Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκέψου Πολιτισμό: Europeana


Το Europeana.eu αφορά ιδέες και έμπνευση. Σας συνδέει με 4 εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια:

 • εικόνες - πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και εικόνες μουσειακών αντικειμένων
 • κείμενα - βιβλία, εφημερίδες, επιστολές, ημερολόγια και αρχειακά έγγραφα
 • ήχος - μουσική και προφορικός λόγος από κυλίνδρους, ταινίες, δίσκους και ραδιοφωνικές εκπομπές
 • βίντεο - ταινίες, επίκαιρα και τηλεοπτικές εκπομπές

Ορισμένα είναι παγκοσμίου φήμης, άλλα είναι κρυμμένοι θησαυροί από της Ευρώπης τα:

 • μουσεία και πινακοθήκες
 • αρχεία
 • βιβλιοθήκες
 • συλλογές οπτικο-ακουστικού υλικού

Παρατίθεται εδώ κατάλογος οργανισμών that our content comes from. από τους οποίους προέρχεται το περιεχόμενό μας. Περιλαμβάνουν το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, τη Βρετανική Βιβλιοθήκη Λονδίνο και το Λούβρο στο Παρίσι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το My Europeana για να αποθηκεύετε έρευνες ή να ορίζετε πράγματα ως σελιδοδείκτες. Μπορείτε να τονίζετε πράγματα και να τα προσθέτετε στους δικούς σας φακέλους.

Αυτός ο δικτυακός τόπος είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα. Το Europeana Version 1.0 αναπτύσσεται και θα είναι έτοιμο το 2010 με συνδέσεις σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα.

Το Europeana.eu χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Περισσότερα σχετικά:

Ιστορικό

Για πολλά χρόνια η Επιτροπή επεξεργάζεται προγράμματα για να προωθήσει την ψηφιακή οικονομία. Αυτά τα προγράμματα προετοίμασαν το έδαφος για μια ηλεκτρονική υπηρεσία, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Η ιδέα για το Europeana προήλθε από μια επιστολή προς το Προεδρείο του Συμβουλίου και προς την Επιτροπή στις 28 Απριλίου 2005. Έξι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων πρότειναν τη δημιουργία μιας εικονικής Ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης, με στόχο να γίνουν προσβάσιμες σε όλους οι πολιτισμικές και επιστημονικές πηγές της Ευρώπης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το i2010: communication on digital libraries (επικοινωνία για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες), όπου ανακοινώθηκε η στρατηγική της να προωθήσει και να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, ως στρατηγικός στόχος εντός της Information Society i2010 Initiative (Πρωτοβουλία i2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τα επαγγέλματα στην κοινωνία της πληροφορίας και στις βιομηχανίες μέσων ενημέρωσης.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Europeana είναι να καταστήσει τις Ευρωπαϊκές πηγές πληροφόρησης ευκολότερες στη χρήση μέσα στο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Θα βασιστεί στην πλούσια κληρονομιά της Ευρώπης, συνδυάζοντας πολυπολιτισμικά και πολυγλωσσικά περιβάλλοντα με τεχνολογικές προόδους και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Το πρότυπο πρόγραμμα Europeana είναι το αποτέλεσμα διετούς προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2007. Το Europeana.eu βγήκε στον αέρα στις 20 Νοεμβρίου 2008 και εγκαινιάστηκε από την Viviane Reding, Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το Europeana είναι ένα Θεματικό Δίκτυο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από το πρόγραμμα eContentplus, ως τμήμα της πολιτικής i2010. Αρχικά γνωστό ως δίκτυο της Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης – EDLnet – είναι μια συνέργεια 100 αντιπροσώπων οργανισμών κληρονομιάς και γνώσης και ειδικών πληροφορικών από ολόκληρη την Ευρώπη. Συμβάλλουν στα Πακέτα Εργασίας, τα οποία επιλύουν θέματα τεχνικά και χρηστικότητας.

Το έργο διευθύνεται από μια κεντρική ομάδα με βάση την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, τη Koninklijke Bibliotheek. Βασίζεται στη διαχείριση έργου και στην τεχνική έμπειρη γνώση που αναπτύχθηκε από The European Library(Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη), που αποτελεί υπηρεσία της Διάσκεψης των διευθυντών των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (Conference of European National Librarians).

Επιβλέπων οργανισμός του έργου είναι το Ίδρυμα EDL (EDL Foundation), που περιλαμβάνει πρωταρχικές Ευρωπαϊκές ενώσεις πολιτισμικής κληρονομιάς από τους τέσσερις τομείς. Το καταστατικό του Ιδρύματος δεσμεύει τα μέλη για:

 • να παρέχουν πρόσβαση στην πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της Ευρώπης, μέσω διατομεακής ηλεκτρονικής πύλης
 • να συνεργάζονται στη διανομή και βιωσιμότητα της κοινής ηλεκτρονικής πύλης
 • να παροτρύνουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση υπάρχοντος ψηφιακού περιεχομένου
 • να υποστηρίζουν την ψηφιοποίηση της πολιτισμικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης

Τεχνικά σχέδια

Η διαδρομή ανάπτυξης, η αρχιτεκτονική του δικτυακού τόπου και οι τεχνικές προδιαγραφές δημοσιεύονται ως παραδοτέα αποτελέσματα του έργου. Μετά την έναρξη του πρότυπου προγράμματος του Europeana, τελικό καθήκον του έργου είναι να συστήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δικτυακού τόπου. Επίσης θα αναφέρει την περαιτέρω έρευνα και εφαρμογή που απαιτείται για να γίνει η πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης πλήρως λειτουργική και προσβάσιμη μέσω μιας πραγματικά πολυγλωσσικής υπηρεσίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα ανάδρασης

Europeana.eu
c/o the Koninklijke Bibliotheek
National Library of the Netherlands
PO Box 90407
2509 LK The Hague

Για να προστεθείτε στον κατάλογο μέσων ενημέρωσης, επικοινωνήστε με τον

Jonathan Purday
Phone +31 [0] 70 314 0684

Συμβάλλετε με περιεχόμενο

Επικοινωνήστε με τον Go Sugimotu, διευθυντή διαλειτουργικότητας
+31 [0] 70 314 0685

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…