Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το 'πε - το 'πε ο παπαγάλος

AΥΓΗ 27/09/2009

Ας θυμηθούμε μια ιστορία. Μια πικρή ιστορία από εκείνες που έχουν στοιχειώσει τον κόσμο της καθ' ημάς αριστεράς. Εκεί, λοιπόν, στα βάθη του 1993. Στις εκλογές του 1993 και συγκεκριμένα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Τότε, που λέτε, διέρρευσε τεχνηέντως (και πολύ μαζικά) από τη Χαριλάου Τρικούπη η πρόβλεψη ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει μεν τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά κινδυνεύει η αυτοδυναμία του. Η διαρροή έπιασε τόπο. Βοήθησε σ' αυτό και η όντως πολύ μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα; Το ΠΑΣΟΚ έπιασε στην κάλπη το θηριώδες 47% εξασφαλίζοντας την ομοίως θηριώδη αυτοδυναμία των 170 βουλευτών. Και ο ΣΥΝ έμεινε εκτός Βουλής για 4.000 ψήφους...

Τελευταία προεκλογική εβδομάδα και τα παπαγαλάκια πιάσανε ήδη δουλειά. Όπως και τότε, όπως πάντα. Όταν παρέχει πρόσφορο έδαφος η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων.

Τι λένε τα παπαγαλάκια; Μα, τα αυτονόητα, ή μάλλον τα καλά και συμφέροντα. Τα γαλάζια παπαγαλάκια παίρνουν όρκο ότι ανέβηκε αλματωδώς η συσπείρωση της Ν.Δ. (ιδίως μετά το ντιμπέιτ των δύο, όπου, καθώς πιστεύουν, διέπρεψε ο αρχηγός τους), ότι έκλεισε η ψαλίδα και ότι η αναμέτρηση εξελίσσεται σε ντέρμπι.

Από την άλλη μεριά, τα πράσινα παπαγαλάκια κινδυνολογούν ασυστόλως ψιθυρίζοντας ότι παίζεται η αυτοδυναμία τους και ότι, εν πάση περιπτώσει, ας μη μιλάμε για αυτοδυναμία των 151, είδατε τι έγινε με τον Παυλίδη, με τον Τατούλη και με τον Μανώλη.

Το φρέσκο στοιχείο των πράσινων διαρροών (κι αυτές είναι οι πιο επίμονες τις τελευταίες ημέρες) είναι ότι έχει κλειδώσει η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Μετά την εξαιρετική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ...

Αλήθειες και ψέματα

Ποια είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν παίζεται και τίποτε δεν έχει κλειδώσει. Η αλήθεια είναι πως, απ' ό,τι φαίνεται, κι απ' ό,τι είναι λογικό κι αναμενόμενο, εξάλλου, ανεβαίνει όντως η συσπείρωση της Ν.Δ. Κλείνει μάλλον η στρόφιγγα των διαρροών προς τον ΛΑΟΣ.

Προς εκείνη άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύει τις τελευταίες ημέρες ο Καραμανλής με την αναβάθμιση της "πατριωτικής" συνθηματολογίας του. Βοηθούν εξάλλου και οι "εσπευσμένες" επιτυχίες στο πεδίο του νόμου και της τάξης.

Όμως, το ισοζύγιο εκροών - εισροών ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Και με μία ψήφο διαφορά το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει το πριμ των 40 εδρών.

Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κινδυνεύει με τίποτε. Οι γνωρίζοντες μάλιστα περιμένουν άνετη αυτοδυναμία. Καθώς, κατά παράδοσιν, το ρεύμα του νικητή λειτουργεί πολλαπλασιαστικά τις τελευταίες ημέρες.

Όσο για το "κλείδωμα" της εισόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είναι γεγονός ότι μετά την πολιτικά πειστική και πολιτικά καθαρή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αξιοσημείωτη δυναμική. Καθώς αναδείχθηκε εκεί το "καλό πρόσωπο" του ΣΥΡΙΖΑ. Το σωστό, το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πρόσωπο που τσαλακώθηκε άγαρμπα το τελευταίο τρίμηνο.

Εμφανίζει, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες αξιοσημείωτη δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, βεβαίως, δεν έχει κλειδώσει τίποτε. Όπως η ίδια η Ιστορία, η διόλου εύκολη και διόλου ανέφελη Ιστορία της αριστεράς διδάσκει, τίποτε δεν κλειδώνει παρά μόνο στην κάλπη...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…