Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προπομπός της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού

Ετσι είναι...
Ευγενικά γραμμένα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα:

ΑΥΓΗ
Φίλης Ν.

Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει αβέβαιη η έκβαση των δραματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών, αλλά ανασύνταξης του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, ώστε σε περίπου ένα μήνα να κατορθώσει να δώσει τη μάχη τής, κατά το δυνατόν ισχυρότερης, εκπροσώπησης στη Βουλή.

Η κρίση που ξέσπασε εκκωφαντικά την επομένη των ευρωεκλογών με την αιφνίδια παραίτηση του Αλ. Αλαβάνου και την μισο-ανάκλησή της έχει αίτια που με ψυχραιμία πρέπει να αναζητηθούν στο πλαίσιο της κρίσης της αριστεράς. Χωρίς προσωποποιημένες αντιπαλότητες, χωρίς αρχηγικά - λαϊκιστικά σύνδρομα, χωρίς ηγεμονισμούς και, κυρίως, χωρίς αδιαφάνεια πολιτικών προθέσεων. Οι πολίτες της αριστεράς δικαιούνται να γνωρίζουν σε τι αποσκοπούν απρόβλεπτες κινήσεις ηγετικών παραγόντων, καθώς και τα σχέδια για τη "ρευστοποίηση" του ΣΥΝ μέσα σε έναν απροσδιόριστο ΣΥΡΙΖΑ. Σχέδια που φάνηκε να εξυπηρετούνται με την επιχείρηση να απαξιωθεί ηθικά και πολιτικά συλλήβδην η ιστορική αριστερά με όχημα τις γνωστές "ανακυκλούμενες φήμες".

Όλα τα πολιτικά σχέδια πρέπει να κατατίθενται και να δοκιμάζονται στον ανοικτό δημοκρατικό διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που η ενωτική δυναμική του, μαζί με την κινηματική και προγραμματική φυσιογνωμία του, δημιούργησαν ελπίδες στους αριστερούς που δεν κλείνονται αυτάρεσκα στις βεβαιότητές τους.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει μπορεί να σηματοδοτεί το ιστορικό τέλος των υπαρχόντων σχημάτων. Απομένει, ακόμη κι αυτή η παραδοχή, να συνοδεύεται από μια νέα αρχή, με πολιτικό σχέδιο. Ο χώρος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς έχει αποδειχθεί ευαίσθητος δέκτης των κυοφορούμενων αλλαγών στην κοινωνία και την πολιτική. Ανιχνεύει πρώτος και συχνά επώδυνα αυτές τις πιέσεις για αλλαγές.

Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, ακόμη κι αν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν θα αναστείλει τη σοβούσα πολιτική - ηθική κρίση, που διαπλέκεται με την οικονομική. Αντιθέτως, θα επιταχυνθούν διαδικασίες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κυβερνήσει απερίσπαστο, όπως άλλωστε συνέβη και με τη Ν.Δ. Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι η πίεση των εργοδοτικών οργανώσεων για "μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό". Σε λίγα χρόνια μπορεί να μην υπάρχουν με τη σημερινή μορφή τους πολλά από τα υφιστάμενα κόμματα. Στον βαθμό που οι εξελίξεις αυτές συνδεθούν με την κοινωνική κινητικότητα και με την αναρρίπιση ενός νέου λαϊκού ενδιαφέροντος για την πολιτική, μπορούν να τροφοδοτήσουν την επανίδρυση της ριζοσπαστικής - ανανεωτικής αριστεράς, με διευρυμένο κοινωνικό ακροατήριο, αλλά και νέες πολιτικές απευθύνσεις στους χώρους της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας.

Η ψήφος στη ριζοσπαστική - ανανεωτική αριστερά δεν είναι απλώς επιλογή επιβίωσης ενός ιστορικού χώρου, που είναι αναντικατάστατος. Μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για την αριστερά του 21ου αιώνα, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και της δημοκρατίας. Η ψήφος στη σύγχρονη ριζοσπαστική - ανανεωτική αριστερά στις 4 Οκτωβρίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ισχυρή παρουσία της, ως καταλύτη στο συνεχές των πολιτικών ανατροπών, που αναμένονται την επομένη των εκλογών ακόμη και με αλλεπάλληλες εκλογικές δοκιμασίες. Είναι ψήφος για το μέλλον! Γι' αυτό αξίζει να ανακαλύψουμε όλοι την ωριμότητα ώστε ο χώρος να εκφραστεί ενωμένος και με σεβασμό στη δημοκρατική του κουλτούρα.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…