Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «Εντευκτήριο» του καλοκαιριού

Ελληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία, ζωγραφική και φωτογραφικό ένθετο

Τεύχος 85, Καλοκαίρι 2009, 192 σελ., 12 ευρώ


Έλληνες ποιητές και πεζογράφοι από το κέντρο και την περιφέρεια συναντιώνται και συνομιλούν, μέσω των κειμένων τους, στο νέο, καλοκαιρινό τεύχος του «Εντευκτηρίου» (αριθ. 85, 192 σελ., 12 ευρώ), που μόλις κυκλοφόρησε. Μαζί τους, ξένοι συγγραφείς σε δόκιμες μεταφράσεις.

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Ο Διονύσης Καψάλης δημοσιεύει ένα σπονδυλωτό όσο και οικονομημένο «Επιτύμβιο», ο Κύπριος Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Πέντε Ιστοριόμυθους», η Δήμητρα Χριστοδούλου επτά νέα ποιήματα με τον γενικό τίτλο «Συνομιλητής επί μακρόν», ο Βασίλης Αμανατίδης «Επτά ελληνικά ποιήματα». Με ποιήματα εισφέρουν στο τεύχος και ο Βασίλης Παπαγιάννης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Στέλλα Γεωργιάδου και Μιχάλης Γκέλης. Ακόμη, ο Κάρολος Τσίζεκ και η Μαρία Καραγιάννη μεταφράζουν απευθείας από το πρωτότυπο ποιήματα του Σλοβάκου Γιαν Ζάμπορ.

Την επαναλαμβανόμενη κακοτυχία ενός μεσήλικα πλέον άντρα αφηγείται το πεζό του Διαμαντή Αξιώτη «Μπίλια στο ζερό»· ο Γιάννης Ευσταθιάδης δημοσιεύει πέντε κείμενα που έχουν ως κοινό θεματικό άξονα τον καθρέφτη· το πορτραίτο ενός εικαστικού καλλιτέχνη που ζωγράφιζε τα σκοτάδια της ψυχής φιλοτεχνεί η Κατερίνα Δασκαλάκη στο διήγημά της «Ο αθάνατος ζωγράφος»· η Σοφία Νικολαΐδου προδημοσιεύει ένα απόσπασμα από το νέο, ανέκδοτο μυθιστόρημά της «Απόψε δεν έχουμε φίλους». Με πεζά συνεργάζονται ακόμη ο Γιάννης Καισαρίδης, ο Κυριάκος Χαρίτος και ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιάννης Μαλεζάς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα μεταφρασμένα διηγήματα του τεύχους: ένα εκτενές πεζό του Χαρούκι Μουρακάμι (μετ.: Γιάννης Θεοδοσίου), ένα συντομότερο αφήγημα του στυλίστα Ουίλλιαμ Τρέβορ (μετ.: Σοφία Γιανναδάκη), καθώς και μια πεζογραφική μινιατούρα του Σέρζι Πάμιες (μετ.: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δοκίμιο της Αμερικανίδας κοινωνιολόγου Σάσκια Σάσεν, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που θίγει ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα: «Μετανάστες και πολίτες στην κοσμοπολίτικη πόλη. Απεθνικοποιώντας την Ευρώπη» (μετ.: Στέργιος Μήτας). Γράφουν ακόμη: ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος για τη γνωριμία του με τον Μένη Κουμανταρέα και ο Κυριάκος Ευθυμίου για την περιπλάνησή του στα ίχνη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Πολυσέλιδη είναι και στο τεύχος αυτό η ενότητα των βιβλιοκρισιών και παρουσιάσεων. Γράφουν: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (για τη Μαρλένα Πολιτοπούλου), Τιτίκα Δημητρούλια (για τον Δημήτρη Νόλλα), Λίνα Πανταλέων (για τον Χριστόφορο Κάσδαγλη), Άκης Δήμου (για τη Λούλα Αναγνωστάκη), Δημήτρης Καλοκύρης (για τον Θέμη Λιβεριάδη), Μιχάλης Μερακλής (για τον Νίκο Λάζαρη), Θωμάς Κοροβίνης (για τον Ζήση Σαρίκα), Θανάσης Ε. Μαρκόπουλος (για τον Αλέξη Ζήρα), Νένα Κοκκινάκη (για τον Γιάννη Βαρβέρη), Ρεββέκα Ανδριανού (για τον Γιώργο Κοροπούλη), Μανόλης Ξεξάκης (για την Κάλλια Παπαδάκη), Γιώργος Ξεινός (για τον Κώστα Πλαστήρα), Βικτωρία Καπλάνη (για τον Ανρί Μισώ), Τούλα Κόντου (για τον Λώρενς Στερν και τον Τζόναθαν Σουίφτ) · ακόμη, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γράφει για το φοιτητικό περιοδικό «Ευμένης» πενήντα χρόνια από την έκδοσή του (1959, δύο τεύχη), ο Δημήτρης Κόκορης σχολιάζει με «Συνοπτικές διαδικασίες» βιβλία των Ξ. Α. Κοκόλη, Ελένης Μερκενίδου, Χάρη Ψαρρά, Σταμάτη Πολενάκη και Δημήτρη Αθηνάκη, ενώ στη στήλη «Βιβλία στο κομοδίνο» ο Γιώργος Κορδομενίδης ρίχνει λοξές ματιές σε μεγάλο αριθμό πρόσφατων εκδόσεων.

ΣΧΟΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ Στο «Καπνιστήριο», ο Σάκης Σερέφας σχολιάζει με λοξό τρόπο την ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φεράντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη»· η Ελένη Κοσμά και ο Στέργιος Μήτας γράφουν για τον αιρετικό Γάλλο συγγραφέα Φρανσουά Καραντέκ· και η Δανάη Οτατζή παρουσιάζει ένα βιβλίο του Γάλλου καθηγητή φιλοσοφίας Βενσάν Ντελακρουά με θέμα τον μύθο του Αχιλλέα.

Στο «Απουσιολόγιο», ο Δημήτρης Κόκορης γράφει για τον Αλέξανδρο Αργυρίου και ο Σταύρος Ζαφειρίου για τον Λεωνίδα Χρηστάκη.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Την ενότητα της λογοτεχνίας σ’ αυτό το τεύχος του «Εντευκτηρίου» κοσμούν μονοτυπίες του Μάρκου Καμπάνη, που τις συμπληρώνουν ένα αυτοσχόλιο του δημιουργού τους κι ένα σύντομο κείμενο της Ειρήνης Οράτη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ Στην Camera Obscura, το ένθετο του «Εντευκτηρίου» για τη δημιουργική φωτογραφία, που επιμελείται ο Άρις Γεωργίου, παρουσιάζεται το πορτφόλιο του Φρανσουά Ντελεμπέκ «Γυμνά του σκότους και γυμνά του θέρους». Διερωτάται, μεταξύ άλλων, ο Γκαμπριέλ Μπωρέ σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εργασία: «Ο François Delebecque είναι μήπως ένας από τους σπάνιους, αν όχι τους τελευταίους φωτογράφους οι οποίοι ασχολούνται με το ασπρόμαυρο γυμνό;

Ποιος εξακολουθεί πράγματι σήμερα να επεξεργάζεται αυτό το μοτίβο ωθούμενος από μια αναζήτηση που σχετίζεται κυρίως με τις πλαστικές τέχνες; Ποιος αρέσκεται ακόμη να ενορχηστρώνει τη συνάντηση του φωτός με τις γενναιόδωρες καμπύλες ενός γυναικείου σώματος και να μεταφράζει αυτή τη συνάντηση σε μια κλίμακα ασπρόμαυρων εικόνων;

Αν ο κόκκος αργύρου αναπαράγει εν προκειμένω τον πόρο του δέρματος, ο φωτογράφος μεταρσιώνει επίσης το ανάγλυφο του σώματος κατά το πρότυπο του γλύπτη: μας καλεί να το χαϊδέψουμε με το βλέμμα, όπως ένας Maillol μάς κάνει να θέλουμε να αγγίξουμε με το δάχτυλο τους όγκους που σμιλεύει φιλήδονα.»

Γραφείτε σήμερα συνδρομητές στο «Εντευκτήριο» ή/και (αν εσείς είστε ήδη συνδρομητής) χαρίστε συνδρομές σε αγαπημένα σας πρόσωπα

Τα τέσσερα τεύχη ενός χρόνου κοστίζουν τουλάχιστον 48 ευρώ – Ως συνδρομητές, τα έχετε κάθε τρεις μήνες στο σπίτι σας μόνο με 35 ευρώ ετησίως. Επίσης, μπορείτε να έχετε σημαντικές εκπτώσεις στα βιβλία και τα cd των Εκδόσεων Εντευκτηρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…