Δήλωση άρνησης στράτευσης από τον Θ. Τριαρίδη

.




Αγαπητοί φίλοι γεια σας



Στις 4 Αυγούστου του 2009 ο ελληνικός στρατός, τον οποίο είχα υπηρετήσει σαν καλός υποψήφιος δολοφόνος στα χρόνια 1994-1995, μου επέδωσε Φύλο Ατομικής Προσκλήσεως για μια Ημερήσια Επίσκεψη στη 12 μεραρχία και στο Στρατόπεδο Καμπανη του Κιλκίς. Πρόκειται για μια τρίωρη επίσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα – η οποία ωστόσο παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματα της στρατιωτικής υποχρεωτικής εφεδρικής θητείας. Ως εκ τούτου η άρνηση αυτής της «τρίωρης επίσκεψης συνεπάγεται ποινική δίωξη για ανυποταξία και πενταμελές στρατοδικείο.



Ουσιαστικά με αυτήν την «υποχρεωτική πρόσκληση» ο ελληνικός στρατός μου έκανε ένα σπάνιο όσο και απρόσμενο δώρο: μου έδωσε την ευκαιρία να τον αρνηθώ και να εισπράξω το κόστος για αυτό. Γιατί είναι αυτονόητο πως μετά από τουλάχιστον 5 βιβλία και 60 άρθρα όπου χαρακτηρίζω τον στρατό ως έναν απάνθρωπο μηχανισμό βιολογικού και συμβολικού φόνου, ως θεσμό θανάτου και τελετουργία μίσους, δεν θα μπορούσα παρά να αρνηθώ οποιαδήποτε στράτευση, οποιαδήποτε συμμετοχή, οποιαδήποτε επίσκεψη, εντέλει οποιαδήποτε συναίνεση και υπαγωγή σε όσους θεωρούν τον θεσμοθετημένο φόνο συνθήκη και προϋπόθεση της ανθρώπινης κοινωνίας.



Έτσι συνέταξα την ακόλουθη Δήλωση άρνησης στράτευσης την οποία σήμερα απέστειλα σε όλες τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές, τη δημοσίευσα στην ιστοσελίδα μου και, με το παρόν μήνυμα, την κοινοποιώ και σε εσάς. Σε αυτήν επιχειρώ να περιγράψω την διαδρομή μου προς αυτήν την άρνηση:



http://www.triaridis.gr/keimena/keimD062.htm



Φυσικά θα ήταν χρήσιμο να σημειωθεί το αυτονόητο: είναι σαφές πως με τούτη την άρνηση στράτευσης, σήμερα και στη φάση ζωής που βρίσκομαι, διακυβεύω ελάχιστα – σε αντίθεση με άλλους που έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις (παίρνοντας τις αντίστοιχες αποφάσεις) με τεράστιο προσωπικό κόστος, σε καιρούς πολύ δυσκολότερους, τότε που όλοι δειλιάζαμε.



Είναι επίσης αυτονόητο πως θα επιδιώξω με κάθε τρόπο να δικαστώ από το πενταμελές στρατοδικείο για τούτη την άρνησή μου – και το παράλογο όσο και παρα-νοϊκό σχήμα «ένα στρατοδικείο για μια τρίωρη επίσκεψη» με πεισμώνει αφάνταστα. Ήδη σήμερα το πρωί έστειλα συστημένη την δήλωση αυτή τόσο προς το 1ο στρατολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης, στην 12η Μονάδα Επιστρατεύσεως και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού δηλώνοντας την διεύθυνση μου (για να μην μπορούν να ισχυριστούν πως «δεν με βρήκαν λόγω … αγνώστου διαμονής»), τα τηλέφωνα μου, τα e-mail μου – ενώ φυσικά δημοσιεύω τη Δήλωση και στο ίντερνετ, στην ιστοσελίδα μου και όπου αλλού. Στόχος μου: να μην «παραπέσει» στις καλένδες τους η περίπτωσή μου αλλά να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τον αντισυνταγματικό και, κατ’ επέκταση, παράνομο «νόμο» τους και με δικάσουν – έτσι ώστε να καταγραφεί και να καταδειχτεί στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση ο προγραμματικά παρα-νοϊκός και προγραμματικά απάνθρωπος χαρακτήρας του στρατού και, κατ’ επέκταση, κάθε στρατιωτικής νομοθεσίας. Θεωρώ μέγιστη τιμή το να σταθώ απέναντι σε έναν θεσμό θανάτου σε ένα στρατοδικείο – την πιο σημαντική πολιτική παρακαταθήκη που έχω να αφήσω στα παιδιά μου.


Δικηγόρους μου για την υπόθεση αυτή ορίζω τρεις φίλους μου: τους δικηγόρους Θεσσαλονίκης Θωμά Χαραλαμπίδη και Αλέξανδρο Καρδασιάδη και τον δικηγόρο Βέροιας Γιάννη Ιερόπουλο.


Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους.





Θανάσης Τριαρίδης, 11 Αυγούστου 2009



http://triaridis.gr/






***




Θανάσης Τριαρίδης





Δήλωση άρνησης στράτευσης







Προς το Πρώτο Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης



Προς την 12η Μονάδα Επιστρατεύσεως



Προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού



Προς κάθε έννομη Αρχή που εκπροσωπεί τον ελληνικό στρατό





http://www.triaridis.gr/keimena/keimD062.htm












[…]



Περνάει, περνάει ο στρατός

της πατρίδας φρουρός

και οι ποιητές γράφουν

για αρχαίο αίμα που ζητάει εκδίκηση,

για αίμα μιαρών που ποτίζει το αθώο χορτάρι,

για καθαρό αίμα που δεν μπασταρδεύει.

Κατόπιν ονομάζονται οι βόμβες,

μικρό αγόρι, γλυκό κορίτσι, θυμωμένο μωρό –

και τα αεροπλάνα απογειώνονται.



Περνάει, περνάει ο στρατός των δολοφόνων,

του φόβου και του τρόμου μας

ο πιστός υπηρέτης.

Στο πέρασμά του σφάζει τους φτωχούς,

τα βρέφη που όταν μεγαλώσουν

θα είναι εχθροί μας –

κι έτσι προς τη δόξα περπατεί.



(Θανάσης Τριαρίδης, Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές, Κεφάλαιο 8, «Marcia», 2005)







[…]



«Αχ, καψεροί απεσταλμένοι,

σκλάβοι κι εσείς, σκλάβοι κι εμείς,

ζούμε για πάντα στη σκιά

και στη σκιά πεθαίνουμε,

πειθόμενοι από τα ρήματα των άλλων,

πειθόμενοι απ’ τα κομμένα τα κεφάλια,

απ’ τα παλουκωμένα τα κορμιά των φτωχών,

απ’ τα λειψά μωρά που τα πετούμε στον γκρεμό,

από τα παραμύθια με την πεινασμένη αλεπού

και τον ξεκοιλιασμένο που δεν είπε κιχ.

Αφήστε τον λοιπόν στην άκρη του τον ήλιο –

εμείς μήτε τον είδαμε μήτε και θα τον δούμε·

θα τον σκεπάζουν πάντοτε τα Λόγια των Προγόνων,

οι Νόμοι του Κράτους, ο Παντοκράτορας Θεός,

το Εθνικό Συμφέρον, της Πατρίδας η Άγια Σημαία,

τα βέλη του Μεγάλου Βασιλιά σας.

Κι έτσι θα λιώνουμε και θα χανόμαστε –

σκιαγμένοι μέχρι τέλους».



(Θανάσης Τριαρίδης, Ich bebe * όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τ’ άλογα, Κεφάλαιο 11, «Η απάντηση του Σπαρτιάτη», 2007)





Στα χρόνια 1994-1995 (Ιούλιος 1994 - Οκτώβριος 1995) υπηρέτησα την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, την οποία μού επέβαλε, σε αντίθεση με κάθε ανθρώπινη ηθική τάξη, το ελληνικό κράτος. Βρέθηκα στο στρατό ξηράς (αρ. στρατιωτικού μητρώου: 132/000047/91) με την ειδικότητα του «πολυβολητή» και, μετά τη βασική μου εκπαίδευση, υπηρέτησα σε μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού (625 ΜΤΠ) και σε παραμεθόριο τάγμα προκάλυψης (515 ΤΠ). Υπηρέτησα το σύνολο της θητείας μου στην παραμεθόριο περιοχή (Θράκη): λόγω ειδικότητας, υποχρεώθηκα σε 35 συνολικά βολές με όπλα διαφόρων ειδών, 12 ασκήσεις, σε 3 παρελάσεις, σε αναρίθμητες ένοπλες σκοπιές, σε συνεχή εκπαίδευση σε όπλα και πρακτικές πολέμου, σε καθημερινές αγγαρείες. Σε όλη αυτή τη διαδικασία απανθρωπιάς και απανθρωποποίησης (που αναμφίβολα δεν ήταν διόλου επαχθέστερη από όσα περνούσε ο μέσος συστρατιώτης μου), δυστυχώς δεν αντέδρασα, δεν διαμαρτυρήθηκα, δεν έκανα την παραμικρή προσπάθεια διαφοροποίησης. Οι αιτίες για τη θλιβερή μου υποταγή μάλλον προφανείς: από τη μια η προφανής δειλία να αντιμετωπίσω τις συνέπειες της όποιας αντίδρασης, από την άλλη η ακαθόριστη αίσθηση πως τούτη η απανθρωπιά είναι μονόδρομος για τη ζωή μου. Για τους ίδιους λόγους, στα χρόνια που ακολούθησαν την «απόλυσή» μου και μέχρι το 2003 λάμβανα εξίσου αδιαμαρτύρητα τα «Ειδικά Φύλλα Πορείας Εφέδρου» (το πού ήμουν υποχρεωμένος να παρουσιαστώ σε περίπτωση επιστράτευσης») δίχως να αντιδρώ (αντιθέτως, με βαθμιαία μεγαλύτερη αποστροφή είναι η αλήθεια, έστελνα πειθήνια πίσω υπογεγραμμένα τα δελτία πιστοποίησης παραλαβής… )



Μετά την «απόλυσή» μου, η ζωή μου συνεχίστηκε: πήρα το πτυχίο της νομικής, έγινα δικηγόρος, έκανα οικογένεια και παιδιά, συμμετείχα σε διάφορες δράσεις και δραστηριότητες. Επίσης ασχολήθηκα ευρέως με τη συγγραφή: την τελευταία 12ετία γράφω βιβλία (μέχρι σήμερα 28 στον αριθμό – τα οποία μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα μου, μαζί επίσης με όλες τις κριτικές που έχουν γραφτεί σε αυτά: http://triaridis.gr/): μυθιστορήματα, αφηγήσεις, δοκίμια, πολιτικά κείμενα, άρθρα.



Στις 4 Αυγούστου του 2009 μου κοινοποιήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού Φύλλο Ατομικής Προσκλήσεως Εφέδρου για την 6η Σεπτεμβρίου του 2009 για «Ενημερωτική επίσκεψη μίας ημέρας» στην 12η Μονάδα Επιστρατεύσεως και το Στρατόπεδο Καμπάνη στο Κιλκίς. Πρόκειται ουσιαστικά για τρίωρη «περιήγηση» στους χώρους του στρατοπέδου. Ωστόσο σε αυτήν την «ενημερωτική επίσκεψη» –και σε καμία άλλη πρόσκλησή σας βέβαια– δεν θα παρουσιαστώ: εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια θεωρώ το στρατό θεσμό θανάτου, μηχανισμό μίσους και φόνου, και η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να κρατήσω κανένα όπλο, να φορέσω οποιαδήποτε στολή, να περιηγηθώ σε oποιοδήποτε στρατόπεδο (lager) και να νομιμοποιήσω οποιονδήποτε στρατοπεδικό κόσμο, να αποδεχτώ οποιονδήποτε θεσμό μίσους ή συναινέσω σε οποιαδήποτε τελετουργία του, να μισήσω έστω και συμβολικά οποιονδήποτε άνθρωπο. Και, επειδή γνωρίζω τον «νόμο» σας, τον οποίο θεωρώ αντισυνταγματικό και παράνομο, θα ήταν αληθινή τιμή για μένα να διωχθώ για τούτη την άρνησή μου – θα ήταν αληθινή τιμή να καθήσω σε οποιοδήποτε ειδώλιό σας για αυτό το τρίωρο, πού ωστόσο μπορεί να βαραίνει όσο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.



Τη διαδρομή μου προς αυτή την απόφαση θα επιχειρήσω να περιγράψω στις γραμμές που ακολουθούν.





***





[…]



Αχ τζίτζικα, αχ τζίτζικα,

δεν πας καλά – εμείς για το καλό σου σου μιλάμε.

Έλα να βάλεις το χέρι σου στο Ευαγγέλιο,

έλα να φορέσεις στολή,

να γίνεις στρατιώτης, αστυνόμος, αγροφύλακας,

εργάτης, διάκονος, θυρωρός.

Μπορεί να φτάσεις μέχρι και στρατηγός,

μέχρι εργοδηγός, μέχρι δεσπότης –

κυρίως όμως, όταν θα έρθει ο χιονιάς,

θα είσαι μ έ σ α στα τείχη,

διότι, ως γνωστόν, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν

και ει τις ου θέλει εργάζεσθαι, μηδέ εσθιέτω –

τα γράφουν και τα ιερά βιβλία.



(Θανάσης Τριαρίδης, Ich bebe * όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τ’ άλογα, κεφάλαιο 20, «Ο τζίτζικας πεθαίνει», 2007)





Όταν το 1994 παρουσιάστηκα να υπηρετήσω το στρατό σας (λέω: το στρατό σας – ακριβώς γιατί πλέον δεν είναι δικός μου), τον λογάριαζα απλώς ως έναν υπανάπτυκτα βάρβαρο κοινωνικό θεσμό που, κατά κάποιο τρόπο, αντικρίζεται στη γενικότερη βαρβαρότητα του κόσμου (πιθανώς αυτή η σκέψη να ήταν κι ένα υποσυνείδητο άλλοθι στη δειλία μου να αρνηθώ την στράτευση). Ζώντας επί δεκαπέντε μήνες τη θητεία ενός στρατιώτη που υπηρέτησε εξ ολοκλήρου στα «σύνορα» (εσωτερικά και εξωτερικά), και ο οποίος, ως πολυβολητής, εκπαιδεύτηκε στα όπλα του θανάτου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο στρατός δεν είναι ένας μοιραίος αντικατοπτρισμός της ανθρώπινης βαρβαρότητας και κτηνωδίας αλλά ένας γενεσιουργός και αναπαραγωγικός μηχανισμός της. Σταδιακά άρχισα να προσπαθώ να εξισορροπήσω ανάμεσα στη συνείδηση και την πραγματικότητα, να βάλω σε μια τάξη μέσα μου την εκπαίδευση του τρόμου, να κάνω μνήμη αυτό που έζησα ως τρόμο, ως (υποψήφιος άρα και παροντικός) δολοφόνος, ως όργανο κατοχής ανθρώπων, ως ένστολος ίσκιος του εαυτού μου. Σε ένα άρθρο μου του 2004 με τίτλο «Η άρνηση του θανάτου» (Μακεδονία της Κυριακής, 19.9.2004), το οποίο συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο μου Σημειώσεις για το τρεμαμενο σώμα, εκδόσεις τυπωθήτω, 2006, και αναπαράχθηκε ευρύτατα στο Διαδίκτυο (http://www.triaridis.gr/keimena/keimD017.htm), έγραψα τα ακόλουθα παλεύοντας εντέλει να συνοψίσω την ντροπή μου:





«Στο νου μου έχω εκείνη τη σκιά στον τοίχο της Χιροσίμα – τη σκιά που κάποτε ήταν ένας άνθρωπος. Σκέφτομαι πως ετούτη η σκιά είναι –­­­­αλίμονο– έργο ανθρώπινο` σκέφτομαι πως κάθε τέτοιος θανατερός όλεθρος προϋποθέτει έναν θεσμό θανάτου, έναν στρατό που να τον λατρεύει, που να θρέφεται από αυτόν. Μα τι είναι ο στρατός; Η υπαγωγή του ανθρώπου σε έναν μηχανισμό εξόντωσης της ζωής – μια εκπαίδευση σε φονικά όπλα, σε ήθη μίσους, σε δεδομένα φόβου. Αλλιώς: η εκμάθηση του τελετουργικού φόνου, η προσχώρηση του ανθρώπου στην απανθρωπιά. Φυσικά συνοδεύεται από όλα τις ιδεολογικές κατασκευές των εξουσιών: Έθνος, Θρησκεία, Προαίωνιος Εχθρός, Εθνική Άμυνα, Ζωτικός Χώρος. Όποιος δεν πείθεται από όλα αυτά τα ψέματα, όποιος αρνείται να πολεμήσει τη ζωή, είναι είτε δειλός, είτε προδότης. Πάντοτε ένας Μπαμπούλας που «θα έρθει να σκοτώσει και να βιάσει τις μανάδες και τις γυναίκες μας» είναι το όργανο της απαραίτητης χειραγώγησης. Και ελάχιστοι σκέφτονται πως ο Μπαμπούλας δεν είναι τίποτε άλλο από έναν άλλον στρατό εκπαιδευμένο στο μίσος και στο θάνατο παρόμοια με τον δικό μας. Ελάχιστοι σκέφτονται πως όλα τα ολοκαυτώματα της ιστορίας τα έκαμαν υπάκουοι και καλοεκπαιδευμένοι στρατιώτες: τέτοιοι φόρτωσαν τα τρένα για το Άουσβιτς, τέτοιοι ρίξανε τη βόμβα στη Χιροσίμα.



»Δυστυχώς όλα αυτά τα γράφω εκ του ασφαλούς. Η σύμπτωση των λόγων με την πράξη είναι το μέγα ζητούμενο της ηθικής φιλοσοφίας από τον καιρό του πλατωνικού Κρίτωνα (εκεί όπου η θεωρία αναμετριέται με τη δυνατότητα της πράξης). Κι εγώ στην πράξη στάθηκα δειλός: όταν έφτασα στα είκοσι τέσσερα, αντί να αρνηθώ το θεσμό του θανάτου πληρώνοντας το τίμημα της απόφασής μου, υπηρέτησα ένοπλα τη στρατιωτική μου θητεία δίχως την παραμικρή διαμαρτυρία ή αντίσταση. Ο λόγος ετούτης της θλιβερής υποταγής: ο φόβος να βγει κανείς από το σκλαβωμένο κοπάδι, από τη βολική πεπατημένη της ανελευθερίας, η συνειδητή και ασυνείδητη αποδοχή διαφόρων φασιστικών στρεβλώσεων περί ανδροπρέπειας, καθήκοντος, λεβεντιάς και φιλότιμου, ο εαυτούλικος τρόμος για τις συνέπειες – όλα μαζί. Πολύ σύντομα έγινα πολυβολητής σε όπλα που ρίχνουν εξακόσιες σφαίρες το λεπτό, εκπαιδεύτηκα σε προσομοιώσεις θανάτου, έκανα δεκάδες βολές πάνω σε χάρτινους στόχους που είχαν πάνω τους ζωγραφισμένους ανθρώπους, αποδέχτηκα τη βία και την απειλή ως μέθοδο επιβίωσης. Πλέον είμαι ένας ακόμη άνθρωπος με συνείδηση υπό αναστολή – ένας ακόμη τροχός της θανατηφόρας μηχανής: το επίσημο κράτος με ενθάρρυνε, η επίσημη θρησκεία με επικρότησε, η χειραγωγημένη κοινωνία με λογάριασε για αξιοσέβαστο μέλος της [...]».





Στο ίδιο κείμενο καταγράφω και μια διαφορετική στάση – τη μόνη μου ελπίδα για το μέλλον:





«Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι άλλοι, κάποιοι που κολυμπάν ανάποδα στα ποτάμια – και οι εμπειρότεροι λένε πως αυτοί είναι που κουβαλάν, με θυσίες και τίμημα, τη σπορά ενός καλύτερου κόσμου. Από τον καιρό του Αρχίλοχου και του Αριστοφάνη μέχρι τους αναρχικούς φιλοσόφους του 19ου αιώνα και τα αντιπολεμικά κινήματα του 20ού διανήθηκε ένας αργός όσο και κρίσιμος δρόμος. Το κίνημα των ανθρώπων που αρνήθηκαν να εκπαιδευτούν στο θάνατο και να τον υπηρετήσουν, γεννημένο μαζί με οράματα κοινωνικών ουτοπιών, βρίσκει σήμερα, στον κόσμο ολόκληρο αλλά και στην Ελλάδα, την έκφρασή του μέσα από τους Αντιρρησίες Συνείδησης. Δηλαδή: μέσα από ανθρώπους που φυλακίζονται, κυνηγιούνται, καταδιώκονται, υβρίζονται και λοιδορούνται επειδή αποφάσισαν να μην υπηρετήσουν τη θεσμοθετημένη βία, τη λογική που βλέπει τον Άλλο ως εχθρό, την απαξίωση της ζωής. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς – με οικογένειες, καθημερινές αγωνίες και ανάγκες, όνειρα και επιθυμίες […] (τα ονόματά τους θα παραμείνουν άγνωστα στις υπερήφανες πλειοψηφίες). Μα αυτοί, οι άνθρωποι σαν κι εμάς, βρήκαν τη δύναμη να αντιστοιχίσουν πνευματικές αξίες σε υλικές ανάγκες – και να επιλέξουν (προσοχή στο ρήμα: να επιλέξουν) τις πρώτες.



»Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για όλους αυτούς. Για το δικό τους θάρρος, για τη δική μας υποταγή».





Έκτοτε, σε τουλάχιστον 5 δημοσιευμένα βιβλία μου (Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές, 2005, τα μελένια λεμόνια, 2005, Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα, 2006, Ich bebe – όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τ’ άλογα, 2007, Το κόψε-κόψε, 2008) και σε τουλάχιστον 60 δοκίμια, κείμενα και άρθρα, καταγράφω τη θέση μου: οι θρησκείες και τα έθνη είναι μηχανές τρόμου, φόνου και ρατσισμού και η βία, ο εθνικισμός, ο μιλιταρισμός εκφράζονται με θεσμούς του θανάτου που σκλαβώνουν τους ανθρώπους, καθώς τούς διδάσκουν σε όλους τούς τόνους πως οι ντούμπες με τα ανθρώπινα πτώματα είναι προϋπόθεση μιας τάχα επικείμενης «αγάπης». Ανάμεσα σε αυτούς τους θεσμούς του θανάτου ο στρατός έχει κεντρική θέση:





[…]



Τώρα πες ήμαρτον, βρομερέ τζίτζικα, πες ήμαρτον

που χαιρόσουνα τη μέρα και τη νύχτα,

τις μυρουδιές του ανέμου, τη σάρκα των γυναικών,

πες ήμαρτον που δεν φορούσες της πατρίδος τη στολή,

τη φόρμα του εργάτη, ήμαρτον που δεν κοινωνούσες

το σώμα και το αίμα του Θεού μας,

ήμαρτον που δεν ξυπνούσες με την πρωινή σειρήνα,

ήμαρτον που δεν κοιμόσουν με το σιωπητήριο,

πες ήμαρτον και ψ ό φ α, ψ ό φ α μέσα στο κρύο,

για να σε δουν από τα τείχη οι δούλοι και να πούνε

τα ’θελε και τα ’παθε, Δικαιοσύνη, μέγας είσαι Κύριε,

και τα παρόμοια.



(Θανάσης Τριαρίδης, Ich bebe * όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τ’ άλογα, Κεφάλαιο 20, «Ο τζίτζικας πεθαίνει», 2007)





Μάλιστα στο πλέον πρόσφατο από τα δημοσιευμένα βιβλία μου, το Κόψε-κόψε ή όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται, στο οπισθόφιλο βάζω τη φωτογραφία μου ενώ κάνω παρέλαση (στην οποία εσείς με υποχρεώσατε) τον Μάρτιο του 1995, στην Ξάνθη. Σε αυτή τη φωτογραφία γράφω ως σχόλιο τα ακόλουθα: Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου τον Μάρτιο του 1995, στην πόλη Ξάνθη, κάνοντας παρέλαση ως δολοφόνος στο όνομα της ατέλειωτης μεγάλης σφαγής. Η συγκεκριμένη πρόταση εκφράζει καλύτερα από κάθε άλλη τα όσα νιώθω και τα όσα σκέφτομαι.



Κρίνοντας το βιβλίο αυτό, ο καθηγητής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρης Παπανικολάου έγραψε στα Νέα της 23.5.2009:



Στο τελευταίο βιβλίο του ο Θεσσαλονικιός Θανάσης Τριαρίδης προσπαθεί να κάνει το αδιανόητο. Να πει απ' την ανάποδη τον Εθνικό μας Ύμνο – και μαζί όλες εκείνες τις «ιερές» αφηγήσεις ανδρείας, υπέρβασης, απελευθέρωσης, επιβολής και νίκης, βάσει των οποίων «οι λαοί» διακρίνουν δίκαιο κι άδικο, καλούς και κακούς, «ιστορία» και «παραχάραξη». Στόχος του είναι να υπογραμμίσει όσα όλες αυτές οι αφηγήσεις έχουν φτιαχτεί για να λειαίνουν, να εξισορροπούν, να δικαιολογούν: τη βία, την αδικία, τον θάνατο και τη σφαγή (των άλλων), στη βάση των οποίων προχωράει (και, βεβαίως, γράφεται) η Ιστορία. […]



[…] Το κόψε-κόψε έχει ενδιαφέρον γιατί εκτός των άλλων μιμείται τον πεζά χρησιμοθηρικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι πολιτικοί τούς κάθε λογής εθνικούς ύμνους. Συνήθως ο φονταμενταλιστής πολιτικός, όπως είδαμε και πρόσφατα, πιάνει το εθνοκείμενο και κολλάει στο γράμμα του· δι΄ αυτού ζητά να δικαιώσει το εθνικό παρελθόν και να επιβεβαιώσει το κοινωνικό status quo. Ο προοδευτικός, πάλι, αναζητεί το πνεύμα του εθνοκειμένου, το βλέπει σαν κείμενο ανοιχτό, ορμητικό, δύναμη κινητήρια για πορεία προς το μέλλον. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα μπορούσαν ποτέ να τολμήσουν αυτό που φαίνεται να ψιθυρίζει εδώ ο Τριαρίδης: όταν μιλάμε για εθνικούς ύμνους, μιλάμε για τη δική μας συναίνεση και υποταγή στην κάθε βία που καμώνεται την ανάγκη. Μιλάμε για ύμνους εθνικούς· όμως μιλάμε για ψέματα. […]



[…] Ο Τριαρίδης είναι ένας οργανικός διανοούμενος που γράφει πυρετικά και στρατευμένα – ενάντια σε κάθε μορφή ουσιοκρατικής σκέψης, ενάντια στον σύγχρονο εθνικισμό, τον ρατσισμό και την ετεροφοβία. Η κριτική του στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι από τις πιο γενναίες αυτή τη στιγμή στον ελληνικό δημόσιο λόγο. Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει τα χειμαρρώδη κείμενά του, κριτική, ποίηση και πεζό, πρώτα στο Ίντερνετ (www. triaridis.gr) και μετά σε έντυπες εκδόσεις. Στόχος του είναι να προκαλέσει, να τραβήξει το χαλί κάτω απ΄ τα πόδια, να υπονομεύσει τις σιγουριές μας. Τα τελευταία του «ποιητικά» έργα φαίνεται μάλιστα να κατακτούν ένα πολύ χαρακτηριστικό ύφος: παλίμψηστα κειμένων του κανόνα και κοινόχρηστων ιδεών, με λόγο καθημερινό σε φόρμες περίπλοκες (και επίτηδες ατελείς), προσφέρουν αφηγήσεις που σαρκάζουν το υλικό τους και μαζί και τη σαθρότητα της «κοινής» λογικής, της κοινής λογοτεχνικής αισθητικής και της σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας. Την ίδια στιγμή όμως υποβάλλουν μια συγκινητική, σχεδόν ρομαντική, πίστη στη δυνατότητα του κριτικού λόγου (και άρα και της προοδευτικής πολιτικής) όχι μόνο να απομαγεύσει αλλά και να αναμαγεύσει τον κόσμο.



Δεν έχω φυσικά την απαίτηση οι στρατολόγοι σας να διάβαζαν λογοτεχνία και δοκίμια – ή και εφημερίδες. Ωστόσο τώρα (και γι' αυτό παραθέτω ενδεικτικά αποσπάσματα από τα βιβλία μου) ελπίζω να καταλαβαίνετε ποιον καλείτε να «επισκεφτεί» το στρατόπεδό σας, και πόσο εσφαλμένα με λογαριάζετε μέρος του συντεταγμένου τρόμου σας. Το βέβαιο είναι πως θα ήμουν απερίγραπτα ανακόλουθος αν μετά από αυτή τη συνειδησιακή και πνευματική διαδρομή και μετά από όλα ετούτα τα δημοσιευμένα βιβλία και κείμενα αποδεχόμουνα οποιαδήποτε πρόσκλησή σας, αν φορούσα οποιαδήποτε στολή σας (και οποιαδήποτε στολή εν γένει), αν έπιανα ξανά στα χέρια μου (ή έβαζα στη γλώσσα μου) οποιοδήποτε όπλο οδηγεί στον βιολογικό ή συμβολικό θάνατο τον οποίο στοχοθετείτε ως «ιερό σκοπό» σας.



Πλέον θεωρώ το στρατό (κάθε στρατό υπό οποιαδήποτε σημαία, παντιέρα, φαντασιακή φενάκη, πίστη ή ιδεολογία) έναν μηχανισμό πραγμάτωσης του φόνου, εκπαίδευσης στις τελετουργίες του μίσους, μια διαχρονική δοξολογία του τρόμου. Θεωρώ πως ο στρατός (κάθε στρατός) είναι ένας μηχανισμός αποπροσωποποίησης του ανθρώπου, υπαγωγής του σε μια αγέλη όπου ο ρόλος του θύματος και του θύτη αλληλοχωνεύονται, και οι ανθρώπινες προσωπικότητες βουλιάζουν στο μάγμα του ανατροφοδοτούμενου κοινωνικού εκφασισμού. Θεωρώ πως ο στρατός (κάθε στρατός) είναι βαθιά απάνθρωπος – και πως η συμμετοχή σε αυτόν είναι ένα έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, ενάντια στους ανθρώπους που γεννιούνται, ερωτεύονται, αγωνίζονται για την αγάπη, δημιουργούν και διεκδικούν αξιοπρέπεια στη ζωή τους. Σε αυτό το έγκλημα, στο οποίο συμμετείχα πειθήνια στα χρόνια 1994-1995, μη με λογαριάζετε πια δικό σας.



Στα χρόνια που ακολούθησαν από το 1995 είδα, ανάμεσα στα άλλα, με τα μάτια μου δυο παιδιά να γεννιούνται από την κοιλιά μιας γυναίκας. Σε τούτη την απερίγραπτη (: κι εντέλει αδιανόητη) ώση της ζωής και στον τρόπο που καταστάλαξε μέσα μου βρήκα μια μεταπολιτική απάντηση στο αδιέξοδο της όποιας πίστης και της όποιας στράτευσης: πλέον πιστεύω μονάχα στο τρεμάμενο ανθρώπινο σώμα. Οτιδήποτε γεννάει, μεγαλώνει, θρέφει, βοηθάει, αγαπάει, θεραπεύει, σέβεται, λατρεύει αυτό το τρεμάμενο ανθρώπινο σώμα είναι πια η μόνη αξία μου, η μόνη πυξίδα της ζωής μου. Οτιδήποτε βιάζει, καταστρέφει, αφανίζει, σκλαβώνει, χειραγωγεί, σκοτώνει το τρεμάμενο ανθρώπινο σώμα είναι κομμάτι του κόσμου που αγωνίζομαι να αφήσω μακριά μου. Αυτός είναι ο λόγος που ο στρατός σας, και όσα κουβαλάει μέσα του, είναι πλέον για μένα ένα διανοητικό και πραγματικό lager στο οποίο δεν ανήκω, δεν στρέχω, δεν συναινώ, δεν υπάγομαι – ένας κόσμος τον οποίο δεν αναγνωρίζω ως κόσμο μου.



Για όλους αυτούς τους λόγους σας δηλώνω πως δεν θα παρουσιαστώ στην τρίωρη «επίσκεψη» που με καλείτε, πως δεν θα ξαναϋπηρετήσω τον συλλογικό παραλογισμό της επιβολής και της ισχύος, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και τη βία, πως δεν θα δηλώσω παρών σε μια ακόμη τελετουργία του θεσμοθετημένου φόνου στον οποίο με εκπαιδεύσατε. Νομίζω πως σας εξήγησα τη σκέψη μου με επάρκεια. Ο θάνατος που κραδαίνετε, ο τρόμος στον οποίο με εκπαιδεύσατε, η απανθρωπιά των συνθηματικών σας, εντέλει σαρώθηκαν από τη συγκίνησή μου. Κάποτε σας έδωσα τα μέτρα μου – μα η στολή που μου ετοιμάσατε θα απομείνει αδειανή.





***





Εδώ και μερικά χρόνια η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε (με ολέθρια καθυστέρηση, όπως συνήθως) το δικαίωμα στην άρνηση της στράτευσης για λόγους συνείδησης – και αυτή είναι ένα σαφές βήμα προς τη δημοκρατία, παρόλο τον προφανώς τιμωρητικό χαρακτήρα του διπλάσιου χρόνου της εναλλακτικής θητείας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η ίδια πολιτεία δεν αναγνωρίζει αντίστοιχα στον «έφεδρο στρατιώτη» το δικαίωμα μεταβολής των συνειδησιακών όρων με τους οποίους κάποτε στο παρελθόν στρατεύτηκε. Αυτό είναι ένας παιδαριώδης νομικός παραλογισμός – προφανής και σε έναν πρωτοετή της Νομικής: ολόκληρος ο νομικός πολιτισμός της Δύσης στηρίζεται στη διαρκή δυνατότητα του ανθρώπου να αλλάζει τη συνείδησή του σε επίπεδο πολιτικό, συναισθηματικό, σεξουαλικό, ηθικό, μεταφυσικό και κάθε άλλο – γι' αυτό έχουμε, για παράδειγμα, εκλογές, διαζύγια ή τη δυνατότητα αλλαγής φύλου. Ελπίζω, με απαρχή την περίπτωσή μου, να κατανοηθεί το αυτονόητο που υποστηρίζω και να μου υποδειχτεί μια αντίστοιχη εναλλακτική κοινωνική εφεδρική «επίσκεψη» που δεν είναι στοχοπροσηλωμένη στο αφανισμό του άλλου – και δι’ αυτού στον αφανισμού του κάθε εαυτού.



Αν, ωστόσο, δεν υπερισχύσει η αυτονόητη νομική και ηθική λογική, αλλά ο διανοητικός κανιβαλισμός ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στη βάση κάθε θεσμού θανάτου, η ελληνική πολιτεία θα βρεθεί στο μονόδρομο να μου ασκήσει ποινική δίωξη για «ανυποταξία». Με μεγάλη χαρά θα αποδεχτώ τούτη τη δίωξη. Θα είναι για μένα η απρόσμενη ευκαιρία να προσθέσω έναν ελάχιστο κόκκο άμμου στο δρόμο που ξεκινάει από τον homo sapiens και πιθανώς να φτάνει ώς τον homo humanis (για να θυμηθώ τον Άρη Αλεξάνδρου). Κάποιος μπορεί να ρωτήσει: «Αξίζει για ένα σκάρτο τρίωρο μιας επίσκεψης, από την οποία εντέλει μπορείς να διαφύγεις προσποιούμενος μια απλή γρίπη ή μια σχολική γιορτή των παιδιών σου, να βρεθείς κατηγορούμενος στο πενταμελές στρατοδικείο;» Απαντάω: ναι, αξίζει – θα άξιζε ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο, γιατί το κάθε δευτερόλεπτο είναι (ή μπορεί να είναι, αν το επιλέξουμε) ο ανεπανάληπτος χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που αποφράζεται ο ομφάλιος λώρος μέχρι το πρώτο κλάμα του μωρού. Θα είμαι παρών σε οποιοδήποτε δικαστήριο (ή όπου αλλού) για να υπερασπιστώ ετούτο το δευτερόλεπτο, ετούτα τα δευτερόλεπτά μας – εντέλει ό,τι κατανοώ ως δημοκρατία, ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέουν άμεσα από την ίδια τη ζωή μας. Σας το δήλωσα και την αρχή αυτής της επιστολής: δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη τιμή από τούτη την παρουσία, ούτε σημαντικότερη πολιτική παρακαταθήκη για τα παιδιά μου .





[…]



Αα και βου και θου και ου – να ανησυχείτε,

ω, να ανησυχείτε, λοχαγοί και στρατιώτες,

παπάδες, θεολόγοι, ψυχολόγοι και ποιητές,

ποτέ δεν θα σας υπακούσω,

ποτέ δεν θα υπακούσω στους Παντοκράτορές σας,

είμαστε άνθρωποι και θα γεννάμε ανθρώπους,

είμαστε τέρατα και θα γεννάμε τέρατα,

είμαστε σάρκα και θα γεννάμε σάρκα,

είμαστε άνεμος και θα γεννάμε άνεμο·

έστω – είμαστε φόβος και θα γεννούμε φόβο,

μα διαλέξαμε να πεθαίνουμε,

να μείνουμε μάταιοι και αμαρτωλοί,

να μείνουμε αμαρτωλοί μέχρι το τέλος.



(Θανάσης Τριαρίδης, τα μελένια λεμόνια, Κεφάλαιο 29, γ, – 2005)





Τέλος, ως επιλογική υποσημείωση ζωτικά αναγκαία για μένα, μια αναφορά προς όλους όσους συνδέσανε τη ζωή τους με το θεσμό του στρατού – έναν θεσμό που, σύμφωνα με τη λογική μου, υπηρετεί το θάνατο και το φόνο. Αντιστρατεύομαι με όλες μου τις δυνάμεις το θεσμό στον οποίο υπάγεστε – μα εσάς, ως ανεπανάληπτες ανθρώπινες οντότητες, σας θεωρώ μέρους του κόσμου που ονειρεύομαι. Μη με λογαριάζεται για εχθρό σας. Εδώ και χρόνια αρνούμαι να έχω εχθρούς – έχω μονάχα συν-ανθρώπους με συν-τρεμάμενα σώματα: με αυτούς (και με αυτά) γυρεύω να μοιραστώ τη μεγάλη ανθρώπινη ουτοπία ή το παμπάλαιο αίνιγμα που εδώ ονομάζουμε, μάλλον αμήχανα, αγάπη. Με άλλα λόγια, παλεύω να σας αγαπήσω και εσάς όμοια κάθε άλλο άνθρωπο με τον οποίο μοιράζομαι τον αέρα που αναπνέω και το δειλινό που αντικρίζω – κι ακριβώς επειδή παλεύω να σας αγαπήσω, δεν θα ξαναχαιρετήσω ποτέ τον τρόμο σας.







Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2009



Θανάσης Τριαρίδης

Σχόλια

  1. Ο παραπάνω «κύριος» καλό θα ήταν να μελετήσει λίγο το σύνταγμα και να μάθει τι σκοπό επιτελεί αυτό. Επίσης καλό είναι να θυμηθεί ότι σαν πολίτης έχει και υποχρεώσεις πέραν των δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να επικαλείται τα συνταγματικά του δικαιώματα και να αρνείται τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Γνωρίζει άραγε αυτός ο άνθρωπος τη σημαίνει η δημοκρατία;

    Θα τον παρακαλούσα επίσης να σεβαστεί και λίγο την νοημοσύνη μας. Το γεγονός ότι θέλει να προωθήσει τα 5 σαβουροβιβλία του δεν σημαίνει ότι ήμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε αμάσητη κάθε βλακεία που μας σερβίρουν. Είναι κατανοητό ότι θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για εύκολο πλουτισμό που θα του δοθεί για να μην πω ότι περίμενε πως και πως για το πότε θα τον καλέσουν για μετεκπαίδευση καθώς αυτό είναι κοινή γνώση ότι θα συνέβαινε.

    Γιώργος

    Υ.Γ. Δεν βάζω επίθετο. Δεν έχω λόγο να αυτοπροβληθώ. Δεν είμαι σούργελο που θέλει να προωθήσει τα πονήματά του. Μόλις γράψω βιβλίο θα επανέρθω και με επίθετο, κινητό, e-mail, blog κτλ. Μην χάσω και κάνα πελάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης ο Θ. Τριαρίδης.

    Μια διευκρίνηση μόνο: Ο παραπάνω «κύριος» όχι απλώς δεν προωθεί τα βιβλία του αλλά τα ανεβάζει ολόκληρα και δωρεάν στο internet...

    Οσο για τον πλουτισμό του, ας το αφήσουμε καλύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μιας και περί ανωνυμίας (ξανά) τις τελευταίες ημέρες: Από πότε το επίθετό μας είναι μέσο αυτοπροβολής; Από πότε είναι ντροπή ή και ένδειξη μετριοφροσύνης να κρύβουμε το όνομά μας;
    Και πόσο δίκαιο είναι κάποιος να υπογράφει φαρδιά-πλατιά τα όσα λέει και κάποιος άλλος να του επιτίθεται ανώνυμα;

    Και μια διευκρίνηση ακόμη: Δημοσιεύω ανώνυμα σχόλια όταν είναι κόσμια, όπως το παραπάνω. Ασχετα αν διαφωνώ ή όχι, οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Τριαρίδη δεν τον γνωρίζω οπότε δεν είμαι σε θέση να εκφέρω άποψη για τον τρόπο διαβίωσής του. Κρίνω από αυτά που βλέπω. Αυτό που βλέπω είναι μια προκλητική συμπεριφορά του στυλ «θέλω να βγω σε πάνελ ... ΤΩΡΑ».
    Δεν θα διαφωνήσω ότι πολλά πράγματα είναι κακώς ειπωμένα σε αυτή την χώρα αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με το σύνταγμα για προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Έχει καταντήσει αηδία.
    Για να επανέρθω στον κ. Τριαρίδη θέλω να πω ότι είναι κοινή πρακτική από wannabes συγγραφείς να δημοσιεύουν στο internet τα βιβλία τους ώστε να γίνουν γνωστά και να χτίσουν όνομα. Εδώ δεν βλέπω να γίνεται κάτι άλλο παρά χτίσιμο εμπορικού – εμπορεύσιμου ονόματος. Τώρα θα μου πεις ότι ο Τριαρίδης είναι συγγραφέας και όχι wannabe αλλά από την άλλη όποιος γράφει, είναι συγγραφέας. Το θέμα είναι ποιος πουλάει.

    Τέλος, για την ανωνυμία αρνούμαι την κατηγορία. Με λένε Γιώργο και είμαι καλά. Site, blog κτλ δεν έχω ώστε να τα αναφέρω. Αν ο κ. Τριαρίδης θίχτηκε από τα λεγόμενά μου δεν έχει παρά να ενεργοποιήσει την δυνατότητα σχολιασμού στο δικό του site και να του στείλω ότι στοιχεία θέλει ώστε να μου κάνει μήνυση. Αν θέλει απλά να μου απαντήσει τότε δεν έχει παρά να το κάνει. Γιατί να βάλω το επίθετό μου; Τι έχω να κερδίσω και τι να αποδείξω;

    Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν του κάνω επίθεση. Απλά επισημαίνω δυο πράματα. 1) εμπαίζει το σύνταγμα και την νοημοσύνη μας 2) κατανοώ τις σκοπιμότητές του αλλά δεν δείχνω κατανόηση.

    Γιώργος
    Πιο φαρδιά δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ φοβάμαι οτι μάλλον δεν διάβασες τι γράφει στην επιστολή αλλά και στη δήλωσή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης ο Θ.Τριαρίδης δεν θα έβγαινε σε πάνελ ούτε δεμένος και με το πιστόλι στον κρόταφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμ αφού αντί να γράφει δυό παραγράφους περιεκτικές το ρίχνει στην παράθεση αθλίων ποιημάτων του (με συνεχείς παραπομπές βιβλιογραφικού χαρακτήρα μη και του πει κανείς πως τα ξεσήκωσε από αλλού) και χαζοιστοριών της πορείας του να μην του κάνει εντύπωση που δε θα τον διαβάσουν ολόκληρο και πολλοί.

    Αν πραγματικά πιστεύει πως μπορεί να βγάλει αντισυνταγματικό το νόμο ας το κάνει και μπράβο του τότε. Λύπηση για τυχόν τρεχάματα να μην περιμένει - τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους. Το βασικότερο ερώτημα πάντως είναι τι στο γέρο διάτανο τον φωνάζουν αυτόν συγκεκριμένα για "επανεκπαίδευση". Είναι τόσο πολύ σεσημασμένος ιδεολογικά που είναι σα να λες πως σε περίπτωση πολέμου θα χαραμίσεις (στην καλύτερη περίπτωση - δε συζητώ τη χαζομάρα του να του αναθέσουν ο,ποιοδήποτε κρίσιμο ρόλο) ένα όπλο. Ποιά θα είναι η επόμενη εξυπνάδα τους - θα καλέσουν την ΕΠΣΕ και το Ουράνιο Τόξο για επανεκπαίδευση; 5οφαλλαγγίτες της Ελλάδας επανεκπαιδευτείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άνεμε Σάντερς Μάντερς, εκτός από καραγκιόζης και αμόρφωτος είσαι ΚΑΙ λογοκριτής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ. Γιώργο Ανώνυμε

    €, πάνελ, προσωπική προβολή, ...κλπ

    Μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια;

    Οσο για το "τόσο πολύ σεσημασμένος ιδεολογικά" και πάλι θα σας ζητούσα να κοιτάξετε στον καυρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οσο για το "τόσο πολύ σεσημασμένος ιδεολογικά" και πάλι θα σας ζητούσα να κοιτάξετε στον καυρέφτη.

    Υπάρχουν παραπάνω από 2 ανώνυμοι φιλάρα... Και με δεδομένο πως δεν έχεις ιδέα για το που τοποθετούμαι ιδεολογικά (και το ίδιο και ο ανώνυμος Γιώργος) πέραν του ότι δε συμβαδίζω με τον Τριαρίδη μόνο σεσημασμένος δεν είμαι. Ο Τριαρίδης έχει γράψει τόσα πολλά που η ιδεολογική του στάση είναι όντως σεσημασμένη (το θες στα αγγλικά branded).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οπως καταλάβατε μπλέξαν οι ανώνυμοι και συναγωνίζονται ποιός θα τα "χώσει" περισσότερο πίσω από τη μάσκα...

    Είναι οι άντρες που θα πάνε και στο στρατό να υπερασπιστούν πατρίδες! Τρομάρα τους!

    Τόση ξεφτίλα πώς την αντέχεται να την κουβαλάτε καθημερινά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μας δουλεύεις ρε ιστοιδιοκτήτη;

    Περί ανωνυμίας: Επιλέγεις να αφήνεις τα ανώνυμα σχόλια και παραπονιέσαι για το περιεχόμενο τους; Δηλαδή μόνο το γλύψιμο να πέφτει ανώνυμα; Κλείσε τα ανώνυμα να μη σου ζαλίζουν τα ούμπαλα. Ασε την ειρωνία που κι εσύ επιλέγεις να εμφανίζεσαι ανώνυμα (που είναι το όνομα σου στο προφίλ σου;) και μόνο κατά τύχη να διαβάσει κανείς κάποια "δημοσίευση" σου που να γράφεις το ονομά σου και να σε συνδέσει (κάποιος που δε σε ξέρει) με το πραγματικό σου πρόσωπο. Αν σε πειράζει τόσο πες το να σου στείλω e-mail με το στοιχεία μου και το ΑΣΜ μου για να αποκτήσω δικαίωμα να σχολιάσω...

    Περί "χωσίματος": Δηλαδή επειδή ο Τριαρίδης (και άλλοι ομοιδεάτες του) είναι επώνυμος είναι και στο απυρόβλητο; Τότε να κόψουμε και την κριτική στα πολιτικά πρόσωπα, κι αυτά επώνυμα είναι. Έλεος.

    Τέλος περί στρατού: Στο στρατό όπως και ο Τριαρίδης ήδη πήγα - αλλά σε αντίθεση με αυτόν δεν απέκτησα στο μεταξύ ιδεολογικό πρόβλημα να σηκώσω όπλο για να υπερασπίσω τη χώρα μου. Οπότε εξ ορισμού και η κουτσή Μαρία πιο χρήσιμη (αχρείαστη να είναι βέβαια) από αυτόν είναι για το στρατό και γι' αυτό αναρωτιέμαι γιατί τον κάλεσαν για επανεκπαίδευση. Εσύ τι ζόρι τραβάς; Διαφωνείς πως το ιδεολογικό στίγμα του Τριαρίδη είναι πασίγνωστο; Ή πιστεύεις πως άτομο με τα μυαλά του Τριαρίδη θα μπορούσε να ήταν ποτέ χρήσιμο στον ελληνικό στρατό και θίχθηκες που τον έβγαλα άχρηστο πεζικάριο;

    Ο 2ος ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεύτερε Ανώνυμε>>> Οπως βλέπεις τα σχόλιά σου δημοσιεύονται παρ' όλο που δεν "γλύφουν" οπότε όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα...
    Δεύτερον, αν έχεις παρατηρήσει, οι "ανώνυμοι" δεν παραπέμπουν ούτε σε site ούτε σε μπλογκ που να δείχνουν οτι προέρχονται από κάπου. Διότι και αυτά θα ήσαν ένα κομμάτι της ταυτότητάς τους. Οπως άλλωστε είναι και αυτό το ιστολόγιο.
    Είναι κάτι παραπάνω από προφανές οτι ένας άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα συμμετοχής σε έναν διάλογο με εκείνους που δείχνουν το πρόσωπό τους. Και αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους "κουκουλοφόρους" είτε φορούν πραγματικές είτε χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές κουκούλες. (Γι' αυτό και η αντίθεσή μου και με τους κουκουλοφόρους των διαδηλώσεων που έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους)


    Τέλος, είπε ή υπέδειξε κανείς πως ο Τριαρίδης ή όποιος άλλος είναι στο απυρόβλητο;
    Οταν "πυροβολείς" όμως ή ασκείς κριτική υπάρχει ένας παραπάνω λόγος να το κάνεις επωνύμως και όχι κρυμμένος.
    Αυτό δεν χρειάζεται κάποιος νόμος για το επιβάλλει. Είναι στοιχειώδης κανόνας συμπεριφοράς. Για να μη μιλήσω περί θάρρους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θεωρητικά στο στρατό όντως εκπαιδεύεσαι για να γίνεις δολοφόνος.
    Πρακτικά είσαι υπηρέτης, άμισθος δούλος (εφόσον δεν έχεις βύσμα) κάποιων ανεγκέφαλων (ελάχιστες οι εξαιρέσεις-δυστυχισμένοι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί λόγω ανάγκης για δουλειά). Και αυτοί με τη σειρά τους βαράνε προσοχή στον ανώτερο, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, βλακείας και ανοργανωσιάς. Μέχρι την κορυφή, όπου βρίσκονται οι εκάστοτε πολιτικοί και στρατηγοί. Το μεγάλο φαγοπότι, οι εντυπωσιακές μίζες και τα κονδύλια που καμιά οικονομική κρίση δεν θα απειλήσει. Υποκριτές, ψευτοπατριώτες...

    Μπράβο σε όλους όσους τολμούν να αρνούνται την στράτευση και να παίρνουν την ευθύνη για αυτό.

    Ήξερα τι μπουρδέλο είναι (συγνώμη ζητώ από τους οίκους ανοχής), αλλά μόνο όταν πήγα κατάλαβα ακριβώς πόσο Χαμένος μπορεί να γίνει ο χρόνος σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ομολογουμένως το να σε καλούν συνέχεια για μετεκπαίδευση και επισκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα καταντάει γελοίο, όταν 18 μήνες θητεία σε τρώει η σκοπιά κι η αγγαρεία. Σε αυτό το σημείο μπορώ να τον δικαιολογήσω τον κ. Τριαρίδη καθ' ότι όταν έχεις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις είναι πράγματι χάσιμο χρόνου.
    Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί την περίοδο της θητείας του δεν δήλωσε και τότε " Ελληνόγλωσσος Σαλονικιός, άεθνος, άθεος και άπατρις"; Όπως δήλωσε πριν από δύο χρόνια στην παρουσίαση του "Μακεδονικού" λεξικού; Προφανώς ως άεθνος και άπατρις είναι πιο ευαισθητοποιημένος με την αναγνώριση των εθνικά "Μακεδόνων" ως μειονότητα.
    Και είς ανώτερα

    Μ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου