενέκου (πρώην διευθυντή του «Έθνος» ) με διευθυντή τον Γιάννη Μιχελάκη (πρώην διευθυντή ειδήσεων του ΑΝΤ1). Ακόμη στο τέλος του μήνα αναμένεται η έκδοση του «Capital» ως σαββατιάτικη οικονομική εφημερίδα από το Θεοχάρη
Φιλιππόπουλο και την ομάδα του www.capital.gr , ενώ επίσης και ο Αιμίλιος Λιάτσος (STAR και Παρασκευή + 13) σχεδιάζει άλλο ένα εβδομαδιαίου φύλλο.
Το προφανές ερώτημα είναι αν χωράνε όλα αυτά τα νέα ΜΜΕ σε μια εποχή κρίσης.
H απάντηση ...θα φανεί από όσους επιβιώσουν, διότι ως φαίνεται χρήματα για τις εκδόσεις των εφημερίδων υπάρχουν, όμως η τηλεοπτική τους διαφήμιση κοστίζει, όπως και οι προσφορές τους, και η διαφημιστική αγορά τουλάχιστον για τον Τύπο παραμένει καθηλωμένη. Οι νέες κινήσεις συμπίπτουν με την πολιτική αλλαγή της ανόδου στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου συνεπώς ορισμένοι ίσως σπεύδουν να καταλάβουν θέσεις στο νέο σκηνικό.
Το ερώτημα είναι αν διασφαλίζονται και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
>Η Κρίση στα ΜΜΕ - Από την αρχή...
>Ολες μαζί οι Σημειώσεις στους Διαλόγους του Enet
Δηλαδή δε βλέπεις μια ποιοτική στροφή των πολιτών -πιο μορφωμένων κλπ από τις προηγούμενες δεκαετίες- σε άλλα μέσα επικοινωνίας (net, blogs, e-εφημερίδες κλπ); Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση και η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ένα δικό του μέσο, συντελεί στην πτώση. Εξάλλου, η τηλεόραση είναι δωρεάν και άμεση στα νέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξάλλου, για το λόγο αυτό και τόσοι δημοσιογράφοι στρέφονταν κατά των ιστολογίων και του διαδικτύου. Το έβλεπαν και το φοβόντουσαν.
Φυσικά και βλέπω στροφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα της Ελευθεροτυπίας που αναφέρω σε άλλο ποστ.
Ποτέ τόσοι πολλοί δεν διάβαζαν τόσες πολλές εφημερίδες.
Ομως αυτή η στροφή είναι ταυτόχρονα και αισιόδοξη αλλά και ...αυτοκτονική.
Οταν δεν πληρώνεις για να διαβάσεις μια είδηση πως θα πληρωθεί εκείνος που τη γράφει;;;
Το ερώτημα μοιάζει αξεπέραστα αναπάντητο μέχρι στιγμής...