Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκέψου Πολιτισμό: Europeana


Το Europeana.eu αφορά ιδέες και έμπνευση. Σας συνδέει με 4 εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια:

 • εικόνες - πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και εικόνες μουσειακών αντικειμένων
 • κείμενα - βιβλία, εφημερίδες, επιστολές, ημερολόγια και αρχειακά έγγραφα
 • ήχος - μουσική και προφορικός λόγος από κυλίνδρους, ταινίες, δίσκους και ραδιοφωνικές εκπομπές
 • βίντεο - ταινίες, επίκαιρα και τηλεοπτικές εκπομπές

Ορισμένα είναι παγκοσμίου φήμης, άλλα είναι κρυμμένοι θησαυροί από της Ευρώπης τα:

 • μουσεία και πινακοθήκες
 • αρχεία
 • βιβλιοθήκες
 • συλλογές οπτικο-ακουστικού υλικού

Παρατίθεται εδώ κατάλογος οργανισμών that our content comes from. από τους οποίους προέρχεται το περιεχόμενό μας. Περιλαμβάνουν το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, τη Βρετανική Βιβλιοθήκη Λονδίνο και το Λούβρο στο Παρίσι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το My Europeana για να αποθηκεύετε έρευνες ή να ορίζετε πράγματα ως σελιδοδείκτες. Μπορείτε να τονίζετε πράγματα και να τα προσθέτετε στους δικούς σας φακέλους.

Αυτός ο δικτυακός τόπος είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα. Το Europeana Version 1.0 αναπτύσσεται και θα είναι έτοιμο το 2010 με συνδέσεις σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα.

Το Europeana.eu χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Περισσότερα σχετικά:

Ιστορικό

Για πολλά χρόνια η Επιτροπή επεξεργάζεται προγράμματα για να προωθήσει την ψηφιακή οικονομία. Αυτά τα προγράμματα προετοίμασαν το έδαφος για μια ηλεκτρονική υπηρεσία, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Η ιδέα για το Europeana προήλθε από μια επιστολή προς το Προεδρείο του Συμβουλίου και προς την Επιτροπή στις 28 Απριλίου 2005. Έξι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων πρότειναν τη δημιουργία μιας εικονικής Ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης, με στόχο να γίνουν προσβάσιμες σε όλους οι πολιτισμικές και επιστημονικές πηγές της Ευρώπης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το i2010: communication on digital libraries (επικοινωνία για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες), όπου ανακοινώθηκε η στρατηγική της να προωθήσει και να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, ως στρατηγικός στόχος εντός της Information Society i2010 Initiative (Πρωτοβουλία i2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τα επαγγέλματα στην κοινωνία της πληροφορίας και στις βιομηχανίες μέσων ενημέρωσης.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Europeana είναι να καταστήσει τις Ευρωπαϊκές πηγές πληροφόρησης ευκολότερες στη χρήση μέσα στο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Θα βασιστεί στην πλούσια κληρονομιά της Ευρώπης, συνδυάζοντας πολυπολιτισμικά και πολυγλωσσικά περιβάλλοντα με τεχνολογικές προόδους και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Το πρότυπο πρόγραμμα Europeana είναι το αποτέλεσμα διετούς προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2007. Το Europeana.eu βγήκε στον αέρα στις 20 Νοεμβρίου 2008 και εγκαινιάστηκε από την Viviane Reding, Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το Europeana είναι ένα Θεματικό Δίκτυο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από το πρόγραμμα eContentplus, ως τμήμα της πολιτικής i2010. Αρχικά γνωστό ως δίκτυο της Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης – EDLnet – είναι μια συνέργεια 100 αντιπροσώπων οργανισμών κληρονομιάς και γνώσης και ειδικών πληροφορικών από ολόκληρη την Ευρώπη. Συμβάλλουν στα Πακέτα Εργασίας, τα οποία επιλύουν θέματα τεχνικά και χρηστικότητας.

Το έργο διευθύνεται από μια κεντρική ομάδα με βάση την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, τη Koninklijke Bibliotheek. Βασίζεται στη διαχείριση έργου και στην τεχνική έμπειρη γνώση που αναπτύχθηκε από The European Library(Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη), που αποτελεί υπηρεσία της Διάσκεψης των διευθυντών των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (Conference of European National Librarians).

Επιβλέπων οργανισμός του έργου είναι το Ίδρυμα EDL (EDL Foundation), που περιλαμβάνει πρωταρχικές Ευρωπαϊκές ενώσεις πολιτισμικής κληρονομιάς από τους τέσσερις τομείς. Το καταστατικό του Ιδρύματος δεσμεύει τα μέλη για:

 • να παρέχουν πρόσβαση στην πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της Ευρώπης, μέσω διατομεακής ηλεκτρονικής πύλης
 • να συνεργάζονται στη διανομή και βιωσιμότητα της κοινής ηλεκτρονικής πύλης
 • να παροτρύνουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση υπάρχοντος ψηφιακού περιεχομένου
 • να υποστηρίζουν την ψηφιοποίηση της πολιτισμικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης

Τεχνικά σχέδια

Η διαδρομή ανάπτυξης, η αρχιτεκτονική του δικτυακού τόπου και οι τεχνικές προδιαγραφές δημοσιεύονται ως παραδοτέα αποτελέσματα του έργου. Μετά την έναρξη του πρότυπου προγράμματος του Europeana, τελικό καθήκον του έργου είναι να συστήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δικτυακού τόπου. Επίσης θα αναφέρει την περαιτέρω έρευνα και εφαρμογή που απαιτείται για να γίνει η πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης πλήρως λειτουργική και προσβάσιμη μέσω μιας πραγματικά πολυγλωσσικής υπηρεσίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα ανάδρασης

Europeana.eu
c/o the Koninklijke Bibliotheek
National Library of the Netherlands
PO Box 90407
2509 LK The Hague

Για να προστεθείτε στον κατάλογο μέσων ενημέρωσης, επικοινωνήστε με τον

Jonathan Purday
Phone +31 [0] 70 314 0684

Συμβάλλετε με περιεχόμενο

Επικοινωνήστε με τον Go Sugimotu, διευθυντή διαλειτουργικότητας
+31 [0] 70 314 0685

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…