Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κακογράφοι

Οταν διαβάζεις πολλά είναι επόμενο να συναντάς και κάκιστα κείμενα. Περισσεύουν άλλωστε οι κακογράφοι και οι "ξεπέτες", ιδιαίτερα στον Τύπο. Τέτοιες κακογραμμένες "ξεπέτες" όμως σαν κι αυτές που διάβασα σε διάστημα δύο εβδομάδων δύσκολα μπορεί να ανακαλέσει η μνήμη μου. Ισως επειδή μου έπεσαν μαζεμένες. Ισως και λόγω αδειών του θέρους όπου οι γράφοντες είπαν να γράψουν "στο πόδι" δύο-τρία κατεβατά για να έχουν να πορεύονται οι αρχισυντάκτες τους και αντίστοιχα οι αρχισυντάκτες ελλείψει συντακτών τα έριξαν κακήν κακώς στις εφημερίδες τους. Θα σταθώ σε δύο, τα χειρότερα, ενδεικτικά της κατάντιας ορισμένων γραφιάδων. Και τα δύο από βιβλιόφιλα ένθετα διαφορετικών εφημερίδων και τα δύο παρουσιάσεις/κριτικές βιβλίων και τα δύο από "έγκυρες" υπογραφές.
Στο ένα, αυτό που διάβασα πιο πρόσφατα, ο βιβλιοκριτικός γεμίζει μια ολόκληρη σελίδα με εμβριθείς παπαρολογίες για ένα βιβλίο της εγχώριας παραγωγής που μάλλον δεν του άρεσε και μάλλον είναι όντως κακό χωρίς όμως να λέει άμεσα κάτι τέτοιο ή και να το τεκμηριώνει. Η αίσθηση που αφήνει είναι οτι "έπρεπε" να το παρουσιάσει και το κάνει σαν να πίνει "άσπρο πάτο" κάποιο πικρό καταπότι. Το αποτέλεσμα είναι να μοιράζεται την πικράδα με τον αναγνώστη μέσα από δεκάδες "γουλιές" αηδίας ενώ θα μπορούσε (;) να πει "ευχαριστώ, δεν θα πάρω" και να μην χαλαλίσει ούτε μισή λέξη, ούτε μισό εκατοστό χαρτιού.
Τέτοια παραδείγματα αναγκαστικής παρουσίασης αδιάφορων ή κακών βιβλίων έχουμε πολλά. Και η απορία μένει: τι ακριβώς προσφέρουν και σε ποιόν αφού ούτε τον συγγραφέα βοηθούν ούτε τις εκδόσεις που τον εκδίδουν ούτε φυσικά και τους αναγνώστες.
Το δεύτερο κακογράφημα το διάβασα πριν δύο εβδομάδες. Αφορούσε την πρόσφατη έκδοση βιβλίου ενός συγγραφέα που τυχαίνει να διαβάζω μετά μανίας τον τελευταίο καιρό. Το ίδιο το βιβλίο περιμένει υπομονετικά τη σειρά του στο κομοδίνο μέχρι να διαβαστούν τα ογκώδη "αδέλφια" του. Το συγκεκριμένο βιβλίο συνοδεύεται από ένα μικρό ένθετο αφιέρωμα στον συγγραφέα και το έργο του με παραθέσεις κάποιων συνεντεύξεων που έχει δώσει σε εφημερίδες και περιοδικά.
Τι έχει κάνει ο βιβλιοκριτικός-παρουσιαστής (και υπερτιμημένος συγγραφέας της πρώτης μεταπολιτευτικής γενιάς);
Εχει ξεσηκώσει ολόκληρα αποσπάσματα από το ένθετο φυλλάδιο, έχει προσθέσει και τα κείμενα από τα "αυτιά" του βιβλίου, τα έχει ενώσει με δύο δικές του παραγράφους και έχει γεμίσει ένα 2σέλιδο αίσχους. (Προφανώς έχει πάει και να πληρωθεί γι αυτό το κομμάτι...)
Και το ερώτημα, ηθικό δίδαγμα, όπως θέτε πείτε το: Αν κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας επόμενο δεν είναι να μας κοροϊδεύουν κανονικά και οι Αλλοι;

Σχόλια

  1. Είναι απλό: αυτοί κάνουν πως εργάζονται και οι εργοδότες τους κάνουν πως τους πληρώνουν.

    Το μόνο κακό είναι πως και οι περισσότεροι αναγνώστες κάνουν πως τους διαβάζουν ... ενώ στην πραγματικότητα ήθελαν το "δωρεάν" CD.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…